×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Диверсификацията с азерския газ е хубаво нещо, но „Булгаргаз“ не си свърши работата докрай


Диверсификацията с азерския газ е хубаво нещо, но „Булгаргаз“ не си свърши работата докрай
Рискът е много голям, ако условията не се предоговорят – става въпрос за контракт с 25-годишен срок, казва Васко Начев
22 Декември 2020, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Цената трябваше да бъде предоговорена, както бе направено с „Газпром експорт“, смята експертът

Правителството днес се похвали, че от 1 януари към България тръгва азерският газ, с което се осигурява така нужната диверсификация. От партия АБВ реагираха скептично. Потърсихме за трето мнение популярния експерт Васко Начев.

- Г-н Начев, реално ли е това, което съобщи правителството, че до дни тръгва азерският газ за България?

- Да, напълно реално е. Този договор е от 2015 г., така че няма нищо изненадващо. Друг е въпросът, че този газ трябваше да влиза по интерконектора „Гърция – България“, но тъй като той не е изграден, се налага входната точка да е друга, макар и като временен вариант. Аз силно се съмнявам, че до октомври 2021 г. интерконекторът ще бъде готов, както заявяват, но това е друга тема.

- От АБВ излязоха с позиция, че би трябвало да получаваме неустойки по 90 000 лв. на ден за това забавяне с интерконектора. Изчисляват, че цялата неустойка за целия период трябва да е 17 млн. лв.

- Това са на Румен Петков глупостите. Няма нищо общо с реалността. Има договорка с консорциума „Шах Дениз II”, в който влизат няколко компании. Единственото нещо, което не е ясно, е на каква цена ще идва този газ. „Булгаргаз“ трябваше да предоговори условията, тъй като през 2015 г. цената бе базирана основно на нефтения индекс, по-скоро на дериватите, и газьол и мазут. Сега нещата са по-различни. Знаете, че с „Газпром експорт“ благодарение на Европейската комисия, разбира се, бе предоговорена формулата, по която да става пресмятането на цената на газа, който ние получаваме. За азерския газ това не беше направено. Сега на международните пазари цената на нефта не е толкова висока и може би няма да бъде съществена разликата, но рискът е огромен, ако не се предоговорят нещата, тъй като този договор не е за една година, а е за 25 години напред. Т.е. добре е да бъдат предоговорени условията.

- Т.е. има риск азерският газ да е по-скъп?

- Трудно ми е да кажа в момента. Тези неща са въпрос на смятане. Най-вероятно той ще бъде близко до цената, която така или иначе е по другия договор. Но не мога да кажа, дали в момента той е по-евтин или по-скъп, тъй като другата формула е 60 на 40. Т.е. при формиране на цената, 60 процента идва от спот пазар и 40 – от цената на нефта.

- За първи път ли ще получаваме газ, който няма да е от Русия?

- Всъщност миналото и това лято внесохме известни количества през терминала в Ревитуса, но те бяха по-скоро имиджови, отколкото нещо кой знае какво. Целта по-скоро бе да покажем, че сме готови за други варианти. Ако говорим за тръбопровод и за сключен дългосрочен договор, действително е за първи път.

- Да очакваме ли все пак падане на цената на газа като цяло след новината за азерския газ?

- Не, не. Вижте, това по никакъв начин няма да рефлектира върху цената... Аз не искам да спекулирам, знам някои детайли в този договор, но не би било коректно да излизат от мен.

- Защото нали все пак разчитаме на диверсификацията за...

- Да, диверсификацията е, за да натиска цените да не вървят нагоре, но не означава, че при още един доставчик цената ще стане наполовина. За да смятаме такова нещо, трябва доста голяма доза наивност. Хубаво е, че се случва въпреки всичко. Но пак ви казвам - „Булгаргаз“ не си свърши работата докрай. Защото, да ви кажа честно, на тях не им трябва този газ и те сега ще бъдат изправени пред трудност какво да го правят, тъй като потреблението пада по обясними причини, а в същото време ние трябва да вземем другия газ по другия договор.

- И от АБВ поставиха този въпрос.

- Политическото говорене е добре известно, не съм гледал, нито ще отделя внимание какво са казали от АБВ, но... добре, спирам дотук.

- За АБВ е известно, че имат проруски позиции.

- Не е само това. Много са далеч от истината, мен това ме дразни. Иначе – окей, всеки има право на мнение, но когато спекулираш... Попитайте АБВ какво ще стане с тази транзитна такса, която ние очакваме от „Газпром“ до 2029 г. по трансбалканския газопровод и какво е тяхното мнение. Тъй като те скачаха до небесата, че „Балкански поток“ е закъснял и това е супер решение и час по-скоро трябва да се случи – и за „Южен“ и за „Балкански“ и за всички видове потоци, идващи от руска страна. Та за тези загуби може да ги попитате.


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
5
Коментара по темата
5.
до 4 Първо КАСКЕТА
23.12.2020 09:28:03
0
1
КЪМ БАЙ СТАВРИ ЩОТО ТОЙ ГИ ЧАДЪРОСВА
4.
Язон
23.12.2020 07:47:56
0
1
Не знам какво предоговаряне но ние потребителите сме най ощетени, защото плащаме едни и същи сметки. Единствено Марешки, който с 0,20ст. Държи по долу цените за литър. Не предоговаряне а Иван Гешев да вади от нафталина раираните костюми и всички под строй там където им е мястото.
3.
Българина
23.12.2020 07:05:35
0
3
Когато/АКО отоплението на газ стане изгодно, народа сам ще се реди на опашки за него. Дотогава...
2.
флагман
22.12.2020 21:03:39
0
5
Искайте и предложете информация за плановете на общината за газификация на Бургас
1.
СЕРИОЗЕН ВЪПРОС
22.12.2020 21:00:23
1
9
КО ПРАИМ СЪС ТОЗИ ГАЗ КАТО НЯМА ПОТРЕБЛЕНИЕ??????????????ЩО НЕ ГАЗИФИЦИРАТ ЗАРАДИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ """финни прахови частици """ОТ БИТОВОТО ОТОПЛЕНИЕ ????????ЩОТО НА ТОЗИ ФРОНТ СЕ ЛОБИРА ЯКО///от общините!!!!!!!!!// ЗА ФИРМИТЕ С ""ПЕЛЕТИТЕ""ЧАКАЩИ ПЕЧАЛБИ ОТ ДОСТАВКАТА ИМ!!!!!!!!АЛО ОБЩИНАТА ОЧАКВАМЕ ПРОЕКТИ ЗА МАСОВА БИТОВА ГАЗИФИКАЦИЯ!!!ИМА ЛИ НЯКОЙ ТАМ АЛО АЛО
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори