×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Гърция ще ваксинира цялото население на островите
  • Бразилия ще получи 100 млн. дози от ваксината на Pfizer
  • Две канадски провинции спират да предлагат AstraZeneca за първа доза
  • Pfizer поиска Обединеното кралство да одобри употреба на ваксината при юноши
  • Регистрираха слабо земетресение край Доспат
  • Шофьор блъсна дете в Благоевград и избяга
  • Извънредно положение е обявено заради безредици в израелския град Лод
НА ЖИВО

2020 година беше изпълнена с много предизвикателства, но отговорно мога да кажа, че се справихме отлично


2020 година беше изпълнена с много предизвикателства, но отговорно мога да кажа, че се справихме отлично
Над 90 % от разгледаните дела в Окръжен съд-Бургас са приключени в рамките на година, въпреки трудностите, отчете председателят на БОС Росица Темелкова
16 Април 2021, Петък, 10:01 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Пожелавам на всички съдии и съдебни служители да бъдат много здрави, да работят все така всеотдайно и съвестно, за  да  се повиши доверието на обществото  в съдебната система, каза председателят на Окръжния съд в Бургас Росица Темелкова

 

 

Росица Темелкова е административен ръководител на Окръжния съд в Бургас. Разговаряме с нея в навечерието на Деня на българската Конституция - 16 април. 

-Съдия Темелкова, безспорно изпращате трудна и много необичайна година, какъв е вашият анализ за изминалите 12 месеца?

-На днешния голям празник за нас, 16 април - Денят на Българската конституция и професионален празник на юристите в България, мога  да кажа отговорно, че ние в Окръжен съд-Бургас и районните съдилища в Бургаски съдебен  окръг се справяме успешно в тази трудна ситуация, в която се намираме заради епидемията от КОВИД -19. На днешния ден през 1879 г. се приема Търновската Конституция - първата Конституция на свободна България. Този акт ни прави горди като българи, защитава нашата независимост и правото на всеки от нас да живее в един справедлив свят. Днешният ден, като професионален празник на съдиите и на съдебните служители, винаги трябва да провокира в нас отговора на въпроса – вървим ли в правилната посока. Аз, като административен ръководител на съдебната институция – Окръжен съд-Бургас, категорично заявявам, че се стремим да отговорим на очакванията на обществото, да правораздаваме обективно, безпристрастно и спазвайки върховенството на закона.

2020 г. беше трудна и изпълнена с предизвикателства година. Като най-големи такива предизвикателства могат да се посочат: пандемията от Ковид -19, обезпечаване на кадровото попълнение на съда и работата с новата Единна информационна система на съдилищата. Изминалите 12 месеца бяха време, което постави всички нас в сложна ситуация, с която никой досега не се беше сблъсквал. Равносметката с днешна дата е, че бяхме единни, спазвахме правилата, опазвайки не само за себе си, но и с грижа за всички участници в съдебните процеси. Обявеното извънредно положение в страната ни, от 13.03.2020 г., се отрази на работата на съдиите, най-вече на сроковете за разглеждане на делата, които поради тези обективни обстоятелства бяха удължени. Наложи се отлагане на  насрочени открити съдебни заседания във връзка с приетите от ВСС Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия. Отложени бяха съдебни заседания и поради заболели съдии и процесуални представители на страните. Но въпреки това правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд-Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра. Окръжният съд в Бургас не спря работа по време на извънредното положение в страната. В периода март-май се разглеждаха дела в открити съдебни заседания, изрично предвидени в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, магистратите продължиха да изписват съдебните актове.

COVID-19 направи различни много ситуации и дейности.  Вие, сигурна съм помните, че на днешния 16 април, допреди пандемията, Окръжен съд-Бургас отваряше широко врати за гражданите и младите хора и  с разнообразни инициативи представяше работата на  съдебната власт. Днес това е невъзможно, но гледаме с оптимизъм напред и се надяваме следващата година отново да можем да празнуваме своя професионален празник както подобава. През отминалите 12 месеца станахме свидетели и ще бъдем основните двигатели  и на началото на реформата на съдебната карта. Надяваме се  добрите намерения се преобразят в успешни нововъведения.

-Поздравления, че въведохте като практика гледането на онлайн заседания, което определено спестява процесуално време, но ще продължите ли и след края на пандемията и ако е така – смятате ли да разширите обхвата на заседанията?

-От началото на обявеното извънредно положение до края на 2020 г., в Окръжен съд – Бургас са проведени 56 онлайн съдебни заседания по наказателни и граждански дела. Окръжен съд - Бургас разполага със съдебна зала, оборудвана за провеждане на видеоконферентна връзка, като по този начин се използва ефективно този способ за  връзка със Затвора в Бургас, основно за разглеждане на заседания по мерки за неотклонение и условно предсрочно освобождаване. Тази въведена вече в съда възможност за разглеждането на делата продължава.

В нашия съд осъществяваме онлайн и разпит на свидетели, когато пребивават в други  държави и нямат възможност да присъстват физически в съдебното заседание и когато това е възможно. След измененията в ГПК /ДВ, бр. 98 от 2020 г/ се въведе възможност за провеждане на открити съдебни заседания и по граждански дела чрез видеоконферентна връзка. За тази цел  ни е необходима техника, с която да оборудваме поне още две зали в съда. Сигурна съм, че и ВСС ще предприеме действия по техническо обезпечаване на съдилищата, с цел ефективно използване на  тази законова възможност.

След решение на Пленума на ВСС, Бургаския окръжен съд предприе действия, чрез които да използва Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“ за връчване на призовки и съобщения. Системата предоставя услуга за електронна препоръчана поща по смисъла на чл. 3, т. 36 от Регламент (ЕС) № 910/2014 г. на Европейския парламент и на Съвета от 23.07.2014 г. относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/92/ЕО. Моментът на изпращане и моментът на получаване на съобщение, както и съдържанието на съобщението и прикачените към него документи се удостоверяват с квалифициран електронен печат и времеви печат от ДАЕУ. В случай, че страните по делата желаят по този начин да им бъдат връчвани  призовки и съобщения, следва да го заявят  изрично, съобразно изискванията на закона.

-Подобрихте ли срочността за приключване на делата, отчетът ви  е много добър, но какво се крие зад цифрите?

-През 2020 г., както и в предходните години, съдиите положиха интензивни усилия да приключат делата в разумен срок, независимо от обективните трудности – пандемия от Ковид-19, командироване, промени в цялостната организация на дейността на съда и на всички работещи в него  във връзка с епидемичната ситуация, продължително отсъствие на заболели или карантинирани  съдии и служители. 

Според данните в отчетния доклад на Окръжния съд в Бургас  за работата на съдебната институция през 2020 г., се вижда, че са разгледани 1517 наказателни дела, от които свършените са 1372, което представлява 90,44% от всички разгледани наказателни дела. 88,27% от свършените 1372 наказателни дела или 1211 дела, са приключили със съдебен акт по същество. Осъдени са 160 лица. През отчетната година най-голям е броят на осъдените лица – 45, за престъпления по основни състави на производство, пренасяне, изготвяне, търговия и др. на наркотични вещества (чл. 354а, ал. 1 и 2 НК), при 52 през 2019 г. и 32 през 2018 г. През 2020 г. от съда са разгледали 1465 първоинстанционни граждански и търговски дела. Образувани са общо 2499 въззивни граждански и частни граждански дела. Статистически, на фона на образуваните дела в предходните години, през 2020 г. съдът отчете значително увеличаване броя на постъпилите въззивни граждански дела. За сравнение, тези дела през 2019 г. са 1790, а през 2018 г. – 1573 въззивни граждански и частни граждански дела. Постановените в закрито заседание актове по тези дела  са в пъти повече от крайните такива - общо 4797 акта. През отчетния период в Окръжен съд - Бургас са образувани 14 дела по изпълнение на Европейска заповед за арест, издадени от други държави – членки на ЕС (чл. 43 и чл. 44 ЗЕЕЗА), от които 7  за разглеждане на ЕЗА. По 4 от тях съдът е допуснал изпълнение на Европейска заповед за арест, по 3 е отказал. През 2020 г. образуваните дела по молби за екстрадиция са 6.

-Докъде стигнахте с внедряването на системата за онлайн правосъдие?

-Електронното правосъдие е предпоставка за осигуряване на ефективност и прозрачност на съдебната система посредством използване на информационните технологии, както и създаване на удобство за самите граждани и юридически лица. През месец август 2020 г., в Окръжен съд - Бургас бе въведена новата Единна информационна система на съдилищата, чието използване впоследствие с решение на ВСС беше спряно и отложено за март 2021 г. Това бе период на усъвършенстване и  подобряване на системата. От 1 март 2021 г. отново работим с тази система и се надяваме тя да бъде още подобрена, с цел  улесняване работата както на съдиите, така и на съдебните служители и да бъде стъпка към  въвеждането на изцяло електронно правосъдие, което беше и целта на нейното въвеждане. Понастоящем  към Съдийската колегия на ВСС е  сформирана и работна група, която да подпомогне  отстраняване на недостатъци на системата, така че да може да бъде използвана ефективно и пълноценно.

-Как се справяте с кадровия ресурс, успяхте да „издърпате” няколко съдии от РС, но достатъчни ли са те?

-Кадровата необезпеченост продължава да е проблем в Окръжен съд-Бургас. Понастоящем има обявен конкурс за  повишаване за 3 бройки в гражданско отделение и 1 бройка в наказателно отделение. Междувременно, след обявяването на конкурса се освободиха още две бройки в Наказателно отделение на съда. Предстои освобождаване на още една бройка в Първо гражданско отделение, т.е. съдът работи със  7 непопълнени щата. Конкурсът за повишаване е в абсолютен застой и мога смело да кажа, че промяната в Закона за съдебната власт, по силата на която се върнаха  помощните атестационни комисии в съдилищата не доведе до ускоряване на  конкурсната процедура. Това е така, защото съдиите по време на изготвяне на атестацията не са освободени от останалите си преки задължения, а изготвянето на  една атестация отнема много време – особено при необходимост от запознаване с голям обем отменени съдебни актове на атестирания. В тази връзка мога само да кажа, че нито  досегашната  процедура, по която атестациите се изготвяха от КАК на СК на ВСС, нито сегашната – когато се изготвят от ПАК, води до ускоряване на конкурсите. Докато не се реши проблема с приключването им, няма да се разреши и кадровия проблем в съдилищата. Командироването на съдии в Апелативен съд и съответно търсенето на магистрати, които да бъдат командировани в Окръжен съд на тяхно място, се оказа изключително трудна задача, тъй като и районните съдилища също са натоварени и не желаят да се лишат от колеги. Отделно, както знаете, тази година Съдийската колегия не обяви конкурс за младши съдии за Окръжен съд-Бургас, както и за останалите окръжни съдилища, с изключение на Софийски градски съд, което означава, че догодина няма да има попълнение  и  от младши  съдии. Това означава, че и тази година проблемът с кадровото обезпечаване на Окръжен съд-ургас ще стои за разрешаване с пълна сила. Отделно, изключително бавното провеждане на конкурсите в известна степен демотивира съдиите от по-ниските нива на системата - не е нормално един конкурс за повишаване да продължава три-четири  години и поради това ми позволете да изразя лично мнение и надежда, че  одобреният от кадровиците в СК на ВСС  модел 4 за реформа на съдебната карта ще доведе до разрешаване на проблема с провеждане на конкурсите и повишаване на  съдиите, а също и  с натовареността на  съдилищата.

-Днес е Денят на юриста, какво бихте пожелали на колегите си и цялата юридическа гилдия в Бургас.

-Благодаря Ви за тази предоставена възможност, на днешния ден да отправя поздрав към моите колеги, юристи! На 12 март 1991 г. Министерски съвет в свое решение определя 16 април – денят, в който е била приета Търновската Конституция, за Ден на Конституцията. В същото решение денят е обявен и за Професионален празник на българските юристи. Двадесет години по-късно, отново с решение на Министерски съвет, 16 април стана  Професионален празник и на съдебния служител. Затова искам да пожелая на всички съдии и съдебни  служители да бъдат много здрави и да работят все така всеотдайно и съвестно, за  да  се повиши доверието на обществото  в съдебната система! Поздравявам и всички колеги юристи и им желая дръзновение в работата!


В категории: Темида


Флагман.БГ Слънце по морето - вижте прогнозата за деня Слънце по морето - вижте прогнозата за деня 13/05/2021, Четвъртък 08:32 0
България Всички новини
Свързана с ТИМ фирма поема призрачния мол „Странд“ край Бургас Свързана с ТИМ фирма поема призрачния мол „Странд“ край Бургас Силистренското „Камбана инвест“ ЕАД е получило цесия по вземането на основния кредитор - фалиралата КТБ   Разбиха международна престъпна група за финансови измами, действала и у нас Разбиха международна престъпна група за финансови измами, действала и у нас В съвместните действия по неутрализирането на престъпната мрежа се включиха полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави Мехмет Али Агджа проговори, работил с контрабандисти у нас Мехмет Али Агджа проговори, работил с контрабандисти у нас След хиляди откази за интервюта в последните 40 години, терористът разкрива кой му е поръчал атентата срещу папата Конкурс за младежи организира евродепутат от БСП Конкурс за младежи организира евродепутат от БСП Участници в него могат да бъдат младежи на възраст между 18 и 29 години Машините за гласуване били добре защитени от хакери Машините за гласуване били добре защитени от хакери Ще са необходими още около 400 за 11 юли, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов В УМБАЛ Бургас пристигна фризерът за замразена кръвна плазма, купен със средства на Община Бургас В УМБАЛ Бургас пристигна фризерът за замразена кръвна плазма, купен със средства на Община Бургас Той вече е инсталиран и зареден с първите количества реконвалесцентна плазма Мартин Пенчев гризе краставици, иронизирайки организатора на гей парада в Бургас Мартин Пенчев гризе краставици, иронизирайки организатора на гей парада в Бургас Този човек е известен с първото видео, в което се задоволява със зеленчуци, твърди Пенчев Шофьорът на самозапалилата се кола от Русокастро почина Шофьорът на самозапалилата се кола от Русокастро почина Състоянието на детето му остава тежко Измамници организират фалшиви игри с числа и източват банкови сметки Измамници организират фалшиви игри с числа и източват банкови сметки Сигналите от потърпевшите потребители във форумите в Интернет са десетки Молитва на стадион заради Рамазан Байрама и коронавируса Молитва на стадион заради Рамазан Байрама и коронавируса  Заради мерките срещу COVID-19 не се очаква да пристигнат много хора от Турция
За пръв път: Жена застава начело на италианските тайни служби За пръв път: Жена застава начело на италианските тайни служби Елизабет Белони е заемала редица важни постове в системата на италианското външно министерство Има ли българска следа в кибератаката на нефтопровод в САЩ? Има ли българска следа в кибератаката на нефтопровод в САЩ? Вече има жена, починала вследствие на този удар, каза Симеон Гаспаров Пандемията от COVID-19 била предотвратима Пандемията от COVID-19 била предотвратима  Според експерти повечето държави са реагирали твърде бавно и не са ограничили вируса Ваксинират и в метрото в Ню Йорк, имунизираните ще пътуват безплатно Ваксинират и в метрото в Ню Йорк, имунизираните ще пътуват безплатно Хората, които са се престрашили да се ваксинират, могат да вземат карта за безплатни пътувания, която важи една седмица Късметлия заряза $26 милиона, не си е потърсил печалбата от лотарията Късметлия заряза $26 милиона, не си е потърсил печалбата от лотарията Срокът на печелившия билет изтича днес Петзнаци се родиха в турския град Измит Петзнаци се родиха в турския град Измит Имената на бебетата - три момчета и две момичета, са Хюсеин, Али, Азат, Азра и Шура Китайци продават мускули за 200 долара Китайци продават мускули за 200 долара От онлайн магазин можете да си купите тяло на античен бог, при това на доста достъпна цена Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Те се определят като „огнено поколение“, готово да се жертва в борбата срещу войнствения ислям Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки изпратил остри въпроси към Европейската комисия заради дискриминацията Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Не признавам родителит си и винаги съм мразел всички, признал психопата на разпита
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори