×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Пневмония – симптоми и съвети за облекчаването й


09 Януари 2021, Събота, 17:42 ч.
Автор: Флагман.бг

Симптомите на пневмония могат да бъдат леки до животозастрашаващи

Възпалителното заболяване на белите дробове, познато като пневмония, е причинено от инфекция на дихателните пътища. Това е сериозно състояние и домашните лекове не могат да се използват самостоятелно за неговото лечение. Те обаче могат да помогнат за облекчаване на характерните симптоми. Важно е да знаем, че подобна инфекция може да бъде критична и в някои случаи, дори опасна за живота. От съществено значение е да се доверите на своя лекар, да спазвате неговите указания, както и да следите развитието на симптомите, за да избегнете усложнения. Това, което ще ви предложим днес, е как да комбинирате назначеното ви медицинско лечение с домашни средства, за да овладеете положението по-бързо и лесно.

Пневмония – причини и симптоми 
Пневмонията е инфекция в единия или двата бели дроба. Причиняват го бактерии, вируси и гъбички. Инфекцията причинява възпаление във въздушните торбички в белите дробове, които се наричат алвеоли. Алвеолите се пълнят с течност или гной, което затруднява дишането.

Заразна ли е пневмонията?
Микробите, които причиняват пневмония, са заразни. Това означава, че те могат да се разпространяват от човек на човек.

Както вирусната, така и бактериалната пневмония могат да се разпространят и при други хора от един болен, чрез вдишване на въздушни капчици от кихане или кашлица. Но освен по този път, може да се заразите като влезете в контакт с повърхности или предмети, които са замърсени с бактерии или вируси, причиняващи пневмония.

Тъй като това е заразно състояние, често се прихваща от някой друг, както споменахме по-горе, или като резултат от продължителна инфекция, като тази, причинена от грип или тежък вирус. Затова много важна е превенцията (съвети по темата тук). При по-голяма част от случаите тялото успява да се пребори с тези инфекции. Но когато „вредителите“ са прекалено много и имунната система е претоварена, се получават усложнения като пневмонията.

Симптоми на пневмония

Симптомите на пневмония могат да бъдат леки до животозастрашаващи. Те могат да включват:

кашлица, която може да доведе до храчки (слуз);
треска;
изпотяване или студени тръпки;
задух, който се случва при извършване на нормални дейности или дори по време на почивка;
болка в гърдите, която е по-силна, когато дишате или кашляте;
чувство на умора;
загуба на апетит;
гадене или повръщане;
главоболие.
Други симптоми могат да варират в зависимост от вашата възраст и общо здравословно състояние:

Деца под 5-годишна възраст може да имат учестено дишане или хрипове.
Може да изглежда, че бебетата нямат симптоми, но понякога могат да повръщат, да им липсва енергия или да имат проблеми с пиенето или храненето.
Възрастните хора могат да имат по-леки симптоми.
Ако трябва да обобщим, най-честите симптоми включват: кашлица, задух, болка в гърдите, треска, втрисане, умора и мускулни болки. Понякога могат да се появят допълнителни симптоми, като главоболие и стомашни болки.

Причини за пневмония
Има няколко вида инфекциозни агенти, които могат да причинят пневмония.

Бактериална пневмония
Бактериалната пневмония се причинява от бактерии, които проникват в белите дробове и след това се размножават. Най-честата причина за бактериална пневмония е Streptococcus pneumoniae. Други причини включват:

Микоплазма пневмоние – това е изключително малка бактерия, която причинява микоплазмена пневмония.
Хемофилус инфлуенце – болестотворна бактерия, която често причинява инфекции, особено при децата. Haemophilus influenzae е втората най-честа причина за бактериална пневмония. Тази бактерия може да живее в горните дихателни пътища. Обикновено не причинява вреда или заболяване, освен ако не се наблюдава отслабена имунна система.
Legionella pneumophila
Бактериалната пневмония може да обхване само една малка част от белия дроб или целия бял дроб. Пневмонията може да затрудни тялото да получи достатъчно кислород в кръвта, което може да доведе до неправилна работа на клетките.

Бактериалната пневмония може да бъде лека или сериозна. Тежестта зависи от силата на бактериите, колко бързо сте диагностицирани и лекувани, възрастта, цялостното здраве, съпътстващи заболявания.

Вирусна пневмония

Респираторните вируси често са причина за пневмония. Някои примери включват:

грип (грип);
респираторен синцитиален вирус (RSV);
риновируси (обикновена настинка).
Вирусната пневмония е усложнение на вирусите, които причиняват настинка и грип. Тя представлява около една трета от случаите на пневмония. Вирусът нахлува в белите дробове и ги кара да набъбват, блокирайки потока на кислород. Много случаи на вирусна пневмония се изчистват сами в организма в рамките на няколко седмици. Тежките случаи обаче могат да бъдат животозастрашаващи.

Симптомите на пневмония се появяват, когато дробовете се възпалят, опитвайки се да се преборят с вирусна инфекция. Това възпаление блокира потока на обмен на кислород и газ в белите дробове.

Децата с вирусна пневмония могат постепенно да проявяват по-малко изразени симптоми. Синкав оттенък на кожата им може да е признак за липса на кислород. Те също могат да имат загуба на апетит. При възрастните могат да бъдат наблюдавани по-ниска от нормалната телесна температура, световъртеж и объркване.

Възможно е вирусната пневмония бързо да се превърне в по-сериозно състояние, особено ако сте в група с висок риск, като хора с отслабена имунна система. Само лекар може да диагностицира пневмония!

Класификация
Лекарите класифицират различни видове пневмония в отделни групи. Това им позволява да опишат заболяването по-точно и по-важното, да започнат с правилното лечение. Различните видове се класифицират според редица характеристики. За лечението им, на първо място, от значение е дали някой у дома е болен, в работното място или другаде. В зависимост от това заболяването се дели на придобита в общност и нозокомиална пневмония. Ако я развиете у дома, тя спада към класификацията „придобита от общността“. Ако я развиете, докато сте в болницата, тя се нарича вътреболнично придобита нозокомиална пневмония. Счита се за нозокомиална, ако започне най-малко два дни след приема в болницата или в рамките на три месеца от болничния престой.

Защо класификацията е важна за лечението?
Придобитата от общността пневмония обикновено се причинява от пневмококи, докато нозокомиалната често е свързана със стафилококи. Някои от тези бактерии могат да бъдат мултирезистентни, което означава, че са устойчиви на няколко антибиотици. Ето защо обикновено са необходими няколко различни антибиотика за лечение и то се усложнява в сравнение с лечението на пневмония, придобита в общността.

Лека, умерена или тежка 
За да могат да осигурят правилното лечение, лекарите класифицират придобитата в общността пневмония като лека, умерена или тежка, като вземат предвид и риска от усложнения. Счита се за лека, без повишен риск, ако пациентът: е по-млад от 65 години, е съзнателен, има нормално кръвно налягане и пулс, не диша твърде бързо (по-малко от 30 вдишвания в минута), има достатъчно кислород в кръвта, не е взимал антибиотици през последните три месеца, не е бил в болница през последните три месеца, няма други тежки медицински състояния. Хората с леки симптоми могат да се лекуват у дома и им се изписват антибиотици под формата на таблетки.

Признаците на умерени симптоми на заболяването включват: сънливост и объркване, ниско кръвно налягане, влошаващ се задух и рискови фактори като старост и наличие на хронични заболявания. Хората с такива симптоми трябва да се лекуват в болница. На някои от тях се назначава комбинация от два различни антибиотика, поне в началото на лечението.

Пневмонията се класифицира като тежка, когато сърцето, бъбреците или кръвоносната система са изложени на риск от отказ или ако белите дробове вече не могат да поемат достатъчно кислород. След това обикновено е необходимо лечение с антибиотична инфузия (венозно вливане) или допълнителни лекарства като кортикостероиди.

Типична и атипична 

Типичната обикновено започва с внезапна висока температура и втрисане, а след това кашлица с храчки. Атипичната се причинява от други микроби, които също се наричат “атипични“. По-възрастните хора имат по-малко или по-различни симптоми, ако имат атипична пневмония. Тя започва по-бавно с лека температура и/или главоболие и болки в крайниците. Вместо да кашлят с храчки, те имат суха, гъделичкаща кашлица. Нетипичните симптоми за съжаление не означават, че белите дробове са по-слабо възпалени или, че болестта ще премине по-леко.

Пневмония на горния, средния и долния лоб
Рентгеновите снимки играят важна роля за разграничаването на тези видове: терминът лобарна пневмония се използва, ако целият бял дроб е видимо възпален. В зависимост от това кой белодробен лоб е засегнат, заболяването е на горния, средния или долния лоб. Ако има няколко възпаления в белите дробове, се използва терминът фокална. Някои хора използват и термина бронхопневмония, ако огнищните възпаления започват с бронхит.

Разлика между пневмония и бронхит
Пневмонията и бронхитът са две различни състояния. Пневмонията е възпаление на алвеолите в белите дробове. Бронхитът е възпаление на бронхите.

Инфекциите причиняват както пневмония, така и остър бронхит. Освен това персистиращ или хроничен бронхит може да се развие от вдишване на замърсители, като цигарен дим.

Вирусната или бактериалната инфекция може да доведе до пристъп на остър бронхит. Ако състоянието остане нелекувано, то може да се развие в пневмония. Понякога е трудно да се разбере дали това се е случило. Симптомите на бронхит и пневмония са много сходни.

Ако имате бронхит, важно е да го лекувате, за да предотвратите развитие на пневмония.

Домашни средства за облекчаване на симптомите
Всеки план за лечение на заболяването включва няколко антивирусни, антибиотични или противогъбични лекарства за лечение на инфекцията. Също така има две правила, които трябва да запомните за по-бързо възстановяване – почивка и правилно хранене. Въздържането от физическа активност и получаването на достатъчно почивка в леглото позволява на тялото да се съсредоточи върху възстановяването си, вместо да използва енергия за захранване на мускулите. Пълноценната и разнообразна храна и адекватният прием на течности също са от съществено значение. Ето и някои съвети как да повлияете и на конкретни симптоми:

Кашлица
Кашлицата обикновено започва в началото на пневмонията, когато тялото се опитва да изхвърли течността от белите дробове, за да се отърве от инфекцията. Как да я облекчите? Много топли билкови чайове могат да помогнат за успокояване на драскащо гърло, но билки, като мента, евкалипт и сминдух са най-ефективни при кашлицата, болката и възпалението. Тук можете да видите и още няколко предложения за билки, ефективни при респираторни инфекции. Слуз, заседнала в гърлото и гърдите, може да доведе до повече кашлица и дразнене. Тогава ще помогне гаргара със солена вода, която мигновено ще осигури известно облекчение.

Задух
Задухът е симптом на респираторни инфекции, както е в конкретния случай. Един от начините за справяне с него е с чаша кафе. Кофеинът може да помогне за отваряне на дихателните пътища в белите дробове и да донесе облекчение. Вдишването на топъл и влажен въздух също може да помогне и да предпази гърлото от стягане. Дишането на парата от душа ще свърши работа или топла инхалация с чай.

Болка в гърдите

Това е друг често срещан симптом и се получава вследствие на упорита кашлица. Самото справяне с нея ще помогне, но пиенето на топъл чай, приготвен от корен на джинджифил или куркума, също може да намали тази болка. Корените и на двете растения имат естествен противовъзпалителен ефект. Парче с размер на палец, сварено в няколко чаши вода, може да осигури достатъчно количество чай за целия ден.

Треска
Високата температура е друг симптом при хора с пневмония и справянето с нея е жизненоважно за избягване на усложнения. На първо място, когато човек има температура, поддържането на тялото хидратирано е от съществено значение. Консумацията на повече течности е задължителна. Чаят от семена от сминдух пък насърчава потенето, което може да намали температурата. При по-тежки случаи компресите с хладка вода също са много ефикасни

Втрисане
Втрисането често е вторичен симптом, причинен от треската. Когато треската приключи, втрисането може да отшуми самостоятелно. Но ако продължи, пиенето на топли течности може да помогне за загряване на тялото. Това включва топла вода, билкови чайове или купичка супа.

Възстановяване след пневмония
Повечето хора реагират на лечението и се възстановяват след прекарана пневмония. Подобно на лечението, времето за възстановяване ще зависи от вида на пневмонията, която имате, колко тежка е и общото ви здравословно състояние.

По-млад човек може да се почувства добре седмица след лечението. При други може да отнеме повече време, като процесът на възстановяване може да бъде съпътстван с продължителна умора. Ако симптомите са тежки, възстановяването може да отнеме няколко седмици.

Помислете за предприемането на тези стъпки, за да подпомогнете възстановяването си и да предотвратите появата на усложнения:

Придържайте се към плана за лечение, разработен от вашия лекар, и приемайте всички лекарства според указанията.
Уверете се, че си почивате много, за да помогнете на тялото си да се бори с инфекцията.
Пийте много течности.
Посъветвайте се с вашия лекар, кога трябва да назначите последваща среща. Може да се наложи още една рентгенова снимка на гръдния кош, за да е сигурно, че инфекцията ви е изчистена.

Какво е важно да запомним?
Всеки, който подозира, че има пневмония, трябва да се консултира с лекар. След като той назначи план за лечение, е от съществено значение да се придържате към него. Ако няма подобрение на симптомите след 3-4 дни лечение, трябва да посетите отново своя лекар. Хората, които са прекарали пневмония веднъж, имат по-голям шанс да се заразят отново. Не забравяйте да включите в режима си и натуралните средства за облекчаване, те могат само да помогнат за по-бързото възстановяване и никога няма да ви навредят. А за да не се стига до там, се уверете на първо време, че взимате необходимите мерки.

Пазете се и бъдете здрави!

Източник: forlife.bg


В категории: Здраве


Саня Борисова е сама 27/02/2021, Събота 20:20 0
2
Коментара по темата
2.
до 1
09.01.2021 19:04:42
1
1
Напротив,умряха тия които отидаха в болницата,по направление.Алчността,няма спирки!
1.
напушен
09.01.2021 18:02:19
0
3
Сериозно???? Дори не съм чел!!! Важно е какво ви казва лекуващия лекар. Да си пиете лекарствата както ви ги е предписал и ще оздравеете. Вече умряха такива дето се лекуват от интернет, с билки и други шамански и божии рецепти!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Везните да внимават с разходите, а Скорпионът да се довери на съдбата Везните да внимават с разходите, а Скорпионът да се довери на съдбата Хороскоп за деня – 28 февруари 2020, неделя Полицаи спипаха двама с близо 700 грама марихуана и чай за пушене в Бургас Полицаи спипаха двама с близо 700 грама марихуана и чай за пушене в Бургас Полицаи спипаха двама с близо 700 грама марихуана и чай за пушене в Бургас Жена хвърли децата си от третия етаж заради пожар Жена хвърли децата си от третия етаж заради пожар Минувачи ги спасили, майката също е оцеляла Нарушават ли ни правата с ваксинационните паспорти Нарушават ли ни правата с ваксинационните паспорти Ако работодателят настоява, трябва здравословното състояние на служителя да позволява ваксинация, каза д-р Мария Петрова Отпускат над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилищни сгради Отпускат над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилищни сгради Новата програма за саниране ще започне с вече подадените проекти Пенсионерите ще получат по 50 лв. помощи и през април Пенсионерите ще получат по 50 лв. помощи и през април  До момента са изплатени почти 5 млрд. лева по правителствените мерки, заяви социалният министър Бургаски срещу местни войводи начело на листите в Сливен Бургаски срещу местни войводи начело на листите в Сливен Районът излъчва шест депутати и е причина за доста вътрешни конфликти в политическите сили Земетресения и епидемии до 2030-та, Ванга говорила и за война в Европа Земетресения и епидемии до 2030-та, Ванга говорила и за война в Европа Тълпите бежанци, представящи се за жертви, ще се превърнат в слуги на дявола, казала пророчицата "Лудогорец" би ЦСКА с 1:0 "Лудогорец" би ЦСКА с 1:0 ЦСКА спря серията си от 11 поредни мача без поражение в efbet Лига Бум на жалби в Бургас заради отказана помощ за родители на ученици на дистанционно обучение Бум на жалби в Бургас заради отказана помощ за родители на ученици на дистанционно обучение Майките готови да съдят държавата, след като от регионалната Дирекция „Социално подпомагане“ ги отрязали за обещаните от министър Сачева 610 лева
Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Не се съобщава къде точно опозиционерът излежава присъдата си Франция затяга контрола на границата с Германия Франция затяга контрола на границата с Германия Възможно е въвеждането на съвместни френско-германски полицейски патрули Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Мартин Мартинов се усука около красавиците Систин и Скарлет Финландия налага 3-седмична блокада Финландия налага 3-седмична блокада Страната е третата с най-ниски нива на коронавирусни инфекции в Европа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Ван поискала развод, тъй като съпругът не похващал да свърши нищо вкъщи Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Ограниченията по тъмно важат от 21 до 4,30 ч. АстраЗенека обърка плановете за бърза имунизация, доставя малко ваксини за ЕС АстраЗенека обърка плановете за бърза имунизация, доставя малко ваксини за ЕС Очакваше се да бъде ваксинирано 70% от населението на Европа до края на лятото Арестуваха съпругата на наркобарона Ел Чапо Арестуваха съпругата на наркобарона Ел Чапо Ема Айспуро е обвинена за трафик на дрога Полицията във Франция и Германия развали купона на стотици, разби незаконни партита Полицията във Франция и Германия развали купона на стотици, разби незаконни партита Близо 100 души са се събрали на незаконно парти Тръмп: Няма да се връщам в Twitter, стана скучно Тръмп: Няма да се връщам в Twitter, стана скучно "Милиони напускат платформата", каза още бившият президент на САЩ
Томислав Дончев Томислав Дончев ГЕРБ няма да прави коалиция насила, честно е лидерът ни да е премиер Виц на деня Виц на деня Иванчо пита баща си:
-Тате, вярно ли е, че антителата от COVID-19 се предават по полов път?
-Ако беше истина, тези, които ваксинирах, нямаше да се разболеят след мен.
Виц на деня Виц на деня Толкова сме назад спрямо другите държави, че колите, които тръгват от Германия на 300 000 км., пристигат в България на 90 000 км. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Според статистиката хората обират банки много по-рядко, отколкото банките тях.
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори