×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

Пенка Паспалева и Тодор Стамболиев влизат в битката за омбудсман на Бургас


Пенка Паспалева и Тодор Стамболиев влизат в битката за омбудсман на Бургас
Кой от двамата опитни ръководители ще убеди в качествата си Общинския съвет и ще получи поста обществен посредник - ще разберем идния вторник
17 Февруари 2021, Сряда, 17:30 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Доскорошният директор на ТД "Изгрев" ще се изправи срещу досегашния обществен посредник, чийто мандат изтича през април

Двама опитни юристи са кандидатите за омбудсман на Бургас. Четиригодишният мандат на досегашния обществен посредник Тодор Стамболиев изтича в края на април.

На сесията на Общинският съвет в Бургас идния вторник съветниците ще гласуват, а за да бъде избран нов омбудсман, е необходимо мнозинство от 75 %, с което да избере титуляр на поста „Обществен посредник на Бургас”.

Освен досегашния омбудсман Тодор Стамболиев, който се справя блестящо на поста, в последния ден документи е подал и още един кандидат. Това е Пенка Паспалева, която до скоро бе директор на ТД „Изгрев“.

Тодор Стамболиев

Тодор Стамболиев е на 54 години, български гражданин, неосъждан, с постоянно местожителство на територията на Бургаска община, със завършено висше образование от „Висш институт за подготовка на офицери и научна дейност към МВР – София“, с гражданска специалност „Право“, квалификация „юрист“. Факултет за обществени професии – „Журналистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е във воденето на граждански и административни дела.

От 2003 г. до 2007 г. общински съветник в Общински съвет – Бургас, две години от които председател и зам.-председател на група.

Бил е член на три постоянни комисии: на правна, на общинска собственост и инвестиции и на комисията по устройство на територията. Също така е бил член на Надзорния съвет на Агенция по приватизация, на тръжната комисия и много временни комисии.

 През 2017 г. след проведен конкурс е избран за обществен посредник на Бургас, мандатът му изтича в края на април.

„Концепцията за работата на обществения посредник е  неопределима и неизвестна величина. Дневният ред в дейността ми се задава от гражданите чрез подадените до мен жалби, сигнали и молби за помощ и съдействие. Само кметът и общинските съветници могат да представят програма с визия за работата си. От работата ми по двадесет и една области, посочени в годишния отчет за дейността ми, за последните 4 години има промяна в първите 3 места по брой натовареност. В дейността на обществения посредник приоритетите и програмата за деня са винаги неопределени и предварително неизвестни по презумпция, защото се определят от гражданите. Важното е да се ръководиш от принципи, които споделяш и в които вярваш, да си всеотдаен, комуникативен и отговорен към гражданите. Това съм бил и това мога да обещая да бъда“, каза пред Флагман.бг Тодор Стамболиев.

"Да се роди, да живее, да яде, да пие и накрая да умре, може и насекомото. Човек трябва да живее живот, полезен за другите“. С тези думи на Дж. Гарибалди започнах словото си на 26.04.2017 г., когато получих подкрепата на Общинския съвет и встъпих в длъжността „обществен посредник“ на община Бургас", припомни той.

Омбудсманът смята, че вече е натрупал достатъчно опит и е успял да утвърди авторитета на институцията. „Изградих образ на доверие към института както от страна на гражданите, така и от страна на кореспондентите в работата ми. Повишаването в обема на работата ми го доказва. Ще продължа да бъда активен в предложенията за изменения на някои от приетите наредби на Общинския съвет, по които смятам, че законът позволява корекция. Имам конкретни идеи за това. Ще продължа да приемам всеки гражданин, независимо от кое населено място пристига при мен и дали поставеният въпрос е в правомощията ми. Ще съм настоятелен и постоянен в предложенията и исканията си до администрацията.  Ще продължавам да съм „човекът на гражданите“ пред институциите и да работя както с администрацията, така и с Общинския съвет. Дано да имам повече време за изнесени приемни  по съставните селища на територията на Общината“, каза Тодор Стамболиев.

Пенка Паспалева

Пенка Паспалева е на 50 години, с юридическо образование. Родена е в Карнобат, завършила е Право. В последните 30 години живее в Бургас. Работила е за кратко като адвокат, но основно стажът й преминава в държавната администрация. Била е експерт в Държавна агенция за закрила на детето в Дирекция „Контрол по правата на детето“, след което става териториален директор на ТД „Изгрев“ към Община Бургас.

В края на 2019 г. започва работа в общинското дружество „Бургаски пазари“, работи там до април 2020 г.

„На база на административния опит, който имам с моите 15 години в публичния сектор, считам, че имам усета, имам интуицията за проблемите на хората и местата, където се къса нишката между желанията на гражданите и възможностите на администрацията. Считам, че дейностите, по които и досега общественият посредник работи, абсолютно покриват горещите точки, проблемните места в ежедневието“, каза пред Флагман.бг Пенка Паспалева.

„Правомощията на обществения посредник се свеждат до това да сигнализира, да проучва, да прави предложения за отстраняването на възникнали проблеми, за защита на интересите и правата на гражданите, когато се счита, че са нарушени. Да кореспондира със съответната администрация или организациите, предоставящи публични услуги на граждани“, добави още тя.

„Винаги съм имала добър диалог и контакт с настоящия обществен посредник и с предшественика му и считам, че мога да застана и от другата страна. Била съм и от страната на администрацията, от която е имало недоволни граждани. В повечето случаи сме изчиствали проблемите на хората. За себе си имам увереността, че мога да застана и от другата страна“, каза Пенка Паспалева.

Изслушването на двамата кандидати от 7-членната комисия ще се проведе утре, 18 февруари.


В категории: Бургас


11
Коментара по темата
11.
1234
24.02.2021 20:19:55
0
2
Заспалева спа 10години на държавна служба в Зорница,така спа,че като хъркаше се чуваше по целия коридор на кметството...................сега иска да спи подруги коридори.
10.
гражданин
19.02.2021 13:36:16
0
0
Стамбулиев 2001 година изгони граждани от кв.Славейков които си бяха създали градини за собствено задоволяване на нуждите със зеленчуци в землеще на покойния ГанГанев и складовете на Нармаг Търговия Като ги огради и с булдозер изравни със земята покаралия посев Месеца беше март .
9.
Хайдее
17.02.2021 21:17:19
1
8
Длъжността измислена и ненужна! Заспалева за Изгрев не направи нищо? Тошко е Пич, но и той знае, че длъжността е клатикурска!
8.
Опитната юристка
17.02.2021 20:36:11
1
13
Пена е изключително усложлива ако имаш финикийски знаци, така че съм сигурен, че ще спечели конкурса. Запомни л съм я с репликата как наредбата забранява да поставите павилионче има изисквания за тротоар, схема от архитекта и прочие документи и нямало как да бъде точно там и три месеца след това се пръква обект на чейндж бюро. Ами така..
7.
Бургазлия
17.02.2021 20:29:43
2
4
Опасно е едни и същи хора да заемат позиции по много години. И двамата се представят за добри юристи и допускам, че желаят тази длъжност само и единствено за да помагат на хората. Искренно се надявам, че не се водят от користни цели. Г-н. Стамболиев като истински кавалер ще отстъпи позицията на г-жа. Паспалева. Дано след мандата и тя да не се "срастне" с тази длъжност и да отстъпи на следващия. Успех и на двамата и на техните семейства!
6.
Мими
17.02.2021 19:45:34
2
7
Боже, знам, че ти станаха вече много, но вземи си и останалите вересии. Натеглихме се достатъчно с некадърници, в днешното страшно време, ни е скъпа всяка стотинка. Моля, интелигентните хора от Бургас, да се жертват за нас и за прекрасния ни град.
5.
Тази Пенка
17.02.2021 19:22:12
1
12
Разбира от право,колкото и от ядрена физика.
4.
T. Yovchev
17.02.2021 18:47:30
12
8
За да застанеш зад този пост не трябва само да си знаещ и можещ, а да имаш сърце, което е показано в годините в който госпожата изслушваше и помагаше на много хора в к/с “Зорница”. Лично съм останал с много добри впечатления... успех
3.
Allah
17.02.2021 18:33:36
7
4
Na pena zalagam cigana ne mi izglejda chistoplaten
2.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
17.02.2021 17:46:18
2
12
Нищо не вършат тези, само където не малко пари отиват по тях напразно
1.
филип киркоров
17.02.2021 17:42:07
3
10
Пенка не беше ли мис Бургас през 1956г ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ГЕРБ отговори на „Демократична България“  за заплатите в НС Депутат от ГЕРБ отговори на „Демократична България“ за заплатите в НС Димитър Главчев публикува факсимиле от предложения правилник   Изринаха ромското гето до лъскавия комплекс „Санта Марина“ в Созопол Изринаха ромското гето до лъскавия комплекс „Санта Марина“ в Созопол Пришълците са от кв. Горно Езерово, но от известно време са окупира Черноморието Т. Йорданов: Правителство на малцинството е грозна работа, вероятността за предсрочни избори е огромна Т. Йорданов: Правителство на малцинството е грозна работа, вероятността за предсрочни избори е огромна Искате този парламент да работи още година и половина, но ние не желаем да ви даваме това време, обяви заместникът на Слави Какво се строи на метри от морето в Лозенец Какво се строи на метри от морето в Лозенец Разрешението за строеж на сградата е издадено преди дни   Ремонтират пътища в Карнобатско Ремонтират пътища в Карнобатско Дейностите се извършват от Общинско предприятие „Благоустройствени, комунални и ремонтни дейности“ /БКРД/   Богат чужденец дойде да върти любов с красива бургазлийка, но стана жертва на брутален грабеж Богат чужденец дойде да върти любов с красива бургазлийка, но стана жертва на брутален грабеж Маскирани и воръжени с ножове са го нападнали, след като е изпратил любовницата си до дома й В неделя затварят за асфалтиране кръстовището на бул."Демокрация"-ул."Дунав" и ул."Копривщица" В неделя затварят за асфалтиране кръстовището на бул."Демокрация"-ул."Дунав" и ул."Копривщица" Ще ске полага втория износващ пласт на булеварда   Вдигането на депутатските заплати на 10 бона било "опорка" на Борисов, всъщност бил сложен таван, твърдят депутати Вдигането на депутатските заплати на 10 бона било "опорка" на Борисов, всъщност бил сложен таван, твърдят депутати БСП предлагат замразяване на възнагражденията, а "Мутри вън" - намаляване три пъти В Деня на земята ученици от бургаско училище „осиновиха“ част от парк В Деня на земята ученици от бургаско училище „осиновиха“ част от парк Мини градината на училището е разположена в близост до мостчето и чешмичката в парка на Бургаските минерални бани   Мирослав Севлиевски: Ако Слави откаже вторият мандат, става дезертьор Мирослав Севлиевски: Ако Слави откаже вторият мандат, става дезертьор А това с единият лев партийна субсидия е пълна лудост, следваща политиката на Васил Божков, коментира бившият министър
Войските, участвали в маневри в Южна Русия, се връщат в поделенията Войските, участвали в маневри в Южна Русия, се връщат в поделенията В основната фаза от маневрите на полигона Опук в Крим участваха над 10 000 военнослужещи Пълен локдаун в Турция до понеделник Пълен локдаун в Турция до понеделник Забраната за излизане важи от 19 ч. вчера и ще остане валидна до 5 ч. в понеделник   Разминахме се с войната, Русия изтегля войските си от границата с Украйна Разминахме се с войната, Русия изтегля войските си от границата с Украйна От САЩ заявиха, че ще продължат да следят внимателно ситуацията 2020 година е била рекордно топла в Европа 2020 година е била рекордно топла в Европа Температурите се повишават през всички сезони в Европа Руснаците смениха ваканцията в Турция с Египет Руснаците смениха ваканцията в Турция с Египет Червено море се очертава като спасение за всички участници на пазара Италианец 15 г. получава заплата без да е стъпвал на работа Италианец 15 г. получава заплата без да е стъпвал на работа Никой не забелязал отсъствието на служителя Роботът „Пърсивиърънс“ взе кислород на Марс Роботът „Пърсивиърънс“ взе кислород на Марс Това може да е следващата стъпка към изпращането на хора там Над 1500 арестувани заради протести за Навални в Русия Над 1500 арестувани заради протести за Навални в Русия Има опасения за здравето на критика на Кремъл, който започна гладна стачка преди 3 седмици Петролът поевтинява след засилването на Covid вълната в Азия Петролът поевтинява след засилването на Covid вълната в Азия Рязкото увеличаване на случаите в Индия започна да подкопава надеждата за увеличаване на потреблението   След Брекзит и Северна Ирландия се готви да се отцепи от Великобритания След Брекзит и Северна Ирландия се готви да се отцепи от Великобритания Мнозинството хора от двете страни на северноирландската граница смятат, че Северна Ирландия ще напусне Обединеното кралство до 25 години, показва ново проучване  
доц.Ангел КУНЧЕВ доц.Ангел КУНЧЕВ Както се пееше в песничката "Питайте ме някое друго въпросче" Виц на деня Виц на деня Когато се разделяха на гарата и двамата плакаха. Той заминаваше в командировка за 10 дни, а тя - на гости при майка си в Угърчин. Когато се засякоха на плажа в Анталия на следващия ден, гледката беше не по-малко трогателна.

Виц на деня Виц на деня Звездна нощ. Влюбени на пейка в парка. Младежът:
- Виж, любима! Падаща звезда! Пожелай си нещо!
- Искам да се омъжа за теб!
- Ааа, объркал съм се… то било самолет.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Тия празници съвсем ни объркаха – не можем да преценим дали вече сме се напили, или все още не...

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори