×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отдавна обмислях да напусна БСП – партията се изчерпва, в нея няма нищо модерно, младите бягат


Отдавна обмислях да напусна БСП – партията се изчерпва, в нея няма нищо модерно, младите бягат
Засега не можем да говорим за политически проект, сред нас няма човек с харизма
05 Октомври 2020, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка-архив: Авторът

През цялото време съм казвал „другари, това не е влакът за Бургас, а за Видин“, твърди депутатът

Димитър Стоянов е на 68 г., бургаски депутат. Миналата седмица заедно с още петима се отцепи от парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“. Всички те станаха народни представители със статут „нечленуващи в ПГ“.

Стоянов и колегите му напуснаха с критики към Корнелия Нинова и обкръжението й, които превърнали БСП в партия с еднолично управление и с националпопулистка идеология.

- Г-н Стоянов, колко години бяхте член на БСП, преди – БКП?

- Бях член от 5 юни 1979 г.

- Помните дори датата!

- Приеха ме на рождения ми ден – затова се помни. До началото на 1990 г. бях член на БКП, след това бях служител в службите за сигурност. Тогава се деполитизирах.

Впоследствие напуснах и МВР, станах адвокат. През декември 1996 г. имаше ден, в който се бе наредила голяма опашка от хора пред кантората ми. Тогава се появи един мой приятел от службите, който бе вече пенсионер, и започна да нахалства – едва ли не да изпревари другите. И аз го питам „какво има“, а той казва „какви са тези работи, каквито ги правиш – партията пропада, а ти седиш тука, посрещаш клиенти и не знам си какво; трябва да помагаш“. Аз тогава затворих кантората и оттогава до онзи ден продължих.

- Спомняме си – тогава беше кризата по Жанвиденово време.

- Да, точно тогава. Това е в общи линии, не е много интересно, но е емоция.

- Емоцията е важна и затова напускането Ви изглежда доста радикално решение. Трудно ли го взехте, колко време го обмисляхте?

- О, не, то е отдавна... Аз виждах, че в БСП не отсега, а от години течаха процеси на изчерпване на партията. Отдавна съществува една криза, която е във всички области. Не се вземаха решения, кризата се задълбочаваше – и идеологическа, и идейна, и кадрова, и организационна... Партията намалява катастрофално, няма нищо модерно и съвременно. Младите бягат, възрастовият състав все повече се увеличава – примерно 80-90% са хората на по над 60 години. Никой не взема мерки. Аз очаквах, че в края на краищата ще се появи някой, който ще каже „така не може, тръгваме напред, почваме да градим“. Всичко се свеждаше до това да се спечелят някакви избори, знаете – кога губим, кога спечелим... А когато спечелим, от пет правителства на БСП от 1990-а година досега четири са свалени преждевременно. Едно си изкара четиригодишния мандат, но той след това се отчете като голяма загуба. И това продължава. Аз в някаква степен не виждах перспектива, надявах се на ръководството, но сега видях, че проблемите се задълбочават. Иначе приемам резултатите от това, което се получи. Нямам нищо против тях. Нямам нищо против и курса, който се поема в друга посока, но това не е моят път. Това, което съм правил, през цялото това време, ако трябва образно да го обясня – аз съм казвал „другари, това не е влакът за Бургас, това е влакът за Видин“.

- Какво значи това?

- Значи, че не тръгваме към целите, които декларираме, а вървим в друга посока. Няма нищо лошо, след като всички са го решили това нещо...

- Добре, но сега, след като шестимата напуснахте „БСП за България“, се забелязва, че сте доста активни – постоянно излизате с ваши позиции. Това като че ли трябва да подскаже, че готвите политически проект.

- О, не. Засега не можем да говорим за някакви политически проекти. На този етап демонстрираме активност, защото смятаме, че така би следвало да работи групата на БСП, защото от 80 души не може само 8-10 да са активни, а на останалите предназначението им да е да седят, да ръкопляскат и да се съгласяват с всичко. Ние показваме как би трябвало да се работи. Но за политически проект на този етап не можем да говорим, защото нито един от нас не е толкова популярен и няма тази харизма, с която да увлече хората, и след който да тръгнат всички. Обсъждат се различни идеи. Докъде ще се стигне, в момента е трудно да кажем. Но поне едно е ясно. От миналата седмица досега се обясняваме защо сме напуснали и т.н., но на нас никой не ни е виновен. Това е наше решение и нямаме нищо против никого. Не се борим с БСП, ако това се очаква. Нямаме нищо в личен план срещу Корнелия, просто това не е нашият път. Благодаря за това, което е било, но ние продължаваме в друга посока.

- От БСП обаче, включително и вече бившите Ви съпартийци от Бургас, призоваха шестимата да напуснете парламента. Как им отговаряте?

- Много хора могат да призовават всичко. Това са политически актове. Аз няма да се учудя, ако към нас се предприемат и по-крути и насилствени действия, защото в парламентарната група на БСП има много несъгласни хора и по някакъв начин те трябва да бъдат предупредени, че не могат да вървят в тази посока и да предприемат подобни действия. Иначе, ако трябва да отговоря теоретически – спрямо Конституцията, народният представител представлява целия народ и работи за интересите на народа, а не е представител само на тези, които са го избрали. Бургаската областна партийна организация е от 3000 члена, а за мен преференциално са гласували 4600, ако трябва така да тръгнем да говорим с цифри, което е безсмислена работа. То и народът не беше съгласен с това, че три месеца не работихме и бяхме излезли (депутатите на БСП бойкотираха парламента в началото на 2019 г. - б.а.), но аз не видях някой да си подаде оставката. Не видях и някой да направи разбор на това, което се случи – какво спечелихме от това, какво ни помогна то.

- Шестимата все пак ви възприемаме като обща група, защото напуснахте заедно. Прави впечатление, че критикувате управлението и Бойко Борисов. Какво обаче е мнението ви за главния прокурор Иван Гешев и за задкулисието около Доган и Пеевски?

- Ние споделяме идеите на стачкуващите, но дотолкова, доколкото ние сме в законодателната власт, не можем да се месим в действията на съдебната. И лично на мен ми се струва, че трябва да се отнасяме изключително предпазливо към всичко това. Гешев е избран по законен начин, той не се харесва на всички тези, които са се обявили срещу него и т.н. Съдебната власт трябва да приеме тези решения. Аз не искам да се обвързвам с някакви становища, защото лично аз нямам поглед върху работата на главния прокурор. Моят поглед е върху това, което пишат медиите. Но че има проблеми в съдебната система като цяло – има. И тези проблеми трябва да се решават.

- Беше ли тогава грешка, че Нинова обяви, че БСП също иска оставката на Гешев?

- Това са политически решения, които са взети от ръководството на БСП. Аз не смятам, че нещо е грешно или правилно. Ние сме „за“ оставка на правителството. Тези призиви (за оставка на Гешев) може да са само морален акт, друго не може да се направи. Но никой не е казал, че няма да изпълнява разпореждания на главен прокурор и т.н.

- Казахте, че сте бил в службите. Публично е известно е - извадиха Ваше картонче, че сте бил в Държавна сигурност...

- Да, аз съм се уволнил като подполковник от Националната служба за сигурност. В Държавна сигурност (ДС) бях стигнал до майор. Бях последният началник на ДС в Нефтохимическия комбинат до 1990 г.

- В този контекст, някои твърдят че Доган е най-успешният проект на ДС по време на прехода. Съгласен ли сте с това?

- Всеки може да си има своето отношение към ДС. Аз не искам да реабилитирам никого. Но ще кажа какво мнение наблюдавам през годините. Идва 10 ноември – хората искат промяна. Има един куп хора – неформали, които са били против, които не са имали оръжие, но са били с различно мнение. Има един огромен партиен апарат, който също иска място под слънцето. Има комсомолци. Всеки в една или друга степен е бил служител на предната власт. В един момент той трябва да се определи (...) Ставайки всичко това, се срина държавността. Защото имаше една единствена служба в оня период, която можеше да запази и икономиката и всичко – това беше, искаме или не искаме, Държавна сигурност. Защото тя контролираше икономическите предприятия. Тя можеше да види продажбите „под тезгяха“ и т.н. В момента, в който тя се разгроми, създаде се отрицателно обществено мнение, - предприятията започнаха да се разпродават, да рухват, изгубихме си пазарите и т.н. Това е моето мнение. Сега и да го ровим... то се прави, за да получим лесни отговори на сложни въпроси – че някой някъде е злонамерен и т.н. Запомнете от мен – няма сила, която през цялото време да контролира процеса! Хората от ДС се чудят как да свържат двата края, защото в голямата си част са пенсионери. Даже в самото начало да са се опитали да контролират процеса, след това са се появили други, които са поели контрола.

- Т.е. няма единен център, който да стои зад задкулисието?

- Няма! Какъв единен център?! Всичко работи за пари...

- Т.е. въпросът за Доган не е релевантен?

- Доган си е намерил място под слънцето. Помогнали са му обективни обстоятелства и различни хора - бил е удобен, станал е това, което е станал.

- А Държавна сигурност няма ли някаква роля при него?

- Каква роля да има?! След 10 ноември всички се обединиха срещу нас. Аз бях началник на службата за сигурност, а ходих да си търся работа като шлосер в Нефтохима, защото не знаех на кой хал съм. След това тръгнах да завършвам „Право“. Нали разбирате, че ако имаше нещо, нямаше да тръгвам да завършвам и да ставам адвокат. Аз съм бил така да се каже „на баш-а“ - Нефтохим, където вървят потоците пари. Не казвам, че съм нещо изключително, но и друго мога да кажа – към 10 ноември 1989 г. Държавна сигурност в Бургаска област бяхме точно 67 души. А в областта живееха 400 000 човека. Партийният апарат не знам колко хиляди беше. Така че с тези 67 души... Но легендата е факт и хората вярват. Все пак добре е човек да има елементарни обяснения на трудни въпроси, защото когато тези обяснения ги няма, той пък може да се натъкне на истината. И истината да го ужаси.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
16
Коментара по темата
16.
Чакъров
06.10.2020 23:21:54
1
2
Мите, сега ще можеш да си по-полезен! Успехи!
15.
girla
06.10.2020 10:37:15
1
4
не е много коректно да се бяга от отговорност, не ми звучи това напускане "юридически" издържано
14.
Тотю от Бургас
06.10.2020 08:03:02
10
2
Много правилно становище има адвокат Стоянов и за това го уважавам!
13.
смешник
06.10.2020 07:30:21
3
16
Да бе изчерпала се партията. Изчерпа се възможността да се натискаш все напред за да лапаш. Секна ти кранчето или както казва народът изтъка си платното и ритна кросното. Мерзавец!
12.
Хъм
06.10.2020 07:26:50
1
7
Ще ми се, че Боко започна да си пазарува липсващите дУпетати за необходимото му мнозинство. Вероятно ще има нова конституция.........
11.
Анализата
06.10.2020 00:39:06
2
24
Ах, мишока с мишок, как обикаляше по клубовете за преференции и се заричаше в Партията. Стана депутат и спря да познава тея дето гласуваха за него!Измекяр нещастен!
Корнела не е цвете, ама е по мъж от тоя!
10.
Дернев
05.10.2020 23:45:03
1
8
"Все пак добре е човек да има елементарни обяснения на трудни въпроси, защото когато тези обяснения ги няма, той пък може да се натъкне на истината. И истината да го ужаси." Това искаха да ни кажат. Другото е ала-бала.
9.
Е на ТВА
05.10.2020 22:37:16
4
15
А пропо, ако БСП успее да се задържи в политическто опространство това ще е само и единствено заради келепира и то се вижда от сега. Кликата създадена от Нинова има едниственно целта да остане в парламента.
8.
Е на ТВА
05.10.2020 22:33:26
4
14
Предстои разпад в БСП, колко ще е голям времето ще покаже. Определено партията застарява и дори синовете и дъщерите да поемат фронта са твърде малко. А и левичарските им идеи са несъвместими с настоящето. Не може да има равни и те добре го знаят. Не съм чул или прочел една от младите надежди на БСП да учи в СССР. Всички деца на бившите комунистически лидери учат и живеят в Лондон, Вашингтон, Париж или както го наричаме на Запад. Идва краят на левичарството. Никога не е имало равенство дори и при комунизма а и не е възможно да има.
7.
всички ще я напустнат !!!!!!!!!!!
05.10.2020 22:06:14
2
12
ТАЗИ ПАРТИЯ НА МИЛИОНЕРИТЕ ЩОТО ТЕ НА ВЛАСТ НЯМА ДА ДОЙДАТ НИКОЙ ПЪТ И НЯМА ДА ИМА""" КЕЛИПИР""""!!!!!!!!!!!!КОЙТО УДАРИЛ КЬОРАВОТО УДАРИЛ ОТ ТУК НАТАТЪК ГЛАД ХАХАХА
6.
възмутен теляк
05.10.2020 22:04:39
2
17
Отивай при Цецо. Той повтаря същата мантра за баце.
5.
Га еди кифтета
05.10.2020 21:31:54
2
30
Партията ти беше добра. Сега се била изчерпала. Измекяр.
4.
До 3
05.10.2020 20:43:03
1
16
А аз се отказах още на "другари".
Явно че тези хора още живеят в 20-ти век!
3.
ежко
05.10.2020 20:15:44
0
25
Начи, като стигнах до опашката и пенсионираният приятел от Службите, спрях да чета!
Превеждам!! Дочаках мекото с идването на посредника. След като пучих погалването от червената левичка, разбрах, че работата вече приключих. Почва позволено бъркане в кацата!!! И така 24 г. Но поне пък е верен на старите генерали!!
2.
бай Оня
05.10.2020 20:10:28
7
21
Разбрах. С две думи - бат Бойко плаща по добре
1.
*********
05.10.2020 20:05:05
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори