×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проверка доказа: Частните уроци в Бургас най-скъпи


Проверка доказа: Частните уроци в Бургас най-скъпи
В Бургас някои от уроците скачат до 90 лева, докато в София за същите се плаща по 30-40 лева
05 Октомври 2020, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

От 3000 до 5 000 лева броят родителите на бургаските седмокласници за подготовка за национално външно оценяване

 

С началото на учебната година сайтовете са пълни с обяви за частни уроци по различните предмети. И докато във столицата цените варират между 10, 25 или 30 лв., то в Бургас скачат до 90 лв.

За столицата има разнообразни обяви, като могат да бъдат намерeни оферти на доста прилични цени. Само срещу 10 лв. за 45 минути частен учител предлага уроци по математика за ученици от 4-и до 12-и клас, кандидат-студенти и дори студенти, пише вестник „Монитор“

Учителка пък предлага частни уроци по немски и английски език срещу 12 лв. на учебен час. Толкова взема и за подготовката за миниматурите в 4-и и 7-и клас по български и математика. Друг частен учител офертира индивидуални занимания по български език и математика, текуща подготовка на ученици 1 - 7 клас, методическа помощ за гимназистите, подготовка за външно оценяване и кандидатстване след 7-ми клас, подготовка за матури или кандидатстудентски курсове само срещу 14 лв.

Действащ журналист и редактор в издание за култура също предлага частни уроци по български език и литература. Срещу 20 лв. на час подготвя ученици от 1 до 12 клас кандидат-гимназисти и кандидат-студенти. „Ръководя се основно по учебния план на софийските училища, осигуряване на допълнителни материали за проверка и затвърждаване на материала, помощ с домашни работи, подготовка за контролни и тестове, поправителни изпити”, пише в обявата на журналиста.

15 лв. за индивидуални уроци по химия пък иска дългогодишен преподавател за подготовката на ученици и кандидат-студенти за медицинските университети в страната. Ако преподава едновременно на двама, мизата пада на 12,50 лв. на човек. По-солено излиза подготовката по биология. Университетски преподавател подготвя кандидат-студенти по медицина, фармация и дентална медицина срещу 25 лв. на час. Обучението се осъществява в малки групи до 3-ма човека, става ясно от обявата.

От 3000 до 5 000 лева броят родителите на бургаските седмокласници за подготовка за НВО (Национално външно оценяване). Най-амбициозните, които са започнали подготовка от ваканцията или година по-рано, плащат двойно повече Изпитите по български и математика, по-известни като "малките матури" подлудяват вкупом деца, майки и бащи. Таксите за частни уроци растат с всяка година нагоре и вече са достигнали скандални размери. В морския град в момента урок по БЕЛ при частен учител струва поне 30-35 лева, а най-търсените литератори вземат и повече. Таксата е за два учебни часа. Индивидуалните уроци по математика са още по-скъпи. Решаването на задачи започва от 45 лв. за урок и стига до 90 лв. ако се случва при топ математик. Тук обаче продължителността на урока подлежи на допълнително договаряне. Дали посочените суми ще се плащат за два учебни, или астрономически часа е въпрос на пазарлък. Системната подготовка за матурите след 7-ми клас изисква поне веднъж седмично да се провеждат уроци по двата предмета. Сметките показват, че за една учебна година обучението на частно с индивидуални уроци излиза между 3 и 5 бона. Много родители обаче, за да гарантират по-голям шанс на децата си по пътя им към елитните гимназии, започват подготовката още от 6-ти клас и плащат точно два пъти повече.

"Без частни уроци приемът в езикова или математическа гимназия е мисия невъзможна", твърдят и родители и учители. Родителите твърдят, че форматът на изпита на НВО по математика не съответства на усвоените знания в учебната програма в училище. Този по БЕЛ пък съдържал уловки и подвеждащи условия, които едно 13-годишно дете не може да съобрази, ако предварително не са му показани къде са "капаните".

Учителите признават, че има проблем и някъде нишката се къса. Причината според тях е в огромния обем материал, включен в учебната програма, който не съответства на предвидените за преподаване и усвояване учебни часове в школото. Този проблем е известен от много години, но с всяка следваща учебна година материалът продължава да се увеличава, а отделно да се добавят и нови предмети, които "изяждат" часовете на основните. Обществена тайна е, че месец или два преди матурите седмокласниците в цяла България спират да ходят на училище и бясно учат само за матури. Цели класове спират да ходят на училище, защото материалът по БЕЛ и математика, включен в изпитните формати е огромен и тежък за децата. Отсъствията се оправдават масово с извинителни бележки от родител или лекар.

Подготовка за матурите се предлага и в групова форма с до 5-10 деца на урок, а урокът струва 20 лева на човек. С бясна скорост растат и цените на частните уроци за подготовка във ВУЗ-овете. Най-жестоката сеч е за кандидат-студентите по медицина. В Бургас уроците по биология, при доказан преподавател, струват точно 50 лева и обикновено са за астрономически час, но при някои корифеи цената е за учебен час. Химията върви една идея нагоре - от 50 до 70 лева на урок. Материалът по двата предмета е огромен и подготовката изисква кандидат-студентите да посещават редовно частни уроци поне две години. Затова и подготовката на бъдещите медици започва още преди да са започнали 11-ти клас. Сметките показват, че уроците по биология и химия за две години излизат между 8000 и 10 000 лева.

Цените за подготовка за влизане в елитните училища във Варна са скочили от 20 до 100 процента, според качеството и нивото на преподавателите. Десетки са частните преподаватели и центрове за обучение и кандидатстване след 7-ми клас, като повечето доскоро вземаха по 10 лева на учебен час и 15 лева за астрономически за индивидуално обучение по БЕЛ и с 5 лева повече за обучение по математика. Още преди пандемията обаче във Варна е имало преподаватели с висока успеваемост на обучение и тарифи от по 40 лева на час. Така че повишаването на цените за индивидуална подготовка не е от днес, коментират ангажираните с частните уроци преподаватели. По-изгодни са центровете за подготовка, но там се събират групи с деца от различни училища, които учат по различни програми и учебници и общото обучение не дава добри резултати. Индивидуалните форми на обучение също не се получават, затова и родителите предпочитат да плащат повече, но за частен учител с име и авторитет, който се е доказал през годините, обясняват от гилдията. При обучението за кандидатстване след 7-и клас се провеждат и пробни изпити по български език и литература и математика, които проверяват нивото на ученика. При установяване на пропуски, се акцентира върху тях, за да бъде подготовката на ниво. Малко по-скъпи са частните уроци по биолгия и химия за подготовката на кандидат-студенти за медицинските университет и други вузове. Гарантираният успех идва с добра подготовка при цена на урок от 25 лева нагоре. Пазарът показва, че за частни уроци сега родителите трябва да броят някъде около 2500 - 2800 лв. за учебната година. Мнозина дават и повече, за да увеличат шансовете на децата си за вход в елитните гимназии.

Между 20 и 40 лв. варират груповите уроци по химия и биология във Враца, ако става дума за подготовката на кандидат-студентите. За ученици на час ставката е по-малк - 15 за химия и 12 за биология. Подготовката с учител по английски също зависи от възрастта. До 12 клас за 60 минути урокът е между 10 и 14 лв. За кандидат-студентите пък е 20 лв. но за 90 минути. Уроците по български език пък са по 10 лв.

15 лева е частен урок в Добрич за кандидат гимназисти - уроците са основно по български език и математика. Цената е за един астрономически час и е от последната кампания. 20 лева пък е частният урок за кандидат студентите. Любопитното е, че частните уроци на началните учители също скочиха на 15 лева за един астрономически час от една година насам. Преди те бяха по 8-10 лева. Причината за драстичното поскъпване е в голямото търсене.

Във Велико Търново се предлагат основно частни уроци по български език и литература, история и английски език В повечето обяви цената е 10 лв. на учебен час от 45 минути. Един от предлагащите частни уроци по английски език в Свищов е обявил специална промоция во края на октомври от 5 лв. на учебен час.


В категории: Бургас


22
Коментара по темата
22.
Аман
06.10.2020 08:40:49
0
7
1. Мит е, че образованието в Бг е безплатно! Тези частни уроци са си паралелно платено образование!
2. Мит е, че БЕЗ частни уроци няма как да те приемат. А този мит обслужва и захранва частните уроци
Аз съм завършила езикова гимназия в Бс, на уроци не съм ходила, бях сред първите 10 приета. Детето ми не е ходило на уроци и го приеха. Племенник ходи и на курс, и на уроци, но не го приеха....
21.
Защото
05.10.2020 23:47:40
6
3
БургазЛии са тъпи,как защо?
20.
jhj
05.10.2020 22:40:40
0
4
И открито дискриминира учениците които не ходят на уроци при нея
19.
ff
05.10.2020 22:37:46
1
11
Но трябва да си декларират приходите и да плаща данъци
18.
до 11
05.10.2020 22:29:34
0
10
Учителите не са държавни служители.
Според чл. 2 от Закона за държавния служител (от август 1999 г., приет в изпълнение на чл. 116 на Конституцията) „Държавен служител е лице, което по силата на административен акт за назначаване заема платена щатна длъжност в държавната администрация и подпомага орган на държавната власт при осъществяване на неговите правомощия.“
17.
gradsko
05.10.2020 21:22:41
7
18
Вьпросът е, че учителите взимат вече прилични заплати и вече нямат оправдания да не работят. Лошото е, че са го дали през просото и няма никакво качество.
16.
Да бе
05.10.2020 20:59:56
1
14
Глупости! Дъщеря ми без частни уроци влезе в ПМГ! Как пък не съм тръгнал да пълня гушите на алчните даскали...90 лв на урок?!? Много ми е чудно данъци плащат ли тези или сме в сектор- сива икономика...
15.
Ха ха ха
05.10.2020 20:52:40
0
8
И пак са неграмотни!!!
14.
Ани
05.10.2020 20:47:46
4
21
Досега не съм чула учител да плаща данъци за доходи от частни уроци или някой глобен за това , че укрива доходи. Или в България учителите са извън закона? НАП глобява, затваря обекти за дребни стотинки на хора ,които се самоосигуряват и плащат осигуровките на учителите. Това не е ли толериране на корупция?
13.
Бургазлия
05.10.2020 20:27:26
2
15
Няма ли да има проверка да покаже, че Бургас е най високи данъци и такси а заплатите на 12-13 място в страната. Айде да видим!
12.
Минчева
05.10.2020 20:18:57
1
16
Една будителка от езикова гимназия още преди 20 години ,на който й плащаше един измислен курс от 500 лв пишеше 5 и 6, а всички други бяхме на матури.Сега е директор, представям си какви далаверки реди с измислени ремонти и курсчета.
11.
Бг резил
05.10.2020 20:12:29
8
20
Между другото инспекцията по труда защо спи?Държавните служители нямат право да работят втора работа, а нерегламентирани уроци с пари под масата или прекрити като дарения и т.н. са незаконни.Тоест всеки учител, даващ частни уроци трябва да е уволнен.Същото е и с полицаите в извън работно време.
10.
*********
05.10.2020 20:09:47
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
Батето
05.10.2020 20:05:06
4
15
Насила хубост не става. Някои хора надценяват много децата си и имат нереални очаквания за тях спрямо интелектуалните им възможности. Ако не можеш да влезеш в който и да е университет/училище във България или си прост или просто не ти се учи. Тва е
8.
007
05.10.2020 19:58:43
3
23
Само ми кажете според вас нормално ли е по български и литература общо за 1 ден да се носят 7 неща( 2 учебника, 3 помагала и 2-3 тетрадки)?И има още 5 предмета примерно.За кое по- напред да се подготви?Да не говорим, че масово са неграмотни.В долните класове вместо да упражняват правопис и краснопис учат компютри без компютри или Човек и общество, където нищо не помнят и знаят.
7.
боко борисоФ
05.10.2020 19:55:15
1
17
митю не ходеше на частни уроци и
пак завърши тоха с отличен и
вижте какъв голЕм начЕлник стана!
6.
Тажно
05.10.2020 19:47:29
8
22
Тва са пари на вятъра. Да ти трябва специален учител да научиш елементарни неща хаха. Едно е да ходиш на уроци, друго е да го научиш, запомниш и разбереш. Днешните лапета са тотални олиг*френи. Тези които нямат мама/татко да наследят нещо или да ги уредят някъде ги чака много тежко бъдеще, но те не го осъзнават. Цял живот бармани, охрани, склададжии, берачи на пловоде, шофьори, сервитьорки, фризьорки и продавачки. Да работиш имигрантска работа във собствената си държава, тъжно деа мноо тъжно.
5.
Бургазлия
05.10.2020 19:35:13
0
23
Плащате си "дарението" и ви приемат.
4.
Родител
05.10.2020 19:33:10
0
25
Настоятелството на една елитна гимназия провежда евтини курсове срещу съответното дарение.
3.
до Мон
05.10.2020 19:25:46
4
31
Защо в чужбина учениците не ходят на частни уроци?
2.
давам уроци
05.10.2020 19:21:08
3
11
Ако майката може да свири на духов инструментЪ
1.
АЗ
05.10.2020 19:06:10
9
29
И ПОСЛЕ ДАСКАЛИТЕ ПАК РЕВАТ ЗА ПАРИ.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори