×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Три сценария: Светът след ваксинацията


Три сценария: Светът след ваксинацията
Ваксинационната кампания се засили, но може би няма да е достатъчна, за да се справим с вируса
30 Март 2021, Вторник, 15:24 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

Все повече експертни гласове предупреждават, че човечеството продължава да губи битката с времето и вирусът успява да изпревари опитите да бъде унищожен

 

Ако за момент си дадете време и се попитате, защо ЕС при 2,6 милиарда поръчани ваксини за 450 млн.население, продължава да сключва нови договори за доставки, е възможно да изпитате съмнение, че пандемията ще приключи след ваксинацията.

Все повече експертни гласове предупреждават, че човечеството продължава да губи битката с времето и вирусът успява да изпревари опитите да бъде унищожен. Новите, по-бързо разпространяващи се варианти, създават възможност за още повече мутации. До момента по-важните от тях се оказват по-заразни и по-вирулентни и създават още повече предпоставки за разпространение на инфекцията.

“Колективните” оптимисти

Успешните ваксинационни кампании в Израел, Великобритания и САЩ показаха намаляване на смъртността и хоспитализациите от COVID-19 заради приоритизирането на високорисковата група на възрастните хора, но инфекцията продължава да се разпространява.

Причините за това са няколко и те са свързани със степента на ваксиниране. Все още не е обхваната по-младата и по-активната част от населението, която е основен разпространител на заразата. Новите варианти на вируса настъпват по-бързо от скоростта на ваксиниране и все повече хора биват инфектирани. Темпът на ваксиниране не е равномерен по света. Проблемът засяга и по-напредналите държави, при които рискът от периодично привнасяне на инфекцията от съседни държави и традиционни дестинации остава, независимо от процента ваксинирани.

Като цяло епидемиолозите са съгласни, че постигането на колективен имунитет от около 70% (ваксинирани и преболедували) ще ограничи предаването на вируса. Но все по-малко стават гласовете, че това може да се случи скоро.

Надеждите, че колективният имунитет ще сложи край на епидемията, се подлагат на съмнение от неизвестните около продължителността на имунитета, който преболедуването и ваксините дават. Увеличаването на броя на повторно заразените е естествен при високото разпространение на инфекцията, но попарва очакванията, че вирусът ще изчезне също така внезапно, както се появи.

Ендемично ваксиниране

“Подобно на повечето експерти, вярвам, че този вирус ще остане ендемичен дори след ваксинацията на по-голямата част от населението”. Това казва в интервю за белгийския вестник* Gazet van Antwerpen директорът на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина Петер Пиот. Според епидемиолога, който е съветник за Covid-19 на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ваксините рязко ще намалят броя на хората, които ще умират, както и натиска върху здравните системи, но вирусът ще остане. Подобно е и мнението на Световната здравна организация.

Според Пиот, дори пандемията да утихне, огнища ще избухват на различни места и по различно време. Като е вероятно това да се случва всяка година.

“Всичко това ще наложи поне по-често да си мием ръцете, да носим маска при хрема и простуда, а работата от къщи, ще промени начина на живот на милиони в Европа”, смята той.

“Ендемичната” прогноза също има “черен” вариант, свързан с появата на нови и по-опасни щамове, които понижават ефективността на ваксините и резистентни към антителата, изградени от преболедувалите.

Властите във Великобритания вече обявиха, че от септември ще започнат да поставят трета “подсилваща” доза ваксина на най-високорисковите хора, над 70 г., за да разширят защитата им срещу новите варианти на вируса. Върху “бустерни” ваксини работят и тримата производители, които имат разрешения за употреба в ЕС: BioNTech/Pfizer, Moderna и Oxford/AstraZeneca. Френската компания Sanofi обяви, че работи върху поливалентна ваксина срещу Covid-19 , която по примера на противогрипната ваксина, в която те са лидер, ще защитава от няколко различни новопоявили се варианти.

Европейският и американските лекарствени регулатори вече облекчиха условията за лицензирането на такива ваксини, за да ускорят достъпа им до пазара в Общността преди настъпването на силния за коронавируса зимен сезон.

“Да не забравяме, че сме успели да унищожим само един вирус, който засяга хората: едра шарка", напомня Пиот.

Епидемиологът смята, че не бива да се фиксираме върху конкретен процент за колективния имунитет, който може да е факт, както при 60%, така и да се наложи да бъде обхванато 80% от населението. Въпросът е кога той може да бъде достигнат и колко дълго да бъде задържан.

Тоталният локдаун и стратегията “Нулев Covid”

Не така смятат последователите на стратегията “Нулев Covid”. Тя се появи през февруари и нейните привърженици - учени и експерти, настояват за контрол и максимално потискане по примера на Южна Корея, Тайван, Сингапур, Китай, Виетнам, Австралия и Нова Зеландия.

Последователите ѝ смятат, че ваксините не могат да “потушат” пандемията заради изменчивостта на вируса, която ги прави неефективни към новопоявилите се щамове. Те отхвърлят и концепцията за колективния имунитет, предвид неизвестностите за поведението на болестта при поредица от поредни реинфекции и свързаните с това нива на заболеваемост и смъртност.

В замяна стратегията “Нулев Covid” предлага система от мерки за поддържане на нивата на разпространение на инфекцията възможно най-близко до нулата, като така тя бъде елиминирана. Водещите ѝ принципи са разделяне на територията на географски райони, в които епидемията може да бъде управлявана чрез строги локдаунти, тестване, проследяване и изолиране на болните и контактните.

Първото изложение на “нулевия Covid” на български език беше публикувано от д-р Георги Маринов от Факултета по генетика на Станфордския университет в САЩ.

“Вирусът може да бъде преборен завинаги, и който твърди противното или не разбира за какво говори, или се води от мотиви, различни от запазване здравето на хората”, пише Маринов в статията си** “Локдаун за последно или до безкрай”.

В нея той предлага девет мерки, с които да се увеличи капацитета за установяване и проследяване на веригите на предаване на инфекцията и да се идентифицират и управляват огнищата на зараза. Най-общо те предвиждат затваряне на границите и спиране на международния трафик; забрана на придвижване между районите във вътрешността на държави с високо разпространение на инфекцията; тотален локдаун (колкото по-свиреп, толкова по-кратък ще е той); задължително носене на маски от висок клас; масово тестване на населението, задължителна изолация на заразените в хотели и общежития до елиминиране на вируса в даден район (без нови случаи за 2-4 седмици), последвано от отваряне на съседни райони и държави, които са поставили вируса под контрол.

“Ако тези мерки бяха приложени януари-февруари 2020 г. с цялата тази история щеше да се е приключило много отдавна и досега щяхме да сме започнали да забравяме за нея, както малцина днес си спомнят за SARS-1 през 2003 г.”, пише Маринов.

Идеята за нулевия Covid има и много критици, които я смятат за неприложима в гъсто населена Европа, макар и твърде успешна в островни държави и малки общества.

“Намаляването на броя болни до разумен минимум, съчетано с проследяване, тестване и карантина е достатъчно средство за проконтролиране, без да се налагат безкрайни ограничения. Повечето от примерите го показват. Това, че не го правим в България и в Европа, е наш проблем”, смята д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, работещ в Швейцария.

Той коментира във Фейсбук, че при “правилно надграждане на ваксините ни чакат не 50 вълни, а вероятно още няколко. Изходът е ваксиниране и реваксиниране (за мутационни форми), самата вксинационна логистика ще е решена още есента в големи части на Европа”.

Автор: Йовка Димитрова, специално за проект “COVID-19: факти срещу слухове”

_________

Източници:

* — Интервю на Петер Пиот за Gazet van Antwerpen https://www.gva.be/cnt/dmf20210326_94080504

** — Георги К. Маринов: Локдаун за последно или до безкрай https://drive.google.com/…/1eOHEejDD77sCWQk6nkazAejgi…/view…

Снимка: жена минава покрай празни маси от кафене в София. Източник: Euractiv (статия от 26.11.2020 г.), автор: Васил Донев


В категории: COVID-19


15
Коментара по темата
15.
До номер 6
31.03.2021 01:09:30
0
3
Случва се една разруха във всяко едно направление. Вече е време ББ да се настрои на магистрали да си събере багажа и да изчезва с калинките , народа има нужда от нормален живот , добра здравна система , образователна , съдебна и др.
14.
Петър
30.03.2021 17:52:57
0
4
Г-н Маринов,
Въпросните 10 мерки ги има черно на бяло в документ на Държавата от 2009 г.!!! Които мерки Институциите пренебрегнаха, и спретнаха военно положение!
Сигурен съм, че такива мерки е имало заложени в Законодателствата, и на останалите Държави от ЕС! Но, тези мерки явно пречат на някои!
13.
ЩО МИ ПРЕМАХНАХТЕ КОМЕНТАРА ??????????????????
30.03.2021 17:11:58
1
5
ПОД СТАТИЯТА """Обхода на Бургас бие всички корупционни проекти""""ЩО СТЕ ЗАБУТАЛИ СТАТИЯТА В ДЕВЕТА ГЛУХА ВМЕСТО ПОТОКА ОТ ЦЕНТРАЛНИ НОВИНИ ААААА?????????ЗА ДА НЕ РАЗБЕРЪТ ГРАЖДАНИТЕ ЧЕ ЕДИН КМ СЕ ПРАВЕ ОТ """НАШТА""ФИРМА ЗА 12 МИЛИОНА ПРИ 10 МИЛ ЗА ""ХЕМУС""
12.
ГРАЖДАНИ !!!!!!!!!
30.03.2021 17:04:22
1
3
ЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА""Понеже в района няма място за детски площадки направиха такава в двара на библиотеката """""""КАК СЕ ""УСВОЯВАТ""" ПАРИТЕ НА БУРГАЗЛИИ!!!!!НЕ СА НЕКАДЪРНИ АЛЧНИ СА!!!!!!!!!!!!!!
11.
До 8
30.03.2021 16:54:42
1
6
Защо да се напъва да чете или пише като има Бтв,Нова и некъпани математици да преброят чувалите сутрин:).Мисленето е лукс.
10.
Гарантирано от ГЕРБ
30.03.2021 16:52:49
2
7
.Благодарение на активните действия на Кунчев, НОЩ и лично на лидера им борисоФФ,
България първа пресече линията на 900 заболели на 100 000 население,
а вече са 1ООО на 100 000.!!!
За сравнение. Германия след като преминаха 100 заразени на 100 000 обявиха тревога,
а борисоф отвори всичко Предизборно !
9.
До Герберският Тъпанар -8
30.03.2021 16:51:32
4
7
Гласувай за Дебила си борисоФФ тъпако!
8.
до 6
30.03.2021 16:37:52
5
5
Ето това се случва - прочел си/гледал си днес в медийните кенефи новините и очаквано си се уплашил. А е време да започнеш да мислиш. Добре е също така да прочетеш някои и друга книга, че правописът ти много куца.
7.
ОБХОДА НА БУРГАС БИЕ ВСИЧКИ!!!!!!!!!
30.03.2021 16:37:06
2
7
КОРУПЦИОННИ ПРОЕКГИ В БЪЛГАРИЯ !!???ТОВА СА ФАКТИТЕ!!!!!!!!12 МИЛИОНА НА КИЛОМЕТЪР!!!!!!А МАГИСТРАЛА ХЕМУС ПО 10 МИЛИОНА !!!!!!!!ГРАНДЕ КОРУПЦИЯ С ОБРАТЕН ПАС КЪМ ""ЧЕКМИДЖЕТО!!"""
6.
Какво се случва в България?
30.03.2021 16:26:07
6
9
Докато в 8 милиона и780 хилядният Лондон Няма нито един починал от Ковид през последното денонощие,
в 6.900.000 България само за последното денонощие починалите са повече от 2ОО.
Много добре Оправлява пандемията, Дебилa Мръсен
В България 203. Момчета на 21 и 25 години починали от Ковид без никакви заболявания.
Какво се случва в България?
Крайно време е този въпрос да бъде зададен остро на НОЩ и на Борисов!.
5.
Ха-ха!
30.03.2021 15:53:55
0
16
"Успешните ваксинационни кампании в Израел"

Не ви ли идва наум, че все пак за някои това парцалче не е единственият източник на "информация"? Ние сме тук с единствената цел и надежда да отворим някое-друго око в коментарите. Сигурно и те скоро ще изчезнат.
4.
айтос1965
30.03.2021 15:52:01
0
5
Ваксинацията мори възрастните хора Сега е момента за Апартамента
Ковид 19 в програма за подпомагане измамниците от имотната мафия по света
3.
123
30.03.2021 15:44:21
0
25
От всичко прочетено в тази статия разбрах едно: ваксини до безкрай на всеки 6 месеца. Това ли е новият начин на живот, ходене по тестове в лаборатории и по болници за ваксини. Много "оптимистично" Бъдеще, няма що....
2.
Аз
30.03.2021 15:40:51
3
2
Данги Дунги
1.
2009 година
30.03.2021 15:39:56
7
22
Циркът беше избегнат и ваксините отидоха в боклука.Сега обаче психясването е на макс и фарма мафията ще заработи 100ци милиарди!Сега чакам ковид дебилите да ми заговорят за конспирациЙ както обичат да го пишат:)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В кой сектор работната заплата е най-висока? В кой сектор работната заплата е най-висока? Средното брутно възнаграждение за цялата страна достига 1462 лв/месечно Лео Бианки разтърси мрежата с тези думи за внезапно починалия Миро от "Биг Брадър" Лео Бианки разтърси мрежата с тези думи за внезапно починалия Миро от "Биг Брадър" Бате, бате... липсваш ми и знай, че няма да те забравим..., написа готвачът Извънредна новина от НАП за новия ѝ шеф Румен Спецов Извънредна новина от НАП за новия ѝ шеф Румен Спецов Става въпрос за участието му в частна фирма Един цял град се е изнесъл на село през миналата година Един цял град се е изнесъл на село през миналата година 100 000 българи са се преместили в малки населени места Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Грозен фейк разпространява малоумни твърдение във ФБ, хиляди наивници се вързват Община Бургас с идея за пушачите на плажа - вземи пепелник под наем Община Бургас с идея за пушачите на плажа - вземи пепелник под наем Целта е да не се замърсява пясъкът с фасове Гледайте на живо! Бургас прайд VS Парада на хетеросексуалността Гледайте на живо! Бургас прайд VS Парада на хетеросексуалността В 16 часа започват протестите Людмил Киров остава треньор на Нефтохимик, отбора се готви за мача с Лудогорец Людмил Киров остава треньор на Нефтохимик, отбора се готви за мача с Лудогорец Капитанът Николай Костов  Даниел Георгиев няма да вземат участие в дербите заради контузия Кои са грешките, които водят до висок разход на масло Кои са грешките, които водят до висок разход на масло Те се забелязват и при старите, и при новите мотори Полицай смени гумата на бургазлийка, докато стотици я подминаваха Полицай смени гумата на бургазлийка, докато стотици я подминаваха Ако зоркото око на старши полицай Кирил Ватев не бе забелязало меката гума, можеше да се стигне до инцидент
Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума Колко струват вашите стари карти "Покемон" Колко струват вашите стари карти "Покемон" Спортните карти също се търгуват скъпо Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” В южната ни съседка отпаднаха редица ограничения, наложени заради коронавируса Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Актьорът наскоро се завърна от романтична почивка в Монтата с бившата си годеница Дженифър Лопес Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между В интервюто стана ясно, че Хари се отнася силно критично към начина, по който баща му принц Чарлз го е отгледал   Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Общо в Индия адвокате наброяват около два милиона, а средния им доход е от 500 до 750 щ.д. на месец   Шок в магазина, цените полетяха Шок в магазина, цените полетяха Зеленчуците също са безбожно скъпи   "Гардиън": Лондон гони българи незаконно "Гардиън": Лондон гони българи незаконно Има и други случаи, при които влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени стажове  
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори