×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Инвестиция в образование по туризъм в този момент ще предостави нови възможности за реализация


Инвестиция в образование по туризъм в този момент ще предостави нови възможности за реализация
Бургас и регионът имат уникални възможности за развитие на съвременни видове туризъм, но за целта са необходими професионално подготвени и специализирани кадри
29 Април 2021, Четвъртък, 19:56 ч.
Автор: Флагман.Бг

Доц. д-р Веселина Атанасова коментира тенденциите и посоата на развитие на Туризма след covid-19

Доц. д-р Веселина Атанасова е ръководител катедра “Маркетинг и Туризъм“ към Университет “Проф. д-р Асен Златаров’’.  Преподавателският ѝ опит e свързан с обучение по специализиращи туристически дисциплини, Маркетинг в туризма е във фокуса на нейните научни интереси.

- Доц. Атанасова, Университет “Проф. д-р Асен Златаров’’ има дълга история в обучението и подготовката на висококвалифицирани кадри за туризма. През годините Ваши студенти израснаха професионално и днес са едни от най-авторитетните имена в бранша по Черноморието и не само. В условията на все още продължаващата пандемична криза -covid-19, как виждате бъдещето на специалностите, свързани пряко с туризма?

- Всяка криза в различните аспекти на някои индустрии се отразява негативно, съществуващата ситуация се отрази и върху сектора Туризъм.  Хубавото е, че след излизане от кризисен период предстои възход. 

Инвестиция в образование по туризъм в този момент ще предостави нови възможности за реализация. Светът не може без пътувания, туризъм ще има, респективно ще има необходимост и от кадри в сектора.

Не мога да се ангажирам с конкретен период за излизане от пандемичната обстановка, но когато отпаднат ограничителните рамки Туризмът ще продължи да създава история.От една страна, кризата промени потребностите на хората и от друга страна стимулира търсенето на тясно специализирани, алтернативни форми на туризъм, като културно-познавателен, приключенски, еко, природен, екстремен, здравен, спортен, винен и мн. др. Тези алтернативни видове обаче, в никакъв случай не могат да изместят масовите курорти. Те допълват туристическата палитра и разнообразяват преживяването на туриста. Нещо повече, когато нараства търсенето на алтернативните форми на туризъм, то достига границата на насищане и  превръща съответната дестинация в масова.

Разбира се, задават се промени и в туристическото предлагане от гледна точка на обслужването – по-здравословно, с по-персонализирани подходи и методи. По-важно е,  ние да адаптираме процеса на обучение към новата реалност и да подготвяме професионалисти, които да отговарят на нуждите на туристическия бизнес.

Бургас и регионът имат уникални възможности за развитие на съвременни видове туризъм и предлагане на конкурентни туристически продукти, но за целта са необходими и професионално подготвени, специализирани кадри.

- Какви са предизвикателствата, с които трябва да се справите?

- В отговор на новата реалност пред нас стои предизвикателството да съхраним и да повишим интереса на младите хора към образованието по Туризъм. Това със сигурност изисква:

Първо, съвременни методи и форми на преподаване, включително работа със софтуери от ново поколение; Второ, дигитална трансформация на учебното съдържание и трето, разширяване на практическо обучение в реална среда.

- Вероятно притесненията на кандидат-студентите са насочени предимно в посока на тяхната професионална реализация и ще има ли къде да работят след края на обучението си?

- Обучението по туризъм може да се възприеме като интердисциплинарно. Студентите, които изберат специалностите, свързани с туризма в нашия университет, имат възможност да опознаят работната среда още след първи курс. Водени от стремежа за създаване на възможности за развитие и професионална реализация на младите хора, необходимостта от задоволяване на нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри сме установили  партньорства.  Слючили сме  договори с над 40 туристически организации, заинтересовани да привлекат нашите кадри.  Те дават възможност на студентите да влязат в реална бизнес среда и успоредно с образованието си да трупат и опит.

Стратегията ни акцентира върху насърчаване креативността на нашите студенти. Всяка тяхна интересна идея може да се превърне в успешен бизнес с правилен мениджмънт.

С представителите на Бургаската Регионална Туристическа Камара (БРТК) работим заедно за постигане на обща цел: Да създадем професионално креативно мислене.

- Разбирам, че адаптирате дисциплините спрямо сегашните условия, какви резултати очаквате?

- Подготовката на нашите студенти предполага успешна реализация на работни позиции, предоставящи основни и допълнителни туристически услуги в индустрията на гостоприемството, ресторантьорския бизнес, индустрията на свободното време, туроператорската, агентската и транспортната дейност. Нещо повече, съществуват безспорни доказателства, че значителен процент от нашите студенти надграждат своя професионален опит, други развиват собствен бизнес. Недостигът на кадри в Туризма е факт, съпроводен от непрекъснато разкриване на свободни позиции и незаети ниши. Дейностите в туризма се трансформират и следователно са необходими специалисти за новите форми и видове. Например при управление на собственост на апарт хотели, къщи за гости и семейни хотели, чиито брой нараства, изисква специфични компетенции. Дигитализацията в туризма  придобива популярност. За отделите „Маркетинг и продажби в туризма“ също се търсят специалисти.

- Какви са точно специалностите, с вързани с туризма, за които могат да кандидатстват всички желаещи да се развиват в тази посока?

- За туристическата практика са необходими разнообразни кадри от гледна точка на специализирана професионална подготовка. Образованието по туризъм в неговите три форми: Професионален бакалавър , Бакалавър и Магистър в Университет “Проф. д-р Асен Златаров” дава възможност да бъде покрит широк спектър от кадрови нужди в сектора Туризъм. В Колеж по туризъм, специалностите за професионален бакалавър са: ‘’Организация и управление на хотел и ресторант“ и  „Управление на туроператорската и турагентската дейност“. В катедра Маркетинг и Туризъм към Факултет по Обществени науки предлагаме обучение за ОКС Бакалавър – специалност Туризъм и ОКС Магистър – с три магистърски програми: Мениджмънт на туристическата дестинация, Управления на туризма и Международен Туризъм.

- От къде кандидат-студентите могат да получат още информация за специалностите и процеса на обучение?

- Ще проведем онлайн информационни дни с цел презентация на специалностите на 12-ти май и 29-ти май. На сайта на  Университет “Проф. д-р Асен Златаров”  има подробна информация, а в дните преди презентациите ще публикуваме на първа страница в зоната „Последни новини“ линк към предстоящите онлайн срещи.
Ани Салич слиза от екран
Ани Салич слиза от екран 15/05/2021, Събота 18:49 1
България Всички новини
Известна улица в Бургас носела името на терорист, общински съветници искат да я преименуват Известна улица в Бургас носела името на терорист, общински съветници искат да я преименуват Те предлагат бул. „Янко Комитов“ да се преименува на бул. „Даме Груев“ – легендарният основател на ВМОРО Стотици посетиха изложбата в памет на слънчевата Лора Янева още в първия ден Стотици посетиха изложбата в памет на слънчевата Лора Янева още в първия ден Тя ще остане в Морското казино до 30 май, не я пропускайте   Ани Салич слиза от екран Ани Салич слиза от екран Новинарката обмисляла оттегляне от телевизията Как първият гей прайд запали Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Как първият гей прайд запали Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Около 400 души се включиха в контра шествието, политици подкрепиха бургаската ЛГБТ общност   Петър Вучков оцеля след поредна операция Петър Вучков оцеля след поредна операция Мистър „Минута е много“ закъсал и с жлъчката, има 4 байпаса на сърцето   Бившият на Мария Бакалова я заличи от живота си, лъсна в клип на близначките Алекс и Влади Бившият на Мария Бакалова я заличи от живота си, лъсна в клип на близначките Алекс и Влади Младежът също е от Бургас, а двамата са учили в едно училище Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Няма "План Б", ако системата за електронни рецепти се срине, предупреждават от Асоциацията на собствениците на аптеки Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи WhatsApp ще задължи потребителите си да споделят лични данни с Facebook Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Грозен фейк разпространява малоумни твърдение във ФБ, хиляди наивници се вързват В кой сектор работната заплата е най-висока? В кой сектор работната заплата е най-висока? Средното брутно възнаграждение за цялата страна достига 1462 лв/месечно
Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Те ще бъдат посрещнати с официална церемония, както и друг сезон   Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Става въпрос за поне 2300 ракети   Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума Колко струват вашите стари карти "Покемон" Колко струват вашите стари карти "Покемон" Спортните карти също се търгуват скъпо Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” В южната ни съседка отпаднаха редица ограничения, наложени заради коронавируса Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Актьорът наскоро се завърна от романтична почивка в Монтата с бившата си годеница Дженифър Лопес Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между В интервюто стана ясно, че Хари се отнася силно критично към начина, по който баща му принц Чарлз го е отгледал   Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Общо в Индия адвокате наброяват около два милиона, а средния им доход е от 500 до 750 щ.д. на месец  
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори