×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За задължителните маски в офиси, политиката и ортопедите-вирусолози


За задължителните маски в офиси, политиката и ортопедите-вирусолози
Проф. Асен Балтов днес отново подкрепи маските като предпазно средство въпреки противоречивите сведения по темата в научните среди
12 Октомври 2020, Понеделник, 15:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Докато в страни от Европа с подобна на българската статистика се опитват да премахнат нацяло ограниченията, по новините в България се твърди, че има ръст и ако тенденцията се запази, са необходими нови мерки

За задължително носене на маска на закрито, не само в магазините, но и в офисите на фирми, призова днес директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, който подчерта, че ще проведе среща с членовете на Националния оперативен щаб, на която ще препоръча въвеждането на тази мярка, ако броят на болните се повиши. „Ако ние носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра. Ако тенденцията се запази и през следващите седем дни, ще трябва да се вземат някакви мерки“, каза в ефира на bTV тази сутрин професорът.  

Още на пръв поглед в изказването му има няколко акцента, които подлежат на сериозен коментар. Нека припомним, че роденият през 1966 г. уважаван лекар и директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов е завършил Медицински университет-София през 1994 г., две години по-късно специализира оропедия и травматология, а от 2006 до 2013 г. е ординатор в Катедра „Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия“. На самия сайт на елитното лечебно заведение в столицата, той е описан като „специалист в областта на оперативно лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза“. Забележимо, никъде в биографията му не се споменава „вирусология“, „епидемиология“ или „инфекциозни заболявания“ – специалности, които биха били много по-подходящи при даването на подобни коментари. В този контекст явяването му по телевизията и бъдещата му „препоръка“ към НОЩ навява по-скоро на политика, отколкото на медицина, въпреки че проф. Асен Балтов е безспорен специалист, който е спасил от инвалидност стотици, може би хиляди пострадали от различни травми на костите и сухожилията българи.

Но да оставим това настрана. Нека погледнем статистиката, да погледнем и примери от европейски страни, да видим и последните изказвания от СЗО, да прегледаме и тестовете, които се правят. 

Първо, статистиката в България сочи, че действително има ръст на положителните за коронавирус, според методологията на PCR тестовете, хора. Подчертаваме – положителни съвсем не означава болни, в някои случаи дори не означава хора със симптоми. Флагман.БГ е писал и преди за PCR тестовете и техническите им спецификации, като още в предна наша статия обяснихме, че процентът на фалшиво-позитивните при този вид тестване е значителен, понякога надвишаващ 60%, а самия процес на многократно мултиплициране на РНК материал бе отречен от самия създател на метода – покойният Кари Мюлис – известно време преди смъртта си сам отрече ползването на собственото му творение с диагностични цели. 

Защо PCR тестовете са научно безсмислени

В същото време, в което броят на позитивните расте, броят на смъртните случаи остава на едно и също ниво. Друг е въпросът и че България е сред челните позиции на хоспитализирани хора, имали нещастието да бъдат „диагностицирани“ като положителни с PCR тест. Тук той е около 15%, докато в по-голямата част от Европа той не надвишава 5-6%. Вирусът е същия, но тук изглежда или се държи по-различен начин, или просто повече хора влизат в болница превантивно.

Относно самите маски пък все още няма постигнат консенсус. Спред проучване, водено от д-р Денис Ранкорт, „носенето на маска не предпазва от респираторни заболявания, които се предават по въздушно капков път“. Можете да го прочетете ТУК. В същото време маските у нас се носят и проформа – не се сменят, рядко се перат и стоят като лигавник под брадичките на мнозина. Това, без изненада, е практика и на запад. За тази тяхна употреба обаче има проучвания и те сочат категорично, че неправилната им употреба увеличава риска от заболяване на горните и долни дихателни пътища. 

Второ е редно да се разгледат данните от Швеция и Дания – първата в началните месеци на пандемията бе заклеймена като „най-лошата“, бе давана за пример за това как НЕ трябва да се прави по време на пандемия и т.н.; а втората – отскоро започнала да дава „на заден ход“ откъм мерки и т.н.

Мнозина са запознати, че в Швеция маски не се носят още от началото на пандемията. Там, без така таченото от експертите в България предпазно средство, кривата вече е плоска и макар в последните дни да се вижда нов ръст в броя положителни тестове, смъртността остава еднаква – също като в България. 

В писмо до Европейския център за контрол и превенция на болестите, още през април шведският лекар начело на техния Оперативен щаб д-р Андерс Тенел написа, че „...че твърденията, че маските спират или забавят разпространението на вируса, са непроверени... и могат да имат негативен ефект върху психиката на хората“. И дори днес, когато уж кривата на новозарезените пак започвала да се качва в Швеция, той продължава да твърди така: „Няма абсолютно никакъв смисъл от маски на публични места, нито на затворено, нито в градския транспорт“. А днес брилянтния ортопед проф. Асен Балтов коментира, че трябвало да се въвеждат нови мерки в България, ако тенденцията се запази същата. Коя тенденция – на по-голям брой тестове и на приемане на повече хора в болница, или реалната – тази, която сочи, че смъртните случаи седят на едно и също ниво от повече от 4 месеца?

Всъщност подобна е ситуацията в Дания. Наскоро и там започна учебната година. В класните стаи нито учениците, нито учителите носят маски, а социалната дистанция е абсолютно премахната като концепция. И макар през август датското правителство да въведе задължителни маски в градския транспорт, на този етап по всичко личи, че съвсем скоро и тази мярка ще бъде премахната – в контраст с искането за нови мерки в България.

На трето място е интересната позиция на втория най-важен човек в СЗО – Дейвид Набаро. „Световната здравна организация не съветва нито една държава да преминава към строгите мерки от март. Единственото време, в което бихме препоръчали налагането на строги мерки, е когато е необходимо държавите и медиците да се реорганизират, прегрупират и да балансират наличните ресурси“, каза той изненадващо в интервю по SpectatorTV. И докато от СЗО говорят за край на затварянето на хората по къщите им, в България усилено се прокрадва слух в социалните мрежи, че съвсем скоро предстои „втора вълна“ на затваряне. От правителството засега отричат, но ще припомним, че едва 2 седмици преди обявяването на Извънредното положение в страната от ген.майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, същият от екрана говореше, че грип „Тип Б“ е по-опасен от новия коронавирус.

В същото време няма и консенсус за това каква точно е смъртността от новото заболяване. Докато началните статистики сочеха за 1 до 5% - повече от стократно по-голяма смъртност от обикновените грипни епидемии – то по последни проучвания от август т.г. този процент е стигнал до 0.04. Изследването е проведено в САЩ от д-р Скот Атлас – старши съдружник в Хувър института към Станфордския университет. Макар и цитираното проучване все още да не е обявено за официално то сериозно се доближава до единствения случай от началото на пандемията, който е истински показателен за смъртността от новия вирус при хора над 65 години – круизният кораб “Diamond Princess”, който като затворено, изолирано място е перфектен за изследване. С екипаж от 3711 души, 700 имаха положителни проби, а 14 починаха вследствие на усложнения. Казано с други думи от 3711 контактни на кораба – предимно пенсионери – едва 14 души са починали от новия коронавирус; или смъртността от SARS-CoV-2 на “Diamond Princess”  се равнява на 0.3% от общия брой хора на кораба; или 2% от общия брой положителни проби.

С искрено уважение към проф. Асен Балтов, ще цитираме думите на колегата му – инфекционистът доц. Атанас Мангъров: „Всяка жаба да си знае гьола“. Това ортопед да коментира вирус и пандемия е същото като вирусолог и епидемиолог да коментират фрактура на лакът или коляно. А дали Щабът, който отскоро пак е в медийното пространство и който е оглавяван от коремният хирург специалист ген.майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ще се вслуша в „препоръките“ на изпълнителния директор на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ – това е въпрос, отговор на който ще получим в идните дни, „ако тенденцията се запази същата“.
 


В категории: COVID-19


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
17
Коментара по темата
17.
До Bingo
13.10.2020 01:33:36
3
4
Да не можеш да пишеш грамотно, но да наричаш професор кръгъл идиот... Евала брат.
16.
Станислав
13.10.2020 01:30:15
4
5
Аз не съм медик или учен нито съм "компетентен" журналист. Ще кажа само, че в началото всички бяхме с маски в нашия офис и болни нямаше. Свалихме маските защото сме или поне бяхме от тези всезнаещите и аз лично трябваше да повярвам в съществуването на този "безобиден" вирус по възможно най-трудния начин. Та аз като вече препатил искам да попитам ДРУГАРЯ журналист,би ли влязъл в инфекциозното отделение без маска и без каквито и да е предпазни средства, искам също да попитам ДРУГАРЯ журналист дали е наясно през какво минават болните, че така усилено иска да набие в главите на хората колко безполезни са маските.
15.
Bingo
12.10.2020 23:32:53
6
4
Нямах нерви да прочета цялата статия, но сутринта гледах интервюто с проф. Балтов и мога да заявя, че въпреки титлата професор той си е кръгъл идиот. 7 месеца след началото на извънредното положение, да накараш хората на работните си места да бъдат с мизерни маски си е чист идиотизъм. Може ли този професор, да обясни лятото при работещи климатици който разпространяват всякакви вируси
и бактерии как така не се случи дългоочаквания бум или и той ще се оправдае със сухото време макар тук по морето такова да не съществува. Този Герберски тарикат да си гледа бизнеса с болните и да не се меси в правата на хората.
14.
До Асен
12.10.2020 22:19:19
2
3
И що няма празни легла? Биха тъпана март месец, навираха в болниците всичко що мърда, без да е за болница. Изтормозихте персонала. Какво правихте 7 месеца, та не осигурихте персонал и болници?
13.
асен
12.10.2020 20:47:49
3
6
това момченце дето е писало тук нещо като нищо да беше проверило че в всички бургаски болници които лекуват ковид няма празни легла и ги карат вече в облстта ама и там са на свършване и ще стане и при нас на пода да лежат болни а професор Балтов може да не е инфекционист ама е лекар и като студент е учил всички болести плюс това е шеф на Пирогов и сутрин се правят рапорти за всяко отделение така че моля неграмотните да не пишат глупости
12.
Гошо
12.10.2020 18:19:21
5
7
Ей, смляхте се да го цитирате Мангъра. Ама нормално де - той в момента е "флагмана" на всички полуграмотни антимаскъри, анти-ковид и прочее малоумници.

Защо не го проверите какъв точно експерт е и колко научни труда има публикувани? Има точно 11 статии, и то на нито една не е първи автор.

Ама имал 30 години опит - в неговия случай това означава, че 30 години яко е настъпвал мотиката по почина проба-грешка. Как не се научихте, че мнение на авторитет е най-ниско в доказателствената пирамида. Заключения се вадят с научни изследвания, подкрепени с проверени факти, ама вие за това капацитет очевидно нямате.

Интересно, че одеве ви излезе материала с д-р Москов, който много добре ви отива на анти-джендърската идеология, обаче пропуснахте някак си, че е споменал как Мангъра трябва да е в затвора заради простотиите си.
11.
Определено
12.10.2020 17:50:40
4
8
и чехите си мислеха, че по-строгите мерки са силно преувеличени и свалиха маските още през юни. Само в метрото ги носеха. Погледнете им сега статистиката и я сравнете с тази на Германия например. Чудят се сега кое по-напред да ограничават и затварят. Маските са за снижаване на риска. Останалото е дисциплина, дистанция и дезинфекция - това го каза вече професор Балтов. Бих добавил - проветряване на помещенията.
10.
АЗ
12.10.2020 17:03:58
14
12
МАЛОУМНИЦИ И КРЕТЕНИ.......НОСЕТЕ МАСКИ И КАТО ЯДЕТЕ,И КАТО СПИТЕ...ТЪПАНАРИ
9.
Rincewind
12.10.2020 16:49:38
9
13
Полуграмотни журналисти, настанени на общинската хранилка да рекламират Партията, се изхождат със самочувствие по тема, която мозъчетата им не могат да проумеят. На всичко отгоре изливат словестна диария върху ерудирани, уважавани и доказали се Човеци като проф. Балтов. Пишете статии за чупакабри, енелота, врачки и гадатели, преписани от руските ви колеги по дъно.
8.
*********
12.10.2020 16:43:35
2
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
7.
От къде
12.10.2020 16:38:10
4
18
на къде журналиста Русчев обаче, противопоставя мнението си базирано на извадки някакви от интернет на мнението на лекар който е и професор и директор на най-голямата болница за спешна помощ у нас с голямо ковид отделение при това.
6.
аман
12.10.2020 16:34:52
8
24
Гошо, хич не съм ти чела коментара. Ама не забравяй!
1. Този човек е шеф на най-голямата болница в страната.
2. Всички лекари завършват медицина, чак след това стават ортопеди, вирусолози и т.н.
3. Един журналист едва ли е голям капацитет в медицината.
4. Като мислиш, че маските не вършат работа, напиши един комнетар на института Кох и им дай идея кое върши работа.
5. Лекарската експертиза не се добива в медиите.
5.
Ами
12.10.2020 16:33:46
20
18
Изключително манипулативно написана статия. Отделно, че невръстният на вид журналист Русчев противопоставя дефакто мнението си базирано на подбрани изказвания и факти от интернет,които си е харесал, на мнението на лекар, професор и директор на най-голямата болница за спешна помощ в България. Интересно защо, ако е въпрос на специалности не поставя най-високо мнението на доц. Кунчев да речем, който от главните действащи лица в този спор е единственият епидемиолог или на проф. Кантарджиев, който е и директор на Националният център по Заразни и Паразитни болести. И понеже този журналист споменава флагмана на отричащите проблема с ковид 19 доц. Мангъров, който е инфекционист е редно да споменем, че приоритет на специалността Инфекциозни болести е лечението им. А този мастит специалист в тази област е странно милчалив по отношение на лечението на ковид 19, а и сам каза неохотно, че напрактика не се занимава с лечение на този вирус. А в същият този момент няколко лекари берат душа в интензивните отделения болни от ковид и би бил по-полезен там примерно този мастит и опитен лечител на инфекциозни болести отколкото в телевизионните студия, където май е по-активен.
4.
ха ха
12.10.2020 15:53:48
10
15
Внимание, много умен грип, само по институции на държавна и общинска издръжка ходи, училища, детски градини, старчески домове, болници. Защо още не е влязъл в НАП или в МВР, няма ли калинки да кажат на тиквата, че е време, не издържам на напрежението вече, ха ха ха
3.
а
12.10.2020 15:38:46
5
16
14 починали от 700 заразени са 2%, а не 0,2%.
2.
Лост
12.10.2020 15:27:36
1
6
До Аха
Не можеш там, защото хем ти показват, че на сгънката трябва да кашляш, хем с лакътя трябва да отваряш вратата.
1.
Аха
12.10.2020 15:18:08
9
15
Ще си носим маските на лакътя - в чест на ортопеда проф. Балтов и защото по последни проучвания на Магаданския университет така предпазвали най-добре... от уроки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори