×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Черноморец с лесна победа над Карнобат с 3:0, ще зимува на върха
  • Созопол победи Нефтохимик като гост с 1:0
  • Детска градина “Звездица-Зорница” ще поеме и грижата за децата до 9-годишна възраст на медиците
  • S&P потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива
  • Ден, след като беше погребан, Диего Марадона може би ще бъде изваден от гроба заради дело за бащинство
  • Ще празнуваме Никулден онлайн
  • 175 са новите случаи на коронавирус в Бургаско
НА ЖИВО

Пушенето разрешено в първия Правилник на Общински съвет – Бургас


Пушенето разрешено в първия Правилник на Общински съвет – Бургас
Първата сграда на общинския съвет в Бургас, която съветниците отдали под наем на Окръжния съд
26 Октомври 2020, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Георги Дракалиев

Общинските съветници заседавали четири пъти годишно по 15 дни

Бургаският градски общински съвет е създаден през 1878 г., но чак на 7 октомври 1896 г. за първи път приема Правилник за вътрешния си ред. Той съдържа 6 глави, състоящи се от 36 члена, като за всеки един от тях е отбелязано съгласно кой член от Закона за градските общини от 1886 г. е създаден. Изключително интересен факт е, че 125 години по-късно основните положения в него намират своите аналози и в сега действащия Правилник на Общински съвет - Бургас.

В глава I тогавашните съветници, председателствани от Димитър Бракалов, уреждат общите въпроси. В нея е установено сесиите на Съвета да се провеждат 4 пъти годишно, като започват всеки първи понеделник на януари, април, юли и октомври. Тяхната продължителност е най-много 15 работни дни, като се допускат и извънредни сесии, ако интересите на Общината го изискват. Редовните заседания започват в 15 ч. след обяд, а при 2 поредни отсъствия съветниците се глобяват по 5 лв. Кметът и помощниците му могат да отсъстват само с разрешение на Съвета, по болест или ако са в командировка. За съветниците има повече свобода – те могат да отсъстват „всякога, когато го изискват частните им интереси и работи”, но след като уведомят председателя 2 дни предварително, като изложат и причините, които ще оправдаят отсъствието им.

Заседанията са публични и само в специални случаи, предвидени в чл.72 от Закона за градските общини, могат да се провеждат при затворени врати. В онези години Съветът и администрацията се помещават в частна сграда, собственост на Хариклия Константинова, за която заплащат 200 лв. месечен наем. Въпреки, че няколко години по-рано общината си построява собствено „градско здание“ /на снимката/, неговите помещения са отдадени на Окръжния съд срещу 4 000 лв. годишен наем, и по този начин Съветът печели по 1 600 лв. на година. За съветниците, които заедно с кмета и помощниците му са общо 14 души, и за гражданите има специално определени места за сядане. Ако в насрочения ден и час отсъстват повече от половината членове на Съвета, се съставя протокол, че заседанието се отменя. В такъв случай, кметът изготвя покана до съветниците за ново заседание, в която ги уведомява, че то ще се проведе, независимо колко от тях присъстват.

Първата задача след откриване на заседанието е да се прочете протокола от предходното, да се приеме и да се подпише. След това се преминава към новия дневен ред и кметът, като председател на Общинския съвет, докладва въпросите, подлежащи на разглеждане.
В тази глава са уточнени и редът за поискване и даване на думата, подготвянето на въпросите за обсъждане и начинът на водене на протоколите.

Глава II от Правилника разглежда задълженията и правата на председателя на Съвета. Те включват откриване и ръководене на заседанията, поставяне на въпросите за обсъждане, записване за изказване и даване на думата на съветниците, както и спазването на реда и благоприличието в залата. Председателят може да налага забележки на изказващ се съветник, а в крайни случаи да му отнема думата, както и да се обръща към Съвета, който може да отстрани свой колега от 1 заседание. При обсъждането на тaзи глава, съветникът Константин Тинтеров /баща на поета Вен Тин/ предлага „забрана да се пуши тютюн по времето, когато Съветът заседава”, но след гласуване предложението му е отхвърлено.

Глава III е посветена на начина на гласуване, което трябва да е явно, с изключение на избирането на председателя и помощниците му. Всички решения се взимат с обикновено мнозинство, а ако гласовете са равни, то определящ е този на председателя, който винаги гласува последен.

Глава IV регламентира начина на дейност на комисиите, които трябва да се създават с цел решаване на определени въпроси. Тук всички са единодушни, че има проблеми, които се нуждаят от „всестранно изучаване и проучване”, преди да се внесат за разглеждане. Определено е, че членовете на комисиите няма да получават допълнително възнаграждение за свършената работа, освен пътни разноски.

Глава V е свързана със запитванията и обясненията, които съветниците могат да искат от постоянното присъствие – т.е. от кмета и помощниците му. Всеки съветник има право да задава въпроси и да иска обяснения по работата на общинското управление, а кметът е длъжен да отговори до 3 дни. Ако запитването постъпи в последния момент, то отговорът остава за следващата сесия на Съвета. В случай, че питащият не е удовлетворен от отговора, то въпросът се подлага на общо обсъждане. Определено е отговорите на запитванията да се дават в края на заседанието на Съвета и в никакъв случай в неговото начало или по средата му.

Последната VI глава касае внасянето на проекти и предложения, които подлежат на решение. Всеки може да прави такива – и постоянното присъствие, и съветниците - стига те да са от компетентността на Съвета. По-важните въпроси, свързани с приемане на бюджет, на различни правилници, взимане на заеми, определяне на такси, отдаване на имоти, възлагане на дейности и пр., трябва да се „отлитографират“ /размножат на хартия/ и да се раздадат поне 3 дни преди заседанието на съветниците, за да могат същите да ги изучат.

След приемането на този Правилник, за един период настъпва промяна при воденето на протоколните книги, при начина на определяне и приемане на различните такси и налози, при провеждането на търговете, дори и при приемането на бюджета. Всички важни въпроси, описани в последната глава, започват да минават на 3 четения, като на първото обикновено ги приемат по принцип, на второто ги разглеждат член по член, заедно с допълненията и забележките към тях, а при третото четене окончателно ги гласуват.

* Авторът е председател на комисиите за изработване на Правилник на Общински съвет – Бургас за мандати 2003 – 2007 г., 2015 – 1019 г. и 2019 – 2023 г.              


В категории: Ретро Флагман


7
Коментара по темата
7.
баба ти
27.10.2020 14:05:35
0
0
До 4
Това не е р-т Свобода , а старата община.
6.
Питане
27.10.2020 09:56:29
0
0
Къде се намира тази сграда? Не мога да се ориентирам?
Благодаря.
5.
*********
27.10.2020 07:40:23
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
А СРЕЩУ ЛЕВИЯ ЪГЪЛ
26.10.2020 22:24:51
0
6
БЕШЕ РЕСТОРАНТ СВОБОДА ЕДНО ОТ ПРЕСТИЖНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ С МУЗИКА НА ЖИВО И ДАНСИНГ .?АМА ОТ ДЕ ДА ГИ ЗНАЕТЕ ТЕЯРАБОТИ КАТО СТИЕ ОТ ХЕСЕКИЯТА
3.
ХАХА И ФАЙТОНИТЕ ПОМНЯ
26.10.2020 21:49:21
22
2
ДЯДО МИ ЖЕЧО ВИСЕШЕ НА ГАРАТА ДА ХВАНЕ КИРИЯ ОТ ВЛАКА //черен парен влак се композира от БУРГАС ЗА СОФИЯ!!!!!!!!!В ПРИСТАНИЩЕТО ИМАЩЕ РИБНА БОРСА И МНОГО ЧЕРНОМОРСКА СКУМРИЯ
2.
До 1
26.10.2020 21:37:33
1
18
А пи*ките дет ги яде малко по-нагоре, нещо за тях да кажеш?
1.
.
26.10.2020 21:21:34
24
2
НА ГОРНИЯ ЪГЪЛ НА СГРАДАТА ///ТЯ БЕШЕ ТРИЪГЪЛНА///ИМАШЕ МЕКИЧАРНИЦА //що мекици съм изял от там//
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пред водна криза: Изгребват ли баластра от р. Двойница край Несебър Пред водна криза: Изгребват ли баластра от р. Двойница край Несебър

Реката е напълно пресъхнала, в 200-метров участък има следи от незаконна дейност

Иновация? Диагонална зебра в Бургас хвърли в шах жителите на жк „Меден рудник” Иновация? Диагонална зебра в Бургас хвърли в шах жителите на жк „Меден рудник”

Те хората така или иначе по този начин пресичат, сега вече ще са легални пешеходци, шегуват се хора от комплекса

Пулмолог: Заразените с COVID-19 проявяват симптоми на 4-я ден Пулмолог: Заразените с COVID-19 проявяват симптоми на 4-я ден

Важен симптом се оказва задуха, но такъв се причинява и от паник атаки, които много от заразените получават в следствие от стреса

Общински съветник пита: Кога ще започне ремонтът на бургаското ОУ „Антон Страшимиров” Общински съветник пита: Кога ще започне ремонтът на бургаското ОУ „Антон Страшимиров”

Сградата се нуждае от хидроизолация на покрива, саниране и реконструкция на огромния й двор

Деница Сачева: Очакваме ръст на безработицата, но не катастрофално Деница Сачева: Очакваме ръст на безработицата, но не катастрофално

Няма никакъв риск за бюджета на Държавното обществено осигуряване, сподели министърът на труда и социалната политика

Ракът да избягва грубите думи, а Лъвът да е честен с любимата и да сподели тревогите си Ракът да избягва грубите думи, а Лъвът да е честен с любимата и да сподели тревогите си

Хороскоп за деня – 29 ноември 2020, неделя

6 признака, че сте срещнали някой, който ще остане в живота ви завинаги 6 признака, че сте срещнали някой, който ще остане в живота ви завинаги

Ето кои са те:

Ето кои се окичиха с титлите Мис и Мистър Бургас 2020 Ето кои се окичиха с титлите Мис и Мистър Бургас 2020

Бляскавото събитие тази година се проведе в механа "Домино", заради Ковид мерките обаче публика нямаше 

8 причини, поради които мразите „другата жена“ повече от изневеряващия си съпруг 8 причини, поради които мразите „другата жена“ повече от изневеряващия си съпруг

Твърде трудно е да приемете, че той ви е предал

3 зодии, които биха оцелели на самотен остров 3 зодии, които биха оцелели на самотен остров

Ето ги 

Как Израел промени кривата на кронавируса? Как Израел промени кривата на кронавируса?

Румяна Бъчварова коментира наложения локдаун

Четири години от самолетната катастрофа с футболния Чапекоензе Четири години от самолетната катастрофа с футболния Чапекоензе

Бразилия почете паметта на загиналите

Кола-бомба уби най-малко 30 души в Афганистан Кола-бомба уби най-малко 30 души в Афганистан

Атентатът е станал в град Газни

Почина Дейв Проуз – изиграл Дарт Вейдър в Междузвездни войни Почина Дейв Проуз – изиграл Дарт Вейдър в Междузвездни войни Бившият културист си отиде на 83 години Теория на конспирацията: COVID-19 е проект, който цели да постави човечеството на колене Теория на конспирацията: COVID-19 е проект, който цели да постави човечеството на колене

Зa мeн тaзи eпидeмия e eдин криминaлeн прoeкт, зaдвижeн oт cвeтoвнитe eлити. Цeлтa им: дa cъздaдaт eдин бeзбoжeн cвят, твърди Фанзага

 

 

Вижте какво наследство остави Марадона на многобройните си наследници Вижте какво наследство остави Марадона на многобройните си наследници

Според повечето информации, в банковата му сметка има само 100 000 долара

 

В Италия разхлабват противоепидемичните мерки в пет области В Италия разхлабват противоепидемичните мерки в пет области

Решението, след като броят на хоспитализираните намалява

Светът плаче! Вижте емоционалното сбогуване на дъщерята на Марадона с големия №10 Светът плаче! Вижте емоционалното сбогуване на дъщерята на Марадона с големия №10

Винаги съм се страхувала от смъртта, но не и днес, защото знам, че това ще бъде мигът,  в който ще те видя и прегърна отново, написа Далма

 

Доналд Тръмп загуби делото за изборите в щата Пенсилвания Доналд Тръмп загуби делото за изборите в щата Пенсилвания

Пенсилвания обяви официално Байдън за победител

Стоичков: Господ направи най-хубавото за Марадона, като си го прибра да не се мъчи Стоичков: Господ направи най-хубавото за Марадона, като си го прибра да не се мъчи

Той ми е приятел и знае, че винаги ще остане в моето сърце, сподели Камата

Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Няма как да направим нови лекари, медицински сестри и санитари Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Срещу презервативите нямам нищо против, но когато си сложи и гумени ръкавици!
Виц на деня Виц на деня От всичката печатна продукция с най-голямо търсене са парите. Статус във фейсбук Статус във фейсбук В повечето езици определителният (неопределителен) член на думата се пише пред нея, само ние й го слагаме отзад.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори