×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Когато чалгата и рапът заченаха кючек


Когато чалгата и рапът заченаха кючек
На пръв поглед Криско конвергира хип-хоп и поп-фолк. Но, изглежда, мотивите му са други и са свързани с нерадостната съдба на застаряващите рапъри, които не са се усетили навреме да завият към чалгата
Ключови думи: чалга, рап, криско, кючек, попфолк
28 Март 2021, Неделя, 10:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Новите български хипхопъри израснаха в попфолк среда, затова Анадола се е настанила трайно в сърцата и творчеството им 

Напоследък много чалга изпълнители прозряха какъв е пътят до онези електронни медии, които иначе са твърде гнусливи към тяхната музика. Пропускът е един-единствен и даже си има име: Криско. Колчем запишеш дует с него, без значение колко къдраво и турски (или дори арабски) звучащо е парчето, и независимо става ли за слушане или не, на мига цялото войнство от сектора на поп музиката се обръща с интерес към продукта и му посвещава част от програмата си и всички останали медийни ресурси. Националните телевизии – също. БНТ изпитва разбираем свян да излъчва чалга, но щом я пее Криско – може.

Конкретната причина да се случва всичко това е, както обичат да казват американеещите се родни музиканти, колаборацията между Кристиан Талев и Тунчер Али. В поп и рок музиката не е задължително непременно да си с псевдоним, но в рапа и чалгата това е второто ти аз. Така че в случая и двамата са си паднали точно в целта. За техния проект - другата любима дума на американеещите се - „Грешна си“, съобщиха всички и по няколко пъти.

Тази колаборация се оказва от фундаментално значение за излъчващото поп музика радио и телевизия „Сити“

 „Очаквано добра комбинация“ бе озаглавено участието им в „Събуди се“ по Нова. „Стораро: Имах голямо желание да направя дует с Криско“ свежда ни бляновете му бТВ. „Харесва ли ви новата неочаквана колаборация на Криско и Тони Стораро?“ ни пита щастливо усмихнато радио и тв „Сити“, което към връстниците на Тунчер в българската поп музика е наложило строго вето, но не и към кючек половинките на Криско. А културната им дискусия (неясно защо – без преводач) с Георги Любенов по БНТ бе онагледена със слоган - тежка категория, както подобава на най-сериозната телевизия: „Формулата на успеха“.

Доволни от резултата участници, щракнати след културна дискусия. От ляво надясно: Кристиан Талев, Георги Любенов, Тунчер Али

Неслучайно Али споделя, че отколе си мечтаел да се отърка (музикално) о Талев. Още през 2018 година стана ясно, че Криско е като виза за достъп до оградената територия на поп музиката и нейните радиостанции и телевизии. Към гнусливостта им спрямо чалгата добавяме неприязънта им лично към персоната на Слави Трифонов, но дори получената взривоопасна смес от злоба и ненавист не бяха пречка пред тях да отразят напоително появата на „Гледай как се прави“. Самата песен бе продуцирана от българо-немския лейбъл „Фейсин да сън“, който сам се представя като „най-големият български хип-хоп, ар'н'би и поп канал в „Ютюб“ и един от най-големите в региона, като поддържаме високо качество на публикуваното съдържание“.

Така се разбра, че Талев е, както се изрази в прословутия си Фейсбук коментар Райко Байчев, „блат за пица“ - може да е с Тони Стораро, но може и с Росица Кирилова - слагай отдолу малко криско и отгоре реди каквото искаш, а всички много ще го плюскат. Не забравяме, че цялата минала година блатът промоционално беше гарниран с Галена. Лятос – с „Красиви лъжи“, а наесен още по-ударно – с „Кавала кючек“.

Кой каквото ще да казва, но в тези дуети се съзира любов от най-класически тип - чувствата са си взаимни. Вярно е, че така чалгата пробива в забранени за нея територии. Но още по-вярно е, че с такива общи записи хипхопъри, какъвто е и Криско, понеже преди чалгата записваше регетон и денсхол (не забравяме, че регетонът и денсхолът се пръкват точно от рапа), си отварят широко вратата към поп-фолка. С тънката балканска сметка на по-стари години да се преместят изцяло там. Тъжно и бедно е да си застаряващ, изоставен от неверните си фенове, но пък запазил музикална чест, рапър - Спенс най-добре го знае. А е така весело, добре хонорувано и оградено с чака-рака публика (проф. Иво Христов би я включил към онези 90%), когато и на пенсионерските 69 г. закъдриш глас с „Я елате пиленца…“

За разлика от рапа, където феновете те загърбват и никой не те кани на участия, щом навършиш определена възраст, в чалгата и на 69 години хонорарите валят, сцената е твоя, а около теб е пълно с щастливи „пиленца“ и всякаква друга радостна чака-рака публика

Явлението не е ново. Мнозина БГ рапъри и в миналото прекрачваха към поп-фолка с мисълта на по-стари години да се настанят трайно в него. Разликата е в крайния резултат. Каквито и експерименти с поп-фолка, или по-скоро с етнопопа, да записваше, старата гвардия, като Устата и Румънеца и Енчев, например, никога не престъпи една много тънка граница. Тя е между мелодичното звучене, донякъде родеещо се със старата българска естрада, и грубия анадолски кючек, навяващ асоциации с едни всеизвестни 5 века. За новата генерация рапъри обаче такива скрупули няма. Съвсем лесно обяснимо е защо.

Хората от поколението на Устата (43 г.) са израствали и създавали своя мироглед, включително и музикалните си вкусове, в друго време, което имаше стройни правила за музикална среда. Колкото и по пиянски събирания да звучеше „ја сам само нежна жена“, това беше по-скоро изключение от общия музикален фон, създаван от позабравените вече Братя Аргирови, „Трик“, „Спешен случай“, Георги Минчев, „Тангра“, Милена, дори Веселин Маринов, чиито първи изпълнения бяха в най-модерния за времето си стил „нова вълна“. Прибавяме към тях Стиви Уондър, „Дженезис“, Питър Гейбриъл, Ник Киршоу, Синди Лоупър, Майкъл Джексън и Уитни Хюстън… Човек, чието детство и юношество е обградено с това, може да стигне най-много до „Бурята в сърцето ми“, което трудно би могло да се нарече чалга, дори с накъдрения глас на Софи Маринова. Защото е кавър на регетон парчето „Докога“ (Hasta cuando) на пуерториканците Бейби Ранкс и Анхел Лопес. Даже и дуетите му с Азис са всичко друго, не и типична чалга. Ако попитате някой чуждестранен музикален редактор, който не е заразен с българските разбирания за музика, за стила им, би го определил като ар'н'би с етно елементи. Така е и с Румънеца (42 г.) и Енчев (41 г.), чиито заигравки са все в тази тоналност – „Giliai“ или пък „Данък любов“ (дует с Емануела). И да, не са го крили - „Като личност и колос за мен е Лили Иванова - непоклатима, единствената. Това не могат да разберат сега младите изпълнители, те нямат уважение към по-големите, не знаят какво са постигнали те и така не могат да се предпазят от бъдещи грешки. Повечето от младите изскачат с една песен, назвездяват се и след това приключват“, признава през 2017 г. Адриан Рачев (Румънеца) пред в. „Труд“.

Като изключим факта, че обичаен рефрен сред по-възрастното поколение е да се охулват младите, нека видим какво точно се пречупи в новите български рапъри, та подскочиха чак в Анадола. Разглеждаме двата най-пресни случая.

Стара и нова генерация в рапа и техните заигравки с поп-фолка

Звуковата среда от годините, когато Криско (32 г.) е преминавал от детство в юношество, е характерна с убийството на българската поп музика и заместването ѝ с „Тигре, тигре“, „Пирамиди, фараони“, „Батальона се строява“ (един от най-вулгарните кавъри на рок песен в историята на човечеството), „Радка пиратка“, „Бял Мерцедес“, „4-4-2“. Когато си се обогатил с такива „шедьоври“, да мъчиш Азис с ар'н'би е ниска топка. Затова я прескачаш и се насочваш направо към „Кавала кючек“, за да размърдаш костите на живелите през онези пет века, та да се обръщат в знайните си и незнайни гробове.

Другата звезда на деня – 22-годишният рапър Веселин Николов (VessoU), който е и бургазлийче, живяло и във Варна, сам изрежда любимите песни на живота си в подкаста „Дай 5“ по канала на Дули Дулев и Ди Джей Мати в „Ютюб“. Това са: „Жива рана“ – Слави Трифонов; „Башмайсторска“ – Били Хлапето, Димчоу и Лексъс; „Ши ги клатя“ – Димчоу и Ей Ти Ес; „Болка в минути“ – ДесиСлава и Константин; „Да си тук“ – Меди и Галена. Но много му харесва и Есил Дюран. Благодарим му за откровеността. Така обогатен, получил необходимата музикална подкова, тази година рапърът Весоу записа „Коледа кючек“ със специалното участие на Благо Сербеза. Като гарнира постижението си и с чалгата „Непознат“, твърде бледнееща пред фундаменталната в творчеството му колаборация със Сербеза.

На този фон можем само да гадаем какво ли ще записват рапърите от следващото поколение…
 


В категории: Лайфстайл


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
14
Коментара по темата
14.
кючек тулупсъ
29.03.2021 05:04:33
1
0
Много добра статия!
13.
Дриско е Mangal
28.03.2021 22:24:48
0
4
Много вреден микроб! Възпитава младите в сляпа простотия. Мазен простак и чалгар!!!
12.
do 10
28.03.2021 14:06:08
0
8
ROCK & ROLL FOREVER.......!!!!!!!!
11.
Иван
28.03.2021 13:30:40
0
16
Циганизацията на България върви с пълна сила. Когато душата ти е циганска, не рап, не метъл ами и опера да си пял, циганското в теб рано или късно надделява.
Дано дъщерите на всички тези педали да си хванат цигани за мъже, да им нароят сополиви вонящи цигани.
10.
През 90-те всичко беше само рок
28.03.2021 13:12:01
1
6
Не знам каква рап група Нокаут има, но през 90-те в Бургас си имаше много добра рок група, която се казваше Нокаут - Венци, Гошо, Огито и Веско. По едно време Шапката заместваше Веско, а Шапката беше брилянтен барабанист
9.
*********
28.03.2021 12:45:22
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
ГНУС
28.03.2021 12:25:28
0
13
Гнус...гнус и помия.....
Ша повърна.......
7.
Коко
28.03.2021 11:38:08
5
3
Тази статия не е случайна.
Тук трябва масово да започнете да плюете не Криско , а Слави..
Моля, поправете се в следващите коментарии.
6.
До автора и Флагман
28.03.2021 11:18:34
0
11
Нека автора първо разбере какво е рап и хип хоп. Посочените лица нямат нищо общо с този вид музика. В България си има стабилно рап ядро и дори и на 70 години пак ще ги канят на участиЯ.
Групи като Фарс, Лого5, Нокаут, ДРС и още много други няма да ги видите в едно предаване с хора като Криско, Стораро и Азис. Просто защото ценят музиката и културата на рапа.
Моля автора следващият път да не пише статии неподготвен.
5.
Случайно минаващ
28.03.2021 11:13:34
2
13
Не случайно преди много години още докато чух и го прекръстих на Дриско,което после се подхвана и от други.От далеч и личи на тази девойка каква рядка фъшкия е в действителност.
4.
Имам човек
28.03.2021 10:58:54
4
11
БнТ е завладяна от пеевския Кошлуков. Партийната линия на ДПС/ГЕРББ/лъжепатриоти е да опростачват електората си с максимален интензитет, затова и не се учудваме, какви посредствени утайки кани любенов в набеденото си предаване.
3.
Милена
28.03.2021 10:26:23
1
20
Криско го гледах в един клип с Галена,май се казваше Кавал кючек или нещо подобно.Такава излагация няма просто.
2.
Емигрант
28.03.2021 10:11:32
1
24
Така става като днешната младеж смеси пико със много уиски-Червено Джони(защото няма кинти за черно)!
Спенснята им го каза още преди 5 години, че много долни наркомани налазиха ефира и един ден не се чудете ако вашите деца започната да подражават на тея’ изпаднали 20 килограмови шверцове. Криско един път не е излязъл в ефир - ТРЕЗВЕН. Просто си личи, че е шмъркал или пушил трева преди някакъв вид участие.
1.
Ози озбърн
28.03.2021 09:57:57
0
11
Уууууууууууууууууууууууууууууууу ууууууууууууууууууу.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори