×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спокойно, нямате алцхаймер! Имате дефицит на В12


Спокойно, нямате алцхаймер! Имате дефицит на В12
Ключови думи: b12, дефицит на витамини
26 Април 2021, Понеделник, 15:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте и защо вегетарианците се нуждаят от добавка с този ключов витамин

Защо хората, които предпочитат вегетариански или вегански начин на хранене редовно чуват противоречиви мнения за своята диета? Отказът от консумация на месо и/или млечни продукти е сравнително здравословен и върши отлична работа, ако човек иска да намали теглото си. Но е добре да сте наясно, че вероятно ще се наложи да приемате добавка с витамин В12, ако не искате с времето здравето ви да се влоши неусетно. Важно за веганите и вегетарианците е те да разберат истината за функциите на този основен витамин.

Защо витамин В12 е толкова важен?
На първо място, витамин В12 е необходим за много производствени процеси в организма, включително за образуване на червени кръвни телца, нови нервни клетки и ДНК. Той също така поддържа енергийните ни нива и когнитивните ни функции. Този витамин е основно хранително вещество, което означава, че не се произвежда вътрешно или поне не в достатъчни количества. Така че голяма част от необходимите нива трябва да идват от външни източници или добавки.

Как се проявява липсата му?
Липсата на този важен витамин може да започне да се проявява в рамките на няколко месеца след голяма промяна в диетата, като например изведнъж да станете вегетарианец или веган. Симптомите могат да се влошат с течение на времето и да станат тежки, ако не им бъде обърнато внимание.

Дефицитът на В12 може също да повиши нивата на хомоцистеин в кръвта. Тази аминокиселина създава по-висок риск от сърдечни заболявания и инсулт. Хомоцистеинът може също така да увеличи риска от постепенно образуване на запушвания в артериите, което също може да допринесе за инфаркти и инсулти.

Растежът и заздравяването на тъканите също може да бъде засегнато от дефицитът на този витамин, така че децата, които избират веганска диета, трябва да бъдат внимателно наблюдавани.

Истината за хранителните източници на витамин В12:

Витамин В12 се синтезира от микроорганизми, открити във всички животински храни, с изключение на меда. Каквито и твърдения да сте чували за противното, това са единствените чисти източници на този витамин чрез храна. Така че, докато вегетарианците могат да приемат достатъчно количество чрез яйца, сирене и кисело мляко, то веганите трябва да намерят друг вариант да си набавят B12, за да останат здрави.

Според някои твърдения има и растителни източници на този витамин, например водорасли и някои видове гъби. Тези източници обаче не са надеждни, тъй като не могат да бъдат добре усвоени от човешкото тяло. B12 е уникален и сложен витамин и не всички форми са полезни за хората, включително гореспоменатите растителни форми.

Има много обогатени с B12 храни (например зърнени култури), които според някои проучвания могат да бъдат дори по-ефективни от източниците като червено месо. От друга страна някои изследователи твърдят, че процесът на готвене може да повлияе на качеството и на съдържанието на витамини в месото, което може да донесе успокоение за веганите.

Основни симптоми за дефицит на В12
1. Чувствате се лениви и уморени
Това, че постоянно ви се спи, може да бъде симптом на много неща – пролетна умора, депресия и др. Когато се опитвате да определите причината за сънливостта си, първо се замислете дали спите достатъчно (по осем часа нощен сън). Ако си спите добре нощно време и пак сте уморени, време е да помислите за недостиг на B12.

2. Имате световъртеж
Тази сънливост, причинена от дефицит на В12, често се придружава от световъртеж. Това усещане обикновено се проявява, ако човек се изправи твърде бързо от седнало положение. Освен това, замаяното усещане може да се появи при ходене нагоре или надолу по стълби.

3. Усещате слабост в мускулите
Ако ви липсва В12, освен умора, ще чувствате и слабост в мускулите си. Здравите и силни мускули се нуждаят от значително количество червени кръвни клетки. Без B12 вашите червени кръвни клетки няма да могат да изпращат кислород към другите ви клетки, увеличавайки слабостта в мускулите ви.

4. Имате изтръпване
В допълнение към мускулната слабост, дефицитът на В12 често кара човек да усеща изтръпване. Тези усещания често са вследствие на увреждане на нервите, които пък са причинени от по-ниските нива на кислород.

5. Имате влошена памет
В12 е отговорен и за червените кръвни клетки, необходими за изпращане на кислород в мозъка. Недостигът на кислород в мозъка ще доведе до лоша памет, както и други симптоми на неправилна мозъчна функция. Хората, които страдат от проблеми, свързани с B12, често предполагат, че имат болестта на Алцхаймер. В действителност тези хора не получават необходимото количество B12.

6. Кожата ви е бледа
Ако тенът ви е жълтеникав, това също може да бъде симптом за дефицит на В12. Тъй като кожата също така пожълтява при лица, които са болни от жълтеница, най-добре е да посетите лекар, който да потвърди причината за проблема.

7. Губите вкуса си
Ако имате дефицит на B12, може да загубите част от вкусовите си рецептори – нещо, което се счита за симптом и при инфекцията с коронавирус. Също така може да откриете, че усещате болка в задната част на езика ви.

8. Може да имате проблеми с очите
Липсата на B12 може да причини увреждане на зрителния нерв. Това увреждане може да доведе до замъглено зрение, двойно виждане и дори загуба на зрение.

Ето и някои от другите симптоми за дефицит на витамин В12: болки в ставите, анемия, затруднено дишане, проблеми с равновесието, учестен пулс. Изследвайте нивата на този витамин в кръвта си, ако страдате от депресия и/или параноя!

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


1
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
1
Коментара по темата
1.
212121
26.04.2021 16:05:28
0
1
Мхм , интересно и заинтригуващо .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори