×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ментово масло – 4 доказани ползи от употребата му


01 Февруари 2021, Понеделник, 19:20 ч.
Автор: Флагман.бг

И как да го използвате правилно

Ментовите растения се използват в традиционната медицина от векове, включително в страни като Древен Египет, Гърция и Рим. Тогава те са били предназначени да успокояват разстроения стомах и да се борят с различни заболявания.

Днес етеричното масло от мента – силно концентрирана форма, получена чрез парна дестилация на листата и стъблата, се препоръчва от медицинската общност за лечение на множество ежедневни проблеми. Фитохимикалите, които се намират в ментата съдържат ментол, цинеол, пулегон, перилилов алкохол, лимонен, бета-пинен и бета-кариофилен. В наши дни се смята, че те могат да помогнат срещу раковите заболявания, но се правят още изследвания, за да бъдат доказани свойствата им.

Ето четири състояния, които могат да се подобрят с маслото от ментаСрещу главоболие и мигрена
Изследванията са установили, че прилагането на ментово масло върху челото и слепоочията може да бъде полезно за лечение на главоболие и мигрена.

Доклад от 2016 година отбелязва, че маслото от мента се препоръчва за лечение на главоболие, причинено от напрежение, при възрастни и деца над 6 години. Според авторите, то може да е толкова ефективно средство, колкото е ацетаминофенът – често срещано лекарство за облекчаване на болката.

„За моите пациенти с главоболие обикновено препоръчвам първоначално лечение на болката с локални лечения като ментово масло или обезболяващ мехлем, който съдържа ментол“, казва д-р Лиза Равиндра пред Insider. В малко проучване от 2010 година е доказано, че локалният ментол е по-ефективен от плацебото за намаляване на болката при мигрена.

Учените не са съвсем сигурни как ментовото масло облекчава главоболието и мигрената, но се предполага, че отпуска мускулите около черепа. Усещането за охлаждане също отвлича вниманието на нервите от болката. Освен това е доказано, че локалната мента увеличава притока на кръв към областта, върху която се прилага, което може да ускори лечението.

Ако не изпитате облекчение след 15 до 30 минути, Равиндра препоръчва да използвате по-традиционни средства като хапчета или каквито и да е лекарства за главоболие.

Срещу гаденето
За простото вдишване на аромата на ментово масло или нанасянето на няколко капки върху хладна влажна кърпа и оставянето ѝ върху челото, е доказано, че облекчава гаденето при бременни, пациенти, подложени на химиотерапия или такива, които се възстановяват след операция.

В проучване от 2020 година хоспитализираните пациенти могат да изберат да лекуват гаденето си само с ментово масло или с комбинация от ментово масло и лекарство против гадене. И двете групи са изпитали облекчение, но тези, които са избрали само ментово масло, са имали значително повече подобрения.

Според Равиндра, същите мускулно-релаксиращи качества, които ментовото масло предлага при главоболие, вероятно са отговорни за способността му да облекчава гаденето. „Възможно е също така бавното и дълбоко вдишване да е отговорно за някои от ефектите“, допълва лекарката.

Срещу стомашни проблеми
Синдромът на раздразненото черво (СРЧ) е сложно заболяване с множество фактори, допринасящи за неговите симптоми, така че най-доброто лечение ще варира при всеки пациент.

Но в допълнение към промените в диетата и начина на живот, лекарите често препоръчват капсули от ментово масло преди да преминат към лекарствата с рецепта. Използването му за лечение на симптоми на СРЧ, особено коремна болка, е подкрепено в множество клинични проучвания при хора.

Мета-анализ от 2019 година установява, че хората със СРЧ, които са приемали ментово масло, са 2,4 пъти по-склонни да получат цялостно облекчение на симптомите в сравнение с тези, на които е дадено плацебо. Към това се добавя и 1,8 пъти по-голяма вероятност за облекчаване на болките в корема.

На практика няма лекарство с рецепта, одобрено за лечение на синдрома при деца. Затова д-р Робър Шулман препоръчва ментовото масло на своите малки пациенти. Според Шулман, то може да помогне по редица начини, като се смята, че има антиспазмични свойства и може да отпусне гладката мускулна тъкан на долния стомашно-чревен тракт.

Той съветва да се насочите към капсули от ментово масло, които имат етерично покритие, за да избегнете киселините. Това специално покритие позволява ментовото масло да заобикаля най-вече стомаха и по-късно да се отделя в червата, където лекарите смятат, че има най-добър ефект.

Шулман казва, че ако не сте забелязали подобрения в симптомите на СРЧ след около седмица прием на капсули от ментово масло, това лечение не е за вас.

Срещу сърбежа
Има няколко проучвания, които изследват ефективността на ментовото масло срещу сърбеж от ухапвания от насекоми, обриви или заздравяване на белези.

Д-р Равиндра казва, че това е добра алтернатива на локалните хидрокортизонови кремове, които не трябва да се използват повече от две седмици поради потенциални странични ефекти като изтъняване на кожата, обезцветяване и акне.

Маслото от мента може да помогне за облекчаване на сърбежа поради неговите охлаждащи кожата ефекти и като разсейва нервите около сърбящото място. То не трябва да се прилага върху наранена кожа, защото може да изгори или да влоши допълнително раната.

Какво масло да изберем?
Д-р Равиндра препоръчва да се избере ментово етерично биомасло, тъй като се произвежда от растения, които не се третират със синтетични пестициди, инсектициди или торове.

Ментовото масло може да се прилага локално неразредено, но някои може да предпочетат да се разрежда с кокосово или арганово масло, което е по-нежно за кожата. Малък брой хора могат да получат дразнене от локалното прилагане на ментовото масло, като в този случай трябва да спрете да го използвате.

Ментовото масло носи много малък риск от токсичност, когато се прилага локално или се приема през устата. То е използвано безопасно в многобройни клинични проучвания. Все пак, има много малък риск от алергична реакция, така че ако имате зачервяване, сърбеж или образуване на мехури, трябва да спрете да го използвате.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК
Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори