×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ердоган ясно заяви на елита на ДПС да продължи да подкрепя Борисов


Ердоган ясно заяви на елита на ДПС да продължи да подкрепя Борисов
Понеже всички признаваме ролята на ДПС, те охотно се възползват от позицията си на стратези, казва Борис Попиванов
17 Декември 2020, Четвъртък, 20:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Авторът)

Ахмед Доган очевидно е доволен от Карадайъ, който като поведение е пълна противоположност на изявения оратор Местан, смята политологът

В събота се проведе 10-ата Национална конференция на ДПС. Какво се чете зад посланията на почетния председател на партията Ахмед Доган и турския президент Реджеп Ердоган – потърсихме за коментар политолога доц. Борис Попиванов, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

- Г-н Попиванов, има ли за Вас новина след Националната конференция на ДПС?

- Ако съдим от резултатите, налице е цялостно потвърждение на досегашната линия на партията във всеки смисъл на думата. От кадровия смисъл – досегашният лидер Мустафа Карадайъ беше единствен кандидат за поста и беше преизбран абсолютно единодушно, до това, че не бяха направени нито някакви специални декларации, нито резолюции, нито други корекции на курса. Т.е. на програмно равнище се запазва положението такова, каквото беше до този момент.

- Какво Ви направи впечатление при обръщението на почетния председател Ахмед Доган?

- По традиция сме свикнали да полагаме всички възможни усилия да се вторачваме и да анализираме неговите думи много дълбоко и проникновено. Но всъщност това послание може да се каже, че не бе особено оригинално или новаторско. В други случаи той е предупреждавал за необходимост от рестарт на системата, за належащи големи промени в начина на управление на държавата... Нищо от това този път не съществуваше. Напротив, изглеждаше сякаш статуквото удовлетворява Доган поне ако съдим от публично отправените му думи. Единствено беше споменато, че ДПС трябва да бъде в малко, но съвсем малко изпреварваща позиция спрямо другите политически сили – нещо също разбираемо, когато искаш да похвалиш собствената си партия, че има особено важно, значимо място. Не видяхме Доган да очертава някакви нови хоризонти за разлика от други години.

- Обръщението на турския президент Реджеп Ердоган също бе любопитно...

- Без всякакво съмнение обръщението на Ердоган към делегатите е третата - и то истинска, новина за разлика от горните две. А може би двете са във връзка с третата. За първи път се случва подобно нещо, това е прецедент – чужд държавен глава да се обръща към партиен форум. Обръщението на Ердоган, разбира се, моментално стана тема на различни анализи и ми се струва, че основните неща в това отношение бяха казани. Но може би те заслужават и да бъдат повторени. Две неща от обръщението на Ердоган заслужават особено внимание. Първото е, че вече не може да се говори за конфликт, конфронтация и напрежение между ДПС и държавната власт в Турция. Ние бяхме свидетели на такова напрежение последните, може би, десет години. Имаше и драстични разминавания. ДПС открито агитираше против референдума за президентска република и за нова конституция, иницииран от Ердоган. На предните парламентарни избори Анкара официално подкрепи не ДПС, а отцепника от ДПС Лютви Местан и партията му ДОСТ. След обръщението на Ердоган вече можем да кажем, че конфронтацията е приключила и че той вижда именно ДПС на Карадайъ и Доган като най-важен партньор в България, а не всички възможни отцепници като Местан, Касим Дал, Мехмед Дикме и т.н. Това всъщност има и предистория – преди около година се състоя среща на почетния председател и на председателя на ДПС с турския посланик, нещо, което преди това би ни изглеждало напълно невъзможно. Т.е. имаше индикации за затопляне на отношенията, но на Конференцията на ДПС то вече придоби ясни измерения.

- Какво друго Ви направи впечатление от думите на Ердоган?

- Разбира се, това, че той одобрява и приветства политическата линия на България, олицетворявана от кабинета и от премиера Бойко Борисов. И при това Ердоган го заяви пред форум на друга партия в България (а не на ГЕРБ)! В този смисъл това е послание не толкова към Бойко Борисов и към българските граждани, а е послание към ДПС. Всъщност, президентът Ердоган достатъчно открито според мен заяви на елита на ДПС, че той предпочита да работи в България със сегaшния премиер Борисов и съответно – че ДПС трябва да се съобразява с този факт. Че томахавките между ДПС и Ердоган са заровени, но при всяко положение има едно ограничение на политическия курс и това ограничение се нарича партньорство, сътрудничество с ГЕРБ и Бойко Борисов. Това вече е допълнителен знак, че ако ДПС иска да продължи своите добри отношения с официална Анкара – а това е важно за тях по много причини, трябва да продължи своята линия на явна или скрита, но все пак подкрепа за премиера Борисов.

- Защо според Вас Доган отново заложи на Карадайъ, който по мое мнение изглежда малко дръпнат, темерутест и като че ли не става за лидер?

- Вижте, една смяна на лидера без явни, очевидни причини би могла да внесе смущение и притеснение в самите редици на ДПС. Ние с вас наблюдаваме върха на айсберга – имам предвид Националната конференция на ДПС, но тя беше предшествана от една отчетно-изборна кампания, на която българските медии не обърнаха почти никакво внимание. От някои регионални медии, обаче, може да се разбере, че е имало доста сериозно противопоставяне, с обвинения, включително и с доста остри критики, например, към новоизбраното ръководство на Младежкото ДПС; също и към отделни депутати на Движението. Т.е. съществува някакво, може би не толкова сериозно, но все пак недоволство в средите на самото ДПС от начина, по който се осъществява на терен партийната политика. Една смяна на лидера би била допълнителен тревожен симптом, а и имайте предвид, че остават около три месеца до парламентарните избори. В този смисъл е логично да бъде запазена „шапката“, за да не се постави под риск политическото присъствие на ДПС. Освен това Доган очевидно е доволен от Карадайъ и от начина, по който той развива партията. Вие казахте „темерутест“, но Карадайъ като публичен стил на поведение е противоположността на Лютви Местан, който беше изявен оратор с почти нарцистични наклонности да се радва сам на красивата си и ефектна фраза. Карадайъ – обратно, въобще не може да претендира за красива, ефектна фраза и стил на говорене. В този смисъл, след красноречието на Местан, липсата на сериозни риторически умения у Карадайъ е някакъв тип правилна ориентация на Ахмед Доган.

- След парламентарните избори очаквате ли сериозна политическа промяна в България? Ще нарасне ли или ще намалее ролята на ДПС – каква е Вашата прогноза?

- Трудно е да се каже, тъй като има твърде много фактори, върху които ние нямаме никаква власт – като започнем от пандемията, международни процеси (примерно развитието около „Турски поток“), вътрешни процеси (примерно как ще се развият вътрешно-икономическите последици от кризата)... Не можем да знаем какъв ще е ефектът от това върху общественото мнение, върху политическото позициониране. Всякакви прогнози са обременени с твърде висока доза условност. ДПС, разбира се, ще се стреми да внуши своята, до голяма степен призната от наблюдателите, от българското общество роля на партията, която знае какво прави, която е наясно с нещата, която следва предварително начертана линия, която е стратегически ориентирана, която не зависи от конюнктурата на политическия дебат. И понеже всички им признаваме тази роля, те охотно се възползват от своята позиция на стратези. В този смисъл, сега те ни внушават, че знаят в каква посока може да отиде България.

Още в началото на есенната парламентарна сесия чрез устата на самия Карадайъ ДПС ясно заяви, че основна цел е някакъв тип консенсусен кабинет на националното съгласие и на националното спасение, който да обедини всички основни политически сили в името на изпълняването на една антикризисна програма. Това е съвсем отдавнашна, рециклирана, но добре позната концепция на ДПС – те се чувстват най-добре в експертните кабинети. То е известно още отпреди 28 години – от времето на кабинета „Беров“ досега. Тази роля много им отива, защото вероятно по някакъв начин намалява политическата отговорност на отделните партии, както и вероятно евентуалното недоволство от участието на ДПС в управлението. И, разбира се, това съответства на любимата им балансьорска роля. Когато две големи политически сили са с близки резултати и са омаломощени, ДПС е малкият играч, който обаче става голям – т.е. който решава в каква посока ще се наклонят везните. Независимо че в последните години те имаха доста сериозно скрито присъствие във властта – в политическите и най-вече в икономическите процеси на страната, те смятат, че тази роля би могла да бъде значително разширена при някакъв тип експертен кабинет или при една открита коалиция с някоя от управляващите сили. И според мен те за това ще работят оттук нататък.

- Т.е. какво би било изгодно за тях след изборите?

- ДПС нямат интерес от малки или новопоявяващи се политически сили, които да фрагментират парламента и да създадат възможности за други коалиции. ДПС имат интерес от две големи партии – ГЕРБ и БСП, и те да решават коя от двете печели.


В категории: Политика


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
15
Коментара по темата
15.
ХАХА АДМИНИСТРАТОРА №12
18.12.2020 10:22:08
0
0
ХАХА СТАТИЯТА ТИ НА ВИСОКО НИВО ПО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ""УИДУРМА""//опит за внушаване на определени ОПОРКИ НА ГРАЖДАНИТЕ///В ПОЛЗА НА ""КОЙ""–МОДЕЛА ""КОЧИНА""!!!!""ИМА ТАКЪВ НАРОД"" ИДВА СЪС СТРАШНА СИЛА ЗА ДА РАЗБИЕ ТАЗИ КОЧИНА –КОЙ РАЗБРАЛ РАЗБРАЛ
14.
До 13
18.12.2020 08:46:31
0
2
Дай по кротко аркадаш. Омразата е лош съветник.
13.
*********
18.12.2020 07:36:03
4
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
12
18.12.2020 07:04:18
0
4
Много добра статия с анализ на високо ниво! Благодаря. Флагман, моля вземете мерки срещу идиотите, които пишат глупости под такива сериозни и полезни политически статии! Дикига ще ги търпим? Тук има и сериозни читатели и потребители.
11.
до номер 3 - гнуснaтa мaнгустa
18.12.2020 02:29:47
3
1
майка ти БУМ БУМ БУМ В ДУПКАТА
10.
*********
17.12.2020 22:29:31
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
*********
17.12.2020 21:43:21
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
ВСИЧКО В В МЕНТА Е ???????????????????????????????
17.12.2020 21:39:00
2
6
ПУНТА МАРА КАК ДА ИЗЛЪЖАТ И ДПС И ГРОБ ХОРАТА ??????????ПЪК СЕТНЕ СТОЙ И ГЛЕДАЙ ""Преоблякъл се Илия кат се погледнал пак в тия""!!!!!!!ИМА ТАКЪВ НАРОД ""ПЪРВО ТРЯБВА ДА РАЗТУРИ ""КОЧИНАТА""ИМ И ДА НИ ОТЪРВЕ ОТ БЕЗКРАЙНИТЕ ИМ ""СХЕМИ""ЗА ПЪЛНЕНЕ НА ""ЧИКМИДЖЕТА""!!!!!!!!!!ХОРАТА ВИЖДАТ КАК ЗАПОЧНА ЕДНО ОБНОВАВАНЕ ""УСВОЯВАНЕ""НА ПАРКОВЕ ГРАДИНКИ ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ И МАСОВО ""ПРЪСКАНЕ"" НА УЛИЦИТЕ С ????????КВО ???????С МНОГО КИНТИ !!!!!!!!!!!!
7.
до 1.
17.12.2020 21:34:50
1
7
ДПС подкрепя печалившите ,независимо дали са ГЕРБ или БСП.
6.
*********
17.12.2020 21:27:56
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
До 1
17.12.2020 21:05:03
3
4
Ти бил страшен анализатор бе:)
4.
""ИМА ТАКЪВ НАРОД"""
17.12.2020 21:01:14
6
4
Идва със страшен шут да изрита тази ""СХЕМА""от която страдат Българите
3.
Сабри Бей ДС ДПС
17.12.2020 20:57:36
6
3
Гара Буново БУМ
2.
*********
17.12.2020 20:57:20
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Червен платен лъжец
17.12.2020 20:46:35
7
8
Засега ДПС подкрепя БСП. При всички вотове на недоверие, при избора на РадкоРогоносеца и винаги е за БСП.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори