×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пневмония – симптоми и съвети за облекчаването й


09 Януари 2021, Събота, 17:42 ч.
Автор: Флагман.бг

Симптомите на пневмония могат да бъдат леки до животозастрашаващи

Възпалителното заболяване на белите дробове, познато като пневмония, е причинено от инфекция на дихателните пътища. Това е сериозно състояние и домашните лекове не могат да се използват самостоятелно за неговото лечение. Те обаче могат да помогнат за облекчаване на характерните симптоми. Важно е да знаем, че подобна инфекция може да бъде критична и в някои случаи, дори опасна за живота. От съществено значение е да се доверите на своя лекар, да спазвате неговите указания, както и да следите развитието на симптомите, за да избегнете усложнения. Това, което ще ви предложим днес, е как да комбинирате назначеното ви медицинско лечение с домашни средства, за да овладеете положението по-бързо и лесно.

Пневмония – причини и симптоми 
Пневмонията е инфекция в единия или двата бели дроба. Причиняват го бактерии, вируси и гъбички. Инфекцията причинява възпаление във въздушните торбички в белите дробове, които се наричат алвеоли. Алвеолите се пълнят с течност или гной, което затруднява дишането.

Заразна ли е пневмонията?
Микробите, които причиняват пневмония, са заразни. Това означава, че те могат да се разпространяват от човек на човек.

Както вирусната, така и бактериалната пневмония могат да се разпространят и при други хора от един болен, чрез вдишване на въздушни капчици от кихане или кашлица. Но освен по този път, може да се заразите като влезете в контакт с повърхности или предмети, които са замърсени с бактерии или вируси, причиняващи пневмония.

Тъй като това е заразно състояние, често се прихваща от някой друг, както споменахме по-горе, или като резултат от продължителна инфекция, като тази, причинена от грип или тежък вирус. Затова много важна е превенцията (съвети по темата тук). При по-голяма част от случаите тялото успява да се пребори с тези инфекции. Но когато „вредителите“ са прекалено много и имунната система е претоварена, се получават усложнения като пневмонията.

Симптоми на пневмония

Симптомите на пневмония могат да бъдат леки до животозастрашаващи. Те могат да включват:

кашлица, която може да доведе до храчки (слуз);
треска;
изпотяване или студени тръпки;
задух, който се случва при извършване на нормални дейности или дори по време на почивка;
болка в гърдите, която е по-силна, когато дишате или кашляте;
чувство на умора;
загуба на апетит;
гадене или повръщане;
главоболие.
Други симптоми могат да варират в зависимост от вашата възраст и общо здравословно състояние:

Деца под 5-годишна възраст може да имат учестено дишане или хрипове.
Може да изглежда, че бебетата нямат симптоми, но понякога могат да повръщат, да им липсва енергия или да имат проблеми с пиенето или храненето.
Възрастните хора могат да имат по-леки симптоми.
Ако трябва да обобщим, най-честите симптоми включват: кашлица, задух, болка в гърдите, треска, втрисане, умора и мускулни болки. Понякога могат да се появят допълнителни симптоми, като главоболие и стомашни болки.

Причини за пневмония
Има няколко вида инфекциозни агенти, които могат да причинят пневмония.

Бактериална пневмония
Бактериалната пневмония се причинява от бактерии, които проникват в белите дробове и след това се размножават. Най-честата причина за бактериална пневмония е Streptococcus pneumoniae. Други причини включват:

Микоплазма пневмоние – това е изключително малка бактерия, която причинява микоплазмена пневмония.
Хемофилус инфлуенце – болестотворна бактерия, която често причинява инфекции, особено при децата. Haemophilus influenzae е втората най-честа причина за бактериална пневмония. Тази бактерия може да живее в горните дихателни пътища. Обикновено не причинява вреда или заболяване, освен ако не се наблюдава отслабена имунна система.
Legionella pneumophila
Бактериалната пневмония може да обхване само една малка част от белия дроб или целия бял дроб. Пневмонията може да затрудни тялото да получи достатъчно кислород в кръвта, което може да доведе до неправилна работа на клетките.

Бактериалната пневмония може да бъде лека или сериозна. Тежестта зависи от силата на бактериите, колко бързо сте диагностицирани и лекувани, възрастта, цялостното здраве, съпътстващи заболявания.

Вирусна пневмония

Респираторните вируси често са причина за пневмония. Някои примери включват:

грип (грип);
респираторен синцитиален вирус (RSV);
риновируси (обикновена настинка).
Вирусната пневмония е усложнение на вирусите, които причиняват настинка и грип. Тя представлява около една трета от случаите на пневмония. Вирусът нахлува в белите дробове и ги кара да набъбват, блокирайки потока на кислород. Много случаи на вирусна пневмония се изчистват сами в организма в рамките на няколко седмици. Тежките случаи обаче могат да бъдат животозастрашаващи.

Симптомите на пневмония се появяват, когато дробовете се възпалят, опитвайки се да се преборят с вирусна инфекция. Това възпаление блокира потока на обмен на кислород и газ в белите дробове.

Децата с вирусна пневмония могат постепенно да проявяват по-малко изразени симптоми. Синкав оттенък на кожата им може да е признак за липса на кислород. Те също могат да имат загуба на апетит. При възрастните могат да бъдат наблюдавани по-ниска от нормалната телесна температура, световъртеж и объркване.

Възможно е вирусната пневмония бързо да се превърне в по-сериозно състояние, особено ако сте в група с висок риск, като хора с отслабена имунна система. Само лекар може да диагностицира пневмония!

Класификация
Лекарите класифицират различни видове пневмония в отделни групи. Това им позволява да опишат заболяването по-точно и по-важното, да започнат с правилното лечение. Различните видове се класифицират според редица характеристики. За лечението им, на първо място, от значение е дали някой у дома е болен, в работното място или другаде. В зависимост от това заболяването се дели на придобита в общност и нозокомиална пневмония. Ако я развиете у дома, тя спада към класификацията „придобита от общността“. Ако я развиете, докато сте в болницата, тя се нарича вътреболнично придобита нозокомиална пневмония. Счита се за нозокомиална, ако започне най-малко два дни след приема в болницата или в рамките на три месеца от болничния престой.

Защо класификацията е важна за лечението?
Придобитата от общността пневмония обикновено се причинява от пневмококи, докато нозокомиалната често е свързана със стафилококи. Някои от тези бактерии могат да бъдат мултирезистентни, което означава, че са устойчиви на няколко антибиотици. Ето защо обикновено са необходими няколко различни антибиотика за лечение и то се усложнява в сравнение с лечението на пневмония, придобита в общността.

Лека, умерена или тежка 
За да могат да осигурят правилното лечение, лекарите класифицират придобитата в общността пневмония като лека, умерена или тежка, като вземат предвид и риска от усложнения. Счита се за лека, без повишен риск, ако пациентът: е по-млад от 65 години, е съзнателен, има нормално кръвно налягане и пулс, не диша твърде бързо (по-малко от 30 вдишвания в минута), има достатъчно кислород в кръвта, не е взимал антибиотици през последните три месеца, не е бил в болница през последните три месеца, няма други тежки медицински състояния. Хората с леки симптоми могат да се лекуват у дома и им се изписват антибиотици под формата на таблетки.

Признаците на умерени симптоми на заболяването включват: сънливост и объркване, ниско кръвно налягане, влошаващ се задух и рискови фактори като старост и наличие на хронични заболявания. Хората с такива симптоми трябва да се лекуват в болница. На някои от тях се назначава комбинация от два различни антибиотика, поне в началото на лечението.

Пневмонията се класифицира като тежка, когато сърцето, бъбреците или кръвоносната система са изложени на риск от отказ или ако белите дробове вече не могат да поемат достатъчно кислород. След това обикновено е необходимо лечение с антибиотична инфузия (венозно вливане) или допълнителни лекарства като кортикостероиди.

Типична и атипична 

Типичната обикновено започва с внезапна висока температура и втрисане, а след това кашлица с храчки. Атипичната се причинява от други микроби, които също се наричат “атипични“. По-възрастните хора имат по-малко или по-различни симптоми, ако имат атипична пневмония. Тя започва по-бавно с лека температура и/или главоболие и болки в крайниците. Вместо да кашлят с храчки, те имат суха, гъделичкаща кашлица. Нетипичните симптоми за съжаление не означават, че белите дробове са по-слабо възпалени или, че болестта ще премине по-леко.

Пневмония на горния, средния и долния лоб
Рентгеновите снимки играят важна роля за разграничаването на тези видове: терминът лобарна пневмония се използва, ако целият бял дроб е видимо възпален. В зависимост от това кой белодробен лоб е засегнат, заболяването е на горния, средния или долния лоб. Ако има няколко възпаления в белите дробове, се използва терминът фокална. Някои хора използват и термина бронхопневмония, ако огнищните възпаления започват с бронхит.

Разлика между пневмония и бронхит
Пневмонията и бронхитът са две различни състояния. Пневмонията е възпаление на алвеолите в белите дробове. Бронхитът е възпаление на бронхите.

Инфекциите причиняват както пневмония, така и остър бронхит. Освен това персистиращ или хроничен бронхит може да се развие от вдишване на замърсители, като цигарен дим.

Вирусната или бактериалната инфекция може да доведе до пристъп на остър бронхит. Ако състоянието остане нелекувано, то може да се развие в пневмония. Понякога е трудно да се разбере дали това се е случило. Симптомите на бронхит и пневмония са много сходни.

Ако имате бронхит, важно е да го лекувате, за да предотвратите развитие на пневмония.

Домашни средства за облекчаване на симптомите
Всеки план за лечение на заболяването включва няколко антивирусни, антибиотични или противогъбични лекарства за лечение на инфекцията. Също така има две правила, които трябва да запомните за по-бързо възстановяване – почивка и правилно хранене. Въздържането от физическа активност и получаването на достатъчно почивка в леглото позволява на тялото да се съсредоточи върху възстановяването си, вместо да използва енергия за захранване на мускулите. Пълноценната и разнообразна храна и адекватният прием на течности също са от съществено значение. Ето и някои съвети как да повлияете и на конкретни симптоми:

Кашлица
Кашлицата обикновено започва в началото на пневмонията, когато тялото се опитва да изхвърли течността от белите дробове, за да се отърве от инфекцията. Как да я облекчите? Много топли билкови чайове могат да помогнат за успокояване на драскащо гърло, но билки, като мента, евкалипт и сминдух са най-ефективни при кашлицата, болката и възпалението. Тук можете да видите и още няколко предложения за билки, ефективни при респираторни инфекции. Слуз, заседнала в гърлото и гърдите, може да доведе до повече кашлица и дразнене. Тогава ще помогне гаргара със солена вода, която мигновено ще осигури известно облекчение.

Задух
Задухът е симптом на респираторни инфекции, както е в конкретния случай. Един от начините за справяне с него е с чаша кафе. Кофеинът може да помогне за отваряне на дихателните пътища в белите дробове и да донесе облекчение. Вдишването на топъл и влажен въздух също може да помогне и да предпази гърлото от стягане. Дишането на парата от душа ще свърши работа или топла инхалация с чай.

Болка в гърдите

Това е друг често срещан симптом и се получава вследствие на упорита кашлица. Самото справяне с нея ще помогне, но пиенето на топъл чай, приготвен от корен на джинджифил или куркума, също може да намали тази болка. Корените и на двете растения имат естествен противовъзпалителен ефект. Парче с размер на палец, сварено в няколко чаши вода, може да осигури достатъчно количество чай за целия ден.

Треска
Високата температура е друг симптом при хора с пневмония и справянето с нея е жизненоважно за избягване на усложнения. На първо място, когато човек има температура, поддържането на тялото хидратирано е от съществено значение. Консумацията на повече течности е задължителна. Чаят от семена от сминдух пък насърчава потенето, което може да намали температурата. При по-тежки случаи компресите с хладка вода също са много ефикасни

Втрисане
Втрисането често е вторичен симптом, причинен от треската. Когато треската приключи, втрисането може да отшуми самостоятелно. Но ако продължи, пиенето на топли течности може да помогне за загряване на тялото. Това включва топла вода, билкови чайове или купичка супа.

Възстановяване след пневмония
Повечето хора реагират на лечението и се възстановяват след прекарана пневмония. Подобно на лечението, времето за възстановяване ще зависи от вида на пневмонията, която имате, колко тежка е и общото ви здравословно състояние.

По-млад човек може да се почувства добре седмица след лечението. При други може да отнеме повече време, като процесът на възстановяване може да бъде съпътстван с продължителна умора. Ако симптомите са тежки, възстановяването може да отнеме няколко седмици.

Помислете за предприемането на тези стъпки, за да подпомогнете възстановяването си и да предотвратите появата на усложнения:

Придържайте се към плана за лечение, разработен от вашия лекар, и приемайте всички лекарства според указанията.
Уверете се, че си почивате много, за да помогнете на тялото си да се бори с инфекцията.
Пийте много течности.
Посъветвайте се с вашия лекар, кога трябва да назначите последваща среща. Може да се наложи още една рентгенова снимка на гръдния кош, за да е сигурно, че инфекцията ви е изчистена.

Какво е важно да запомним?
Всеки, който подозира, че има пневмония, трябва да се консултира с лекар. След като той назначи план за лечение, е от съществено значение да се придържате към него. Ако няма подобрение на симптомите след 3-4 дни лечение, трябва да посетите отново своя лекар. Хората, които са прекарали пневмония веднъж, имат по-голям шанс да се заразят отново. Не забравяйте да включите в режима си и натуралните средства за облекчаване, те могат само да помогнат за по-бързото възстановяване и никога няма да ви навредят. А за да не се стига до там, се уверете на първо време, че взимате необходимите мерки.

Пазете се и бъдете здрави!

Източник: forlife.bg


В категории: Здраве


Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 0
2
Коментара по темата
2.
до 1
09.01.2021 19:04:42
1
1
Напротив,умряха тия които отидаха в болницата,по направление.Алчността,няма спирки!
1.
напушен
09.01.2021 18:02:19
0
3
Сериозно???? Дори не съм чел!!! Важно е какво ви казва лекуващия лекар. Да си пиете лекарствата както ви ги е предписал и ще оздравеете. Вече умряха такива дето се лекуват от интернет, с билки и други шамански и божии рецепти!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори