×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Три сценария: Светът след ваксинацията


Три сценария: Светът след ваксинацията
Ваксинационната кампания се засили, но може би няма да е достатъчна, за да се справим с вируса
30 Март 2021, Вторник, 15:24 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

Все повече експертни гласове предупреждават, че човечеството продължава да губи битката с времето и вирусът успява да изпревари опитите да бъде унищожен

 

Ако за момент си дадете време и се попитате, защо ЕС при 2,6 милиарда поръчани ваксини за 450 млн.население, продължава да сключва нови договори за доставки, е възможно да изпитате съмнение, че пандемията ще приключи след ваксинацията.

Все повече експертни гласове предупреждават, че човечеството продължава да губи битката с времето и вирусът успява да изпревари опитите да бъде унищожен. Новите, по-бързо разпространяващи се варианти, създават възможност за още повече мутации. До момента по-важните от тях се оказват по-заразни и по-вирулентни и създават още повече предпоставки за разпространение на инфекцията.

“Колективните” оптимисти

Успешните ваксинационни кампании в Израел, Великобритания и САЩ показаха намаляване на смъртността и хоспитализациите от COVID-19 заради приоритизирането на високорисковата група на възрастните хора, но инфекцията продължава да се разпространява.

Причините за това са няколко и те са свързани със степента на ваксиниране. Все още не е обхваната по-младата и по-активната част от населението, която е основен разпространител на заразата. Новите варианти на вируса настъпват по-бързо от скоростта на ваксиниране и все повече хора биват инфектирани. Темпът на ваксиниране не е равномерен по света. Проблемът засяга и по-напредналите държави, при които рискът от периодично привнасяне на инфекцията от съседни държави и традиционни дестинации остава, независимо от процента ваксинирани.

Като цяло епидемиолозите са съгласни, че постигането на колективен имунитет от около 70% (ваксинирани и преболедували) ще ограничи предаването на вируса. Но все по-малко стават гласовете, че това може да се случи скоро.

Надеждите, че колективният имунитет ще сложи край на епидемията, се подлагат на съмнение от неизвестните около продължителността на имунитета, който преболедуването и ваксините дават. Увеличаването на броя на повторно заразените е естествен при високото разпространение на инфекцията, но попарва очакванията, че вирусът ще изчезне също така внезапно, както се появи.

Ендемично ваксиниране

“Подобно на повечето експерти, вярвам, че този вирус ще остане ендемичен дори след ваксинацията на по-голямата част от населението”. Това казва в интервю за белгийския вестник* Gazet van Antwerpen директорът на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина Петер Пиот. Според епидемиолога, който е съветник за Covid-19 на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ваксините рязко ще намалят броя на хората, които ще умират, както и натиска върху здравните системи, но вирусът ще остане. Подобно е и мнението на Световната здравна организация.

Според Пиот, дори пандемията да утихне, огнища ще избухват на различни места и по различно време. Като е вероятно това да се случва всяка година.

“Всичко това ще наложи поне по-често да си мием ръцете, да носим маска при хрема и простуда, а работата от къщи, ще промени начина на живот на милиони в Европа”, смята той.

“Ендемичната” прогноза също има “черен” вариант, свързан с появата на нови и по-опасни щамове, които понижават ефективността на ваксините и резистентни към антителата, изградени от преболедувалите.

Властите във Великобритания вече обявиха, че от септември ще започнат да поставят трета “подсилваща” доза ваксина на най-високорисковите хора, над 70 г., за да разширят защитата им срещу новите варианти на вируса. Върху “бустерни” ваксини работят и тримата производители, които имат разрешения за употреба в ЕС: BioNTech/Pfizer, Moderna и Oxford/AstraZeneca. Френската компания Sanofi обяви, че работи върху поливалентна ваксина срещу Covid-19 , която по примера на противогрипната ваксина, в която те са лидер, ще защитава от няколко различни новопоявили се варианти.

Европейският и американските лекарствени регулатори вече облекчиха условията за лицензирането на такива ваксини, за да ускорят достъпа им до пазара в Общността преди настъпването на силния за коронавируса зимен сезон.

“Да не забравяме, че сме успели да унищожим само един вирус, който засяга хората: едра шарка", напомня Пиот.

Епидемиологът смята, че не бива да се фиксираме върху конкретен процент за колективния имунитет, който може да е факт, както при 60%, така и да се наложи да бъде обхванато 80% от населението. Въпросът е кога той може да бъде достигнат и колко дълго да бъде задържан.

Тоталният локдаун и стратегията “Нулев Covid”

Не така смятат последователите на стратегията “Нулев Covid”. Тя се появи през февруари и нейните привърженици - учени и експерти, настояват за контрол и максимално потискане по примера на Южна Корея, Тайван, Сингапур, Китай, Виетнам, Австралия и Нова Зеландия.

Последователите ѝ смятат, че ваксините не могат да “потушат” пандемията заради изменчивостта на вируса, която ги прави неефективни към новопоявилите се щамове. Те отхвърлят и концепцията за колективния имунитет, предвид неизвестностите за поведението на болестта при поредица от поредни реинфекции и свързаните с това нива на заболеваемост и смъртност.

В замяна стратегията “Нулев Covid” предлага система от мерки за поддържане на нивата на разпространение на инфекцията възможно най-близко до нулата, като така тя бъде елиминирана. Водещите ѝ принципи са разделяне на територията на географски райони, в които епидемията може да бъде управлявана чрез строги локдаунти, тестване, проследяване и изолиране на болните и контактните.

Първото изложение на “нулевия Covid” на български език беше публикувано от д-р Георги Маринов от Факултета по генетика на Станфордския университет в САЩ.

“Вирусът може да бъде преборен завинаги, и който твърди противното или не разбира за какво говори, или се води от мотиви, различни от запазване здравето на хората”, пише Маринов в статията си** “Локдаун за последно или до безкрай”.

В нея той предлага девет мерки, с които да се увеличи капацитета за установяване и проследяване на веригите на предаване на инфекцията и да се идентифицират и управляват огнищата на зараза. Най-общо те предвиждат затваряне на границите и спиране на международния трафик; забрана на придвижване между районите във вътрешността на държави с високо разпространение на инфекцията; тотален локдаун (колкото по-свиреп, толкова по-кратък ще е той); задължително носене на маски от висок клас; масово тестване на населението, задължителна изолация на заразените в хотели и общежития до елиминиране на вируса в даден район (без нови случаи за 2-4 седмици), последвано от отваряне на съседни райони и държави, които са поставили вируса под контрол.

“Ако тези мерки бяха приложени януари-февруари 2020 г. с цялата тази история щеше да се е приключило много отдавна и досега щяхме да сме започнали да забравяме за нея, както малцина днес си спомнят за SARS-1 през 2003 г.”, пише Маринов.

Идеята за нулевия Covid има и много критици, които я смятат за неприложима в гъсто населена Европа, макар и твърде успешна в островни държави и малки общества.

“Намаляването на броя болни до разумен минимум, съчетано с проследяване, тестване и карантина е достатъчно средство за проконтролиране, без да се налагат безкрайни ограничения. Повечето от примерите го показват. Това, че не го правим в България и в Европа, е наш проблем”, смята д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, работещ в Швейцария.

Той коментира във Фейсбук, че при “правилно надграждане на ваксините ни чакат не 50 вълни, а вероятно още няколко. Изходът е ваксиниране и реваксиниране (за мутационни форми), самата вксинационна логистика ще е решена още есента в големи части на Европа”.

Автор: Йовка Димитрова, специално за проект “COVID-19: факти срещу слухове”

_________

Източници:

* — Интервю на Петер Пиот за Gazet van Antwerpen https://www.gva.be/cnt/dmf20210326_94080504

** — Георги К. Маринов: Локдаун за последно или до безкрай https://drive.google.com/…/1eOHEejDD77sCWQk6nkazAejgi…/view…

Снимка: жена минава покрай празни маси от кафене в София. Източник: Euractiv (статия от 26.11.2020 г.), автор: Васил Донев


В категории: COVID-19


15
Коментара по темата
15.
До номер 6
31.03.2021 01:09:30
0
3
Случва се една разруха във всяко едно направление. Вече е време ББ да се настрои на магистрали да си събере багажа и да изчезва с калинките , народа има нужда от нормален живот , добра здравна система , образователна , съдебна и др.
14.
Петър
30.03.2021 17:52:57
0
4
Г-н Маринов,
Въпросните 10 мерки ги има черно на бяло в документ на Държавата от 2009 г.!!! Които мерки Институциите пренебрегнаха, и спретнаха военно положение!
Сигурен съм, че такива мерки е имало заложени в Законодателствата, и на останалите Държави от ЕС! Но, тези мерки явно пречат на някои!
13.
ЩО МИ ПРЕМАХНАХТЕ КОМЕНТАРА ??????????????????
30.03.2021 17:11:58
1
5
ПОД СТАТИЯТА """Обхода на Бургас бие всички корупционни проекти""""ЩО СТЕ ЗАБУТАЛИ СТАТИЯТА В ДЕВЕТА ГЛУХА ВМЕСТО ПОТОКА ОТ ЦЕНТРАЛНИ НОВИНИ ААААА?????????ЗА ДА НЕ РАЗБЕРЪТ ГРАЖДАНИТЕ ЧЕ ЕДИН КМ СЕ ПРАВЕ ОТ """НАШТА""ФИРМА ЗА 12 МИЛИОНА ПРИ 10 МИЛ ЗА ""ХЕМУС""
12.
ГРАЖДАНИ !!!!!!!!!
30.03.2021 17:04:22
1
3
ЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА""Понеже в района няма място за детски площадки направиха такава в двара на библиотеката """""""КАК СЕ ""УСВОЯВАТ""" ПАРИТЕ НА БУРГАЗЛИИ!!!!!НЕ СА НЕКАДЪРНИ АЛЧНИ СА!!!!!!!!!!!!!!
11.
До 8
30.03.2021 16:54:42
1
6
Защо да се напъва да чете или пише като има Бтв,Нова и некъпани математици да преброят чувалите сутрин:).Мисленето е лукс.
10.
Гарантирано от ГЕРБ
30.03.2021 16:52:49
2
7
.Благодарение на активните действия на Кунчев, НОЩ и лично на лидера им борисоФФ,
България първа пресече линията на 900 заболели на 100 000 население,
а вече са 1ООО на 100 000.!!!
За сравнение. Германия след като преминаха 100 заразени на 100 000 обявиха тревога,
а борисоф отвори всичко Предизборно !
9.
До Герберският Тъпанар -8
30.03.2021 16:51:32
4
7
Гласувай за Дебила си борисоФФ тъпако!
8.
до 6
30.03.2021 16:37:52
5
5
Ето това се случва - прочел си/гледал си днес в медийните кенефи новините и очаквано си се уплашил. А е време да започнеш да мислиш. Добре е също така да прочетеш някои и друга книга, че правописът ти много куца.
7.
ОБХОДА НА БУРГАС БИЕ ВСИЧКИ!!!!!!!!!
30.03.2021 16:37:06
2
7
КОРУПЦИОННИ ПРОЕКГИ В БЪЛГАРИЯ !!???ТОВА СА ФАКТИТЕ!!!!!!!!12 МИЛИОНА НА КИЛОМЕТЪР!!!!!!А МАГИСТРАЛА ХЕМУС ПО 10 МИЛИОНА !!!!!!!!ГРАНДЕ КОРУПЦИЯ С ОБРАТЕН ПАС КЪМ ""ЧЕКМИДЖЕТО!!"""
6.
Какво се случва в България?
30.03.2021 16:26:07
6
9
Докато в 8 милиона и780 хилядният Лондон Няма нито един починал от Ковид през последното денонощие,
в 6.900.000 България само за последното денонощие починалите са повече от 2ОО.
Много добре Оправлява пандемията, Дебилa Мръсен
В България 203. Момчета на 21 и 25 години починали от Ковид без никакви заболявания.
Какво се случва в България?
Крайно време е този въпрос да бъде зададен остро на НОЩ и на Борисов!.
5.
Ха-ха!
30.03.2021 15:53:55
0
16
"Успешните ваксинационни кампании в Израел"

Не ви ли идва наум, че все пак за някои това парцалче не е единственият източник на "информация"? Ние сме тук с единствената цел и надежда да отворим някое-друго око в коментарите. Сигурно и те скоро ще изчезнат.
4.
айтос1965
30.03.2021 15:52:01
0
5
Ваксинацията мори възрастните хора Сега е момента за Апартамента
Ковид 19 в програма за подпомагане измамниците от имотната мафия по света
3.
123
30.03.2021 15:44:21
0
25
От всичко прочетено в тази статия разбрах едно: ваксини до безкрай на всеки 6 месеца. Това ли е новият начин на живот, ходене по тестове в лаборатории и по болници за ваксини. Много "оптимистично" Бъдеще, няма що....
2.
Аз
30.03.2021 15:40:51
3
2
Данги Дунги
1.
2009 година
30.03.2021 15:39:56
7
22
Циркът беше избегнат и ваксините отидоха в боклука.Сега обаче психясването е на макс и фарма мафията ще заработи 100ци милиарди!Сега чакам ковид дебилите да ми заговорят за конспирациЙ както обичат да го пишат:)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори