×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пушенето разрешено в първия Правилник на Общински съвет – Бургас


Пушенето разрешено в първия Правилник на Общински съвет – Бургас
Първата сграда на общинския съвет в Бургас, която съветниците отдали под наем на Окръжния съд
26 Октомври 2020, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Георги Дракалиев

Общинските съветници заседавали четири пъти годишно по 15 дни

Бургаският градски общински съвет е създаден през 1878 г., но чак на 7 октомври 1896 г. за първи път приема Правилник за вътрешния си ред. Той съдържа 6 глави, състоящи се от 36 члена, като за всеки един от тях е отбелязано съгласно кой член от Закона за градските общини от 1886 г. е създаден. Изключително интересен факт е, че 125 години по-късно основните положения в него намират своите аналози и в сега действащия Правилник на Общински съвет - Бургас.

В глава I тогавашните съветници, председателствани от Димитър Бракалов, уреждат общите въпроси. В нея е установено сесиите на Съвета да се провеждат 4 пъти годишно, като започват всеки първи понеделник на януари, април, юли и октомври. Тяхната продължителност е най-много 15 работни дни, като се допускат и извънредни сесии, ако интересите на Общината го изискват. Редовните заседания започват в 15 ч. след обяд, а при 2 поредни отсъствия съветниците се глобяват по 5 лв. Кметът и помощниците му могат да отсъстват само с разрешение на Съвета, по болест или ако са в командировка. За съветниците има повече свобода – те могат да отсъстват „всякога, когато го изискват частните им интереси и работи”, но след като уведомят председателя 2 дни предварително, като изложат и причините, които ще оправдаят отсъствието им.

Заседанията са публични и само в специални случаи, предвидени в чл.72 от Закона за градските общини, могат да се провеждат при затворени врати. В онези години Съветът и администрацията се помещават в частна сграда, собственост на Хариклия Константинова, за която заплащат 200 лв. месечен наем. Въпреки, че няколко години по-рано общината си построява собствено „градско здание“ /на снимката/, неговите помещения са отдадени на Окръжния съд срещу 4 000 лв. годишен наем, и по този начин Съветът печели по 1 600 лв. на година. За съветниците, които заедно с кмета и помощниците му са общо 14 души, и за гражданите има специално определени места за сядане. Ако в насрочения ден и час отсъстват повече от половината членове на Съвета, се съставя протокол, че заседанието се отменя. В такъв случай, кметът изготвя покана до съветниците за ново заседание, в която ги уведомява, че то ще се проведе, независимо колко от тях присъстват.

Първата задача след откриване на заседанието е да се прочете протокола от предходното, да се приеме и да се подпише. След това се преминава към новия дневен ред и кметът, като председател на Общинския съвет, докладва въпросите, подлежащи на разглеждане.
В тази глава са уточнени и редът за поискване и даване на думата, подготвянето на въпросите за обсъждане и начинът на водене на протоколите.

Глава II от Правилника разглежда задълженията и правата на председателя на Съвета. Те включват откриване и ръководене на заседанията, поставяне на въпросите за обсъждане, записване за изказване и даване на думата на съветниците, както и спазването на реда и благоприличието в залата. Председателят може да налага забележки на изказващ се съветник, а в крайни случаи да му отнема думата, както и да се обръща към Съвета, който може да отстрани свой колега от 1 заседание. При обсъждането на тaзи глава, съветникът Константин Тинтеров /баща на поета Вен Тин/ предлага „забрана да се пуши тютюн по времето, когато Съветът заседава”, но след гласуване предложението му е отхвърлено.

Глава III е посветена на начина на гласуване, което трябва да е явно, с изключение на избирането на председателя и помощниците му. Всички решения се взимат с обикновено мнозинство, а ако гласовете са равни, то определящ е този на председателя, който винаги гласува последен.

Глава IV регламентира начина на дейност на комисиите, които трябва да се създават с цел решаване на определени въпроси. Тук всички са единодушни, че има проблеми, които се нуждаят от „всестранно изучаване и проучване”, преди да се внесат за разглеждане. Определено е, че членовете на комисиите няма да получават допълнително възнаграждение за свършената работа, освен пътни разноски.

Глава V е свързана със запитванията и обясненията, които съветниците могат да искат от постоянното присъствие – т.е. от кмета и помощниците му. Всеки съветник има право да задава въпроси и да иска обяснения по работата на общинското управление, а кметът е длъжен да отговори до 3 дни. Ако запитването постъпи в последния момент, то отговорът остава за следващата сесия на Съвета. В случай, че питащият не е удовлетворен от отговора, то въпросът се подлага на общо обсъждане. Определено е отговорите на запитванията да се дават в края на заседанието на Съвета и в никакъв случай в неговото начало или по средата му.

Последната VI глава касае внасянето на проекти и предложения, които подлежат на решение. Всеки може да прави такива – и постоянното присъствие, и съветниците - стига те да са от компетентността на Съвета. По-важните въпроси, свързани с приемане на бюджет, на различни правилници, взимане на заеми, определяне на такси, отдаване на имоти, възлагане на дейности и пр., трябва да се „отлитографират“ /размножат на хартия/ и да се раздадат поне 3 дни преди заседанието на съветниците, за да могат същите да ги изучат.

След приемането на този Правилник, за един период настъпва промяна при воденето на протоколните книги, при начина на определяне и приемане на различните такси и налози, при провеждането на търговете, дори и при приемането на бюджета. Всички важни въпроси, описани в последната глава, започват да минават на 3 четения, като на първото обикновено ги приемат по принцип, на второто ги разглеждат член по член, заедно с допълненията и забележките към тях, а при третото четене окончателно ги гласуват.

* Авторът е председател на комисиите за изработване на Правилник на Общински съвет – Бургас за мандати 2003 – 2007 г., 2015 – 1019 г. и 2019 – 2023 г.              


В категории: Ретро Флагман


7
Коментара по темата
7.
баба ти
27.10.2020 14:05:35
0
0
До 4
Това не е р-т Свобода , а старата община.
6.
Питане
27.10.2020 09:56:29
0
0
Къде се намира тази сграда? Не мога да се ориентирам?
Благодаря.
5.
*********
27.10.2020 07:40:23
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
А СРЕЩУ ЛЕВИЯ ЪГЪЛ
26.10.2020 22:24:51
0
6
БЕШЕ РЕСТОРАНТ СВОБОДА ЕДНО ОТ ПРЕСТИЖНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ С МУЗИКА НА ЖИВО И ДАНСИНГ .?АМА ОТ ДЕ ДА ГИ ЗНАЕТЕ ТЕЯРАБОТИ КАТО СТИЕ ОТ ХЕСЕКИЯТА
3.
ХАХА И ФАЙТОНИТЕ ПОМНЯ
26.10.2020 21:49:21
22
2
ДЯДО МИ ЖЕЧО ВИСЕШЕ НА ГАРАТА ДА ХВАНЕ КИРИЯ ОТ ВЛАКА //черен парен влак се композира от БУРГАС ЗА СОФИЯ!!!!!!!!!В ПРИСТАНИЩЕТО ИМАЩЕ РИБНА БОРСА И МНОГО ЧЕРНОМОРСКА СКУМРИЯ
2.
До 1
26.10.2020 21:37:33
1
18
А пи*ките дет ги яде малко по-нагоре, нещо за тях да кажеш?
1.
.
26.10.2020 21:21:34
24
2
НА ГОРНИЯ ЪГЪЛ НА СГРАДАТА ///ТЯ БЕШЕ ТРИЪГЪЛНА///ИМАШЕ МЕКИЧАРНИЦА //що мекици съм изял от там//
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ изкараха схема „Харвардгейт“ за служебния кабинет ГЕРБ изкараха схема „Харвардгейт“ за служебния кабинет Условна присъда за сина на шефа на НАП Пловдив Условна присъда за сина на шефа на НАП Пловдив Ивайло Найденов блъсна 77-годишна жена на пешеходна пътека с Мерцедеса си и после избяга Педиатрията в МБАЛ „Бургасмед“ лекува почти целия спектър от заболявания при децата Педиатрията в МБАЛ „Бургасмед“ лекува почти целия спектър от заболявания при децата Детското отделение работи с възстановен капацитет от днес, разполага с 23 легла, каза новият началник на педиатричната структура в болницата   Променят движението на 8 влака заради ремонт Променят движението на 8 влака заради ремонт Засегнати са пътници от Пловдив, Асеновград, Димитровград и Свиленград Флагман.бг зове водачите във Втори МИР Бургас да подпишат споразумение за почтеност  и толерантност Флагман.бг зове водачите във Втори МИР Бургас да подпишат споразумение за почтеност и толерантност Растящото напрежение в държавата от последните дни и часове налага да заемем тази позиция като единствено вярна за доброто на народа ни Любен Дилов: Бъдещето правителство на протестните партии какъв пост е подготвило за Делян този път? Любен Дилов: Бъдещето правителство на протестните партии какъв пост е подготвило за Делян този път? Днес се навършват 8 години, откакто Пеевски беше предложен за шеф на ДАНС Отпускат стипендии на отличниците от матурите Отпускат стипендии на отличниците от матурите Над 4500 зрелостници ще получат стипендия от 100 лева на месец Медици от КОЦ-Бургас играят танца на надеждата на остров "Света Анастасия" Медици от КОЦ-Бургас играят танца на надеждата на остров "Света Анастасия" Те се обединяват около идеята да се включат в международното предизвикателство, предавайки посланието за надеждата чрез своя танц Максим Генчев напуска Манолова заради нахлуване на паразити, службогонци и политикански отпадници Максим Генчев напуска Манолова заради нахлуване на паразити, службогонци и политикански отпадници Пореден скандал разтърси формацията на бившия омбудсман. От "мутрите" на Мая Манолова си тръгва омерзен режисьорът Максим Генчев. Рязък спад на новозаразените за седмица в Сливенско Рязък спад на новозаразените за седмица в Сливенско Излекуваните пациенти са 28, починали са двама души, а активните случаи към момента са 40
Почина актьорът Нед Бийти на 83-годишна възраст Почина актьорът Нед Бийти на 83-годишна възраст Той има ключови роли във филми като "Избавление", "Супермен" и "Телевизионна мрежа" Протести преди началото на срещата на върха на НАТО Протести преди началото на срещата на върха на НАТО Лидерите на държавите-членки ще поискат уверения от президента Джо Байдън, че могат да разчитат на Вашингтон Путин ще говори с Байдън в Женева за злодеи, обвинени в киберпрестъпления Путин ще говори с Байдън в Женева за злодеи, обвинени в киберпрестъпления Руският президент имал позитивни очаквания за срещата Радев ще участва в среща на НАТО, президенти умуват за космическа отбрана Радев ще участва в среща на НАТО, президенти умуват за космическа отбрана Сред темите на срещата на пакта са отношенията с Китай и Русия, както и изтеглянето на натовските войски от Афганистан Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Ева Мурати предизвика сензация в социалните мрежи Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Такива са законите на Апенините Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага   Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи Премиерът Борис Джонсън заяви, че правителството трябва да е предпазливо в последната крачка за излизане от ограниченията Силно наводнение в района на Солун взе жертва Силно наводнение в района на Солун взе жертва Стихията наводни и магазини и приземни етажи в града Бащата на Меган Маркъл я моли за прошка, мъчно му е за внуците Бащата на Меган Маркъл я моли за прошка, мъчно му е за внуците Томас иска да види малката Лилибет и Арчи
Бойко Борисов Бойко Борисов Ето по един бонбон, одъртях и не ми се празнува Виц на деня Виц на деня Този, който има красива жена и този, който има лозе край пътя, имат еднакви проблеми. Виц на деня Виц на деня - Марче, какво ти има на лицето?
- Оса ми кацна.
- Ужили те?
- Не успя. Мъжа ми я утрепа с лопатата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много моля, който е влюбен и лети в облаците, да ми каже какво ще е времето утре
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори