×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Парламентът одобри само проекта на ИТН за промени в Изборния кодекс и го пусна по бързата писта


Парламентът одобри само проекта на ИТН за промени в Изборния кодекс и го пусна по бързата писта
Живко Табаков не получи подкрепа са сваляне на бариерата за преференциите, колегата му от Бургас Дилов прогнозира бързи предсрочни избори
23 Април 2021, Петък, 14:12 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Поправките предвиждат създаване на район "Чужбина", изцяло машинен вот, смяна състава на ЦИК

Само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс мина на първо четене в пленарна зала. Повтори се ситуацията от правната комисия. С почти пълно единодушие бе одобрен проектът на „Има такъв народ“ (ИТН). Отхвърлени бяха всички останали, включително този на ГЕРБ, с който те искаха да се въведе мажоритарен вот.

От ИТН поискаха на второ четене да могат да се правят предложения за промени в съкратен срок – до три дни. Това мина „на косъм“ с гласовете и на „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“ (ИМВ) и ДПС. ГЕРБ и БСП бяха против, но не успяха да надделеят. 

Бургаският депутат от ГЕРБ Любен Дилов-син обяви от трибуната, че късият срок за предложения на второ четене означава, че "никой няма никакво намерение да съставя правителство и че вървим към възможно най-бързи избори".

По време на дебата дебют направи друг народен представител от Бургас – Живко Табаков от ИМВ. Той призова да бъдат подкрепени предложенията им за сваляне на прага за преференциите от 7 на 5%, както и право да избират кмет да имат населени места с поне 100 жители, а не с 350, както е сега. Това обаче явно не породи ефект при гласуването. 

Дебатът продължи няколко часа. 

След заповедта на лидера си Бойко Борисов от сутринта ГЕРБ обявиха, че ще гласуват "за" всички законопроекти. И това обаче не помогна те да минат. 

Поправките, предложени от ИТН, са в няколко посоки. Сред ключовите от тях са създаването на изборен район "Чужбина", промяна на състава на Централната избирателна комисия, съкращаване на нейния състав и повече права на президента по назначаването на членовете й, отпадане на квотата в ЦИК на партиите от Европарламента, въвеждане на масов машинен вот с възможност за гласуване с хартиени бюлетини само по изключение.


В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
Боже, дай им акъл!
23.04.2021 17:28:10
0
8
Депутатите излъчени от район чужбина, всяка седмица ли ще си ходят в избирателния район?
И кой ще плаща - тези, които плащат данъци в БГ или тези, които плащат в чужбина?

Нека си гласуват хората в чужбина, никой не трябва да ги спира, но това с Избирателяни район чужбина е поредната откровена кретения.
15.
*********
23.04.2021 16:43:26
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Избори
23.04.2021 16:28:18
5
15
до дупка, докато резултатът не се хареса на Тошко и Слави и не се почувстват достатъчно стабилни да направят кабинет. Колкото време е нужно, толкоз, а и Тошко каза "каквото решим, това ще е". Май ще ходя и аз в чужбина, тая държава е обречена.
13.
Въй
23.04.2021 16:20:46
0
8
Всяка онлайн активност подлежи на манипулиране от технически гработни хора! Днес слушам кюфте в костюм как запенено обяснява колко добре било българите да гласуват елетронно и с възможност за многократно гласуване от един и същ човек. Вероятно му е платено при това добре за внасяне на законопроекта. Обаче съвсем за малоумни ни взема. Значи, даваме законов достъп на програмисти до изборната система и вратичка ако някой веднъж е гласувал после същите от негово име да гласуват повторно. То бива кретенизъм ама чак толкова... дет се вика и в Меден Рудник го няма. Който се препълни с хора от Сливен и Ямбол, но това е друга тема. Най-големите машинации стават онлайн. Жертви ежедневно стават групни компании и международни институции. Какво остава при нас, където спомнете си как прехвалената защита на НАП беше хакната и личните данни на сумати народ излязоха на яве. Това би станало и с изборите ако са машинни или онлайн. Техническо компрометиране и злоупотреби с вота. Но това ще се върне като бумеранг и към гласувалите ЗА подобен идиотизъм. Не в полза, напротив, в ущръб би било за обществото!
12.
Слави къде е
23.04.2021 16:13:01
5
12
И къде е батко? То не е като да ти сложат няколко думи в устата и да ги изпляскал в ефир... много хора подведе Слави, на следващите избори ще го разбереш сам! Майчето и тя каква е злобна женица.. харесала е батко и й се иска да го види , а. Той се крие като ученик
11.
Гражданин
23.04.2021 16:04:29
1
7
Живеещите в България може и да не гласуват. Сънародниците в чужбина, галеници на политиците вече имат повече права. Нечий интерес не обслужен, добре се справят. Просто великолепно.
10.
Добри сме, нали?
23.04.2021 15:55:54
0
0
Много ни глезят! Имаме безсрочни договори, осигуровки и 30 дни платен отпуск.
9.
Сега
23.04.2021 15:52:20
3
15
Разбрахте ли, че живеещите в чужбина са им най - важните. За тия тука е важно само да си плащат данъците.
8.
Един нормален
23.04.2021 15:41:08
12
6
Пеевски е почнал да говори след побоя, а Тиквата усеща какво го чака и че няма да може да си харчи парите на спокойствие! ДПС ще се спасяват поединично и явно са жертвали вече стария си боен другар Борисов!
Та с две думи - Борисов е пътник, както и ГЕРБ!
Съветвам троловете на ГЕРБ да се преориентират възможно най-скоро, защото работодателя им приключи дейността си!
7.
Буда-Юда на България
23.04.2021 15:32:38
9
3
Протестиращите са внесли писмо в НС, с което искат да разберат дали премиерът Бойко Борисов е получил израелско гражданство.

Май ще се окажат вярни слуховете, че бойко е евреин по майчина линия!
6.
Гочето
23.04.2021 15:31:56
5
21
Какъв район "чужбина"? Щом не живееш в България или не плащаш данъци тук нямаш право да гласуваш. Не може да си меко казано на майната си и с твоя глас да решаваш политиката и животът тук.
5.
СТАНКО ТЪПОТО
23.04.2021 15:01:16
6
20
Много искам да се изкажа и под тази статия, но не разбрах какво пише в нея. Но искам да кажа- възмутен съм от Слави, защото нищо не предлага и не иска да управлява!! Друго не помня какво пишеше в ПИК.
4.
До 3
23.04.2021 15:01:14
5
10
Ми останалите че са на партия с Турчалята и Шиши що не казваш тЪп Трол
3.
ХАХА ГРОБАРИТЕ И БСП ЗАЕДНО !!!!!!!!!!!!!
23.04.2021 14:28:28
11
8
МИ ТОВА СА БКП1 И БКП 2 ТЕ САМО СЕ МЕНКАХА ВЪВ ВЛАСТА ХАХА !!!!!!!!ХОРАТА ОБАЧЕ РАЗБРАХА ""УЙДУРМАТА " И ГИ ОТСВИРИХА
2.
ФЪФЛЕЩИЯ ГЛАСУВАЛ ПРОТИВ
23.04.2021 14:24:51
8
9
КАК ЛИ СА ГО ИЗТРАЯЛИ ДА ИМ ФЪФЛИ ОТ ТРИБУНАТА??????????????
1.
Флегми
23.04.2021 14:21:37
2
12
Имате правописна грешка още в първото изречение.

Некадърници.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Следи от насилие не са открити Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Луна пусна за продажба мезонета, стяга куфарите за морето Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Работила почти десетилетие със стотици хиляди уебсайтове Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово По случая е образувано досъдебно производство Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 ЦИК изтегли жребия за изборите Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Трифонов ще води листата в родния си край - Плевен Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Предложенията през април са нараснали с 5% спрямо март Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Щетите по имота са сериозни
Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите...
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори