×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

Той не може да бъде забравен


Той не може да бъде забравен
Николай Жишев е роден на 1 януари 1926 г. в Айтос
Ключови думи: Николай Жишев, БКП
28 Декември 2020, Понеделник, 19:55 ч.
Автор: Максим Момчилов

На 1 януари се навършват 95 години от рождението на Николай Жишев

Роденият на 1 януари 1926 г. в Айтос Николай Жишев*, смятан за най-могъщия човек на Бургаска област до 1989 г., почина на 10 януари 2014 г.

Тогава целият елит на БСП – Бургас изпрати до вечния му дом издъхналия на преклонна възраст бивш първи секретар на Областния комитет на БКП, който бе погребан с почести. На поклонението присъстваха народните представители Атанас Зафиров и Пенко Атанасов, областният управител на Бургаска област Павел Маринов, изп. директор на Пристанище – Бургас и областен лидер на БСП Николай Тишев, общинският председател на БСП-Бургас Евгений Мосинов и десетки партийни другари, близки и познати. Сред тези, които положиха цветя и венци, бе и зам.кметът на Община Бургас Красимир Стойчев, съпровождан от секретаря на общинска администрация Божидар Кънчев.

Прегледайте печата и ще установите, че седем години след неговата кончина никъде не е почетена бележитата годишнина от рождението на Николай Жишев. А той е един и от тази плеяда айтозлии, които няма как да бъдат забравени. Независимо от високите държавни и партийни постове, които е заемал, Жишев винаги е проявявал самосъзнанието си на айтозлия. Ето какво пише той в мемоарната си книга „С вълните на времето”, излязла от печат през 2006 г.:           

„На насрочените за 27.06.1971 г.  избори за народни представители, съветници и съдебни заседатели моята кандидатура за народен представител и за окръжен съветник бе издигната от моите земляци в град Айтос. Първият мандат бях народен представител от Сунгурларе. В същото време винаги съм изпитвал едно непреодолимо желание по-често да бъда в моя роден Айтос, да дишам неговия свеж въздух, да се срещам с моите приятели от младежките години. Затова с голяма радост приех предложението да се издигне кандидатурата ми за народен представител именно от Айтос. При подготовката за изборите посетих всички квартали на града и околните селища. Проведохме срещи в промишлените предприятия и кооперативните стопанства. Вечерта след изборния ден председателят на Общинската избирателна комисия ми връчи 2 удостоверения – за избирането ми за народен представител и за окръжен съветник. Предадена ми бе и папка с поръчения на избирателите”.

На страниците на книгата може да се проследи какво и колко от поръченията на избирателите са изпълнени за мандата, а и след него.

А ето какво заявява в словото си Николай Жишев след удостояването му със званието „Герой на социалистическия труд” във връзка с 60-годишнината : „ …..На 1 януари 1945 г. бях приет с първия деветосептемврийски набор в партията на българските комуниисти. Своята първа революционна закалка получих в редовете на Айтоската партийна организация, която е един от най-старите боеви отряди на БКП в Бургаски окръг. ….Цели десетилетия Айтоската партийна организация водеше трудещите се в нашия роден град под своите бойни червени знамена. В деня на своя юбилей искам да отправя думи на признателност към моите другари от Айтос и Айтоския край, където започна моят път на ремсист, комунист и човек, и да благодаря за сърдечните приветствия и пожелания, отправени от трудещите се на родния ми град”.

Днес другарите и наборите на Николай Жишев естествено намаляват. Но не и земляците му, които не трябва да допускат да бъде заличено това, което той пряко и косвено е сторил за Айтос и айтозлии. В годините на т.н. демократични промени преобладаващата част от хората в Айтос, а и извън него, запазиха доброто си отношение към човека Николай Жишев и не тръгнаха да търсят евтини политически дивиденти чрез отричане и разграничаване от неговото дело и други форми на политическа мимикрия в противоречвото време след 10 ноември 1989 г. Заслугите на Николай Жишев към Айтос не могат да бъдат отричани и той не може да бъде забравен. __________________________________________________________________________

*Роден е на 1 януари 1926 в Айтос. От 1941 г. е член на РМС и се включва в нелегалната съпротива през 1944 г. От 1943 до 1944 г. е куриер на Окръжния комитет на РМС в Бургас. През 1945 година става член на БРП (к). Бил е завеждащ отдел и секретар на Околийския комитет на РМС и председател на Околийския комитет на ДСНМ в Айтос. Завършва Партийната школа при ЦК на КПСС.                                                                                                             

От 1951 г. е първи секретар на Околийския комитет БКП в Бургас. След това от 1953 г. е секретар на Окръжния комитет на БКП. Бил е председател на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет. От 1965 до 1971 г. е първи секретар на Окръжния комитет на БКП-Бургас.

В периода 1971 – 1976 г. е министър на снабдяването и държавните резерви в две правителства. Председател на Българо-либийската комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Между 1966 и 1990 г. е член на ЦК на БКП (кандидат-член е от VIII конгрес на БКП – 1962 г.), член на Държавния съвет (1981 – 1990). Първи секретар на Окръжния комитет (от 1976 г.) и на Областния комитет на БКП в Бургас след обединяване на Бургаски, Сливенски и Ямболски окръзи до пенсионирането си.

През 1990 г. е предложен за изключване от БСП, но Общопартийната контролна комисия на БСП отхвърля предложението и потвърждава членството му в БСП с решение от 27 април 1991. Излиза в пенсия.

От 1997 до 2006 г. членува в БКП „Георги Димитров“, а по-късно – в Партията на българските комунисти. Пише мемоарна книга „С вълните на времето“. Умира на 10 януари 2014, на 88-годишна възраст, в Бургас.

Носител е на ордените „Георги Димитров“ и „13 века България“ и почетното звание „Герой на социалистическия труд на България“.

 


В категории: Айтос


11
Коментара по темата
11.
Обективен
29.12.2020 14:42:17
1
3
Може да е бил всякакъв, но не беше необразован и простеещ крадец, като мнозинството от днешните местни управляващи! За 5 години министър, цели 35 години във властта на високо ниво, а не се е облажил с нищо съществено! Разбира се, допускал е грешки, но не е клептоман, като сегашните. Живееше сравнително скромно и в никакъв случай не е бил глупав! Не забравяйте, че НРБ до 1989 година се управляваше изключително централизирано. Ставаше това, което решат в София! Такива са фактите!
10.
пенсионер
29.12.2020 11:30:31
0
2
До прехода Бургас се държеше от двете личности на Айтос и Карнобат които ннепрекъснато воюваха помежду си за влияние Това бе Жишев от Айтос и И ШЕФА НА мвр оу ген.Черкезов Те са в историята но днес техните протежета продължават като наследници полицията неотлъчно се владее от Айтос .Икономиката от карнобатските чифликчии .
9.
Гайтанов
29.12.2020 10:45:27
1
4
Това е човека допринесъл най много за упадака на Бургас/всичко се отклоняваше за Варна/ и след него делото му беше продължено от Й.Костад.-абсолютни некадърници!
8.
Съвсем подходящо за Жишев и всички подобни на него
29.12.2020 00:29:54
1
9
Епитафия от Христо Смирненски:

"Що простенваш, майко, в горест тиха,
ронейки безспир сълзи на гръд?
Те не са умрели — мъртви се родиха,
та не могат даже да умрат! "
7.
хер Флик
28.12.2020 23:08:07
5
17
Спомен за поредния комунистически сатрап...
Част от репресивен режим, наложен със сила от Сталин и Съветската армия, погубил цвета на българското общество и забавил развитието на страната с десетилетия.
Не ми пука за този!
6.
Aз си го спомням
28.12.2020 22:36:34
23
9
Бях малка ,когато ходихме при него.Много добър и учтив човек.Веднага съдейства на родителите ми.
5.
Помнещ
28.12.2020 21:38:46
23
11
Не съм бил никога член на БКП. Познавам го лично-винаги усмихнат и благ,направи много за Бургас. Децата му са умни и достойни мъже! Бог да го прости!
4.
Помнещ
28.12.2020 21:38:41
17
12
Не съм бил никога член на БКП. Познавам го лично-винаги усмихнат и благ,направи много за Бургас. Децата му са умни и достойни мъже! Бог да го прости!
3.
Сикишев
28.12.2020 21:25:53
4
26
Нагъл комунист.Нагъл защото прати всичките си наследници в Норвегия.Страната където властва "ГНИЛИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ".Този нагъл комунист цял живот омайваше кухите кратуни за борбата с "ГНИЛИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ" и хоп цялата му рода в Норвегия.Защо не ги насочи към Куба , Русия ,Северна Корея или Венецуела ?
2.
Айтос
28.12.2020 20:52:05
3
25
Да си дойдем на думата -От кой град е най-значимата и важна личност в Бургас?
Отговор.-от АЙТОС
1.
Аман-заман
28.12.2020 20:02:33
5
37
Как да бъде забравен човека "допринесъл" толкова за съсипването на Бургас и неговите прекрасни природни дадености. Човека унищожил екологията на града, но оправил рода и приятели до девето коляно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
34-годишният моторист Симеон е със счупена ключица след мелето на "Трапезица" 34-годишният моторист Симеон е със счупена ключица след мелето на "Трапезица" Бургазлията заби Хондата си в лек автомобил в района на Трапезица 7 ужасни причини да правиш секс с грешния мъж 7 ужасни причини да правиш секс с грешния мъж Ето какво кара жените да загърбят сексуалния си нюх и достойнство Партията на Христо Иванов с превес при депутатите на „Демократична България“ Партията на Христо Иванов с превес при депутатите на „Демократична България“ 13 от 27-те народни представители ще са от "ДА България" поне при учредяването на новия парламент 4 зодии, които винаги печелят хората с тяхната доброта 4 зодии, които винаги печелят хората с тяхната доброта Девите имат силно чувство за отговорност. Те ще направят всичко възможно, за да помогнат на човек Конфликтният април: Ще пламне ли до края на месеца искрата на Третата световна война Конфликтният април: Ще пламне ли до края на месеца искрата на Третата световна война Мобилизацията по границата между Русия и Украйна продължава, а това не е добра новина за Европа и света Пригответе си запеканка с тиквички и кашкавал Пригответе си запеканка с тиквички и кашкавал Бърза рецепта за любимо ястие Откриха тялото на изчезналия в Англия 17-годишен българин Откриха тялото на изчезналия в Англия 17-годишен българин Всички улики сочат, че тялото, открито в подножието на скали, вероятно е на младежа Сигнал до Флагман.БГ: Оградата на ОУ „Пейо Яворов“ е опасно ниска, децата изскачат на пътя пред колите Сигнал до Флагман.БГ: Оградата на ОУ „Пейо Яворов“ е опасно ниска, децата изскачат на пътя пред колите Дворът на училището бе ремонтиран и обновен, но за жалост е въпрос на време някой да пострада заради ниското преградно съоръжение, пише нашият читател Никола Т. Ако партиите на протеста се издънят, Борисов може да се завърне Ако партиите на протеста се издънят, Борисов може да се завърне На втория ден обаче площадите ще бъдат пълни, смята бившият депутат и министър   Нагоре: Газът поскъпва с близо 25% през юни Нагоре: Газът поскъпва с близо 25% през юни "Булгаргаз" все още не е дал цените на синьото гориво за април, КЕВР иска 32,23 лв. за мегаватчас
Дженифър Анистън ще стане майка на 52-годишна възраст Дженифър Анистън ще стане майка на 52-годишна възраст Актрисата е решила да осинови момиче Стилът на първа дама Джил Байдън, това мрежест чорапогащник ли е? Стилът на първа дама Джил Байдън, това мрежест чорапогащник ли е? Изборът на чорапи на госпожа Байдън предизвика световен скандал Бананите са пред изчезване заради мистериозно заболяване Бананите са пред изчезване заради мистериозно заболяване От евентуалната загуба на бананите ще пострада икономиката, а десетки региони може да останат без препитание Актьорът от "Сам вкъщи" Маколи Кълкин стана баща Актьорът от "Сам вкъщи" Маколи Кълкин стана баща Роди му се син - Дакота Шок за туризма: Русия спира полетите до Турция Шок за туризма: Русия спира полетите до Турция Решението е в сила до 1 юни заради пик на болните от вируса Часът на адвокатите: Американците подават искове заради коронавируса Часът на адвокатите: Американците подават искове заради коронавируса Големите корпорации засега са по-скоро пожалени, някои американци искат да съдят и Китай и комунистическата партия на народната република   Скалата готов да се кандидатира за президент на САЩ Скалата готов да се кандидатира за президент на САЩ Актьорът се радва на голямо одобрение Стрелба в гимназия, убит е ученик Стрелба в гимназия, убит е ученик Ранен е полицай при нападението Безредици в Минеаполис заради убит чернокож Безредици в Минеаполис заради убит чернокож  Губернаторът на Минесота наложи вечерен час в три окръга Принц Хари се върна във Великобритания сам за погребението на принц Филип Принц Хари се върна във Великобритания сам за погребението на принц Филип Принц Хари е пристигнал на летище Хийтроу с полет от Лос Анджелис и веднага се е изолирал в карантина
Николай Хаджигенов, адвокат Николай Хаджигенов, адвокат за Мая Манолова и Татяна Дончева: Цопнаха в създадената от тях кална локва Виц на деня Виц на деня - Жена ми разбра за съседката!
– Как така разбра?
– Папагалът ме издаде, неговата мама!
– Разказвай...
– Ми, дойде съседката в нас за сол и той като я видя и вика „О, бейби, тук ли си? Сега ще ти скъсам прасковката!"
Виц на деня Виц на деня - Какво ще се получи, ако се кръстоса блондинка с хъски?
- Или много тъпо куче или студоустойчива шматка.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Билетът за влак събужда много повече надежди
от лотарийния
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори