×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Планът за възстановяване ще генерира поне 8 млрд. лв. частни инвестиции
  • Страшни жеги ни очакват през август, в Северна България температурите ще се усещат като 52 градуса, твърди климатологът проф.Рачев
  • България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г
  • Израел ще слага трета доза от ваксината на Pfizer/BioNTech на хората над 60-годишна възраст
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма мирно решение в Нагорни Карабах. Който твърди обратното, просто лъже


Няма мирно решение в Нагорни Карабах. Който твърди обратното, просто лъже
Това е сигурно най-знаковата снимка от настоящата война за Нагорни Карабах. Направена е на 28 септември на фронтовата линия от фоторепортер на агенция „Франс прес“
18 Октомври 2020, Неделя, 15:13 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

И преди, и сега в подобни конфликти е в сила законът на джунглата – побеждава по-силният

Когато някой държавник обяви, че конфликт, като този в Нагорни Карабах, може да се реши единствено чрез диалог на масата за преговори, знайте – лъже. И то лъже осъзнато, лицемерно. Няма сепаратистки проблем в света, който да е бил решен с преговори. Няма и да има. Щом става дума за откъсване на територии от една държава, присъединяването им към друга или обявяването им за независими, единственият арбитър е силата. Въпреки десетките международни норми, договори, съглашения, харти, устави, които уж трябва да регламентират подобни конфликти, и днес, както в цялата човешка история до момента, действа законът на джунглата - винаги побеждава този, който има по-мощна армия, по добро въоръжение, по-ярки военни тактици, по-силен съюзник зад гърба си. От това ще зависи и изходът на войната за Нагорни Карабах. Макар и леко позатихнала за момента, тя никак не е приключила и във всеки момент е готова да избухне с нова сила.

Нагорни Карабах не може да разчита на международното право, защото в основата му са залегнали два напълно изключващи се постулата. Международният пакт за граждански и политически права, приет от ООН, прогласява още в първата си част, че всеки народ има право на самоопределение. Но това му право всъщност е отнето от чл.2 на Хартата на ООН, който охранява нерушимостта на държавните граници. Логиката диктува, че щом в някакъв регламент са заложени два взаимно изключващи се постулати, всяка от замесените страни може да прави за себе си какъвто си пожелае извод. При това винаги ще бъде права.

Да приложим тези два текста към Нагорни Карабах. Как точно арменците, живеещи там, биха могли да упражнят правото си да се отделят от Азербайджан, ако това ще наруши териториалната цялостност на тази държава? По мирен начин – никак. Единствено с бой. И те това много правилно са го разбрали още когато са забелязали първите пукнатини в дотогава мощната държава Съветски съюз - на 20 февруари 1988, когато са приели декларация за отцепване.

Или пък - при завземането на Крим от Украйна Путин гръмко обясняваше на целия свят, че хората там се опирали на правото на народите на самоопределение. В същото време неотдавна Путин прокара изменения в руската конституция, според които дори намек за сепаратизъм в Русия ще се наказва със затвор. Така той лиши десетките народи от бременната с толкова много държави Русия от същото това право, но вече ползвайки другия свещен принцип - за териториалната цялост. Новият конституционен текст е толкова витиеват, че приема за сепаратизъм всичко. Ако хората в една Калмикия примерно започнат да митингуват с искане калмикският език да получи по-висок статут в републиката им, федералната прокуратура, на основата на путинската конституция, има пълното право да ги трактува като сепаратисти и да поиска от съда да ги тикне в затвора.

Това е сигурно най-знаковата снимка от настоящата война за Нагорни Карабах. Направена е на 28 септември на фронтовата линия от фоторепортер на агенция „Франс прес“. Публикуваха я стотици медии. На нея се вижда арменският редник Алберт Ованесян. Няколко дни по-късно, на 8 октомври, баща му Артак написа на стената си във Фейсбук:

„Синът ми Алберт Ованесян, чиято снимка стана широко разпространена по целия свят тези дни и стана по своему близък на мнозина от вас, премина в безсмъртието. Болката за мен и семейството ми е неизмерима и безкрайна.

От дни нямахме информация за него, но през това време мнозина от вас бяха с нашето семейство, а ние намирахме него във вашето присъствие, във вашите думи, в молитвите ви, но... нещо друго е било предопределено.

През сълзите, които ме затискат в гърлото, искам да запазя във всичките си спомени Алберт такъв, какъвто беше - завинаги млад, безкрайно оптимистичен, изключителен патриот, който имаше големи мечти и много планове за бъдещето, чиято най-голяма любов беше Родината.

Мъката ми е огромна и тежка, но още по-горд съм, че съм баща на голям патриот, истински герой на днешния ден. Осъзнавам, че синът ми Алберт е не само мой герой, той е героят на всички нас, той е примерът за настоящите и бъдещите поколения, който последва пътя на своите героични предци и стана безсмъртен...

Слава на нашите герои!“

Вестник „Монитор“, 25 април 1999 година. Като част от агресията си срещу Сърбия, за да я принудят да се откаже от Косово, американците и НАТО бомбардират сръбската държавна телевизия РТС. Убити са 16 журналисти. Текстът под снимката: Лекари ампутираха на място смазаните и заклещени под развалините крака на един от пострадалите. Непосредствено след транспортирането му в болницата, той почина.
Телени огради са изолирали някогашния курорт Вароша, предградие на град Фамагуста. След нахлуването на турците в Кипър местното население (основно гърци) бяга от Вароша и Фамагуста и те са изоставени и призрачни и до днес. Турците не пускат там никого.
През 2008 година руската армия превзе и откъсна Южна Осетия от Грузия. Според Русия така се гарантирало правото на осетинците на независимост. В същото време същата Русия грижливо охранява Северна Осетия, на която не се полага същото право.

Никакво международно право, никакви мирни преговори на кръгла маса, не действат и при останалите сепаратистки райони в света. Косово бе изтръгнато от Сърбия след тримесечна агресия на Америка и НАТО срещу Югославия. Тук иначе много загрижените за свободата на словото и либералните атлантически ценности американци убиха сума ти журналисти, бомбардирайки – напълно целенасочено – сръбската телевизия в Белград. Лицемерното им обяснение бе, че тя е легитимна цел, понеже обслужвала тогавашния югославски президент Милошевич.

Косово далеч не е най-новата държава в света, създадена с американска груба сила. Последният пример бе Южен Судан. Населена с християни, тази територия никога не се е чувствала уютно в огромната страна Судан, където властта в Хартум бе предимно мюсюлманска. Но гориво в конфликта наляха именно Съединените щати, подклаждайки южните суданци към бунт и война, предоставяйки им пари и оръжия. Причината бе, че президент на Судан бе не по-малко инатливият от Милошевич – Омар Башир, който не желаеше да дели нефта си с американските корпорации. Тогава САЩ впрегнаха медийната си машина за пропаганда, обрисуваха Башир като кървав тиранин, наложиха му десетки санкции, организираха му обвинителен акт в Международния наказателен съд (който самата Америка иначе не признава на своя територия) и чрез него му издадоха световна заповед за арест. Башир не можеше да мръдне извън Судан, защото рискуваше да го арестуват. Икономиката му се срина под тежестта на санкциите и гражданската война. Накрая клекна и позволи на Южен Судан да се отцепи. Така загуби обаче първо нефта, а после и поста си – местните военни, подучени от САЩ, го свалиха с преврат.

Абхазия и Южна Осетия бяха част от Грузия, докато Русия не вкара войските си там и не ги отдели със сила. По отношение на тази война винаги има две гледни точки. Русофилите твърдят, че Грузия била нападнала Южна Осетия, затова руснаците отвърнали. Да, но Грузия, опирайки се на нерушимостта на своите граници, има право да си охранява територията. В случая обаче победиха грубата руска сила и безкрайното руско лицемерие, характерно за всяка голяма държава. Ако Русия искрено желаеше щастието на осетинците, тя щеше да позволи обединяването им в една държава. Но и до момента Русия не дава и дума да се издума Северна Осетия, която е на нейна територия, да се присъедини към Южна, за да получи този народ национално обединение в единна държава.

Или пък Кипър – 45 години се каканижат т. нар. мирни преговори за обединяване на острова след агресията там през 1974 година на Турция, която окупира половината от него. Както се вижда, не са довели до нищо. Няма и да доведат. От едната страна стои гръцката Република Кипър. От другата – непризнатата от никого, освен от Турция, Севернокипърска турска република, зад която бди мощната армия на Ердоган. Островът ще си остане още 45 пъти по 45 години разделен, но пък е образец за лицемерието на Европейския съюз. Когато някоя държава кандидатства за членство в ЕС, едно от условията е да изчисти всички свои гранични конфликти със съседите. Именно по тази причина членството на Сърбия се отлага безкрайно във времето. Брюксел изисква от нея да признае Косово, иначе няма да бъде приета. Към Кипър обаче това условие бе сметено под килима и ЕС включи в редиците си гръцката част от острова, игнорирайки неразрешения конфликт със северната.

Можем да се върнем и по-назад в историята. Хаваи, където богатите американци обичат да отмарят, е присъединен към САЩ, които пет пари не са давали за мнението на местните жители. През 1893 година американците първо организират на острова преврат и свалят кралица Лилиуокалани. Назначават марионетно правителство. А не след дълго директно окупират Хаваи и слагат край на независимостта на този народ.

Международното право е химера. То е като дъвка, която всеки може да размлясква според актуалните си интереси. Големите държави прилагат това право спрямо малките народи както им отърва, но дума не дават да се продума, когато става въпрос за техните собствени територии.
Конфликтите се решаваха и ще продължават да се решават само със сила. Никакви либерални вечеринки край кръглата маса няма да свършат работа. Затова, когато чуете американски, руски, брюкселски дипломат, или пък външната министърка на България Екатерина Захариева, да каканижат, че конфликтът в Нагорни Карабах може да се разреши само по мирен път, да си знаете - лъжат. Международно право няма. Съществува само правото на силата.


 


В категории: Политика


Алисия се разсъблече
Алисия се разсъблече 27/07/2021, Вторник 18:58 2
5
Коментара по темата
5.
Сокерезинвест ООД
18.10.2020 23:47:42
3
3
Конфликта м-у Арменци и Азери прилича на кървава разпра м-у 2 цигански клана в ЦИГАНСКА махала
4.
до Rob Ivanoff
18.10.2020 16:36:47
0
14
Защо толкова държиш да ни показваш тъпотията си обзела главата ти ? Глупост след глупост бълваш. Елементарни повърхностни разсъждения. Хайде бягай, че ставаш досаден !
3.
Дража Вълчева
18.10.2020 16:19:02
10
1
Да се пукат не ни интерисува!
2.
Sigra-Burs
18.10.2020 16:13:49
8
25
А на нас тука, разни ориенталски навлеци като, Кеворкян, Бабикян, Хекимян и др, се опитват да ни дават акъл, и да ,, оправят,, българските работи. Не ви искаме нищо бе, инфилтранти. Оправете си първо Армения, че е най-мизерната азиатска дупка. Революциите и въстанията, там си ги вдигайте. Ние сме мирна страна, можем и без интригите ви. И дъска за кочина не става от вас.
1.
питанка
18.10.2020 15:41:10
17
11
Правдива статия ! Единствено е пропуснат факта, че такива държавици като България са превърнати в колонии. В които волята на задокеанският ни Господар е на първо място ! Скъп американски ток. Самолети плащани предварително. После пак и пак. Ядрен реактор. Домъкната от майка си втечнен техен газ. Три военни бази без стотинка наем... и т.н и т.н. НО НАЙ-ОБИДНОТО Е : ПАМЕТНИКА НА ХОРАТА БОМБАРДИРАЛИ НЕВИННИТЕ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ ! ВОЕННО ПРЕСТЪПНИЦИ С ПАМЕТНИК ! Позор за паметта на нашите жертви !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Добра идея ли е да се срещате с най-близкия си приятел Добра идея ли е да се срещате с най-близкия си приятел Трябва да обмислите добре всички плюсове и минуси на това да превърнете приятелството си във връзка Жените от тези 5 зодии не могат да забравят бившия Жените от тези 5 зодии не могат да забравят бившия За да преминат към ново преживяване на Лъвовете им трябва много време Рецепта за ябълкови мъфини с тиквички Рецепта за ябълкови мъфини с тиквички Пригответе си едно сладко изкушение Старая се добрите европейски практики да бъдат пренесени в Бургас Старая се добрите европейски практики да бъдат пренесени в Бургас Ще предложим издаването на дневен стикер за синята и зелена зона   Как да направим меки стъпалата ни перфектни за плажа Как да направим меки стъпалата ни перфектни за плажа Преди лягане масажирате краката си с вазелин и след това ги обувате в чорапи, на другия ден ефектът ще е изумителен Вижте до кои държави ще лети EasyJet през август 2021 г. Вижте до кои държави ще лети EasyJet през август 2021 г. България ще има ръст с 16 % Ирония: Ива Митева подписва обезщетения заради калпави закони, които не могла да спре като чиновник Ирония: Ива Митева подписва обезщетения заради калпави закони, които не могла да спре като чиновник Сигурно вече за над 700 000 лв. съм разписала, обясни председателката на парламента Погледайте Бургас днес над „Крайезерна” и „Т.Александров”, време е за мащабния пътен възел на бъдещето Погледайте Бургас днес над „Крайезерна” и „Т.Александров”, време е за мащабния пътен възел на бъдещето Обосновка и цели на проекта, който ще реши завинаги проблемите с трафика в този претоварен район от града Арестуваха Алф от Силистар, дават го на прокуратурата Арестуваха Алф от Силистар, дават го на прокуратурата Георги Георгиев ще бъде обвинен по чл.278 – за унищожаване на защитена територия   Кафето поскъпна драстично Кафето поскъпна драстично Опустошителните метеорологични условия в Бразилия са една от главните причини за покачването на цената на арабиката
Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Няколко души са пострадали, двама от тях сериозно Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Д-р Рони Джаксън е съмнителен източник, преди е говорил глупости и за Тръмп За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две Глашатаите на либералния консенсус у нас са облечени в мантията на новия морал – нищо, че са същите труженички от стария, макар и префасониран и саниран с европари бордей Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Вместо цигари, тютюневите гиганти ще произвеждат лекарства В Германия обмислят ограничения за неваксинирани В Германия обмислят ограничения за неваксинирани Мярката, ако случаите на заразени с коронавирус се увеличат Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Извинението е последния от серия неуспехи за Аналена Бербок Отменят полицейския час на остров Миконос Отменят полицейския час на остров Миконос Отпада и забраната за музиката в заведенията през цялото денонощие. Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Криптовалутата достигна най-високото си ниво от средата на юни досега Стотици евакуирани заради пожарите на остров Сардиния Стотици евакуирани заради пожарите на остров Сардиния Около 10 000 декара са опустошени Безплатен секс за спортисти Безплатен секс за спортисти Ако докажете, че сте номер 1, някой от нашите модели ще ви покаже специалните си умения, обяви сайт за възрастни
Атанас ПЕКАНОВ Експертният потенциал в някои институции е нарязан на скрап Виц на деня Виц на деня Говорят две сексоложки:
- Коя е любимата поза на жените?
- Мъж, който е наведен над щанд с бижута...
Виц на деня Виц на деня Един споделя на приятел:
- Записах гласа на жената с касетофон.
- И защо?
- Прави ми кеф да я спирам в средата на изречението...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Все отнякъде трябва да се започне! - казал френският кавалер, целувайки ръката на дамата.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори