×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Ваксините на AstraZeneca и Pfizer са ефективни срещу индийските варианти на COVID-19
  • Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си и за юли
  • ЕК предприема съдебни действия срещу Унгария заради анти-ЛГБТ законодателството
  • Джером Пауъл: Фед няма да вдига лихвите заради опасенията за инфлацията
  • Икономическата активност в еврозоната достигна 15-годишен връх
  • Криптовалутите няма да са необичаен актив завинаги
  • "Купон на острова" - концертът със суинг и джаз музика със специалното участие на Еделина Кънева - на 25 юни от 21 часа на остров "Света Анастасия"
  • Мария Белколева е назначена за заместник-министър на туризма
  • Дерматохирургът д-р Иван Литов отново ще преглежда в МБАЛ Бургасмед, вижте как да запазите час
  • Регата “Черноморец Бургас 2021“ ще изпълни с платна Бургаския залив този уикенд
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата в шах: Къде да рекламираме туризма си в ситуация на пандемия и сриващи се пазари


Държавата в шах: Къде да рекламираме туризма си в ситуация на пандемия и сриващи се пазари
Димитър Бойчев постави въпроса пред зам.-министър Георгиева (долу), а според Марияна Николова е възможна актуализация на плана в зависимост от развитието на пандемията
18 Ноември 2020, Сряда, 17:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Средствата по перото се увеличават, а акцент се поставя върху продуктите, свързани с близост до природата, здравословен начин на живот, култура, вино и кухня, традиции и автентичност

Държавният бюджет за 2021 г. планира ръст на средствата за реклама на България като туристическа дестинация. В каква посока обаче ще се инвестират парите при тази необичайна ситуация на ковид пандемия? Такъв въпрос постави депутатът от ГЕРБ и областен координатор на партията за Бургас Димитър Бойчев.

На последното заседание на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм бе обсъден Бюджет-2021 на първо четене. Бойчев поздрави правителството за предложената финансова рамка. Депутатът призова Министерството на икономиката да администрира по-бързо мерките за подпомагане на бизнеса. Той обаче отправи въпроси към Министерството на туризма.

“Първо, поздравления за това, че сте успели да вдигнете парите за реклама, които, доколкото виждам, са увеличени с около 5 млн. лв.”, обърна се Бойчев към присъстващата зам.-министърка Ирена Георгиева.

„Тук по-сериозният въпрос е: как ще бъдат изхарчени, защото виждам нещо написано за дигитална реклама, съответно „България на четири сезона“, което не е нищо ново. Базирано на преминалия летен туризъм, имаме загуба в основните пазари – немски, английски, руски, които са ни основните контрагенти. Имаме спад на чартърите приблизително на около 80 – 85% – летище Бургас, летище Варна. Съответно българският туризъм, знаем, по малките курортни градове и населени места той оказа своето добро влияние, бих казал, но няма как да запълни дупката в големите туристически комплекси, което е факт“, добави бургаският депутат.

Той попита направен ли е анализ къде да се насочат парите за реклама, предвид загубата на големи пазари.

„Защото е много хубаво, че средствата са увеличени, но те трябва да се мултиплицират. Туризмът знаем, че е един голям дял от прихода в бюджета на държавата. Имаме ли анализ на съседните държави – кои потенциално могат да ни покрият този дефицит от туризъм? Доколкото чувам и от туроператори, зимният туризъм също ще бъде потърпевш, да не говорим, че отсега задължително трябва да се насочим към предстоящия летен туризъм“, заяви Димитър Бойчев.

Той попита и дали се провеждат разговори за „зелени коридори“ по отношение на съседните пазари. Говорело се за проблеми с Румъния и техни туристи във връзка с карантинните мерки.

Бойчев настоя: „Този анализ направен ли е и накъде ще се насочим както за предстоящия зимен сезон, който вече буквално е пред вратата ни, така и за предстоящия летен сезон, за да можем да компенсираме тези загуби? Защото кризата към този момент е такава, каквато е и не се знае кога ще се промени ситуацията.

За мен е много важно всяка календарна година, ако щете, да се прави анализ на рекламата, защото имаме много неудачни примери. Бих дал един пример: рекламирахме в Индия, в Боливуд – индийци тук не съм видял, но това е друг въпрос.“

Зам.-министър Георгиева обясни, че действително на туристическото ведомство му се наложило бързо да се преориентира по отношение на рекламната кампания.

По подпрограма „Развитие на националната туристическа реклама и международно сътрудничество в областта на туризма“ били определени разходи за 2021 г. в размер на 19,46 млн. лв.

Тези средства щели да обезпечат предвидените дейности за позиционирането на България преди всичко като сигурна, спокойна и безопасна дестинация, предлагаща разнообразни възможности за туризъм през четирите сезона на годината.

“Министерството на туризма имаше договори за реклама и популяризиране на България на външните пазари, сключени от ръководството на Министерството до юли месец тази година. Изпълняваме, разбира се, договорите, но спрямо параметрите на договорите насочихме усилията си основно за работа със социалните мрежи и такъв ще бъде фокусът за работата ни и през следващата 2021 г. Това са интернет каналите, социалните мрежи, респективно всички модерни форми на реклама на дестинация България”, коментира Ирена Георгиева.

В изпълнение на ангажимент на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, заедно с Асоциацията на екскурзоводите в България били направени клипове на малко познати места в страната – те вече били гледани от близо 2 милиона потребители не само в България, а и в Европа. Само в балканските страни били видени от около 1 милион души. Акцентирало се и на работата с инфлуенсъри и журналисти – наскоро министър Николова се срещнала с такива от Германия. Пред тях били представени възможностите на страната не само за морски, но и за други видове туризъм.

“Една любопитна цифра, че дори през настоящата трудна година за осем месеца германските туристи в страната са били над 113 хиляди – разбира се, малко на фона на това, което беше през 2019 г., но все пак основание да насочим към този много важен за нашата страна пазар усилията си и през следващата година”, заяви Ирена Георгиева.

От думите й стана ясно, че реклама на страната ще има и на вътрешния пазар, макар че той действително не можел да замени по никакъв начин туристите от чужбина.

Основният фокус в рекламата бил към съседните държави и региона и “разбира се, доказано основните пазари за страната ни, които много добре се знаят, като Германия, Русия, Украйна, Молдова”.

На 3 ноември се провело заседание на Националния съвет по туризъм с една-единствена точка в дневния ред, а именно – Анализ на рекламните дейности през 2020 г. и приемане на Програмата за национална туристическа реклама през 2021г.

“Срещна одобрението на членовете на Националния съвет по туризъм, дадена е възможност на всички тях до 17 ноември да направят допълнения и предложения, така че ние до 20 ноември ще имаме пълна, оформена Национална програма за туристическа реклама за 2021 г., която ще бъде пред погледа на всички, публикувана на институционалния сайт. В тази връзка искам да кажа, че фокус в годишната реклама ще бъдат специализираните видове туризъм, ни най-малко обаче за сметка на известните зимен и летен туризъм”, подчерта Ирена Георгиева.

Иначе имало тенденция по света изложенията да се провеждат онлайн.

„Не мога да кажа, че лично аз съм фен на този начин на комуникация, но очевидно действителността налага да се търсят такива начини и респективно да бъдат използвани по-продуктивно“, коментира още Ирена Георгиева.

В началото на месеца от Министерството на туризма цитираха Марияна Николова, която също заявява, че основен фокус в рекламата за 2021 г. ще са специализираните видове туризъм.

„Акцентът ще бъде към продуктите, свързани с близост до природата, здравословен начин на живот, култура, вино и кухня, традиции и автентичност“, казва още министърката.

Активната и целенасочена рекламна политика щяла да продължи и през 2021 г.

Николова обаче уточнява, че „планираните дейности биха могли да претърпят развитие и актуализация в зависимост от развитието на пандемията с COVID-19, както и спрямо коментарите и предложенията на членовете на Националния съвет по туризъм“.

Не бива да се изключва вариант, при който до лятото на 2021 г. ситуацията да се е нормализирала. Надежда за това дава и евентуалното изработване на ваксини срещу заболяването, ако се имат предвид оптимистичните информации от последните дни.

 


В категории: Бизнес , Политика


Времето днес ще е слънчево
Времето днес ще е слънчево 24/06/2021, Четвъртък 08:31 0
16
Коментара по темата
16.
Некадърници
19.11.2020 08:09:28
0
3
Рекламата на Турските курорти върви целогодишно по поските телевизия .
А вие в София може да си рекламирате на ценския пазар примерно !
15.
*********
19.11.2020 06:05:12
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
Мара
18.11.2020 19:39:49
1
5
Мара е заета да сере, спасявайте се!
13.
Чиляк
18.11.2020 19:27:48
1
6
Сетила се Мара, да яде попара ;)
12.
Туризъм в България?
18.11.2020 19:20:42
2
14
То се рекламира нещо, което съществува реално, а не само в главата на малцина от управляващите
11.
Д-р ВЪХ
18.11.2020 19:05:05
0
15
Чудят се как да откраднат едни пари за псевдореклама и да напълнят чекмеджетата като Баш Мутрата от Партията.
10.
Концесионера
18.11.2020 18:55:33
3
10
Само най компетентния концесионер ,на най тузарския плаж на света самият Николай Димитров може да отговори той е компетентен по широк спектър от теми от ядрена физика през фън шуй до космически туризъм,как още не сте го питали направо ви се чудя !
9.
ЩО ТРИЕШ БЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18.11.2020 18:51:22
0
4
ВЪРНИ КОМЕНТАР №6!!!!!!!!!!!ЛИШАВАНЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ ОТ ПРАВОТО ИМ НА МНЕНИЕ П0 чл.39/1/ Е ПРОТИВОЗАКОНЕН ПРОИЗВОЛ НА АДМИНИСТРАТОРА //не е упълномощен чрез"""ЗАКОН ДА ЦЕНЗУРИРА""//!!!!!!!!!
8.
АИДЕ СТАДОТО ЮРУШ !!!!!!!!!!!!!!!!
18.11.2020 18:38:58
0
4
НА ОЗОНАТОРИТЕ ХАХА !!!САМО ОЗОНАТОРИТЕ ЩЕ СПАСЯТ ТУРИЗМА –АКО СИ ОЗОУРИНИРАМЕ КУРОРТИТЕ!!!!!!!!!
7.
Ми ся
18.11.2020 18:34:46
0
11
Сейшелите и Бали, къде рекламират бе дебили, ненаядни. За фалити да сте чували, нулеви година, две.
6.
*********
18.11.2020 18:25:29
1
20
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
baihui do#4
18.11.2020 18:06:09
1
3
1000+!
4.
!
18.11.2020 17:50:21
2
23
Насряхте се с този туризъм! Заради вашата лакомия се докарахме до тук! Вложете средствата в създаване на предприятия, фабрикии производство, засилете износа на пройзведена в България продукция. Но не, ни е трябва да се предлагаме на треторазрядни утайки за 2 месеца да идват тук, за да се друсат пият и шибат. Излагация , удобна за някои!
3.
Малчуган с 2 лв джобни
18.11.2020 17:49:56
1
16
И как къде в мега ''богатите'' страни с много висок стандарт УКРАЙНА и Молдова ако няма туристи на Сльнчака Валери и неговата конкубина министърка на Туризма юе докарат ''тълпи от украински туристи''
2.
ДА
18.11.2020 17:42:27
1
15
Не мога да разбера концепцията, че един бизнес трябва да е гарантирано печеливш. Свободни сте да се справяте със ситуацията със инструментите предоставени от държавата на всеки един български гражданин - теглете кредити при безумни условия, ипотекирайте имущество и стягайте колана.
1.
Българин
18.11.2020 17:31:43
3
15
Пред Маджо го рекламирайте!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Почивките на 150 000 българи в Гърция пред провал заради потънал в дългове туроператор Почивките на 150 000 българи в Гърция пред провал заради потънал в дългове туроператор "Музенидис травъл“ иска държавна помощ, фирмата ще се опита да се разплати с кредиторите Ще премахнат ли караваните от дюните на къмпинг „Смокиня“ Ще премахнат ли караваните от дюните на къмпинг „Смокиня“ Уволнената директорка на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова водила разговори за отстраняването им от ивицата Скандал! Милен Михов обвини „мутрите“ на Манолова и активисти на Слави за престъпление Скандал! Милен Михов обвини „мутрите“ на Манолова и активисти на Слави за престъпление Той призова вътрешният министър да разследва теча на лични данни от служебните компютри на РИК във Велико Търново  Еньовден е, билките днес са с най-голяма лечебна сила Еньовден е, билките днес са с най-голяма лечебна сила Вярва се, че сутринта на празника Слънцето "трепти" и който види това, ще бъде здрав през цялата година Експертиза доказва дали Кристиан умишлено е убил Милен Цветков Експертиза доказва дали Кристиан умишлено е убил Милен Цветков Вещите лица трябва да представят пред съда резултатите от изследването за психологическото състояние на подсъдимия Обзор на протест: Раздават флагчета на шофьорите на пътя Бургас - Варна Обзор на протест: Раздават флагчета на шофьорите на пътя Бургас - Варна Вижте защо вместо да празнуват, жителите се бунтуват 93 са новите заразени с COVID-19, петима починали 93 са новите заразени с COVID-19, петима починали 39 с коронавирус в София, двама в Бургас Стрелецът да се погрижи за здравето си, Лъвът е в бунтарско настроение Стрелецът да се погрижи за здравето си, Лъвът е в бунтарско настроение Хороскоп за деня – 24 юни 2021, четвъртък Тикнаха в ареста известен айтоски наркодилър Тикнаха в ареста известен айтоски наркодилър 32-годишният криминоген е стар познайник на органите на реда   10 секси неща, които подлудяват мъжете 10 секси неща, които подлудяват мъжете
В Гърция свалят маските навън заради жегите В Гърция свалят маските навън заради жегите Решението е и поради подобрената епидемична обстановка Ресторантите в Москва могат да загубят 90% от клиентите си заради нови строги мерки Ресторантите в Москва могат да загубят 90% от клиентите си заради нови строги мерки В заведенията ще бъдат допускани само посетители, които са преболедували от COVID-19, ваксинираните и хората с отрицателен PCR тест за коронавирус Турция маха полицейския час от 1 юли Турция маха полицейския час от 1 юли Държавните и публичните институции ще преминат в нормален режим на работа Кубинска ваксина срещу COVID-19 показа 92% ефикасност Кубинска ваксина срещу COVID-19 показа 92% ефикасност От Центъра за генно инженерство и биотехнологии, който е създал ваксината, поясняват, че тази ефикасност е постигната след три дози Извънземните се превърнали в роботи? Извънземните се превърнали в роботи? Търсенето на същества, подобни на нас, на другите планети било безсмислено  Писмо в бутилка пропътува повече от 4000 километра Писмо в бутилка пропътува повече от 4000 километра То е стигнало от Род Айлънд до Азорските острови Китаристът на “Тату” почина от COVID-19 Китаристът на “Тату” почина от COVID-19 Той е издъхнал снощи   Учени разкриха дългосрочните последици от Covid-19 Учени разкриха дългосрочните последици от Covid-19 В съобщение на Европейската академия по неврология (EAN) се посочва, че са установени съществени поведенчески и когнитивни проблеми, които се проявявали няколко месеца след като пациентите са оздравели   Китай затвори "фермите" за биткойни Китай затвори "фермите" за биткойни В краткосрочен план се спират над 90 процента от капацитета за добиване на биткойни в страната   Стрелба в центъра на Берлин, трима души са ранени Стрелба в центъра на Берлин, трима души са ранени Извършителят е избягал и в момента се укрива Прочети още на: ttps://www.dnes.bg/eu/2021/06/21/strelba-v-centyra-na-berlin-trima-dushi-sa-raneni.494397
Огнян Герджиков Огнян Герджиков Ако законът е религия, то българинът е атеист Виц на деня Виц на деня - Много добре се справяте с работата, време е да Ви увеличим...
- Заплатата?
- Обема работа.
- Но нали с повишаването на натоварването пада качеството?
- Тогава няма да Ви дадем бонус.
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, защо стоиш пред прозореца?
- Чудя се дали да скоча или да го затворя.
- Не го мисли толкова, скочи, а аз ще затворя!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук “Безкрайност” - времето, в което пържиш тиквички за цялото семейство.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори