×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

2020 година беше изпълнена с много предизвикателства, но отговорно мога да кажа, че се справихме отлично


2020 година беше изпълнена с много предизвикателства, но отговорно мога да кажа, че се справихме отлично
Над 90 % от разгледаните дела в Окръжен съд-Бургас са приключени в рамките на година, въпреки трудностите, отчете председателят на БОС Росица Темелкова
16 Април 2021, Петък, 10:01 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Пожелавам на всички съдии и съдебни служители да бъдат много здрави, да работят все така всеотдайно и съвестно, за  да  се повиши доверието на обществото  в съдебната система, каза председателят на Окръжния съд в Бургас Росица Темелкова

 

 

Росица Темелкова е административен ръководител на Окръжния съд в Бургас. Разговаряме с нея в навечерието на Деня на българската Конституция - 16 април. 

-Съдия Темелкова, безспорно изпращате трудна и много необичайна година, какъв е вашият анализ за изминалите 12 месеца?

-На днешния голям празник за нас, 16 април - Денят на Българската конституция и професионален празник на юристите в България, мога  да кажа отговорно, че ние в Окръжен съд-Бургас и районните съдилища в Бургаски съдебен  окръг се справяме успешно в тази трудна ситуация, в която се намираме заради епидемията от КОВИД -19. На днешния ден през 1879 г. се приема Търновската Конституция - първата Конституция на свободна България. Този акт ни прави горди като българи, защитава нашата независимост и правото на всеки от нас да живее в един справедлив свят. Днешният ден, като професионален празник на съдиите и на съдебните служители, винаги трябва да провокира в нас отговора на въпроса – вървим ли в правилната посока. Аз, като административен ръководител на съдебната институция – Окръжен съд-Бургас, категорично заявявам, че се стремим да отговорим на очакванията на обществото, да правораздаваме обективно, безпристрастно и спазвайки върховенството на закона.

2020 г. беше трудна и изпълнена с предизвикателства година. Като най-големи такива предизвикателства могат да се посочат: пандемията от Ковид -19, обезпечаване на кадровото попълнение на съда и работата с новата Единна информационна система на съдилищата. Изминалите 12 месеца бяха време, което постави всички нас в сложна ситуация, с която никой досега не се беше сблъсквал. Равносметката с днешна дата е, че бяхме единни, спазвахме правилата, опазвайки не само за себе си, но и с грижа за всички участници в съдебните процеси. Обявеното извънредно положение в страната ни, от 13.03.2020 г., се отрази на работата на съдиите, най-вече на сроковете за разглеждане на делата, които поради тези обективни обстоятелства бяха удължени. Наложи се отлагане на  насрочени открити съдебни заседания във връзка с приетите от ВСС Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия. Отложени бяха съдебни заседания и поради заболели съдии и процесуални представители на страните. Но въпреки това правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд-Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра. Окръжният съд в Бургас не спря работа по време на извънредното положение в страната. В периода март-май се разглеждаха дела в открити съдебни заседания, изрично предвидени в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, магистратите продължиха да изписват съдебните актове.

COVID-19 направи различни много ситуации и дейности.  Вие, сигурна съм помните, че на днешния 16 април, допреди пандемията, Окръжен съд-Бургас отваряше широко врати за гражданите и младите хора и  с разнообразни инициативи представяше работата на  съдебната власт. Днес това е невъзможно, но гледаме с оптимизъм напред и се надяваме следващата година отново да можем да празнуваме своя професионален празник както подобава. През отминалите 12 месеца станахме свидетели и ще бъдем основните двигатели  и на началото на реформата на съдебната карта. Надяваме се  добрите намерения се преобразят в успешни нововъведения.

-Поздравления, че въведохте като практика гледането на онлайн заседания, което определено спестява процесуално време, но ще продължите ли и след края на пандемията и ако е така – смятате ли да разширите обхвата на заседанията?

-От началото на обявеното извънредно положение до края на 2020 г., в Окръжен съд – Бургас са проведени 56 онлайн съдебни заседания по наказателни и граждански дела. Окръжен съд - Бургас разполага със съдебна зала, оборудвана за провеждане на видеоконферентна връзка, като по този начин се използва ефективно този способ за  връзка със Затвора в Бургас, основно за разглеждане на заседания по мерки за неотклонение и условно предсрочно освобождаване. Тази въведена вече в съда възможност за разглеждането на делата продължава.

В нашия съд осъществяваме онлайн и разпит на свидетели, когато пребивават в други  държави и нямат възможност да присъстват физически в съдебното заседание и когато това е възможно. След измененията в ГПК /ДВ, бр. 98 от 2020 г/ се въведе възможност за провеждане на открити съдебни заседания и по граждански дела чрез видеоконферентна връзка. За тази цел  ни е необходима техника, с която да оборудваме поне още две зали в съда. Сигурна съм, че и ВСС ще предприеме действия по техническо обезпечаване на съдилищата, с цел ефективно използване на  тази законова възможност.

След решение на Пленума на ВСС, Бургаския окръжен съд предприе действия, чрез които да използва Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“ за връчване на призовки и съобщения. Системата предоставя услуга за електронна препоръчана поща по смисъла на чл. 3, т. 36 от Регламент (ЕС) № 910/2014 г. на Европейския парламент и на Съвета от 23.07.2014 г. относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/92/ЕО. Моментът на изпращане и моментът на получаване на съобщение, както и съдържанието на съобщението и прикачените към него документи се удостоверяват с квалифициран електронен печат и времеви печат от ДАЕУ. В случай, че страните по делата желаят по този начин да им бъдат връчвани  призовки и съобщения, следва да го заявят  изрично, съобразно изискванията на закона.

-Подобрихте ли срочността за приключване на делата, отчетът ви  е много добър, но какво се крие зад цифрите?

-През 2020 г., както и в предходните години, съдиите положиха интензивни усилия да приключат делата в разумен срок, независимо от обективните трудности – пандемия от Ковид-19, командироване, промени в цялостната организация на дейността на съда и на всички работещи в него  във връзка с епидемичната ситуация, продължително отсъствие на заболели или карантинирани  съдии и служители. 

Според данните в отчетния доклад на Окръжния съд в Бургас  за работата на съдебната институция през 2020 г., се вижда, че са разгледани 1517 наказателни дела, от които свършените са 1372, което представлява 90,44% от всички разгледани наказателни дела. 88,27% от свършените 1372 наказателни дела или 1211 дела, са приключили със съдебен акт по същество. Осъдени са 160 лица. През отчетната година най-голям е броят на осъдените лица – 45, за престъпления по основни състави на производство, пренасяне, изготвяне, търговия и др. на наркотични вещества (чл. 354а, ал. 1 и 2 НК), при 52 през 2019 г. и 32 през 2018 г. През 2020 г. от съда са разгледали 1465 първоинстанционни граждански и търговски дела. Образувани са общо 2499 въззивни граждански и частни граждански дела. Статистически, на фона на образуваните дела в предходните години, през 2020 г. съдът отчете значително увеличаване броя на постъпилите въззивни граждански дела. За сравнение, тези дела през 2019 г. са 1790, а през 2018 г. – 1573 въззивни граждански и частни граждански дела. Постановените в закрито заседание актове по тези дела  са в пъти повече от крайните такива - общо 4797 акта. През отчетния период в Окръжен съд - Бургас са образувани 14 дела по изпълнение на Европейска заповед за арест, издадени от други държави – членки на ЕС (чл. 43 и чл. 44 ЗЕЕЗА), от които 7  за разглеждане на ЕЗА. По 4 от тях съдът е допуснал изпълнение на Европейска заповед за арест, по 3 е отказал. През 2020 г. образуваните дела по молби за екстрадиция са 6.

-Докъде стигнахте с внедряването на системата за онлайн правосъдие?

-Електронното правосъдие е предпоставка за осигуряване на ефективност и прозрачност на съдебната система посредством използване на информационните технологии, както и създаване на удобство за самите граждани и юридически лица. През месец август 2020 г., в Окръжен съд - Бургас бе въведена новата Единна информационна система на съдилищата, чието използване впоследствие с решение на ВСС беше спряно и отложено за март 2021 г. Това бе период на усъвършенстване и  подобряване на системата. От 1 март 2021 г. отново работим с тази система и се надяваме тя да бъде още подобрена, с цел  улесняване работата както на съдиите, така и на съдебните служители и да бъде стъпка към  въвеждането на изцяло електронно правосъдие, което беше и целта на нейното въвеждане. Понастоящем  към Съдийската колегия на ВСС е  сформирана и работна група, която да подпомогне  отстраняване на недостатъци на системата, така че да може да бъде използвана ефективно и пълноценно.

-Как се справяте с кадровия ресурс, успяхте да „издърпате” няколко съдии от РС, но достатъчни ли са те?

-Кадровата необезпеченост продължава да е проблем в Окръжен съд-Бургас. Понастоящем има обявен конкурс за  повишаване за 3 бройки в гражданско отделение и 1 бройка в наказателно отделение. Междувременно, след обявяването на конкурса се освободиха още две бройки в Наказателно отделение на съда. Предстои освобождаване на още една бройка в Първо гражданско отделение, т.е. съдът работи със  7 непопълнени щата. Конкурсът за повишаване е в абсолютен застой и мога смело да кажа, че промяната в Закона за съдебната власт, по силата на която се върнаха  помощните атестационни комисии в съдилищата не доведе до ускоряване на  конкурсната процедура. Това е така, защото съдиите по време на изготвяне на атестацията не са освободени от останалите си преки задължения, а изготвянето на  една атестация отнема много време – особено при необходимост от запознаване с голям обем отменени съдебни актове на атестирания. В тази връзка мога само да кажа, че нито  досегашната  процедура, по която атестациите се изготвяха от КАК на СК на ВСС, нито сегашната – когато се изготвят от ПАК, води до ускоряване на конкурсите. Докато не се реши проблема с приключването им, няма да се разреши и кадровия проблем в съдилищата. Командироването на съдии в Апелативен съд и съответно търсенето на магистрати, които да бъдат командировани в Окръжен съд на тяхно място, се оказа изключително трудна задача, тъй като и районните съдилища също са натоварени и не желаят да се лишат от колеги. Отделно, както знаете, тази година Съдийската колегия не обяви конкурс за младши съдии за Окръжен съд-Бургас, както и за останалите окръжни съдилища, с изключение на Софийски градски съд, което означава, че догодина няма да има попълнение  и  от младши  съдии. Това означава, че и тази година проблемът с кадровото обезпечаване на Окръжен съд-ургас ще стои за разрешаване с пълна сила. Отделно, изключително бавното провеждане на конкурсите в известна степен демотивира съдиите от по-ниските нива на системата - не е нормално един конкурс за повишаване да продължава три-четири  години и поради това ми позволете да изразя лично мнение и надежда, че  одобреният от кадровиците в СК на ВСС  модел 4 за реформа на съдебната карта ще доведе до разрешаване на проблема с провеждане на конкурсите и повишаване на  съдиите, а също и  с натовареността на  съдилищата.

-Днес е Денят на юриста, какво бихте пожелали на колегите си и цялата юридическа гилдия в Бургас.

-Благодаря Ви за тази предоставена възможност, на днешния ден да отправя поздрав към моите колеги, юристи! На 12 март 1991 г. Министерски съвет в свое решение определя 16 април – денят, в който е била приета Търновската Конституция, за Ден на Конституцията. В същото решение денят е обявен и за Професионален празник на българските юристи. Двадесет години по-късно, отново с решение на Министерски съвет, 16 април стана  Професионален празник и на съдебния служител. Затова искам да пожелая на всички съдии и съдебни  служители да бъдат много здрави и да работят все така всеотдайно и съвестно, за  да  се повиши доверието на обществото  в съдебната система! Поздравявам и всички колеги юристи и им желая дръзновение в работата!


В категории: Темида


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
България Всички новини
Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот
Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори