×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Битки за патриотичния и протестния вот на фона на вял старт на кампанията, констатира анализатор


Битки за патриотичния и протестния вот на фона на вял старт на кампанията, констатира анализатор
Две формации основно се борят за патриотичния вот, и три - за протестния
13 Март 2021, Събота, 12:53 ч.

В нормална обстановка началната преднина на ГЕРБ би била основание за твърда прогноза за победа

Ограниченията, които коронакризата наложи на обществения живот, дават и своя тежък отпечатък върху кампанията за предстоящите парламентарни избори на 4 април 2021 г. Това пише в свой анализ д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика.

Невъзможността за пълноценни масови предизборни мероприятия – събрания, митинги, концерти – намалява значително възможностите за пряк и непосредствен контакт с избирателите и концентрира усилията на участниците главно на арената на медиите и социалните мрежи. Само традиционните политически сили, които имат изградена национална мрежа от членове и местни структури, в настоящата обстановка разполагат с нужния организационен инструментариум за пряк контакт с избирателите.

През първата седмица на кампанията прави впечатление все още вялият характер на медийната реклама (клипове и други платени форми) и на външната политическа реклама (билбордове). Най-видими в това отношение на старта са кампаниите на Патриотична коалиция „Воля-НФСБ" (Марешки насити публичното пространство с предварителна реклама още преди началото на кампанията), както и ВМРО и АБВ.

Кампанията се очертава като твърде бедна на идеи, което проличава и на нивото на основните предизборни послания. Като цяло те са деидеологизирани, имат по-скоро констативен, отколкото призивен, а още по-малко ударен характер. ГЕРБ влиза в тези избори с: „Работа, работа, работа", което беше част от съпътстващите им послания в предходни избори. БСП – с изпразнения от идеологическо съдържание лозунг: „С грижа за хората". “Демократична България" с тривиалното: „България може много повече“.

ВМРО също използва свой традиционен слоган - „България над всичко", като прибавя и „Доходи, семейство, сигурност" в опит да очертае някаква идейна насоченост, а Патриотичната коалиция „Воля-НФСБ" залага на прагматичното: „Гласувайте ни задачи". На фона на претенцията си да представляват някаква радикална промяна и различие в политиката, „Има такъв народ" са избрали лишеното от посока и реформаторски заряд: „Решаващият глас си ти" („решаващ", но в името на какво?). Най-радикален призив за промяна съдържа слоганът на ДПС – „Рестарт на държавата".

Слабостта на опозицията дава сила на ГЕРБ
Според всички социологически проучвания управляващите от ГЕРБ влизат в кампанията с отчетлива преднина от няколко пункта пред основната опозиционна партия БСП. Въпреки „умората“ на част от обществото от десетилетното управление, скандалите и ерозията на доверието, ГЕРБ черпи сила главно от слабостта и раздробеността на опозицията. Кампанията на ГЕРБ изглежда разфокусирана и като че ли разчита единствено на риалити-формата с „джипката".

БСП, от своя страна, изглежда лишена от достатъчно политическа енергия и от потенциал да стане всеобщ притегателен център за анти-ГЕРБ настроенията. Ако за кандидатските листи на една управляваща партия, като ГЕРБ, е обяснимо и нормално да предлагат „още от същото", то за една политическа формация, която претендира за коренна промяна, това трябва да е закодирано преди всичко в състава на нейните листи – нещо, което липсва на БСП. Листите на левицата са неубедителни и не очертават достатъчен управленски капацитет.

В нормална обстановка най-вероятно началната преднина на ГЕРБ би била основание за твърда прогноза за победа. Но необичайният характер на настоящата предизборна кампания, която преминава под знака на COVID-19, извежда на преден план влиянието на фактори, като евентуално рязко изостряне на коронакризата до изборите и ново затваряне на икономиката.

Наред с това, наличието на значителен електорален масив от около 400 хиляди души на старта на кампанията, които имат намерение да гласуват, но все още не са решили за кого, също зарежда крайния резултат с неизвестни.

Две важни битки – за патриотичния и за протестния вот
Интерес в тези избори представлява конкуренцията за патриотично-националистическия електорат между Патриотична коалиция „Воля-НФСБ" и ВМРО. Двете формации имат потенциал да изиграят важна роля за оформянето на властовата конфигурация в следващия парламент, като част от нов коалиционен формат с ГЕРБ или пък в експертна формула. За разлика от Патриотичната коалиция „Воля-НФСБ“, която досега е давала заявки по-скоро за дясно-центристка ориентация, ВМРО изглежда поливалентна по отношение на управленски коалиции, включително с БСП.

Те влизат в кампанията с различни подходи за привличането на по-широк кръг избиратели, което би им позволило да влязат в следващия парламент. Коалицията на Веселин Марешки и Валери Симеонов залага на „икономическия патриотизъм" с акцент върху социалните и анти-монополните теми, които традиционно имат чуваемост сред широки слоеве от българското общество. Докато ВМРО се опитва да разчупи своята традиционна идентичност, центрирана върху българската кауза в Македония, като влее известна идеологизация в своя образ през социално-консервативни теми, като защита и сигурност на семейството.

Протестната енергия от миналата година не успя да генерира мощна и консолидирана алтернатива на властта. Вместо това, няколко формации се стремят да получат парламентарно представителство, стъпвайки на тлеещите въглени на общественото недоволство. „Има такъв народ“ на Слави Трифонов се опитва, волно или неволно, да влезе в ролята на вечно сърдитата опозиция, която е просто „против", без да предлага реални и работещи решения и политически алтернативи.
Независимо от добрите изходни позиции в социологическите проучвания, тази формация е изправена пред риска да не успее да мобилизира значителна част от потенциалните си избиратели, които са прекалено аморфни в идеологическо отношение.
Предстои да видим как ще се отрази в развитие и пълното разминаване между първоначалните заявки на формацията, че най-демократично ще селектира компетентни и можещи хора за своите листи, и последвалите тежки скандали и разпад на местни структури по повод противоречиви кандидати, „спуснати отгоре".

„Изправи се! Мутри вън" на Мая Манолова също се опитва да се пребори за протестен вот, но липсата на национална мрежа и прекалено аморфният и лишен от ясна идейна база политически профил са сериозен дефицит, който може да осуети преодоляването на 4-процентната бариера.

„Демократична България", която миналата година катализира първия етап от протестите с акцията в „Росенец", загуби позиции в протестния вот и разчита на мобилизацията на своите твърди избиратели от т.нар. „градска десница". Стратегическият проблем пред формацията е нейният коалиционен потенциал. Подозренията, че отново са готови за коалиция с ГЕРБ, както при кабинета „Борисов 2“, от който бяха част, пораждат въпроси около тяхната заявка за алтернатива на настоящото статукво.

ДПС – с цел да е ключов фактор за формулата на властта
ДПС провежда кампания с високо самочувствие и висока степен на мобилизация, насочена към спечелването на позицията на ключов фактор за сформиране на новото управление след изборите. Евентуална избирателна активност под 50% ще бъде особено благоприятна за тях. Заявената радикална позиция за „рестарт на държавата" предполага насочването им към сформиране на правителствена коалиция без ГЕРБ или непартиен, програмен кабинет след изборите.
 




11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
Жокера
13.03.2021 23:54:12
0
1
Имали балъцииии опа айде ръцете горееее дай дай дай яшааа избори у бул гар индепендънт
10.
*********
13.03.2021 19:26:02
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
Питам
13.03.2021 19:13:41
0
4
Кой кой е в тази кампания.Проучване и характеристика до девето коляно както правеха комунистите. Едно време да станеш БКП член те проучваха до девето коляно ,,. сега .. записваш се в някоя партия уж антикомунисти както едно време в сдс се записах пък то бъка от ДС доносници мутри (лека им пръст) комуняги
....чудо чудо братя българи . Никола Петковисти и комунисти бяха заедно в сдс .Ех наивници земеделци къде сте вие ,няма ви .И познайте кой приватизира Тези които национализираха 1944 г., приватизираха 1989г.
8.
Питам
13.03.2021 19:13:41
0
3
Кой кой е в тази кампания.Проучване и характеристика до девето коляно както правеха комунистите. Едно време да станеш БКП член те проучваха до девето коляно ,,. сега .. записваш се в някоя партия уж антикомунисти както едно време в сдс се записах пък то бъка от ДС доносници мутри (лека им пръст) комуняги
....чудо чудо братя българи . Никола Петковисти и комунисти бяха заедно в сдс .Ех наивници земеделци къде сте вие ,няма ви .И познайте кой приватизира Тези които национализираха 1944 г., приватизираха 1989г.
7.
Красимир М
13.03.2021 15:21:51
1
9
Нов бардак със старите курв.
6.
ДО 5 КАВАЛ КОКО /същия с коментар/!!!!!!!!!!!!!!!!
13.03.2021 14:50:13
23
0
№1:4 и 5 хаха !!!!!!!!!ТЪРСИШ ШАРАНИ ДА ТИ СЕ ХВАНАТ НА """"""ГОЛАТА """"""""""""КУКА!!!!ТЕ ХОРАТА ВЕЧЕ ЗНАЯТ КОЙ СИ /оня дето е на пулта и буха вот колкото си иска и на КОЙТО СИ ИСКА !!кой ли може да е той ???????????МИ СИГУРНО Е КОЙТО РАБОТИ ТАЯ РАБОТА!!!!!!!!!!!!!
5.
Кавал Кунчев
13.03.2021 14:27:01
1
9
Защо под статията за кандидат-депутатката от ПП ГЕРБ е премахната опцията за коментиране и обществото не може да изрази подкрепата си за нея, ПП ГЕРБ и нейният лидер Генерал Борисов
4.
зализан мазен перчем
13.03.2021 14:19:40
1
8
Борислав Цеков изтъкнат член на провалилата се с трясък партия НДСВ(известна сред народа кат Жълтата гостенка) на Симо мадридския комарджия
3.
ХАХА КОКО КВИ ПАРИ ТИ ПЛАЩАТ????????????????
13.03.2021 14:17:49
25
2
ОТ ГРОБ ДА МЪТИШ ВОДАТА В ТЕХЕН ИНТЕРЕС ???????????????
2.
КОКО ЗНАМ ЗА КОЙ РАБОТИШ ХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13.03.2021 14:10:17
29
1
ИДИОТ СИ ТИ КОКО /имаше в Бургас едно време БЕЗОБИДНИ дебили Коко И софка//!!!!!!!ама ти хич не си безобиден С ХИТРИТЕ СИ ПОСЛАНИЯ !!!!!!!!!!!ДОБРЕ ЛИ ТИ ПЛАЩАТ БЕ ТРОЛ!!!!!!!!
1.
Коко
13.03.2021 14:02:39
4
8
Какъв анализатор, браво!
Хали бали и нищо.
Гласувайте преференциално хора!
Объркайте сметките на централите,защо ни смятат за мишки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори