×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чиновническо бездушие остави на произвола на съдбата Иван


Чиновническо бездушие остави на произвола на съдбата Иван
Съвсем скоро Иван Иванов може да остане на улицата, а никой не се наема да го настани в социален дом, където да бъде излекуван
04 Януари 2021, Понеделник, 16:50 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Предстои да бъде изхвърлен от квартирата си в ж.к."Славейков", ако социална институция не го приеме ще издъхне на улицата - като куче

 

Чиновническо бездушие остави на произвола на съдбата 47-годишния Иван Иванов, който до дни ще издъхне в тежка агония, ако социална институция не се задейства и не му осигури адекватен подслон в специализирано заведение. Наши читатели ни потърсиха, за да сигнализират за потресаващия случай, след като изчерпаха всички възможни механизми. Самите те са на предела на силите си, след като повече от месец се опитват да спасят живота му.

Иван Иванов е от София, но от известно време е в Бургас. Съдбата е жестока към него. Последователно губи майка си, баща си и брат си, няма съпруга, нито деца и остава напълно сам. Решава да започне живота си начисто в морския Бургас. Намира си работа в автомивка, където оставя отлични впечатление. Там се запознава с Георги Панайотов, с когото известно време са били съквартиранти в ж.к."Славейков", бл.23, вх.В. 

Днес Георги, както и друга бургазлийка - Соня Кирова са негова основна опора. Те реално са двама непознати, но са хора с големи сърца, които са приели трагедията му присърце и се опитват да помогнат. Точно те ни потърсиха, за да разкажат през какво преминават, за да спасят Иван.

Проблемите за 47-годишния мъж започват преди четири месеца, когато е диагностиран с ковид-19. Усложения налагат да бъде приет в болница, засилват се и сърдечните му проблеми, които и преди това  е имал, но е успявал да лекува успешно. В началото на декември го изписват в много тежко състояние - обездвижен и на практика инвалидизиран.

Лош новина го посреща още от прага на скромния му апартамент в ж.к."Славейков". Наемът трябвало да се плати до 2 декември, хазяйката първо викнала полиция, но впоследствие проявила разбиране и дала отсрочка, която изтича след няколко дни. Ако не му бъде намерен подслон - той ще отиде на улицата.

Георги и Соня се опитват да му помогнат. Соня приготвя закуска, обяд и вечеря, а Георги му ги носи с необходимите лекарства. И двамата използват всичките си контакти, за да му осигурят подслон. Засега не успяват.

Социалният център "Каритас", който би следвало да поема такива случаи, засега игнорира Иван Иванов, все едно не съществува. Те са уведомени още преди 10-ина дни, но явно не искат да помогнат. Социалните също прехвърлят топката.

Служителка на Социално подпомагане в Бургас, чието име на този етап ще спестим, твърдяла, че проблемът с Иван Иванов не бил техен, а на колегите им в София, тъй като неговата адресна регистрация била в София, възмущава се Соня Кирова, която лично е провела разговор с държавния чиновник.

Иван трябва спешно да бъде приет в болница, да му се изчистят раните, да му се включат антибиотици, тъй като няма кой да му смени памперса, с който е изписан от болницата преди месец. 47-годишният мъж получава социална пенсия, тъй като е със сърдечен проблем и с ТЕЛК решение, сумата обаче е съвсем малка и не стига, за да се настани в хоспис за дълготрайно лечение, каквито препоръки, за по-лесно, са дали от Социално подпомагане.

Днес репортер на Флагман.бг посети жилището на бедстващия мъж. Гледката бе покъртителна. Ужасяваща миризма, екскременти и гной се носи още от входната врата.

„Той спешно се нуждае от помощ, откъдето и да дойде тя, защото ако не я получи... не искам да мисля какво може да стане“, каза пред Флагман.БГ Георги Панайотов.

„Опитахме да се свържем със социалните. От там ни казаха, че не могат да направят нищо за Иван, защото адресната му регистрация не е в Бургас. Звъняли сме многократно на 112 – за спешна помощ. Отказаха, заради пандемията. В безизходица сме и не знаем към кого да се обърнем, а човекът бавно си отива... Вече близо месец е напълно прикован за леглото, не може да ходи до тоалетна, има сложен памперс, който обаче не е сменян. Целият му гръб е в рани, крайниците – атрофиращи бавно. В съзнание е и това може би е най-лошото – да се чувстваш тотално изоставен, неспособен да направиш каквото и да е“, разказа почти през сълзи неговият бивш съквартирант, който е поел отговорността да се грижи за Иван.

Единствената институция, която е откликнала в помощ на изстрадалия мъж е бургаският Общински социален патронаж. От там са дали гаранция, че могат да помогнат, като изпращат медицинско лице, което поне да третира раните и инфекциите по тялото на 47-годишния мъж – помощ, която макар със сигурност недостатъчна, е нещо, което ще успее да гарантира поне това, че състоянието на човека няма да се влоши... Ако не остане на улицата.

„Това, което се опитваме да постигнем, вече ни се струва невъзможно. Жалко е, че този човек цял живот е плащал дължимото си към държавата, трудил се е... А накрая се оказва, че в най-тежкия му момент, държавата абдикира от него – оставя го сам и безпомощен, на милостинята на случайни хора, които се опитват да покрият поне минималните му нужди – храна, вода и капка човешки контакт“, разказаха още Георги и Соня.

 


В категории: Животът


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
39
Коментара по темата
39.
1234
05.01.2021 21:28:14
2
3
Социалната политика в нашата мила родина е потресаваща.Дъното. По- зле няма накъде
38.
Иван Николов
05.01.2021 20:37:41
1
10
Толкова работа свършили, пък не му сменили памперса! Това не е нормално! Колкото и да ми се сърдят това е първото което трябва да се направи, а не да ми обясняват и убеждават че аз само седя и пиша.Нямам си друга работа, да.. Пиша когато съм възмутен. Засрамете се бе.....
37.
*********
05.01.2021 16:42:06
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
36.
Валери
05.01.2021 09:13:13
1
14
Здрави хора им трябва на тази държава да плащат данъци и осигуровки ,да има за хрантутниците на държавната попара. Полиция, социални, данъчни нали трябва да им увеличават заплатите с 30% че много работят и са се изпотили, много им е горещо. Много работят ,потни вода не могат да пият , да ги съжали човек.
35.
...
05.01.2021 09:10:49
3
7
Защо не пробвате в София социалните, би трябвало да могат да съдействат за нещо?
34.
*********
05.01.2021 09:00:09
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
33.
Миро Терзиски 71блок славейков
05.01.2021 08:56:34
6
5
Ей добре го измислих обаче със статийте с всичко добре изглежда, а хора давайте ся дарявайте да прибирам в джоба
32.
Асф
05.01.2021 08:07:50
3
3
На вилика балгариа не и трябват болни.Трябват и здрави хора които да работят ,да плащат осигуровки и да хранят доктори , полицията ,цялата огромна държавна администрация и политиците .И то обилно да ги охранва.Едба кокошка не внася ли по 20 яйца на ден я колят.Вилика държава е била с вилик народ !!!!! Да живей балгариа аааааа!!!!!!!
31.
До 30
05.01.2021 05:08:43
5
9
Заповядайте, друг път преди да пишете и критикувате първо научете всичко! И дори се запитайте вие какво повече сте направили от тях, че да критикувате дори това, че не са го оставили въпреки, че не им влиза в задълженията!
"Преди около два месеца са го изписали от клиника Сърце и мозък, след няколко операции там и в клиниката в Меден Рудник. Постъпва в клиниката в Меден Рудник преди около 4 месеца, поради усложнения от прекаран коронавирус, след лечението на усложненията започват сърдечни проблеми и за това го прехвърлят в клиника Сърце и мозък. След изписването остава да живее в апартамента под наем, в който е живял преди да се разболее. В к-с Славейков бл. 23. Наема е бил платен до 02.12, поради което хазяите искат да го махнат вече, тъй като няма средства, за да се заплатят наемът и битовите разходи. Преди няколко дни хазяйката е викнала полиция, полицията е извикала линейка. Екипът му е измерил кръвното и е казал, че нищо не може да направи повече от това. Хазяйката се обажда на социалните, жената, която й вдига й казва да го изхвърли на улицата. Момчето, което преди е живяло преди с Иван в тази квартира, всеки ден идва да взима ядене от мен и да му го носи, осигуряваме му и нужните лекарства. Това момче преди това 2 пъти също е викало бърза помощ през 112, отново е идвам екип и е казвал, че поради коронавируса няма как да го вземат за клинично лечение. Преди около 10 дни се обърнах към Каритас за съвет какво да правим, все още никой не ми е отговорил. На 31 се свързах със служителката от социалните, с която е говорила и хазяйката, жената ми се разкрещя по телефона, че не било тяхна работа, било работа на социалните от София, с които те, като колеги, не поддържали никакъв контакт. Да съм го хванала под ръка и да съм го отвела пред социалните в София, което физически е невърможно, защото човекът е напълно неподвижен, движи само главата си и малка част от ръцете. Преди да потърся социалните, търсих нотариус. Идеята ми бе нотариуса да издърпа инвалидната му пенсия и с нея да се заплати частна клиника, в която да третират декубиталните му рани и след това престой в частен дом. Но не успях да намеря нотариус, който да прави домашни посещение и идеята отново не се осъществи, поради това, че Иван не може да излезе от квартирата си. Със социалните достигнахме до консенсус, ако в спешното го приемат да го стабилизират, да обработят и почистят раните, да включат антибиотици за инфекцията, която е плъзнала поради това, че от 28 дни памперса му не е сменян и той всеки ден се изхожда в него, че ще се опитат да му осигурят пребиваване в хоспис, но евентуално след месеци, а той до 2-3 дни остава на улицата, на улицата парализиран изцяло човек няма как да оцелее. На екипите, които изпращат от 112, както и на социалната работничка Катя Стоянова съветът е един и същ - водете го в частна клиника и го настанете в частен дом. Кой обаче ще плати .. Потърсих съвет и от общината на дежурен телефон, не могат да окажат съдействие, защото адресната му регистрация не е в Бургас. С две думи, по време на Корона вирус в болниците не приемат хора, които не са с корона вирус, а общината и социалните не съдействат за хора, които нямат адресна регистрация в Бургас. Човекът вмомента в с ларви по тялото си, които го изяждат жив, вчера пак звънях на 112, линейката, която дойде отново каза, че нито могат да го вземат за да изрежат никротизиралата тъкан и да обработят раните, нито че могат да го направят на място на адреса. Та, това е България! Здравно и социално осигурен човек оставен на произвола на съдбата!"
30.
*********
05.01.2021 01:07:17
2
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
29.
Speshno
05.01.2021 01:04:34
2
3
Mu davaite mASLO OT KANABIS
28.
......
05.01.2021 00:43:06
6
8
Иван Николов, а вие вместо да давате акъл на хората които поне по някакъв начин се опитват да му помогнат и не са го подминали, защо не отидете да помогнете и да му смените памперса? Акъл всеки може да дава, действия трябват, но вие най-вероятно сте един просто човек които си чеше пръстите на клавиатурата и критикува тези които поне правят нещо, отделят от времето въпреки, че не им влиза в работата и не са длъжни да го правят. И ако имате малко мозък в празната си главата ще се срамувате от коментара си!
27.
Xmm
04.01.2021 22:50:29
14
3
Как да му се помогне,след като не е с адрес в самия град и област, а е регистриран в съвсем друга област? Елементарно е, но явно за това се изисква доцентска степен на образование, не става само с вишу :)))
26.
Не трийте
04.01.2021 22:45:56
4
7
Оставете всички коментари, ами не ми трийте, има толкова истина продажници от флЕгман.
25.
СТАРА ЗАГОРА
04.01.2021 22:33:24
1
6
Хора ,моля ви който може да помогне на човека.Затова сме човеци-да си помагаме в трудни моменти от живота.Бъдете здрави.
24.
*********
04.01.2021 22:23:33
3
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
23.
*********
04.01.2021 22:12:14
3
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
Лили
04.01.2021 21:41:15
4
12
Гледали го, грижили се, замирисъл. Аман от такива грижители. Това не са хора срам, че така злоупотребяват.
21.
*********
04.01.2021 21:22:42
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
20.
Охо болни
04.01.2021 21:20:46
1
29
Това е държавата която се справя най добре в Европа Тя е на първо място по всичко Е видяхте ли великото падение на една лъжовна демокрация
19.
Веднага,
04.01.2021 20:57:59
1
15
Да се спре рекламата на КАРИТАС,защото не е това,за което се представя в България бе съществуват такива социални центрове няма и такова понятие.Много жалко!
18.
Asa
04.01.2021 20:55:02
0
30
Бавна смърт . Умираш бавно всеки ден . Ужас. Трябва му просто адекватно лечение . И заради едни пари този човек ако почине всички сме виновни. А тези , които са му помагали са достойни за уважение. Много хора малко човеци
17.
възмутен теляк
04.01.2021 20:30:41
16
16
Хора, не оставайте ергени и стари моми!
16.
Лора
04.01.2021 20:29:19
1
14
Изпратете ни сметка, за да можем да помогнем!
15.
*********
04.01.2021 19:50:16
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
Флагман,
04.01.2021 19:25:48
0
24
Ако имате информация за сметка по която могат да се преведат пари я публикувайте! Със сигурност много хора ще помогнат!!
13.
Zapoznat
04.01.2021 19:04:39
3
16
На звънеца пишеше Трошанови?
Апартамента да не е на директора на белодробната болница?
12.
*********
04.01.2021 18:52:33
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
До 9
04.01.2021 18:47:00
0
4
Буквар ти трябва първо на теб.
10.
Алоооу социалните
04.01.2021 18:43:20
0
33
Социалните няма ли да се размърдат? Тази служителка не може ли да вдигне телефона на колегите си в София? Егати и държавата!
9.
*********
04.01.2021 18:13:32
7
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Иван иванов
04.01.2021 18:03:19
2
13
0876695815 Иван
7.
2021
04.01.2021 17:54:25
1
20
Как можем да помогнем? Предоставете телефон за контакт, който желае да помогне по някакъв начин за разрешаване на проблема.
6.
*********
04.01.2021 17:33:54
0
19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
До 1
04.01.2021 17:30:30
2
32
Да си ти на негово място да те видим.
4.
Rex
04.01.2021 17:28:49
1
42
Пишете директно на кмета. Не вярвам да подмине нещо такова. Не е невъзможно да му се помогне на човека! Това са просто тъпоумни административни спънки.
3.
До Пенсията
04.01.2021 17:28:44
0
66
Когато влезе в обувките на така наречения от теб "боклук", тогава ще стоне ясно колко и на какво вониш. Разложен си, още преди да си го направил. Разложен си морално, интелектуално, нравствено ....Разложен си!
2.
*********
04.01.2021 17:08:56
66
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
*********
04.01.2021 17:08:54
70
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори