Рецепта за невероятен коледен щолен
Традиционен вкус
Продукти:
1 кг брашно
80 г прясна мая
1 щипка пудра захар
1 супена лъжица леко топло мляко
375 мл хладка вода
250 г масло
½ чаена лъжица сол
200 г пудра захар
2 жълтъка
250 г счукани бадеми, бланширани
200 г стафиди, златни
100 г лимонови корички
100 г портокалови корички
2 супени лъжици разтопено масло
Пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Поставете брашното в голяма купа. Натрошете маята върху него. Поръсете с щипката пудра захар и добавете млякото. Покрийте за 1 час, за да се активира маята. Оставете на топло.
Загрейте маслото и млякото в тиган на ниска температура, докато се разтопи. В друга голяма купа смесете брашното и маята със сместа с маслото и млякото. Добавете солта, останалата захар и жълтъците. Омесете меко тесто. Оставете го отново за 1 час да втаса на топло, докато удвои размера си.
Смесете бадемите с двата вида корички и стафидите. Добавете ги в тестото. Оформете продълговата форма на тестото. Поставете го в продълговата форма за печене с хартия. Оставете го да почине малко, докато започне пак да втасва или около 30 минути. Междувременно стоплете фурната на 190 градуса. Печете за 45 до 60 минути. След като извадите от фурната, залейте с разтопеното масло и поръсете обилно с пудра захар, докато полепне добре.
Бавят Бюджет 2026 заради санкциите срещу „Лукойл“? Заради тях приходите намаляват с 1 млрд. евро
Бърз трик за по-лесно заспиване
Всички ли мразят Слави? Тв водещият с безпрецедентен ход във фейсбук
Безпрецедентна ситуация в Биг Брадър
