×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ново "Бентли", къща или пълна загуба: Приключението "Биткойн"


10 Февруари 2021, Сряда, 15:35 ч.

Няколко инвеститори споделят историята си

След като Илон Мъск обяви, че Tesla е купила 1,5 млрд. долара от криптовалутата, цената на биткойна скочи до очарователните 48 хил. долара, предава dnes.bg.

Ентусиастите ще ви кажат, че това е бъдещето на парите, но инвестирането в прословутата нестабилна виртуална валута може да бъде влакче на ужасите и крие риск. Ловът на нови биткойни, използвайки мощни компютри, също води до нарастване на търсенето на енергия - което не е толкова благоприятно за околната среда.

Но ето няколко интересни биткойн приключения.

"Платих за почивката си в Исландия"

Джеймс Сайе работи като технически консултант. За първи път той инвестира в биткойни през 2017 година.

"Бях притеснен да не вложа твърде много пари, затова вложих само около 500 паунда", казва той пред BBC.

"Осребрих го за 2500 лири по време на един от върховете на биткойн и имах страхотна почивка в Исландия - парите бяха полезни, Исландия е прекрасна, но скъпа", казва той.

Джеймс продал своя биткойн през 2018 година, когато цената била все още сравнително ниска, но все пак не съжалява, че е продал криптовалутата си тогава.

"Той е част от плана ми за пенсия"

Хедър Дилейни, основателка на Gallium Ventures, нарича себе си "мълчалив криптоинвеститор". Тя влага едва пет паунда в самото начало и започва бавно и стабилно да ги гради с течение на времето.

"Виждам го като дългосрочна стратегия, което означава, че бързите върхове и спадове не са тези, които ми причиняват безпокойство - въпреки че ме попитайте пак, когато съм близо до пенсионирането си, и ще видим какво мисля тогава!", казва тя.

"Въз основа на това колко съм инвестирал в биткойн с течение на времето спрямо това, което виждам днес, имам 585,41% увеличение на инвестицията си. Никога не съм го осребрявала, но конвертирах някои в други валути, тъй като пазарът се променяше. Познавам много хора, които са правили вълнуващи неща с инвестициите си, но за мен това е част от моя пенсионен план. Знам, че не съм типичен инвеститор", допълва Хедър.

"Той не получи нито стотинка обратно"

"Имахме клиент, чийто биткойн портфейл беше лесен за измама и всичките му пари бяха прехвърлени. Той беше възнамерявал да ги използва като депозит върху къща. Човекът бил изплашен от съобщенията за колебания във валутата и решил да провери портфейла си. Но кликнал върху измамна връзка, която го довела до фишинг сайт, пълен клонинг на истинското нещо", разказва Дейвид Стъбли, основател на фирма за киберсигурност 7 Elements.

Клиентът му имал 84 биткойна, а измамниците прехвърлиха 83 от тях. По това време, през 2017 г. биткойните са на стойност 475 000 долара.

"Проследихме плащането в blockchain (вид споделена цифрова публична книга) - видяхме как се прехвърля по различни портфейли и накрая стигна до портфейл, съдържащ валута от 15 милиона долара. Въпреки че окончателната самоличност на измамниците не можа да бъде идентифицирана, успяхме да замразим портфейлите, така че поне спряхме достъпа до откраднатите средства", допълва той. Клиентът му бил  раздразнен, но философски настроен. Днес тези откраднати биткойни щяха да струват £2,8 милиона.

"Купих си Бентли"

Джавед Хан е независим търговец започва своето приключение с биткойн по една проста причина - удобно е за плащане. "Моето биткойн пътуване не започна като инвестиция. Първоначално това беше форма на превод на пари, не трябваше да чакам потвърждение от банки и така нататък - беше удобно", казва той.

През 2018 година обаче той решава да остави няколко биткойна в портфейла си за да види как цените се покачват. "И преди да се усетя, виждах печалба, което ме изненада. Бях казвал на приятелите си, че го използвам като инструмент за прехвърляне на пари, не бях мислил да инвестирам в него", обяснява Джавед. "През януари 2020 г. осребрих печалбите си от биткойни и си купих Бентли в Дубай, където живея сега. Изпратих видео от шоурума на майка ми и тя се разплака, беше наистина горда."

В биткойни Джавед Хан влага само парите, които би могъл да си позволи да загуби.

"Мисля, че най-доброто време за закупуване на биткойн е, когато никой не говори за това - изчакайте шумотевицата да отшуми", казва той.

"Сметката ми за ток беше 600 долара на месец, когато добивах биткойни"

"Разбрах за Биткойн през 2010 г., но като хардуерен маниак, исках да го добия. В края на 2016 г. купих чифт графични карти за копане и в началото се справях доста добре с тях", разказва електроинжинерът Рохан Мускат.

"Един стартъп, който бях консултирал, ми даде няколко токена Horizon State (друга форма на криптовалута), за да платя част от пътя си, а през януари 2017 г. тези плюс моите активи бяха на стойност 40 000 австралийски долара. Реших да го търгувам малко и разследвах ботове, докато преминавах към по-голям мащаб", казва Мускат.

"Първоначално това се изплати, но сред това цената спадна. Сметката ми за електроенергия достигна 500 до 600 австралийски долара на месец, тъй като майнинг платформата се нуждаеше от толкова много енергия. В крайна сметка продадох добивната екипировка и в момента имам около 2000 австралийски долара в криптовалута. Можех да спечеля повече, ако бях скочил навън, но емоциите и рисковете при търговията ме изгориха и предпочитам да не рискувам", обяснява той.

"Биткойн ми помогна да купя къщата си"

"През 2012 г. стажувах в ИТ компания. По време на обяд си говорихме за малки начини за печелене на пари извън работа. Никой не беше чувал за биткойн, но решихме да го пробваме и прекарахме няколко седмици в него", спомня си Даниел Крокър, който е собственик на бизнес.

"Не продължи дълго, но за щастие се придържах към себе си. Изтъргувах биткойните си през миналото лято и получих половината депозит за къщата си. Все още имам малко, но това не е нещо, на което искам да закрепя бъдещето си.  Познавам хора, които са се задълбочили, но мисля, че вече имах достатъчно късмет", казва той.

 


В категории: Бизнес


2
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 0
2
Коментара по темата
2.
...гражданин
10.02.2021 20:18:55
0
1
Познавам доста хора, които спечелиха добри пари.
А иначе ....
The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient. – Warren Buffett
1.
аз
10.02.2021 18:15:24
0
1
хора, реклама на биткойните ли правите ? Ако не ви е ясна материята и нямате спомени от пирамидалните структури, които занулиха маса народ в България - недейте да лансирате и въобще да обръщате внимание на тази "валута". Печелят тези, които са в основата и копачите на биткойн, но последните носят само рискове. Рано или късно тези биткойни ще нявлязат във фискалната памет, но тогава нито банките, нито вашите пари, нито вашето достойнство ще съществуват.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори