×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Педиатърът от Бургас д-р Жени Стоичкова разказва за пробиотиците и тяхното ефективно приложение при антибиотично лечение на деца


Педиатърът от Бургас д-р Жени Стоичкова разказва за пробиотиците и тяхното ефективно приложение при антибиотично лечение на деца
Срещаме се с детския лекар в сезона на повишена заболеваемост от респираторни инфекции
10 Февруари 2021, Сряда, 10:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Човешкото тяло е дом за огромен брой микроорганизми – десет пъти повече от човешките клетки, напомня специалистът.

Д-р Жени Стоичкова е специалист с дългогодишен опит по детски болести, детска пневмология и фтизиатрия. Практикува в Лайф Хоспитал в град Бургас. Председател е на Бургаското педиатрично дружество и е член на УС на Българската педиатрична асоциация.

Срещаме се с нея в сезона на повишена заболеваемост от респираторни инфекции, за да сподели полезна информация за родителите относно ролята на пробиотиците при  лечение и профилактика на респираторните инфекции.

- Д-р Стоичкова, имат ли място и каква е ролята на пробиотиците при детските респираторни инфекции?

- Въпреки, че темата за приема на пробиотици е доста нашумяла, все още има голяма доза неяснота какво точно са те и какви са ползите от тях. 

Да започнем от това, че човешкото тяло е дом за огромен брой микроорганизми – десет пъти повече от човешките клетки. Те обитават кожата и лигавиците на здравите хора и формират „нормалната микробиота“ на организма. Колонизирането ни с микроорганизми започва още от раждането, а според някои проучвания - още вътреутробно. Тяхното количество и съставът им се менят във времето. Микробиомът достига своето балансирано разнообразие през юношеството и остава относително стабилен до зрялата възраст. Всеки отделен човек има свой собствен състав на микробиома, който се различава от този на останалите хора по отношение на видовете и броя микроби, които го населяват. Влияе се от храненено, вътрешната и околна среда, местоживеенето и начина ни на живот.

Чревната лигавица е особено важна за имунния отговор, защото 80% от имунните клетки се намират там и определят голямата значимост на лигавичния имунитет.   

Тези имунни клетки постоянно комуникират с чревните бактерии, изпращайки непрекъснати тренировъчни стимули към имунната система.

Обширни изследвания показват, че острите инфекции са свързани със загубата на важни чревни бактерии. Разрушаването на чревния микробиом води до състояние на дисбиоза и за поддържането на добър лигавичен имунитет огромно значение имат пробиотиците. Те представляват живи микроорганизми, които приемаме с храна или с хранителни добавки. Всички съществени функции в тялото се нуждаят от тяхното участие.

Ето само част от нещата, които пробиотиците правят за нас: помагат ни да разграждаме и усвояваме храната си; гарантират ни устойчива имунна система; намаляват инфекциите на респираторния тракт; предпазват от алергии; повлияват автоимунните заболявания и депресивните състояния; балансират алкално-киселинния баланс в тънките и дебелото черво; регулират моториката на червата; намаляват възпалителните процеси в червата; предпазват зъбите и венците; синтезират витамини – B1, B2, B3, B5, B6, B12 и К; подобряват абсорбцията на минерали; неутрализират токсини; не позволяват растежа на кандида и други патогенни микроорганизми; нормализират серумния холестерол и триглицериди, и още много други. Значението на пробиотиците за здравето е наистина фундаментално!

- Защо е необходимо децата  да приемат пробиотик, когато имат назначена антибиотична терапия? Може ли да разкажете какво се случва с чревната микрофлора и как реагира детският организъм на приема на антибиотик?

- Много често при установяване на дихателни инфекции при деца се налага да се назначи антибиотично лечение. Важно е да се отбележи, че изборът за антибиотичната терапия трябва да се базира на клинични и или лабораторни доказателства за наличието на бактериална инфекция. Неусложнените вирусни заболявания, които са преобладаващи, не налагат прилагане на антибиотици. Правилно подбраният антибиотик често е животоспасяващ, но освен болестотворните той влияе и на добрите – непатогенни бактерии, с които съжителстваме. Това води до състояние на дисбиоза, вследствие на която настъпват редица патологични изменения, изразени в различни оплаквания – коремен дискомфорт, подуване, голямо количество трудно отделяни газове, диария, а понякога запек, дехидратация, раздразнителност, умора, намалена концентрация.

Приемът на пробиотик при децата е от изключителна важност, тъй като техният микробиом е несъвършен и честото лечение с антибиотик може да окаже опустошаващо действие върху полезните бактерии.

- Какви характеристики трябва да притежава един подходящ за деца пробиотик, който да придружава антибиотичната терапия? Има ли значение кои щамове бактерии и в какво количество съдържа пробиотикът, за да бъде ефективен?

- Прилагането на пробиотици също е изкуство и изборът изисква добро познаване на многото продукти, налични на пазара, както и патологията, която искаме да повлияем. Пробиотичните продукти съдържат различно количество и различни щамове полезни микроорганизми с различна жизнеспособност. Едни помагат за подобряване на храносмилането, други за овладяването на рефлукс, чревно разстройство или запек, трети за подсилването на имунитета, четвърти за състоянието на кожата и т.н.

При антибиотик-асоциираните състояния при деца изборът на правилните щамове, техният брой, дозировка, подходящата лекарствена форма и времето, по което се взимат, са определящи за успеха.

- Какво трябва да знаят родителите, когато им се налага да закупят пробиотик успоредно с антибиотика при лечение на респираторни инфекции?

Един от най-сериозните врагове на микробиома са антибиотиците. Здравият чревен микробиом е балансирана екосистема, с голямо биоразнообразие и стабилност. За разлика от избора на терапевтичен пробиотик, който избираме за лечение на определени болести, уврежданията от антибиотичното лечение, а и от самия патоген, причиняващ респираторното заболяване, са комплексни. Повлияването им изисква комплексни пробиотици, комбиниращи различни щамове. Нужни са във високи терапевтични дози, за да запълнят адекватно броя на загиналите под действието на антибиотика полезни бактерии. По време на антибиотичното лечение синтезът на така важните витамини от група Б намалява, затова пробиотикът трябва да съдържа витаминен комплекс. Важно е да съдържа и пребиотици, които са „храна“ за полезните колонии от бактерии в червата и спомагат по-бързото им развитие. Пробиотикът трябва  да е устойчив на стомашните сокове, за да достигне жизнеспособен до червата.

- Може ли да препоръчате от Вашата практика и опит специализиран за деца пробиотик за антибиотик?

- Да – категорично. На базата на дългогодишния си опит бих препоръчала един продукт без алтернатива дори в световен мащаб, който за гордост е българска разработка, специално създаден за пациентите на антибиотично лечение.

СИНКВАНОН® е пробиотичен продукт, съдържащ комплекс от 14 специално селектирани пробиотични щама. В дневната доза се съдържат 100 милиарда полезни бактерии, 3-компонента пребиотици, витаминен комплекс в препоръчителните дневни дози: В1, В2, В3, В6, В7, В9. Клиничните проучвания, както и моят опит доказват, че прилагането му е гаранция за по-бързо и комплексно възстановяване на детския организъм. Предлага се в три отлично приемани от децата форми според възрастта – сашета за най-малките, шоколадови мечета за по-големите малчугани и стомашно-устойчиви капсули за най-големите.

- Каква е продължителността на терапията със СИНКВАНОН® / СИНКВАНОН® Кидс при деца за постигане на траен и сигурен ефект?

- Добър въпрос. За истински устойчиви резултати, пробиотикът трябва да се приема в указаната от производителя дозировка по време на лечението с антибиотик и на отстояние поне 2 часа от антибиотичния прием, като продължи поне още 2 седмици след края на лечението. Пълното възстановяване на микробиома след антибиотична терапия обикновено продължава дълго време – от няколко месеца, понякога до няколко години. Затова от изключителна важност е и балансираното хранене с ежедневен прием на пробиотични храни, като кисело мляко, позабравената от децата боза, ферментирали плодове и зеленчуци.


В категории: Здраве


България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори