×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Поредно проучване сочи: Строгият локдаун и затварянето на бизнеси не помагат, а вредят


Поредно проучване сочи: Строгият локдаун и затварянето на бизнеси не помагат, а вредят
Колкото по-строги мерките, толкова по-високи са данните за смъртността и заболеваемостта, заключват учените, които публикуваха изследването си в Европейския журнал за клинични разследвания
26 Януари 2021, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Хора с хронични заболявания бяха оставени на произвола на съдбата заради серия от грешни предположения и политическа арогантност, пише Раян МакМакен

Поредно проучване доказва категорично, че строгите локдауни не работят. Въпреки че поддръжниците на затварянето на държави настояавт, че тази практика „спасява животи“, реалните данни сочат съвсем обратното. На национално ниво статистиката е категорична – страните, имплементирани строг локдаун не би следвало да имат занижени бройки на случаи с коронавирус на база 1 млн. население. 

Доказателство за това са държави като Великобритания и Италия, където затварянето бе въведено доста по-рано от останалите европейски страни, но броят на жертвите там продължава да е един от най-високите в света. Същата е ситуацията и в някои от щатите на САЩ, които въведаха строг локдаун, като Ню Йорк, Ню Джърси и Масачузец, където данните са подобни.

Проучването, публикувано този месец в Европейския журнал за клинични разследвания, чиито автори са Еран Бендейвид, Кристофър Оу, Джей Батачарая и Джон Ф.А. Йоанидис, разглежда разликите между т.нар. „строги нефармацевтични интервенции“  и „нестроги фармацевтични интервенции“. Заключението е следното:

„Не намираме ясен и категоричен положителен ефект от строгите нефармацевтични интервенции към ръста, наблюдавам в страните. В нито една от 8-те държави и в нито едно от 16-те сравнения между тях и Швеция/Южна Корея, ефектът от локдауна не бе положителен в намалаяването на броя заразени и смъртните случаи. Обратното – колкото по-строг локдаунът, толкова по-голям дневният ръст“

Това заключение сочи, че теоритичните ползи на цялостната философия за локдаун са грешни. По думите на един от авторите – Еран Бендейвид: „Концептуалният модел на този подход е такъв, че преди изграждането на какъвто и да е имунитет в обществото, поведението на индивида е най-важната движеща сила в прекъсване на заболеваемостта. В този смисъл нефармацевтичните интервенции може да действат като катализатор за промяна на индивидуалното поведени. Лекият локдаун е възможно да има позитивни ефекти само тогава, когато индивидите са склонни да спазват мерките. Така реално строгите локдауни, които въвеждат сериозни рестрикции, не водят до по-добър резултат, ако не бъдат спазвани. Те обаче биха имали потенциала да доведат до такъв.“

В превод – леките мерки, окуражаващи предпазливост сред хората, вероятно намалят разпространението на вируса. Следователно по-строгите мерки със сигурност ще доведат до по-добър резултат. 

Това обаче определено не се случва в световен мащаб. Авторите на изследването предполагат, че местата, които имат по-малка смъртност са тези, в които населението е било насочвано плавно как да се предпазава, като властите са поставяли лесно постижими цели – например ограничения на големи публични събития, както и международни пътувания. Въвеждането на по-рестриктивни мерки, например затварянето на заведенията, след тези обаче не води до никакъв положителен ефект. Au contrair – има обратен ефект.

Това съвсем не е първото изследване, което води до такива заключения. През май 2020 г. изследователи от The Lancet излязоха с информация, че строгите локдауни не предпазват възрастните и най-застрашените от вируса хора, както и не намалят смъртността от COVID-19. През юли същият аутлет съобщи: „Авторите на изследването откриха негативна връзка между броят на дните в локдаун и общият брой заразени на милион души. Колкото повече време е минало преди въвеждането на строгия локдаун, толкова по-малък е броят на случаите на милион населени“. През август пък стана ясно, че от друго изследване „затварянето на границите, пълният локдаун, разширеното тестване не се асоциират със смъртността от COVID-19”.

В друго проучване, публикувано в списание “Advance” с автори Стефан Хомбург и Кристоф Кунбандер, се стига до заключение, че данните сериозно сочат към това, че локдаунът във Великобритания не е предотвратил експлозивното разпространение на коронавируса и е бил неефективен в това да намали заболеваемостта и смъртността видимо.

Тази тенденция изглежда се вижда навсякъде по света и според друго проучване, публикувано от Националното бюро за икономически изследвания (НБИИ) „...смъртността от covid-19 следва една и съща тенденция по целия свят. Ако това не бъде включено като факт при взимането на решения, се рискува локдаунът да се превърне в единственото средство за борба със смъртносната пандемия“. Въпреки всички тези факти, поддръжниците на хипотезата, че затварянето е единственият изпитан метод в борбата с коронавируса, твърдят, че е „по-добре да сме в безопасност, отколкото да съжаляваме“, което е крайно непродуктивен подход за взимане на решения. Защо?

Защото локдаунът, вече доказано, има много висока цена за здравето на хората – физическо и психическо. Както Бендейвид казва – вредите от тях включват „...глад, свръхдози, пропуснати ваксинации, завишена смъртност от липса на лекар за хора с хронични проблеми, домашно насилие, самоубийствени тенденции, както и редица икономически последици, които потенциално могат да имат огромен принос в развитието на други заболявания“.

И неслучайно данните за сериозно завишената смъртност през годината сочат, че само една до две трети от завишената смъртност може да е свързана медицински с covid-19

Кумулативният ефект от всичко това може да е огромен. Според Бюрото за икономически изследвания, всички вреди от локдауна само в САЩ ще доведе до над 900 000 смъртни случая по несвързани с covid-19 причини в следващите 10 до 15 години. 

Данните към момента са категорични – задължителните строги локдауни на държавите по света не постигат желания резултат. Оказва се, че хората в риск, които имат депресия, онкологични заболявания, проблеми със сърцето и други животозастрашаващи заболявания са били подложени на страдания без доказана причина. Това бе направено и продължава да се прави до днес, за да се угоди на настоящия политически наратив, докато решенията се взимат от купчина грешни предположения, „полу-изпечена наука“ и политическа арогантност.

Автор: Раян МакМакен

Източник: https://www.zerohedge.com/covid-19/another-study-shows-yet-again-lockdowns-dont-work

Превод: Георги Русчев
 


В категории: COVID-19


7
Коментара
Галин си напомпа дупето (СНИМКА)
Галин си напомпа дупето (СНИМКА) 04/03/2021, Четвъртък 19:38 1
7
Коментара по темата
7.
Истината
27.01.2021 10:38:09
2
2
А най-накрая да си дойдем на думата.На лъжата краката са къси и истината излиза винаги наяве рано или късно.Радвам се,че някой все пак не само е осъзнал,но и изкара истината наяве.На всеки му е ясно,че от локдауни файда няма.Ползата е никаква,а вредата е голяма.Сега единственото което трябва да се направи в световен мащаб е да се премахнат локдауните и да оставят хората да си живеят живота,че както знаем той е много кратък.Всичко друго са празни приказки,заблуда на врага и източване на мнооооооооого пари.Но колкото е по-късно падението, толкова е по-тежко е казал Проперций.
6.
До 3
26.01.2021 22:47:44
12
11
Абсолютно сте прав, но много хора го разбират едва когато те самите се сблъскат със здравната система. От 16 човека отдел пребуледувахме го 7 , едни като мен преди да го обявят, а други в края на годината.Но всички сме на мнение,че обикалянето по 2-3 дни най-малко от кабинет на кабинет, по лаборатории и рентгени докато ти кажат какво ти е в основата на разнасяне на заразата. Пък и всички лекари се презастраховат с антибиотици. А имаше официално изявление от откриватели на антибиотици казаха,че не трябва да се изписват без направена антибиограма защото могат да доведат до това,че организма де не се повлиява от тях от прекалената им употреба. Но кой прави антибиограма.
5.
zaq
26.01.2021 22:09:43
8
16
Това го казвайте на китайците и другите които вече имат само по няколко положителни проби на ден. Техният проблем не е в мерките защото те са железни, а в тия които пристигат отвън.
4.
До джендъра с големите букви
26.01.2021 21:41:28
13
27
А ти имаш нужда от две неща ве педеруга мръсна!
На първо място от фалос в халката, а на второ от психиатър. Знаем че първото нещо го получаваш редовно от турските тираджии на околовръстното, за тове е време да обърнеш внимание и на второто нещо. Манаф с манафа ти пробит!
3.
ХА СЕГА КОЙ КАКЪВ ИНТЕРЕС ИМА!!!!!!!!!!!
26.01.2021 21:24:25
41
23
НЯКОЙ ЩЕ ОСПОРИ ЛИ ЧЕ ГРОБАРЯ ИМА ИНТЕРЕС ОТ УМРЕЛИ???????????А ЛЕКАРЯ ОТ БОЛНИ???????????А ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ И ЦЯЛАТА ВЕРИГА ДОКАТО ХАПЧЕТО ГО ГЛЪТНЕ НЯКОЙ ИТ.Н. И Т.Н.!!!!!!!!!!!ИМА ЛИ СИ ПРЕДСТАВА НЯКОЙ КОЛКО ТРИЛИОНА ДОЛАРА СЕ ВЪРТЯТ В ТОЗИ ВЪЗМОЖНО НАЙ ПЕЧЕЛИВШИЯ БИЗНЕС В СВЕТА!!!!!!!!!!!!НУЖНИ СА БОЛНИ ХОРА !!!!!!!КОКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ АКО ПОВЕЧЕТО ХОРА СА КАТО МЕН ДА СЪМ ДАЛ ИМА НЯМА 200 ЛВ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ ??????????????НУЖНИ СА БОЛНИ И ОСОБЕННО ХРОНИЧНО !!!!!!!!!!ЛИЧНИЯ МИ ЛЕКАР МЕ ВОДИ ХИПЕРТОНИК ЗА ДА ПОКАЗВА НА ДИЛЪРИТЕ БРОЙКА ЧЕ ЩЕ ИЗПИСВА САМО ТЕХНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ !!!!!!!ГРАЖДАНИ БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ МАМЯТ ВИ !!!!!!!!!!!!
2.
ЧЕ ВРЕДЯТ СИ БЕШЕ ЯСНО
26.01.2021 21:09:21
32
20
ВЪПРОСА Е КОЙ ИМА ОБЛАГА ОТ ЦЯЛАТА ДИВОТИЯ ??????????????????В ОСНОВАТА И СТОЯТ ЕДНИ ХИТРЕЦИ КОИТО ЗНАЕХА КАК ДА НАКАРАТ ЕДНИ ПАРИЧНИ ПОТОЦИ ДА СТИГНАТ ДО ""ЧЕКМЕДЖЕТАТА""ИМ!!!!!!!!!!ВСИЧКО ДРУГО СА ПУШИЛКИ ЗА ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НА СТАДОТО !!!!!!!!!!!!!
1.
напушен
26.01.2021 21:05:15
7
23
Елементарен пример. Затворено е кварталното барче, където всяка вечер се събират едни и същи приятели, но при спазване на мерките. Сега те пак се събират на пейките, в гаражите, но с неспазване на никакви мерки. Резултата е ясен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
99-годишната майка на Мангъров - милионерка 99-годишната майка на Мангъров - милионерка Бабата живее на една улица с Лили Иванова Община Бургас с кампания за привличане на училищни лекари, дава 1350 лв. заплата Община Бургас с кампания за привличане на училищни лекари, дава 1350 лв. заплата Има обявен конкурс за три от големите учебни заведения в града Изграждат нов корпус в Русенския университет Изграждат нов корпус в Русенския университет Министерският съвет отпусна 1 млн. лева за проекта 61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване 61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване При децата проблемът също е заради застояване и прехранване Култовият далян „Чайка“ в Созопол отваря врати Култовият далян „Чайка“ в Созопол отваря врати Всяка година хиляди хора от цялата страна и не малко чужденци идват, за да попият от романтиката и спокойствието на това магнетично място 1150 лева ще плаща шофьор, летял с 245 км/час на AM "Тракия" 1150 лева ще плаща шофьор, летял с 245 км/час на AM "Тракия" Мъжът обжалвал, но съдът не уважил молбата му Мисис Баба се отърва от шавливия си мъж: Разведох се официално! Мисис Баба се отърва от шавливия си мъж: Разведох се официално! Дони Василева стана на 50 години Създават регистър на частните линейки у нас Създават регистър на частните линейки у нас Няма да могат да имитират колите на спешната помощ Бежанци групово изнасилиха туристка на Канарските острови Бежанци групово изнасилиха туристка на Канарските острови Жената им предложила помощ преди да я нападнат Бони със сигнал до ГДБОП за измама с фалшив профил Бони със сигнал до ГДБОП за измама с фалшив профил В социалните мрежи обикаля фалшив профил на певицата, който примамливо приканва да се включите в игра и да спечелите огромна сума пари, посочва Бони
Токио поиска от Китай да спре да взема тест за коронавируса от ануса Токио поиска от Китай да спре да взема тест за коронавируса от ануса Кацунобу Като заяви, че правителството не е получило отговор от страна на Пекин Трогателно! Куче изминава по 2 км. всеки ден, за да иде до гроба на стопанина си Трогателно! Куче изминава по 2 км. всеки ден, за да иде до гроба на стопанина си То е там и даравя тотална любов, безусловно, разказва дъщерята на починалия Терорист готвел атентат от омраза към Путин Терорист готвел атентат от омраза към Путин Нападението е щяло да бъде срещу енергийно съоръжение Facebook отмени забраната за политическа реклама Facebook отмени забраната за политическа реклама Забраната беше въведена след президентските избори в САЩ Великобритания е отличник - 20,7 млн. души са ваксинираните Великобритания е отличник - 20,7 млн. души са ваксинираните Отбелязва се, че повече от 895 хиляди души вече са получили и втората доза от ваксината Евакуираха Тадж Махал след сигнал за бомба Евакуираха Тадж Махал след сигнал за бомба Годишно мавзолеят привлича между 7 и 8 милиона посетители Зоват гърците да не се прибират вкъщи заради вторичните трусове Зоват гърците да не се прибират вкъщи заради вторичните трусове Земетресение със сила 6,3 по Рихтер разлюля страната Италия с тежък локдаун до 4 април Италия с тежък локдаун до 4 април Затварят училищата в най-рисковите райони Сеизмолози от БАН: Трусът в Гърция, усетен и у нас, е бил с магнитуд 6.3 Сеизмолози от БАН: Трусът в Гърция, усетен и у нас, е бил с магнитуд 6.3 Земетресението беше много силно и много продължително МВнР: Няма пострадали българи при земетресението в Гърция МВнР: Няма пострадали българи при земетресението в Гърция Последвали са и три вторични труса
Георги Лозанов към политиците: Георги Лозанов към политиците: Ако медиите не дадат думата на други политици, вотът ще се деформира Виц на деня Виц на деня Шофьорите в България се делят на две групи:
1. Пед*раст нещастен...
2. П*тка заспала...
Виц на деня Виц на деня Катаджия проверява дама зад волана:
- Госпожо, какво е това шише в ръката ви?
- Вода.
- Каква вода, това е вино.
- Господи, Исус пак го е направил...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Слънчев удар е... Когато твоето слънце, те хване с друго слънце...

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори