×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Простатата боледува и без да "алармира"


Простатата боледува и без да "алармира"
Кои са мъжете в риск?
11 Май 2021, Вторник, 19:20 ч.
Автор: Д-р Златка ЧОЛАКОВА

След каква възраст ежегодната консултация с уролог трябва да стане „закон“?

„Простатата ви алармира!“ Няма мъж, у когото тази крилата фраза да не буди тревога. И с право.

Защо трябва да се вслушваме в тревожните сигнали, които простатната жлеза дава? След каква възраст ежегодната консултация с уролог трябва да стане „закон“? Кои са мъжете в риск? Защо ранната диагностика е ключова както за лечението и на доброкачествената простатна хиперплазия, така и на простатния карцином? И какви шансове дава на пациентите съвременната щадяща хирургия?

С всички тези въпроси се обърнахме към д-р Златка Чолакова, специалист уролог от Отделението по урология на УМБАЛ-Бургас и ДКЦ 2 в морския град.

50 години. Това обикновено е критичната възраст, след която простатната жлеза започва да „напомня за себе си“. „Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е състояние на стареещия мъж. Изразява се в постепенно уголемяване на жлезата с напредването на възрастта и появата на проблеми, свързани с уринирането“, обяснява д-р Златка Чолакова.

Но бърза да успокои – наличието на хиперплазия не означава повишен риск от развитие на рак на простатата. Въпреки товаm препоръката ú е всички мъже над 45-годишна възраст да не пропускат профилактичния преглед при уролог веднъж годишно.

„За съжаление, много пациенти търсят помощ твърде късно, когато вече са със сериозни симптоми. А именно редовните профилактични прегледи при специалист позволяват ранно откриване на онкологичните заболявания, освен това могат да помогнат на мъжа в процеса на стареене и съпътстващите проблеми с нарушенията в уринирането“, подчертава урологът.

Внимание, трудно уриниране!

„Когато простатата е уголемена, тя предизвиква притискане на пикочния канал и трудности в уринирането. В зависимост от степента на уголемяване симптомите варират“, отбелязва урологът.

„Най-характерните са отслабването на струята на урината, разпръскването ú, честото и неефективно уриниране, нощното уриниране, чувството на пълнота след уриниране, незадържането на урина“, изрежда ги специалистът от УМБАЛ-Бургас.

За жалост, понякога се проявяват и усложнения, свързани с хиперплазията – възпаление на пикочния мехур и бъбреците, образуване на бъбречни камъни.

„Изследванията, с които се установява доброкачествената простатна хиперплазия, са: прегледът при уролог, ректалното туширане на простатната жлеза, ехография на простатата, кръвни изследвания – хематологични и биохимични тестове, пpостатно-cпецифичния aнтиген (PSA) в кръвта, изследване на урина – химически, микроскопски и микробиологични тестове, уретроцистоскопия, простатна биопсия, урофлоуметрия“, уточнява д-р Чолакова.

Удар по мъжествеността

Мъжете често приемат проблемите с простатата за „удар“ срещу мъжествеността си. Имат ли основание тези тревоги?

„В миналото се смяташе, че повечето случаи на еректилна дисфункция имат психологически произход в резултат на стрес фактори. Въпреки че и те могат да я причинят, сега се приема, че в голям процент от случаите проблемът се свежда до състояния, които ограничават кръвния поток към пениса и затрудняват функционирането на нервите му“, разкрива урологът.

И отбелязва, че такива са диабетът, бъбречните заболявания, множествената склероза, атеросклерозата, съдовите заболявания и алкохолизмът. „Много мъже с нераково увеличение на простатата също могат да имат еректилна дисфункция и проблеми с еякулацията.

Въпреки че самата ДПХ не причинява това състояние, някои от леченията, използвани при нея, е възможно да могат да го провокират“, признава д-р Чолакова.

И алармира – внезапната поява на еректилна дисфункция може да е знак, че мъжът има рак на простатата. „Пациентите, които се подлагат на радикална простатектомия (отстраняване на простатната жлеза) също могат да я проявят. Както и радиационното лечение при злокачественото заболяване на жлезата“, споделя опита си урологът.

Проблемите с ерекцията понякога са страничен ефект и от хормоналната терапия при рак на простатата. „Дори самият тумор в напредналите си стадии може да се разпространи и да предизвика еректилна дисфункция“, допълва специалистът от УМБАЛ-Бургас.

Без цигари и излишни килограми

„Лечението при доброкачествена хиперплазия на простатата се определя индивидуално от уролога в зависимост от тежестта на оплакванията, свързани с уринирането, общото състояние на пациента, наличието или липсата на придружаващи заболявания, възрастта“, обяснява д-р Чолакова.

Подходите са няколко – активно наблюдение с модифициране на ежедневния хранителен и двигателен режим, медикаментозна терапия и хирургично лечение.

„Активно наблюдение се предпочита при пациенти без изразени оплаквания и без налични усложнения в резултат от хиперплазията. При добре изразени симптоми и наличие на усложнения този терапевтичен подход не е удачен и може да доведе до допълнително влошаване на състоянието“, предупреждава урологът.

Основната му цел е ограничаване, доколкото е възможно, на вредните фактори, допринасящи за задълбочаването на оплакванията, и ранна терапия при поява на симптоми на доброкачествена хиперплазия. „Препоръчва се здравословен и пълноценен хранителен режим, набавянето на необходимите дневни дози микроелементи – като цинк, с храната. Промени са нужни и по отношение на вредните навици – ограничаване на приема на алкохол и съдържащи кофеин напитки, отказ от тютюнопушене, редукция на теглото – при наличие на затлъстяване, редовна двигателна активност“, споделя д-р Чолакова.

Не си „предписвайте“ лекарства сами!

Кога се прибягва към медикаментозна терапия и какви са нейните възможности? И често ли мъжете прибягват до самолечение?

„Твърдо не препоръчвам самолечението на доброкачествената хиперплазия на простатата и каквото и да е самолечение! Прегледът при уролог цели да се установят или отхвърлят заболявания на пикочно-половата система. В процеса на събеседване се преценява тежестта на симптомите, свързани с уринирането. Назначават се лабораторни, образни и функционални изследвания, за да се оцени адекватно състоянието на пациента, и се определя лечението“, категорична е д-р Чолакова.

„Симптомите, при които се предприема следваща стъпка в терапевтичния подход, са чести позиви за уриниране, усещане за пълнота на пикочния мехур след уриниране, слаба струя, затруднено стартиране на уринирането, задръжка на урина, необходимост от спиране и повторно започване на уринирането“, подробно разяснява специалистът от УМБАЛ-Бургас.

В УМБАЛ-Бургас оперират с последно поколение лазер

Медикаментозната терапия обаче не е решение за всички пациенти. „Онези, при които най-често се налага оперативно лечение, са с оплаквания от остра задръжка на урина, свързана с хронични рецидивиращи уринарни инфекции, наличие на камъни в пикочния мехур, кръв в урината, развитие на бъбречна недостатъчност и хидронефроза – задръжка на урина в бъбреците“, споделя опита си урологът.

При оперативното лечение на доброкачествената простатна хиперплазия се премахва разрасналата част от жлезата, която пречи на нормалното отделяне на урината. „Така ú се прави път свободно да преминава през уретрата и се облекчават симптомите на пациента“, обяснява д-р Чолакова.

И успокоява, че с навлизането на ендоскопските миниинвазивни методи – познати още като безкръвни, хирургичното лечение при тази диагноза е щадящо. „Отделението по урология към УМБАЛ-Бургас, в което работя, разполага с последно поколение Cyber TM Thulium 200 Watt лазер на Quanta System, с който могат да се извършват пълният набор от лазерни хирургични операции на увеличената простатна жлеза: лазерна вапоризация, лазерна вапо-резекция и лазерна енуклеация”, изтъква специалистът.

Сексуалната функция се запазва

„Взимането на решение за операция на увеличената простатна жлеза е строго индивидуално и изисква събеседване с наблюдаващия уролог. Независимо от избрания метод на хирургично лечение, е важно да се отбележи, че всяка интервенция крие риск от усложнения, които се обсъждат предварително с пациента“, подчертава д-р Чолакова.

„Лазерното лечение на простатната хиперплазия е най-съвременният и щадящ метод, при който не се извършва разрез на коремната стена, а до жлезата се достига през пикочния канал. Лазерната енергия е щадяща за околните тъкани, като чрез нея се постига изпаряване на простатната тъкан и не се предизвиква кървене, което прави метода безкръвен“, разкрива подробности урологът.

Хубавото е, че възстановяването е много бързо, а болничният престой – средно 1-2 дни. „Лазерното лечение на доброкачествена хиперплазия е подходящо за пациенти, които приемат лекарства за разреждане на кръвта и против образуване на тромби, при такива с по-голям обем на простатната жлеза, като се запазва сексуалната функция при мъжете, което е изключително важно за поддържане качеството на живот“, не пропуска да отбележи специалистът от УМБАЛ-Бургас.

При рак симптомите идват късно

За жалост не всички заболявания на простатната жлеза са доброкачествени. А в началните стадии при злокачествените тумори оплаквания няма. „Ракът на простатната жлеза е коварна болест. В самото начало симптоми липсват и пациентите нямат никакви оплаквания, чувстват се физически здрави“, предупреждава д-р Чолакова.

„Простатният карцином, ранно разпознат при профилактичен преглед от уролог, може да спести доста неприятности на пациента. Едва когато е в напреднал стадий, се появяват и симптомите. Понякога пациентите твърде късно търсят урологична помощ, когато болестта се е развила много и състоянието им е усложнено“, не крие специалистът от УМБАЛ-Бургас.

„Симптоми, при които може да се подозира карцином на простатна жлеза са: затруднено уриниране с прекъсване и изтъняване на струята, забавено начало на уринирането, напрягане при уриниране, нощно уриниране – повече от 2 пъти през нощта, парене при уриниране, наличие на кръв в урината (хематурия) или в семенната течност (хемоспермия).

При напреднало заболяване с ангажиране на костите от метастазирал рак на простатата са възможни костни болки в таза и гръбначния стълб“, допълва урологът.

Профилактиката спасява живот

Защо профилактиката е толкова ключова? „У нас при т.нар. опортюнистичен скрининг за простатен карцином основна роля играят пациентът и семейният лекар. Главните цели са намаляване на смъртността от рак на простатата и удължаване на преживяемостта с подобряване на качеството на живот“, подчертава д-р Чолакова.

„Изследването на простатно-специфичния антиген (PSA) при мъжете над 45-годишна възраст ежегодно е наложително. Веднъж годишно всеки мъж над 50 г. трябва да посещава своя уролог независимо дали има или няма оплаквания, свързани с пикочно-половата система“, напомня специалистът.

„Простатният карцином е вторият най-често срещан карцином при мъжете. Установени са три добре известни рискови фактора: нарастващата възраст, генетичната предиспозиция – известен пряк родственик с карцином на простатна жлеза, както и етническата принадлежност.

Като рисково се посочва и влиянието на околната среда. Има и други особености – честотата на заболяването е по-висока в САЩ и други държави, отколкото в Китай и Япония например. Риск носят и диагнози като метаболитен синдром, захарен диабет, някои хранителни навици, приемът на хормонално активни медикаменти и др.“, допълва д-р Чолакова.

Битката с карцинома изисква мултидисциплинарен екип

“Когато се подозира карцином на простатна жлеза, след обстойното събеседване с пациента за неговите оплаквания и извършеното при клиничния преглед дигитално ректално туширане се назначават, освен рутинните лабораторни кръвни изследвания и специфични.

Например: простатно-специфичен антиген (PSA) и неговите фракции, уринни тестове за диагностика на простатен карцином, образни изследвания – ултразвукови, рентгенови, ядрено-магнитен резонанс, радионуклидни, както и интервенционални – биопсия на простатна жлеза, потвърждаващи диагнозата и определящи стадия на болестта и рисковата група“, подробно обяснява урологът.

„Диагнозата и лечението на простатния карцином е предизвикателство и изисква екип от добри лекари – уролог, специалист по образна диагностика, онколог, анестезиолог, патолог и др. Терапията е строго индивидуална за всеки отделен пациент, съобразена със стадия на заболяването и рисковата група, в която попада мъжът“, разяснява д-р Чолакова.

„Най-общо лечението на простатния карцином може да се обобщи в следните подходи: изчаквателно наблюдение, активно наблюдение, радикална простатектомия с лимфна дисекция с възможност за съхраняване на съдово-нервния сноп (но това се определя строго индивидуално за всеки един пациент), хормонална терапия, всички варианти на лъчелечение, химиотерапия. Преживяемостта на пациентите в ранен стадий на болестта е добра“, дава надежда специалистът от УМБАЛ-Бургас.


В категории: Здраве


България Всички новини
Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии
Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори