×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Расте броят на COVID-заразените, Борисов плаши с въвеждане на още мерки


Расте броят на COVID-заразените, Борисов плаши с въвеждане на още мерки
По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прекратява отпуската си
09 Март 2021, Вторник, 12:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ако се наложи, ще бъдат въведени по-строги ограничения

Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, британският вариант на вируса разболява все по-млади хора, затова ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки. По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, заемайки се изцяло със справянето с разпространението на вируса у нас, а временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19. Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представителите на Националния оперативен щаб.

Извънредно: Здравният министър се оттегли от предизборната битка

„Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работното съвещание. Премиерът изтъкна, че рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск. „Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни препоръчват“, категоричен бе министър-председателят.

„Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, категоричен бе премиерът Борисов. Борисов добави, че активно трябва да продължи ваксинацията, в момента на територията на страната има доставени над 100 000 дози ваксини, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден.

„Половин милион дози се очакват до края на март и началото на април, а само с пускането на електронната система имаме 60 000 записани“, акцентира премиерът Борисов и отбеляза, че всички ваксинирани групи – като в домовете за възрастни хора, са защитени от заразата.

„Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България. Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите“, подчерта премиерът Борисов. Министър-председателят добави, че силно се разчита на чувството за самосъхранение и личната отговорност на хората, защото с общи усилия може да се постигнат резултати в борбата с COVID-19.

В рамките на работното съвещание при премиера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че се наблюдава тенденция за нарастване на случаите – на заболелите, на починалите и на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. След вчерашната среща на министъра с директориите на РЗИ-тата в страната е отчетено тревожната ситуация в 9 области, където заболеваемостта е висока и се отчита висок процент на пробите с британския вариант на вируса.

„В тази връзка с колегите от тези области коментирахме решението за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да доведат до резултат и контрол на заболяването в тези области“, посочи Ангелов. По думите му най-големият проблем към настоящия момент е бързото запълване на болничните легла. „От друга гледна точка страната е изцяло подготвена както с наличието на предпазни средства, консумативи, медикаменти. Ваксинирането върви с изключително добър темп“, изтъкна здравният министър и добави, че от четвъртък стартира работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система.

„Продължаваме да се надбягваме с вируса“, заяви Ангелов и посочи, че ако тенденцията остане трайна, ще бъдат предложени ограничителни мерки за овладяване на ситуацията в страната. „Предстои ни последно изпитание, важно е да имаме разбирането и все още силите да се противопоставим. Без значение кое е разрешено и кое е забранено, хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност“, категоричен беше главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. По думите му основната причина за настоящата ситуация е превалирането на британския вариант на вируса. Кунчев добави, че мерките следва да бъдат максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, която ще постави на колене здравната система. „Положителното е, че където сме направили имунизация, резултатите са положителни“, добави още Ангел Кунчев.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски изрази опасения относно изчерпването на болничните легла. Обезпокоително според него освен показването на заболеваемостта е ръста на смъртността. „Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, добави още председателя на НОЩ. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

„Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки“, подчерта проф. Кантарджиев. През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини“, докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Общото потвърдено количество за месец март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини. „Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози. За ваксината на „Модерна“ – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на „Астра Зенека“, информира още Богдан Кирилов.


В категории: Животът


25
Коментара
25
Коментара по темата
25.
comment
09.03.2021 15:38:55
3
2
До Тиквун

Подходящо име си си избрал. Хубаво е човек да помисли малко преди да се "изожда" по въпросите, но на малко е дадена такава дарба, за съжаление.

"зараза" - не съществува
"избори" - нямат никакво значение, както и кучетата на село могат да видят; ако имаха, измамата нямаше да вилнее в световен мащаб при каквито и да са "правителства"
24.
Тиквун
09.03.2021 15:14:18
0
2
"Борисов плаши с въвеждане на още мерки"

Няма какво да плаши! Тя работата си беше ясна от самото начало. Номера беше да се активизира заразата и пенсионерите да си останат в къщи (от страх) по време на изборите и Кратуната да остане на власт. Целта на Кратун вече е постигната, но ще бъде платена с цената на допълнителни трупове! И кучетата на село знаят, че от училищата, фитнесите, моловете и кръчмите идва заразата.
ЗАТОВА ГИ ОТВОРИХА!
УМИШЛЕНО!
23.
овца
09.03.2021 15:10:14
1
4
При този вирус от хоспитализация реално има нужда 1 на 20 човека. Голямо точене на здравната каса с тези ковид пътеки. Ай стига вече, бе гробари. Вярно, че ви нареждат от гейския съюз, ама стига вече деее. Осрахте се до ушите.
22.
айде пак
09.03.2021 14:50:01
0
5
Плашене и самохвалство двете основни оръжия на пропагандата
21.
comment
09.03.2021 14:35:03
0
5
Продажниците трият дори без следа! Дано и вас кармата ви достигне по-скоро! И колкото и да лъжете, все повече очи се отварят! Това е неминуемо! На лъжата краката са къси. Не може да продължава до безкрай! И да ме триете, и въобще да не мога да пиша, това е положението!

Триенето само издава безсилието ви! Истината не се страхува от коментари и въпроси! Затваряте устите на хората които казват истината!!! Не си въобразявайте че останалите не забелязват!
20.
Фончо 3 с Джипа
09.03.2021 13:42:01
1
18
Г-н Борисов и г-н Пеевски с помощта на академиците от НОЩ и БАН много точно изчислиха пикът да съвпадне с изборите. Така ще елиминират одъртелия и оредял електорат на БСП. Ниска избирателна активност = още 4 години цоцане на еврофондове за Партията и цоцащите от нея фирми на ДС другарите.
19.
Гарантирано от Хунтата ГЕРБ
09.03.2021 13:26:20
2
22
Политическото Предизборно Разхлабване на мерките по заповед на Главният Дебил на ГЕРБ борисоФ от снимката ,
доведе до тежки последици в България и Бургас!
Повишеният рейтинг на ГЕРБ се Плаща със живота и здравето на хората!
18.
Hajahaha
09.03.2021 13:17:05
4
19
Спомням си как лекарите скачаха през Ноември и искаха затваряне на кръчмите. Спомням си как атакуваха Ицо Хазарта, който беше против това с писма. Спомням си този шеф на БЛС, който скачаше и викаше, че нямало да лекува тези, които били без маска. Сега защо не скачаш бе? Сега, като работят кръчмите и има 3 000 на ден заразени, както беше през Ноември защо не скачат. Защото са к*рви на баце.
17.
Аз подкрепям Генерал Борисов
09.03.2021 13:14:22
14
5
Подкрепа за Доктор хонорис кауза, Инж. Ген. Сен-сей Б. Борисов - Министър-Председател и Лидер на ПП ГЕРБ.
16.
Ротшилд
09.03.2021 13:10:54
3
13
Да бе мерки, само да не са като досегашните. В България мерките са само на хартия, нищо не се спазва и никой не следи за спазването им. Излиза Боко хвърля едни милиони по телевизора и готово. Никакво спазване на карантинен срок на заразено лице. Заведенията уж затворени, само че се оказа че не са много затворени, а всяко 3 то заведение е нарушавало наредбата.И тъй като всеки от нас има познати и приятели, които се намират примерно в Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Италия, да не говорим за комунистическите САЩ, може спокойно да разбере от тях какво найстина означава думата мерки в тези страни.Българина вече стана политик, вирусолог, конспиратор, разбира от ваксини, чипове, ДНК, хемитрайлс, просто сме номер едно. Номер едно, но простотия. Като един от най-големите простаци и малоумници алчни за пари в тази територия, разберете алчен до мизтка на костите си е Симеон Щерев младши и съдружниците му. Всички знаят различните вериги ресторанти, заведения, дискотеки, които стопанисват. Същите, не са затваряли изобщо. Колко алчен за пари трябва да си, брат ти Николай Щерев да почине съвсем млад от вируса и ти да му плюеш на паметта и да продължаваш да застрашаваш здравето на хората.Добре, че поне баща му големият Симеон Щерев направи нещо за тази държава и остави нещо след себе си в борбата. А такива келеменца като синчето му, могат да си броят само парите, с нищо и от никой няма да бъдат запомнени.
15.
ГЕРБ ИЗГРАЖДА НОВА БЪЛГАРИЯ
09.03.2021 13:09:22
34
5
Генерал Борисов и Генерал Мутафчийски спасиха България! Подкрепа за Правителството на генерал Борисов и ПП ГЕРБ! ГЕРБ изгражда нова България!
14.
?
09.03.2021 13:02:05
10
32
В понеделник е наредено на лекарите във ВМА да напълнят К19 отделението! От понеделник линейките са с пуснати сирени за да всяват страх. Същият сценарий като миналата година март месец! Всеки да си опича акъла на 4ти април! Трябва да ги разкараме тези манипулатори и съд за всяко едно изчадие!
13.
До№2
09.03.2021 12:59:58
1
19
Болниците все още имат места, но се надявам да не чакат хората ПАК да измират по линейки и пред болниците, че да се сетят тогава, че има проблем
Имам едно питане! Как така изписват болни на 7-8 ден, защото толкова им била пътеката и вече не бил заразен болния, а в същото време го поставят под 14 дневна карантина у дома??????? Този, който ще го прибере от болницата, защо не трябва да е в карантина? Той не е ли контактен?! Ето така се въртим в един порочен кръг!
12.
04.04
09.03.2021 12:59:45
4
32
Скоро ви разкарваме, продажни убийци!Малко ви остана!
11.
До 9
09.03.2021 12:57:55
11
18
В цял свят разхлабват мерките, ама 2 месеца бяха в пълен локдаун и мерките дадоха резултат. Затуй разхлабват. А БГ мамите вдигат наздравици за 8-ми март, чалготеките натъпкани, лапетата обменят коронки, в моловете всичкото народ със смъкнати маски на брадата.
10.
КороноТъпак
09.03.2021 12:57:34
20
30
Борисов и НОЩ трябва да бъдат разследвани за напълно неадекватно си поведение ! Тези хора си играят със здравето на хората. Решават въпроси на живот и смърт без анализ. Както му дойде кефа в Жипката ! Отварям, затварям. Целта е една : НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ, КОЯТО ДА ГАРАНТИРА ОЩЕ 4 ГОДИНИ ХУНТА !
9.
Гърбави алчни говеда
09.03.2021 12:55:02
8
24
В цял свят дори и в щатите, разхлабват мерките, само тук рязко се появи британски щам който в англия го забравиха. Умишлено пълните болниците с леки случаи да всявате паника и да точите, крадци жалки. Всички на 04.04 пред урните да изметем тази мръсна пасмина.
8.
Владимир Методиев Ердоган
09.03.2021 12:48:57
9
31
Лъже Борисов. Епидемията в цял свят затихва. Всеки с повече от 3 грама мозък може да отиде на worldometer и да види графиките на белите държави как се движат. Само в България има такъв пик. Чака ни трета вълна, най-вероятно последна, след което ще броим трупове. Вече сме на 12 място в Света по брой загинали на глава от населението, а след това съм убеден, че ще заемем челните места. Блестящо справяне с кризата, според министър председателя, който е чел Винету! А че безработицата е двуцифрено число е допълнителен бонус.
7.
Малко факти за изобличаване на лъжците от ГЕРБ
09.03.2021 12:41:05
29
26
23.01.2020 год. Какво трябва да стане, за да бъде обявена национална грипна епидемия
За да се обяви национална грипна епидемия, ще трябва да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 - 280 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия, разясни пред "Дневник" националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. В момента имаме 300 на 100 000 ( не 10 000 ) ..

АЛО ИМА ЛИ ОЩЕ НЯКОЙ ДА НЕ СЕ Е УСЕТИЛ ЧЕ ТЕЗИ ИЗРОДИ ЛЪЖАТ .. БЕЗ КОВИДИОТИТЕ ТЯХ ЩЕ ГИ ВОДЯТ ЗА НОСА ДОКАТО И ИЗБИЯТ С ВАКСИНИТЕ! Линк към статията:

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2020/01/23/4020155kakvotriabvadastanezadaseobiavi_nacionalna/
6.
аверче а
09.03.2021 12:39:58
2
11
Кой тоя Бойко?
5.
Бил
09.03.2021 12:35:55
1
23
Преди седем дни, когато отвориха ресторантите, пееха съвсем друга песен тия тримата.
Всичко беше нормално, заболеваемостта нараствала плавно, места в болниците и резерви в здравната система имало много.
Тия ден за ден ли ни управляват?!
И с ваксинирането нищо не е наред. Хора има записани едновременно при личния лекар, по фазите и електронно. Годжи такива ги брои за трима за да изглежда по-висока бройката на желаещите. И като започнат да ги викат, ще стане пак пълен хаос.
4.
Заврян зет
09.03.2021 12:34:01
3
11
Искам да се отърва от тъщата. Тя е на 70 години.
Какво правя - пращам малкия на училище, нека да го коронясат. Той е дете, ще го изкара.
После го пращам при бабата, да му обясни задачите по математика.
Малкият я коронясва, дъртата гушва букета и сбогом Гергино. Няма виновни.
3.
Бай Пешо
09.03.2021 12:32:43
15
16
Бойко, недей само да плашиш, ами въвеждай мерките!
Малките лапета от 1-ви до 4-ти клас са най-големия развъдник на Ковид - безсимптомни са и заразяват останалите.
ЗАТВАРЯЙ!
2.
1
09.03.2021 12:30:32
13
31
Ако хоспитализирахте само хората с нужда от кислород, както ви казва Мангъров, нямаше да претоварвате болниците и да гърчите нас с мерки. Ама нали пътеката е 1200-1300 лева, хоспитализирате куцо, кьораво и сакато. При всеки грип ако хоспитализирахте така масово, досега здравната система да е рухнала.
1.
123
09.03.2021 12:30:32
1
29
Плаши гаргите и кукувиците!
Нормалните знаем много добре, че без мерки няма да минем.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета При младите тя може да е в резултат на психологически проблем Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Няма ранени, има само материални щети Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения От следващата учебна година в Колежа се разкриват три нови бакалавърски специалности – „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, „Туризъм и здравословно хранене“ и „Туризъм и предприемачество“ Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. задължения, може да ни блокират сметките, алармира кметът Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Кастингът за следващия сезон на романтичното риалити стартира днес Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения
Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници 
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори