×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Нов живот за Английската гимназия в Бургас, превръща се в пример за модерното образование


Нов живот за Английската гимназия в Бургас, превръща се в пример за модерното образование
Директорът Жаклин Мутафян-Нейчева е убедена, че въпреки трудностите, АЕГ„Гео Милев“ ще се превърне в едно от най-модерните училища в областта
14 Януари 2021, Четвъртък, 13:56 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Извършени са множество ремонти, сградата в жк „Изгрев“ е обвновена, но са нужни още средства за привеждането й в модерен вид

Английската гимназия в Бургас, която отскоро е в самостоятелна сграда, е на път да се превърне в едно от най-модерните училища в областта. Директорът на АЕГ„Гео Милев“ Жаклин Мутафян-Нейчева е поела инициативата в свои ръце и е твърдо решена да модернизира изцяло новата материална база, предоставена след решение на Общински съвет на гимназията, която в момента се помещава в сградата на СУ „Добри Чинтулов“ в жк „Изгрев“. 

Въпреки че сграда обективно е много по-голяма от тази на Немската гимназия, където допреди година се помещаваше Английската, тя все пак се оказва недостатъчна за всичките над 800 ученици и 73 човека от педагогическия и непедагогическия персонал. Четирите етажа на строената през 70-те години сграда са разпределени по идентичен начин – 6 стаи в западното крило и 4 кабинета в източното. 

Те са огромни и с високи тавани и са перфектни за класни стаи и специализирани кабинети. За жалост обаче се оказват недостатъчни, тъй като с решение на Общинския съвет четирите кабинета на първия етаж се дават ,още с влизането на АЕГ„Гео Милев“ в сградата, на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Бургас. Така реално в училището има 24 класни стаи в западното крило, но общо 30 паралелки. Това налага някои от кабинетите в източното крило да бъдат приобщени като класни стаи, а това води до липса на пространство за провеждане на специализирани часове като химия, физика, биология.

„Много сме благодарни на Община Бургас за оказаната подкрепа с финансиране за ремонт. Избрали сме подходящи за гимназията цветови гами, които да допълват учебния процес и да отговарят на визията на училището. Горда съм да кажа, че АЕГ„Гео Милев“ ще е първата гимназия в Бургас, където във всяка класна стая ще има компютър за учителите – това е необходимо поради това, че голяма част от учебния процес, който допреди години се извършваше на хартия, в дневници, вече е дигитализиран и необходимостта от компютри и изградена цялостна вътрешна мрежа е крещяща“, каза пред Флагман.БГ диркторът на Английската гимназия Жаклин Мутафян-Нейчева. 

Класните стаи са обновени. Нови бюра и столове, нови щори и нови шкафове за учениците
Така изглежда учителското място в голяма част от кабинетите. Във всяка стая преподавателите ще разполагат с компютър

Тя е твърдо решена да превърне сградата в новия дом на АЕГ„Гео Милев“ и макар да има още много работа по обновяването й, тя е уверена, че ще постигне успех. За това помагат не само от Община Бургас, но и редицата дарители, сред които и Общественият съвет на Бургас, и Асоциацията на бившите възпитаници на гимназията, които са предоставили немалко средства за извършване на ремонтите. 

Стаите в новата гимназия са огромни, някои от тях ще са с двойни чинове, други с единични

Сменени са голяма част от чиновете и столовете в класните стаи. В голяма част от тях има поставени интерактивни дъски, които не само улесняват учебния процес, но и помагат във визуализирането на определени концепции, важни за задълбоченото изучаване на езика. В същото време гимназията е осигурила на целия си учителски персонал служебни компютри, които също са важна част от модерния образователен метод. Цялата сграда пък е дезинфектирана със специален препарат, работещ на молекулярно-ниво. Дарител пък е отпуснал средства за тоталния ремонт на водоснабяването на сградаа и към момента, за пръв път откакто тя е построена през 70-те години, в нея има топла вода. Отремонтирани са и всички тоалетни, като са добавени и две такива, които да се ползват само от учителите. 

Във всяка класна стая, там, където няма интерактивна дъска, има проектор, който да улеснява учебния процес. 

Несъмнено обаче най-голямото бижу в новата Английска гимназия е кабинет 208 – т.нар. „творческа стая“. Тя се намира в източното крило на втория етаж и е мястото, където най-креативните и най-любознателни ученици ще могат да развинтят въображението си и не само да практикуват любимите си занимания, но и да учат в среда, която няма нищо общо с класическата класна стая и учител. Атмосферата там наподобява тази в университетети на запад. Разделена образно казано на три къта и периферия, тази стая ще е новият дом на всички допълнителни и извънкласни дейности, които са сърцето на професионалното образование в елитната гимназия.

Творческата стая в АЕГ "Гео Милев" се очертава да се превърне в любимо място за най-любознателните сред учениците

По интериора на сградата вече е направено много, но предстои още поне толкова работа. ДО момента напълно обновен е четвъртия етаж и част от третия. Предстои обаче целият вътрешен дизайн да бъде обновен, а за това са нужни много средства, с каквито нито дарителите, нито бюджета на АЕГ „Гео Милев“ разполага към този момент. Въпреки това към днешна дата гимназията е напълно готова да посрещне учениците още щом държавата обяви, че те могат да се върнат по класните стаи. Сменено е осветлението с модерни, енергоспестяващи и дезинфектиращи UVC лампи, които хвърлят мека светлина в стаите – такава, каквато е необходима за подобряване качеството на учебния процес.

Ремонтните дейности продължават в голяма част от сградата, но гимназията вече е готова да приема своите ученици обратно в класните стаи, ако епидемичната обстановка го позволява

Освен ремонт на сградата за гимназията предстоят и нещо друго. Още от догодина в АЕГ „Гео Милев“ ще бъдат обособени две нови паралелки, които да са в крак с модерното развитие на средното професионално образование. Едната ще е с професионален профил „Графичен дизайн с интензивно изучаване на английски и немски език“, а втората ще е от типа STEM (Science, Technology, Engineering, Math) и ще е с професионален профил „Природни науки“.

На двата входа на училището е монтиран този интересен таблет. Освен че работи с изкуствен интелект за лицево разпознаване, той отчита и кога ученик или учител е без маска. В дясната му страна има разположен и термометър

„Вложили сме невъобразими за нас средства и труд в ремонта, но не е напразно. Нашите ученици заслужават да учат във възможно най-модерната среда, защото те са бъдещето на Бургас“, категоричен е директорът на гимназията Жаклин Мутафян-Нейчева. Колкото и уверена да е тя в успеха и възможностите на екипа си обаче, толкова и бъдещето на ремонта на гимназията е несигурно, защото средствата, необходими за цялостното обновяване на интериора, са повече от това, с което гимназията разполага. Така реално, ако училщното ръководство, общината и държавата обединят усилията си в подпомагане със средства ремонта на сградата, тя несъмнено ще се превърне в една от най-модерните образователни бази в Бургас и региона.
 


В категории: Бургас


Делян Добрев влезе в болница
Делян Добрев влезе в болница 01/03/2021, Понеделник 15:59 0
Кобилкина съвсем се разпищоли
Кобилкина съвсем се разпищоли 01/03/2021, Понеделник 13:20 5
Гала се въргаля с куче
Гала се въргаля с куче 01/03/2021, Понеделник 13:00 0
34
Коментара по темата
34.
Такаааа
15.01.2021 23:32:46
1
4
Разберете, че няма виновни в този конфликт, нито от АЕГ, нито от Чинтулов. Нахвърляме се едни срещу други в яда си, кой е по-умен... Виновните са институциите, които позволиха това! Не може за Странд и Арена да има милиони, а за едно училище да няма! Не беше честно случилото се! Представете си как се чувстват децата, изритани по този начин и наврени в етаж и половина. Много е болно!
33.
Не
15.01.2021 18:10:36
1
1
Децата не са виновни,че мениджмънта на училището е зле,това не е причина да ги местят като багаж,това не е павилион за вестници,а институция.Общината излъгаха,че всички са съгласни,не уведомиха нито родители,нито ученици.Замазаха проблема,ощетиха и ограничиха Чинтулов за сметка на АЕГ.Постъпиха некоректно и подмолно.
32.
до 31
15.01.2021 12:20:38
0
4
Точно така, Катя!
И да поясня защо няма място в АЕГ...
Всичко това дойде и от делегираните бюджети. Училищата се борят за количество, а не за качество! Колкото повече ученици, толкова повече пари. Затова се приемат всички желаещи, независимо от бала им, интересните им и знанията им. А ако случайно няма места и някое дете остане незаписано, следващата година увеличават паралелката с още една. От всички паралелки и випуски, да има 100 деца, които заслужават за учат в АЕГ. Останалото е .... Ами не са за там децата, но мама и тате трябва да се бият в гърдите, че детето им е прието в езикова гимназия. Та толкова за елитната АЕГ. Беше, преди Вълчев да направи най-голямата глупост за българското образование!
31.
Катя - Бургас
15.01.2021 11:05:34
0
2
Деца няма в "Д.Чинтулов" от много години, откакто излезе решение, че всяко дете може да учи където си пожелае, а не по район - там, където живее. И това е проблем на всички квартални училища - "К.Величков", "К.Петканов", "Й.Йовков"..... Затова в центъра "Братя Миладинови", "Кирил и Методий" са пренаселени с над 1000 ученика. Работила съм там, паралелките им достигат до "Ж", докато кварталните училища едва правят по 2 паралелки. Там е проблемът, това ни донесе демокрацията.
30.
*********
15.01.2021 07:47:50
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
29.
Катя - Бургас
15.01.2021 05:00:56
6
8
Сградата на "Добри Чинтулов" е строена за 2000 ученика на 2 смени. Преди години имаше много деца, но постепенно намаляха и цели 10 години са около 300 ученика. Нормално ли е 300 ученика да се ширят в това огромно училище, а Английската и Немската да ползват една сграда и да се "пръскат по шевовете"? Дори общината закъсня с това решение. Учениците на "Д.Чинтулов" и "Йордан Йовков" са общо толкова, колкото на Английската гимназия. Сградите са обществени и трябва да се използват пълноценно и в пълния си капацитет. Защо злобеете срещу децата и управниците? Не е ли нормално да учат в просторно училище? За мен решението е правилно. Желая на Английската гимназия много успехи!
28.
До 27
14.01.2021 20:03:10
6
12
Тя сградата си беше отпусната за Чинтулов преди 40г.,но кмета реши да се прави на архитект и да мести училища и ученици.Кой пък решава,че от АЕГ били най-елитни.Всички кадърни и съвестни деца са елитни,не само на АЕГ да слушаме хвалбите и рекламата всеки ден.
27.
до 26.
14.01.2021 19:45:58
3
11
Пишете до кмета да ви отпусне сграда или средства.АЕГ няма как да ви реши проблема.
Кой сте вие ,че да давате определения дали децата са елитни или не.
26.
До 24
14.01.2021 19:33:15
9
9
Като сте много, децата на Чинтулов нямат вина да ги местят от сградата определена за тях от преди 40г.Очилатия кмет да беше помислил за нова сграда,създадена за,така и вие ще усетите,че е помислено за вас,не кмета да си прави експерименти и всеки ден да слушаме оплакванки как на АЕГ им било пак тясно,не им стигали пак средствата.Не сте най-важни вие има и други училища в Бургас,те не са по-малко елитни.Елитно беше преди 20г.сега е обикновено училище и като ви гледаме учениците не са от най-елитните.
25.
Само аег
14.01.2021 19:21:51
1
9
Не разбирам само защо е цялата тази реклама като стаите са ремонтирани единствено на 4тия етаж, където се помещават 8ми клас+ стола за хранене. Всички останали стаи са в коренно различен вид - падаща мазилка, гнусни стари чинове пълни със стари дъвки по тях. А какво остава за мултимедия или други подобни екстри.
24.
Ученичка в АЕГ
14.01.2021 19:18:22
2
6
Не мога да разбера защо се излива цялата тази помия срещу нас. Да, английска е елитна гимназия и наистина дава много на учениците си!Вярно е, че получихме чуждата сграда, но вкрайна сметка сме почти 3 пъти повече ученици от Чинтулов и е нормално да имаме нужда от място. А пък по тоя въпрос Чинтулов не е преместен кой знае къде- на отсрещната улица е все пак. Също така всички сме наясно, че във всяко едно училище има, както много учещи и знаещи деца, така и наркомани, курви и тн. Но,в нашата гимназия те са единици. Не на последно място искам да кажа, че учениците на Английска масово са едни много амбициозни и образовани млади хора, които вие не спирате да подценявате заради едната му сграда.
23.
666
14.01.2021 19:11:56
6
5
Браво на Директорката ! Страхотна работа и много добре е направила сградата за малкия скор , който имаше !
Адмирациии !!
22.
до плюещия
14.01.2021 19:05:41
2
26
Призовавам те в съда да докажеш твърденията си ,че децата в АЕГ са наркомани.Аз като родител съм съгласна да тестват детето ми ,и също така държа да поемеш отговорността си .
21.
21
14.01.2021 18:56:25
2
21
Колко мъка има на този свят.Как родители на болни и неуки деца обиждат можещите.И как се наричат интелигентни и образовани.Благодарим ,че не ги виждаме в АЕГ.
20.
"професионалното образование в елитната гимна
14.01.2021 18:51:26
0
2
Статията е добра, но има едно много некомпетентно изречение.
Английската гимназия има ПРОФИЛирани паралелки. Следователно в нея и дума не може да става за ПРОФЕСИОНАЛНО обучение, каквото има в професионалните гимназии (бившите техникуми). В английската има профилирано обучение.
19.
АЕГ
14.01.2021 18:48:38
5
7
Всичко хубаво, за съжаление учениците няма да спрат да бъдат наркомани. Но с такива родители и такова възпитание - толкоз
18.
До 10
14.01.2021 18:34:16
4
7
"елитните" курви и наркоманчета? С какво са заслужили децата такова отношение, директорката им може да е всякаква, но поне не се нахвърляйте върху тях. Злоба навсякъде братче...
17.
Tinker Bell
14.01.2021 18:27:38
5
14
Английската е елитна гимназия. Тези, които се въобразяват, че език се учи по-добре извън езикова гимназия, очевидно не са учили в такава. Учителите в английската също трябва да се постараят да са учители в елитна гимназия, вместо да интригантстват, ако не искат, има и други училища. Завършилите тази гимназия са успели хора, просто не им е важно да са известни в социалните мрежи , това е занимание за комплексари. Жаклин е умен и организиран човек, завършила е английската и английска филология в СУ, работила е като учител по английски и не е някакъв случаен неудачник с политически протекции и партийно-рустикален произход. Ако не ви стига акъла и куража да й помогнете, поне не пречете.
П.С. На госпожа майката на ученика в училище Добри Чинтулов ще обърна внимание, че освен английския, очевидно й куца и математиката. Без лоши чувства. Не може всички да са образовани, но учениците от Английската трябва да са, Вие госпожо, очевидно сте учили другаде.
16.
до 12
14.01.2021 18:20:02
4
13
Много злоба ,много жлъч бе г-жо.Нали влизат по бал.Не знаете ли ,че се явяват на матура по БЕЛ?Ако те са неграмотни какви ли са учениците в обикновените училища с по-нисък бал.Изискванията в училището са високи .Естествено някои са по-умни от другите ,но еднакви хора няма.Защо не си говорите на английски с тях ,за да се убедите кой е по-добър.
15.
Ученик от АЕГ
14.01.2021 17:55:23
4
12
Вместо да снимат точно трите ремонтирани стаи и да се показват с тях постоянно, да вземат да снимат и стаите на по-големите ученици. Пълна мизерия са! Стените пробити, паднали мазилки, чиновете счупени с дъвки по тях, но поне директорската стая си има и климатиче. Взеха от заплатите на учителите за ремонти, само за да може на директорката да и е хубаво в дирекцията, не че изобщо идва на работа.
14.
Голямо триене
14.01.2021 17:42:35
1
3
Тоз ще си счупи пръстите да трие неудобните коментри,смешници.
13.
*********
14.01.2021 17:12:41
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
Реалистката
14.01.2021 17:05:55
9
10
Чак пък елитни... по-скоро неграмотни. Масово пишат с правописни грешки, лигави, несериозни... ама с високо самочувствие и много претенции. Малцина са успелите от това училище, да не говорим че повечето от ерудираните преподаватели ги няма. Качество им трябва, не количество.
11.
БГ резил
14.01.2021 16:36:11
14
13
А що е то елитно училище?! Синът ми говори по-добре английски от учителите в АЕГ, нищо че е в Чинтулов и е на 1/4 от годините им.
10.
*********
14.01.2021 16:32:05
5
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
до 6
14.01.2021 15:53:13
8
12
С арменка директорка само мрачни и тъжни интериори иначе далаверата тече на макс
8.
ТОХА
14.01.2021 15:02:38
4
15
Дълги години ТОХА беше модерното училище-ресторант и др., но това става когато има стабилен директор. Последните години с тези временно изпълняващи директори по 5 и по-вече години в някои училища , какво да се очаква. Добре е случващото се в английската гимназия, все пак беше елитно , с висок рейтинг училище, но там и в ТОХА и в др. училища известни с началническите директорски назначения рейтинга им се срина.Изненада е ,че учителите в аглийската гимназия до сега нямали компютри, мултимедии, да не говорим за интерактивни дъски във всяка стая е как учителите ще модернизират преподаването и мотивирането на учениците. Това е смешно, в доста селски училища от десетина години във всяка стая и кабинет има тези нови средства, а за такова голямо училище не. Със сигурност не е от безпаричие, липсвала е находчивост, преприемачество на отговорни педагози, ако изнесеното в статията е вярно.
7.
Друг родител
14.01.2021 15:01:37
6
19
Ако подменят и учителите, тогава можем да говорим за образование изобщо в тази гимназия! Още повече пък модерно!
6.
Родител
14.01.2021 14:44:31
9
20
Цветовете са все студени, като в комунизма. Използвайте консултант бе хора, боядисвайте в топли цветове, това е училище не концлагер или ТВУ. 100% избора е направен от недоволна женица.
5.
.
14.01.2021 14:42:23
5
6
Защо обновяват всички гимназии само тоха не.
4.
5.
14.01.2021 14:37:33
18
21
Адмирации за г-жа Нейкова и учителите ,които се стараят учениците им да са на най-високото ниво във сферата на знанията.Поздравления за успехите!
3.
123
14.01.2021 14:30:24
11
6
Браво!
2.
Кремена Овагян
14.01.2021 14:30:04
20
8
Отлична работа, тази госпожа даде нов живот на прекрасната ни гимназия!
1.
Капи
14.01.2021 14:19:27
16
14
Браво. Адмирации. Направено е много. Постепенно ще се направи и останалото. Няма нужда да се припира,защото стават грешки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Румен Радев и Деси Радева живеят разделени Защо Румен Радев и Деси Радева живеят разделени Причината за раздялата им не са влошени взаимоотношения, а здравословни проблеми   Модерен морски симулатор за ПГМРР "Св.Никола" Модерен морски симулатор за ПГМРР "Св.Никола" Основната цел на настоящият проект е обновяване и модернизиране на материално-техническата база, както и доставка на оборудване, необходимо за качественото провеждане на професионалното обучение и образование в гимназията   Състоянието на заразения с Ковид-19 Николай Банев се влошава, отказват да го преместят в болница Състоянието на заразения с Ковид-19 Николай Банев се влошава, отказват да го преместят в болница Това е абсолютна инквизиция, той е в рискова група със съпътстващи заболявания, захвърлили са го в изолатора, алармира съпругата му Евгения   Обявиха имената на номинираните за бургаската литературна награда „Млад разказвач“ Обявиха имената на номинираните за бургаската литературна награда „Млад разказвач“ Награждаването ще се състои на 26 март, петък, 18:00 часа, в Дом на писателя - Бургас Кои бургаски заведения не отвориха след 3-месечния локдаун Кои бургаски заведения не отвориха след 3-месечния локдаун В обедната почивка кафенетата в морския град бяха почти пълни Димитър Николов:  Ганчо Николаев беше волеви и дисциплиниран мъж, който обичаше работата си Димитър Николов: Ганчо Николаев беше волеви и дисциплиниран мъж, който обичаше работата си Инспектор Николаев дълги години ръководи успешно Жандармерийското управление в Бургас   Азис скочи срещу фенове на Капките: Не ни разлайвайте! Не сме кучета Азис скочи срещу фенове на Капките: Не ни разлайвайте! Не сме кучета Мелодраматичната изповед на  Азис  среща голяма подкрепа от женската част на феновете Извънредно! Преместиха Митьо Очите в изолатора, с COVID-19 е Извънредно! Преместиха Митьо Очите в изолатора, с COVID-19 е В Софийския затвор очевидно е пламнала ковид пандемия Кобилкина съвсем се разпищоли Кобилкина съвсем се разпищоли Позата, в която е застанала, прикрива зърната на гърдите й, но въпреки това снимката подхожда повече на порно звезда отколкото на сериозна дама   Гала се въргаля с куче Гала се въргаля с куче Русата водеща максимално използва почивните дни, за да се наслади на хубавото време в края на февруари  
Достойният Виктор Орбан напусна олевялата ЕНП Достойният Виктор Орбан напусна олевялата ЕНП В Кипър облекчават мерките, отварят за чужди туристи В Кипър облекчават мерките, отварят за чужди туристи България е в „червената” категория държави за острова Джорд Клуни и Джулия Робъртс отново заедно Джорд Клуни и Джулия Робъртс отново заедно Двамата ще играят разведена двойка в романтичната комедия на режисьора Ол Паркър   Най-малко 11 души бяха застреляни на парти в Мексико Най-малко 11 души бяха застреляни на парти в Мексико Нападателите стреляли от прозорците на пикап Алексей Навални вече е в колония във Владимировска област Алексей Навални вече е в колония във Владимировска област  Няколко дни той ще е под карантина ФБР дава 250 хил. долара за "главата" на "Готвача на Путин" ФБР дава 250 хил. долара за "главата" на "Готвача на Путин" Според издирвания "руската заплаха е основната идея на Операция "Лов на вещици", която се провежда в САЩ" Инфаркт уби кмета на хърватската столица Милан Бандич Инфаркт уби кмета на хърватската столица Милан Бандич Кметът на Загреб почина рано тази сутрин на 65-годишна възраст Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Не се съобщава къде точно опозиционерът излежава присъдата си Франция затяга контрола на границата с Германия Франция затяга контрола на границата с Германия Възможно е въвеждането на съвместни френско-германски полицейски патрули Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Мартин Мартинов се усука около красавиците Систин и Скарлет
Ген. Венцислав Мутафчийски Ген. Венцислав Мутафчийски Колко още ваксини да вземем? За делник, за празник и за рожден ден? Виц на деня Виц на деня - Аз бях такава глупачка на младини...
- Ти и сега млада изглеждаш.
Виц на деня Виц на деня - Шефе, в понеделник ще закъснея за работа.
- Кога ще дойдеш?
- В сряда.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Теория на оптимиста: Наклонената кула в Пиза не пада, а става!

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори