×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Утре, 27 януари, започва ваксинирането на потребителите и персонала на домовете за възрастни хора в София
  • Затягат условията за почетни бургазлии, ще искат по 1000 подписа за номинация
  • През 2020 г. случаите на домашно насилие се увеличили с около 4 000
  • Протестното отваряне на заведения се отменя
  • В САЩ вече се влиза само с отрицателен тест за COVID-19
  • Напусна ни известният художник Ганчо Карабаджаков
  • Можем да ваксинираме от 50 хил. до 100 хил. души на ден, твърди здравният министър
НА ЖИВО

Той не може да бъде забравен


Той не може да бъде забравен
Николай Жишев е роден на 1 януари 1926 г. в Айтос
Ключови думи: Николай Жишев, БКП
28 Декември 2020, Понеделник, 19:55 ч.
Автор: Максим Момчилов

На 1 януари се навършват 95 години от рождението на Николай Жишев

Роденият на 1 януари 1926 г. в Айтос Николай Жишев*, смятан за най-могъщия човек на Бургаска област до 1989 г., почина на 10 януари 2014 г.

Тогава целият елит на БСП – Бургас изпрати до вечния му дом издъхналия на преклонна възраст бивш първи секретар на Областния комитет на БКП, който бе погребан с почести. На поклонението присъстваха народните представители Атанас Зафиров и Пенко Атанасов, областният управител на Бургаска област Павел Маринов, изп. директор на Пристанище – Бургас и областен лидер на БСП Николай Тишев, общинският председател на БСП-Бургас Евгений Мосинов и десетки партийни другари, близки и познати. Сред тези, които положиха цветя и венци, бе и зам.кметът на Община Бургас Красимир Стойчев, съпровождан от секретаря на общинска администрация Божидар Кънчев.

Прегледайте печата и ще установите, че седем години след неговата кончина никъде не е почетена бележитата годишнина от рождението на Николай Жишев. А той е един и от тази плеяда айтозлии, които няма как да бъдат забравени. Независимо от високите държавни и партийни постове, които е заемал, Жишев винаги е проявявал самосъзнанието си на айтозлия. Ето какво пише той в мемоарната си книга „С вълните на времето”, излязла от печат през 2006 г.:           

„На насрочените за 27.06.1971 г.  избори за народни представители, съветници и съдебни заседатели моята кандидатура за народен представител и за окръжен съветник бе издигната от моите земляци в град Айтос. Първият мандат бях народен представител от Сунгурларе. В същото време винаги съм изпитвал едно непреодолимо желание по-често да бъда в моя роден Айтос, да дишам неговия свеж въздух, да се срещам с моите приятели от младежките години. Затова с голяма радост приех предложението да се издигне кандидатурата ми за народен представител именно от Айтос. При подготовката за изборите посетих всички квартали на града и околните селища. Проведохме срещи в промишлените предприятия и кооперативните стопанства. Вечерта след изборния ден председателят на Общинската избирателна комисия ми връчи 2 удостоверения – за избирането ми за народен представител и за окръжен съветник. Предадена ми бе и папка с поръчения на избирателите”.

На страниците на книгата може да се проследи какво и колко от поръченията на избирателите са изпълнени за мандата, а и след него.

А ето какво заявява в словото си Николай Жишев след удостояването му със званието „Герой на социалистическия труд” във връзка с 60-годишнината : „ …..На 1 януари 1945 г. бях приет с първия деветосептемврийски набор в партията на българските комуниисти. Своята първа революционна закалка получих в редовете на Айтоската партийна организация, която е един от най-старите боеви отряди на БКП в Бургаски окръг. ….Цели десетилетия Айтоската партийна организация водеше трудещите се в нашия роден град под своите бойни червени знамена. В деня на своя юбилей искам да отправя думи на признателност към моите другари от Айтос и Айтоския край, където започна моят път на ремсист, комунист и човек, и да благодаря за сърдечните приветствия и пожелания, отправени от трудещите се на родния ми град”.

Днес другарите и наборите на Николай Жишев естествено намаляват. Но не и земляците му, които не трябва да допускат да бъде заличено това, което той пряко и косвено е сторил за Айтос и айтозлии. В годините на т.н. демократични промени преобладаващата част от хората в Айтос, а и извън него, запазиха доброто си отношение към човека Николай Жишев и не тръгнаха да търсят евтини политически дивиденти чрез отричане и разграничаване от неговото дело и други форми на политическа мимикрия в противоречвото време след 10 ноември 1989 г. Заслугите на Николай Жишев към Айтос не могат да бъдат отричани и той не може да бъде забравен. __________________________________________________________________________

*Роден е на 1 януари 1926 в Айтос. От 1941 г. е член на РМС и се включва в нелегалната съпротива през 1944 г. От 1943 до 1944 г. е куриер на Окръжния комитет на РМС в Бургас. През 1945 година става член на БРП (к). Бил е завеждащ отдел и секретар на Околийския комитет на РМС и председател на Околийския комитет на ДСНМ в Айтос. Завършва Партийната школа при ЦК на КПСС.                                                                                                             

От 1951 г. е първи секретар на Околийския комитет БКП в Бургас. След това от 1953 г. е секретар на Окръжния комитет на БКП. Бил е председател на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет. От 1965 до 1971 г. е първи секретар на Окръжния комитет на БКП-Бургас.

В периода 1971 – 1976 г. е министър на снабдяването и държавните резерви в две правителства. Председател на Българо-либийската комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Между 1966 и 1990 г. е член на ЦК на БКП (кандидат-член е от VIII конгрес на БКП – 1962 г.), член на Държавния съвет (1981 – 1990). Първи секретар на Окръжния комитет (от 1976 г.) и на Областния комитет на БКП в Бургас след обединяване на Бургаски, Сливенски и Ямболски окръзи до пенсионирането си.

През 1990 г. е предложен за изключване от БСП, но Общопартийната контролна комисия на БСП отхвърля предложението и потвърждава членството му в БСП с решение от 27 април 1991. Излиза в пенсия.

От 1997 до 2006 г. членува в БКП „Георги Димитров“, а по-късно – в Партията на българските комунисти. Пише мемоарна книга „С вълните на времето“. Умира на 10 януари 2014, на 88-годишна възраст, в Бургас.

Носител е на ордените „Георги Димитров“ и „13 века България“ и почетното звание „Герой на социалистическия труд на България“.

 


В категории: Айтос


11
Коментара по темата
11.
Обективен
29.12.2020 14:42:17
1
3
Може да е бил всякакъв, но не беше необразован и простеещ крадец, като мнозинството от днешните местни управляващи! За 5 години министър, цели 35 години във властта на високо ниво, а не се е облажил с нищо съществено! Разбира се, допускал е грешки, но не е клептоман, като сегашните. Живееше сравнително скромно и в никакъв случай не е бил глупав! Не забравяйте, че НРБ до 1989 година се управляваше изключително централизирано. Ставаше това, което решат в София! Такива са фактите!
10.
пенсионер
29.12.2020 11:30:31
0
2
До прехода Бургас се държеше от двете личности на Айтос и Карнобат които ннепрекъснато воюваха помежду си за влияние Това бе Жишев от Айтос и И ШЕФА НА мвр оу ген.Черкезов Те са в историята но днес техните протежета продължават като наследници полицията неотлъчно се владее от Айтос .Икономиката от карнобатските чифликчии .
9.
Гайтанов
29.12.2020 10:45:27
1
4
Това е човека допринесъл най много за упадака на Бургас/всичко се отклоняваше за Варна/ и след него делото му беше продължено от Й.Костад.-абсолютни некадърници!
8.
Съвсем подходящо за Жишев и всички подобни на него
29.12.2020 00:29:54
1
9
Епитафия от Христо Смирненски:

"Що простенваш, майко, в горест тиха,
ронейки безспир сълзи на гръд?
Те не са умрели — мъртви се родиха,
та не могат даже да умрат! "
7.
хер Флик
28.12.2020 23:08:07
5
17
Спомен за поредния комунистически сатрап...
Част от репресивен режим, наложен със сила от Сталин и Съветската армия, погубил цвета на българското общество и забавил развитието на страната с десетилетия.
Не ми пука за този!
6.
Aз си го спомням
28.12.2020 22:36:34
23
9
Бях малка ,когато ходихме при него.Много добър и учтив човек.Веднага съдейства на родителите ми.
5.
Помнещ
28.12.2020 21:38:46
23
11
Не съм бил никога член на БКП. Познавам го лично-винаги усмихнат и благ,направи много за Бургас. Децата му са умни и достойни мъже! Бог да го прости!
4.
Помнещ
28.12.2020 21:38:41
17
12
Не съм бил никога член на БКП. Познавам го лично-винаги усмихнат и благ,направи много за Бургас. Децата му са умни и достойни мъже! Бог да го прости!
3.
Сикишев
28.12.2020 21:25:53
4
26
Нагъл комунист.Нагъл защото прати всичките си наследници в Норвегия.Страната където властва "ГНИЛИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ".Този нагъл комунист цял живот омайваше кухите кратуни за борбата с "ГНИЛИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ" и хоп цялата му рода в Норвегия.Защо не ги насочи към Куба , Русия ,Северна Корея или Венецуела ?
2.
Айтос
28.12.2020 20:52:05
3
25
Да си дойдем на думата -От кой град е най-значимата и важна личност в Бургас?
Отговор.-от АЙТОС
1.
Аман-заман
28.12.2020 20:02:33
5
37
Как да бъде забравен човека "допринесъл" толкова за съсипването на Бургас и неговите прекрасни природни дадености. Човека унищожил екологията на града, но оправил рода и приятели до девето коляно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Красимир и Станимир, които обраха апартамента на бургазлия, отиват в затвора за 2 години Красимир и Станимир, които обраха апартамента на бургазлия, отиват в затвора за 2 години

Двамата изгладнели варненци бяха хванати по време на специализирана полицейска акция

5 неща, които да обмислите, преди да си легнете с шефа 5 неща, които да обмислите, преди да си легнете с шефа

Не очаквайте началникът ви да има специално отношение към вас

3 причини мъжете да не се влюбват във вас 3 причини мъжете да не се влюбват във вас

Вижте къде може би грешите

Крими тийнейджъри пребиха бургазлия от кв. Горно Езерово за 100 лв. Крими тийнейджъри пребиха бургазлия от кв. Горно Езерово за 100 лв.

Извършителите са на възраст между 11 и 18 години, някои имат и досиета

Какво е второто лице на всяка зодия Какво е второто лице на всяка зодия

Вижте тук

Чудесен десерт: Бананови мъфини със сушени сливи Чудесен десерт: Бананови мъфини със сушени сливи

Невероятно вкусни са

Поредно проучване сочи: Строгият локдаун и затварянето на бизнеси не помагат, а вредят Поредно проучване сочи: Строгият локдаун и затварянето на бизнеси не помагат, а вредят

Хора с хронични заболявания бяха оставени на произвола на съдбата заради серия от грешни предположения и политическа арогантност, пише Раян МакМакен

Бургаско студио слага с отстъпка филъри на мъжки устни за Св. Валентин Бургаско студио слага с отстъпка филъри на мъжки устни за Св. Валентин

Досега тази процедура беше основно за жени и събуждаше еротични мисли за френска любов

Нова министерска заповед: Моловете и кината отварят на 1 февруари, ресторантите – на 1 март Нова министерска заповед: Моловете и кината отварят на 1 февруари, ресторантите – на 1 март

Маските вече няма да може да се заменят с шлемове или други средства

Туроператори предупреждават: Не бързайте с резервации в чужбина Туроператори предупреждават: Не бързайте с резервации в чужбина

Препоръката се отнася и за съседна Гърция

Атака с нож във Франкфурт, петима са пострадали Атака с нож във Франкфурт, петима са пострадали

Нападателят е задържан

Италианският премиер подаде оставка Италианският премиер подаде оставка

Джузепе Конте се надява да му връчат отново върнатия мандат и да направи ново правителство

 

АстраЗенека предложи на ЕС да започне доставки на ваксината си по-рано АстраЗенека предложи на ЕС да започне доставки на ваксината си по-рано

Предложението е било направено на две извънредни срещи, проведени вчера

Над 150 арестувани на протести срещу полицейския час в Нидерландия Над 150 арестувани на протести срещу полицейския час в Нидерландия

В две от населените места са изпратени специални части на полицията

Ваксината на Модерна предпазвала от новите щамове на COVID-19 Ваксината на Модерна предпазвала от новите щамове на COVID-19

Това показвали проведените изследвания

Катрин и Даная от ОУ "П.Р. Славейков" са финалисти в състезание по творческо писане на английски език Катрин и Даная от ОУ "П.Р. Славейков" са финалисти в състезание по творческо писане на английски език

Отличното представяне на възпитаничките на ОУ "П.Р. Славейков" ги нареди сред18-те финалисти в последния кръг на състезанието

 

Рибарските портове - любимо място за разходки и риболов и през зимата Рибарските портове - любимо място за разходки и риболов и през зимата

Всички новоизградени портове имат освен лодкостоянки и свободни зони за риболов

 

Откриха мъртъв бивш гръцки министър на яхтата му Откриха мъртъв бивш гръцки министър на яхтата му

Сифис Валиракис вероятно се е подхлъзнал и е паднал в морето

Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия

По неофициална информация детето не е боледувало от други болести

Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията, а както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни
Костадин Ангелов, министър на здравеопазването Костадин Ангелов, министър на здравеопазването Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве Виц на деня Виц на деня Скандал!
Жената към мъжа:
- Сега отивам в кухнята и ще строша цялата посуда!
Мъжът доволно:
- Върви, купил съм пластмасова - многоскандална!
Виц на деня Виц на деня - Добре де, ти никога ли не си имала "мокри" сънища с мен?
- Имала съм. Веднъж сънувах, че те давя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лекарството, към което никой никога няма да има алергия, това е нежността
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори