×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Внимание! Двоен ръст на тормоза над деца в мрежата


27 Април 2021, Вторник, 10:40 ч.
Автор: Флагман.бг

През 2020-та 17 000 деца са подали сигнал за сексуален тормоз

Почти двойно са се увеличили сигналите за сексуална експлоатация на деца в мрежата и разпространяването на голи снимки с тях по време на пандемията. Това обясни пред "Монитор" експертът от Центъра за безопасен интернет Антоанета Василева.

9500 са били оплакванията от онлайн сексуален тормоз на горещата им телефонна линия през 2019 година, а за 2020-а са скочили на 17 000.

"Тъй като сме част от голяма международна мрежа за онлайн безопасност, мога да кажа, че данните съвпадат напълно с докладвания скок и при колегите ни от други европейски държави, както и с данните на Европол, които посочват, че през тяхната система ръстът на такива сигнали е над 100%. Притеснително е, макар и очаквано, че по време на пандемията педофилите се развихриха в интернет. Трафикантите на хора, които бяха ограничени заради мерките и затварянето на граници, също", обясни Антоанета Василева.

Тя определи като сериозна опасност факта, че извършителите на тези престъпления все повече навлизат в пространства, които ползват децата.

Те се сприятелявали с тях във Фейсбук, Инстаграм, Тик-Ток, все места, където подрастващите прекарват все повече време. Включително достигат до тях чрез онлайн игри, като се крият зад различни никнейми.

"Така децата общуват с непознати през тези игри и педофилите използват тяхната уязвимост. А мрежата крие рискове за децата, които не са подготвени, опасностите са с най-различен характер", коментира експертът.

Голям ръст на сигналите за онлайн тормоз на деца пък е имало в първия период на пандемията - от март до май миналата година. Тогава на Консултативната линия за онлайн безопасност към Центъра за безопасен интернет -124 123, случаите са с 50% повече, а на Горещата линия, която е онлайн платформа за докладване през сайта - с 60%. Само през април експертите са провели 85 консултации. След това тенденцията е към намаляване на тези обаждания. Оказва се, че децата не се притесняват да потърсят помощ, тъй като могат да получат съвет и да останат анонимни.

"Имаме и чат модул - www.safenet.bg, в който могат да пишат. Това, което им дава усещане за спокойствие, всъщност е, че разговарят с експерти, обучени психолози, но остават и анонимни, ако искат. Така ние им даваме конкретни стъпки за действие, но и им показваме как да се предпазят от такива ситуации в бъдеще", обясни Василева.

Според експертите често пренебрегвана стъпка при създаването на профили в социални мрежи или споделянето на снимки и видео е внимателното разглеждане на настройките за сигурност. Най-сигурният начин тези настройки да гарантират автоматично защита е профилът на детето да бъде задължително под 18 години и с възраст най-близка до реалната. От Центъра за безопасен интернет съветват още родителите да помогнат на децата си да направят настройките в мрежата си така, че снимките и публикациите, които качват в социалните мрежи, да бъдат видими само от хората в списъка им с приятели.

Така рискът лични снимки да бъдат свалени и използвани за направата на колаж или разпространени в други сайтове без знанието на детето се намалява значително.

"В 58 от всички реални случаи за годината с нас са се свързали тийнейджъри между 12 и 18 години, в 18 случая - деца под 12 г., а в 57 от случаите са ни потърсили възрастни над 18 г. Трябва да отчетем обаче и че през изминалата година продължава положителната тенденция на покачване на броя на родителите, които са потърсили помощ и съвет на Консултативната линия при онлайн проблем с детето им", коментира още Антоанета Василева. През 2020 г. нарастват и консултациите по темата за онлайн репутация. Според експертите това показва повишена чувствителност у децата за важността на онлайн репутацията им, особено в началото на тийнейджърската възраст.

Източник: Dnes.bg


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
1
Коментара по темата
1.
Тормозът на деца
27.04.2021 11:53:03
0
2
в мрежата е бял кахър в сравнение с тормоза на деца извън мрежата от повече от година!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК
Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори