×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България
  • Иран обеща подкрепа за „Хамас“ в борбата срещу Израел
  • Студенти ще мерят безплатно кръвното налягане в центъра на Хасково
  • Започват разкопките на замъка Вишеград край Кърджали
НА ЖИВО

Как предприятията подобряват процесите на дистанционна комуникация?


19 Декември 2020, Събота, 10:01 ч.

Дистанционаата работа повишава ефективността, позволява да се възползвате по-добре от времето, не изисква пътуване, но преминаването към такъв режим също води до някои неудобства

През 2020 г. нищо не е толкова сигурно, колкото фактът, че дистанционната работа ще остане с нас по-дълго - и то в голям мащаб. Комуникацията продължава да бъде огромно предизвикателство. Как компаниите подобряват комуникацията?

Дистанционна работа през 2020 г.

2020 г. донесе нови предизвикателства пред почти всеки бранш. Когато гигантите и малките стартиращи предприятия се преместиха от офиси по домовете през март, малцина очакваха да се сбогуват завинаги с тогавашния характер на дистанционна работа. В момента, до 75% от служителите казват, че през първите седмици работа от вкъщи, те са поддържали или са увеличили нивата на производителност (според проучване на BCG) и 55% търсят нов работодател, ако текущият вече не позволява извършването на задачи в „home office” режим (според проучване на OWL Labs).

Дистанционаата работа повишава ефективността, позволява да се възползвате по-добре от времето, не изисква пътуване, но преминаването към такъв режим също води до някои неудобства. Като се има предвид, че „home office” винаги ще ни придружава в по-голяма или по-малка степен, е необходимо да се намерят подходящи начини за подобряване на съответните процеси.

Комуникация при дистанционната работа

С какви трудности трябва да се справят с мениджърите и другите служители след преминаване към „home office”? Хората, работещи от дома като второто най-голямо предизвикателство на този режим, веднага след като се справят със ситуации, които ги отделят от задълженията, посочват проблеми с комуникацията. 35% от служителите, според проучването на ZDNet, са притеснени за сътрудничеството с членовете на екипа или клиентите в отдалечен режим. Невъзможността за задаването на въпрос във форум или бързото обсъждане на проект с колегата от съседното бюро може да предизвика фрустрация, а оттам - и по-лоши резултати. Практиката обаче показва, че въвеждането на подходящи инструменти позволява безпроблемна комуникация.

Едно от най-популярните решения, въведени от компаниите, са видеоразговорите. Отделните отдели се срещат, за да обсъждат текущите задължения ежедневно, други предпочитат седмично резюме на това, което е извършено или е в процес на довършване. Видеоконференциите се предлагат, наред с други, от пакета Google Workspace (преди G Suite). Google Meet предоставя пълна интеграция с Google Календар и Gmail, така че определянето на срещи да не отнема няколко секунди. В една конференция могат да участват до 250 души, което позволява не само разговори в тесни групи, но и периодични срещи на цели компании.

Комуникация при обслужването на клиенти

Комуникацията обаче не е само за обсъждане на проблеми, но и възможност за ефективно сътрудничество. Това например тя е голямо предизвикателство за отделите, които обслужват клиентите. Овладяването на заявките, които идват от различни канали, изисква много дисциплина и добро разпределение на работата. Понастоящем това почти е невъзможно без използването на инструмент за omnichannel обслужване, пример за който може да бъде Zendesk.

Какво печелите? Отделът за обслужване на клиенти, работещ от разстояние, може да събира информация за клиента на едно място, която постъпва от различни пратеници: от live chat в уебсайта, чатове в социалните медии или чрез електронна поща. Служителите вече не трябва да маневрират между инструментите, за да събират данни за клиента и да се справят надеждно с неговия проблем. Освен това, агентите могат ефективно да комуникират помежду си, за да може по-бързо да дадат отговор. Това решение се използва от гиганти като Tesco и Udemy.

Маркетинг и комуникация

Маркетингът, като един от малкото браншове, може да си позволи пълен преход към работа от разстояние, без негативни последици за качеството на изпълняваните задачи. Content marketing, социални медии и позиционирането могат да се извършват независимо от това, дали екипът е решил да работи от вкъщи или от офиса. В този случай обаче на служителите може да им липсва динамичната комуникация, която е налице при творческата работа.

Как маркетинговите отдели се справят с това предизвикателство? Доказан метод е работата на целия отдел (или отделните му членове) върху един документ - всичко в отдалечен режим. Тук също са подходящи инструментите на Google Workspace. Изключително важно е т.нар. разпределени екипи да имат възможност да редактират документите в реално време. Благодарение на това, те може ефективно да подготвят съдържание на текста и непрекъснато да чатят в рамките на документа. Инструментите на Google Workspace премахват необходимостта от изпращане на файлове по имейл и търсене на промени в тях. Служителите имат достъп до най-новата версия на документа и могат също да преглеждат актуализациите, които са настъпили в него.

В допълнение към съвместната работа по съдържанието на уебинар или статия, маркетинговите отдели използват възможността безопасно да съхраняват файлове и да ги споделят в Google Drive. Снимките, видеоклиповете и други файлове се съхраняват в защитени центрове за данни. Само членовете на екипа или други лица, с които искате да си сътрудничите по файла, имат достъп до съдържанието.

HR в отдалечен режим

Работата от вкъщи също не е лесна задача и за HR отделите. Както дистанционното набиране на кандидати, така и осигуряването на грижа за служителите без пряк контакт са предизвикателство за много специалисти. Както обаче потвърждават проучванията на Fishbowl, повече от половината служители на HR отделите не подкрепят връщането в офиса. Това означава, че инструментите, които използват, са достатъчни за изпълнение на задълженията им от хола, терасата или където и да е по света.

Какви решения са полезни за HR отделите?

Голяма част от задълженията като подготвяне, провеждане и анализиране на интервюта за работа, могат да бъдат изпълнени от разпръснат екип. Бележките от разговорите могат да бъдат запазени и след това споделени с други служители в Google Docs. Таблиците от своя страна позволяват състяването на планове за интервюта за много кандидати, тяхната последваща оценка и докладване. Самите отдалечени разговори от своя страна могат да се провеждат чрез Google Meet. По време на интервюто може да предоставим на кандидата документ, в който да го помолим да изпълни задача и да оценим неговите резултати в реално време. Благодарение на това face-to-face срещите вече не са задължителни.

Откъде българските компании могат да черпят знания и вдъхновение за дистанционната работа?

Избухването на пандемията заля интернет с вълна от самопровъзгласили се експерти в областта на дистанционната работа, комуникацията и онлайн продажбите. В това няма нищо лошо, ако не фактът, че повечето от тези хора имат малко опит, вкл. с работата с разпределени екипи.

Fly On The Cloud е забелязал този пропуск, поради което обучава българския пазар чрез редовни събития и уебинари, по време на които лектори от, наред с други, Google споделят своя опит и ценни съвети в областта на дистанционната работа, използвайки предимствата на облака.


В категории: Бизнес


Алекс Петканова гони 70 кила
Алекс Петканова гони 70 кила 16/05/2021, Неделя 16:00 3
България Всички новини
„Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън „Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън Нови подробности за скандалния лаптоп на Хънтър Байдън, за който либералните медии в Америка са наложили строга цензура Плеймейтка гласува до живот за Слави Плеймейтка гласува до живот за Слави Галина Атанасова се врича докрай на Трифонов Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Те са насочени към духовното, културното и социалното развитие на целия регион, съобщи Великият майстор на ОВЛБ Николай Божилов Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Администрацията е длъжна да разгледа най-напред започнатите и недовършени проекти, смята бившият кмет ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Не са водени разговори с мен. Щях да съм притеснен, ако бях, призна бившият служебен министър-председател Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Те ще учат присъствено до края на месеца Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Тя спечели титлата в многобоя при жените на държавното първенство по художествена гимнастика Задържан е шофьорът на ТИР-а от катастрофата с 4 жертви край Монтана Задържан е шофьорът на ТИР-а от катастрофата с 4 жертви край Монтана Той твърди, че поднасяне е причинило инцидента Слънце и дъжд в неделя Слънце и дъжд в неделя Прогноза за времето - 16 май, неделя
Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Кимбар живя близо 28 години Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Връщането към нормалния живот ще стане в четири етапа ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Желаещите ще получат до 50% от общия наем за дългосрочен престой между два и шест месеца Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Те ще бъдат посрещнати с официална церемония, както и друг сезон   Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Става въпрос за поне 2300 ракети   Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори