×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Готви ли се коалиция БСП-Демократична България-Мая Манолова


Готви ли се коалиция БСП-Демократична България-Мая Манолова
6 партии и коалиции са сигурни за следващото Народно събрание, една е на ръба. Цветан Цветанов изостава сериозно, засега
05 Октомври 2020, Понеделник, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

75 % от избирателите на "Демократична България" искат дясно коалиция, но дали ще я получат...

 

Шест политически сили са с най–сериозни шансове да влязат в парламента при избори сега. ГЕРБ и БСП са с почти изравнени шансове. Все още има сериозно ядро от твърдо решили да гласуват, които обаче още избират за кого и това може да обърне резултатите. Това сочат данните от новото национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 21 и 30 септември сред 1031 пълнолетни граждани.

Анализът показва, че ако тази ситуация се запази след изборите, може да бъде създадено правителство на малцинството - БСП, "Демократична България" и политическото движение на Мая Манолова - "Изправи се.бг".

Прави сериозно впечатление, че социолозите все още слабо отчитат влиянието на партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, която е припозната от 0,2 % от запитаните. Рейтингът на друга партия - "Възраждане" също рязко се топи и вече стигна до нива от 0,8 %. Все още не е измерено влиянието на бъдещата структура на Николай Малинов, който създава проруска партия. Очаква се тя да дръпне част от електората на БСП, коментираха пред Флагман.бг политолози.

От "Алфа рисърч" посочват, че две са основите предизвикателства в развоя на обществените нагласи пред изборите, независимо дали редовни или предсрочни – първо, дали ще израсне силна дясна модерна алтернатива на ГЕРБ, и второ, дали новите партийни проекти ще запазят притегателността си, когато представят новите си лица и програми, показва сондажът.

Продължава подкрепата за протестите, задълбочава се ерозията на доверие към институциите, премиера и правителството, неясен е изходът от политическата криза и консолидация на вътрешното ядро на ГЕРБ. Неяснота цари и по друг ключов проблем – каква е най-добрата алтернатива на сегашното управление.

Мненията са изключително разнопосочни – не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили. 17.6% припознават в Румен Радев политическият опонент на Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект. 15%, основно привърженици на Слави Трифонов, залагат на формулата „всички срещу ГЕРБ“. 9.4% са за „лява алтернатива“, като симпатизантите на БСП и Мая Манолова се колебаят между тази опция и обединение около Радев.

12.2% са за „дясна алтернатива“. Тя се подкрепя от около 75% от симпатизантите на Демократична България, но и от около една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти. 14.5% от избирателите, основно от средите на подкрепящите управлението партии, са на мнение, че няма приемлива алтернатива.

 

Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната, въпреки резервите към техния състав и изразни средства. Наблюдава се обаче интересна тенденция спрямо първоначално регистрираните през юли данни – намалява категоричната подкрепа за тях в София, а се увеличава тази в по-малките населени места. Изследването показва, че отделните социални групи проецират върху протеста своите собствени проблеми и очаквания, което му дава по-широк прочит и отзвук от ангажираността на непосредствените участници в него.

Основната политическа линия на конфронтация от началото на протестите „президент- премиер“ води до ръст на недоверието и към двамата. Загубите обаче са много по-съществени за Бойко Борисов, отколкото за Румен Радев. Президентът бележи слаб спад на положителните оценки (с 1.6%), критичните нарастват по-силно (с 6 процентни пункта), но със съотношение 42% одобрение: 28.6% неодобрение той запазва позитивен баланс в личния си рейтинг. Премиерът губи нови три пункта доверие спрямо юли, а недоверието също нараства с 6%. С 20.3% одобрение рейтингът му е близо до нивата на Корнелия Нинова (19.8%). Непосредствено след тях се нарежда лидерът на Демократична България Христо Иванов (15.5%). От коалиционните партньори на ГЕРБ относително най-високи са оценките за Красимир Каракачанов (12.1%), но и при него, както при всички лидери от този спектър, е налице прогресивен спад в доверието.

Българите посрещат есенно-зимния сезон със значителна доза песимизъм и несигурност. За разлика от пролетта обаче, когато страховете се концентрираха около избухналата пандемия от COVID-19, в момента най-голяма тревога буди не здравната, а икономическата и политическа ситуация. 50% очакват влошаване на икономиката в близките месеци, срещу 15.3% - подобрение. 14.9% очакват разрешаване на политическата криза, 54% - изострянето й. На този фон безпокойството от разпространението на коронавируса отстъпва на по-заден план – 22.6% са оптимисти, 31.9% - песимисти. Сами по себе си тези числа обаче не дават основание за оптимизъм, защото подценяването на вируса и предпазните мерки може да има бумерангов ефект – задълбочаване на здравната, а оттам – ескалация и на икономическата, и на политическата кризи, сочи изследването на "Алфа Рисърч".

 


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
Росен
14.10.2020 09:16:42
1
1
От Демократична България се очаква да участват във всякаква коалиция, противно на това което заявяват, затова нито глас за тях.
12.
Честито протестъри!
05.10.2020 16:57:09
2
8
Дългия белошмъркач и шут на ВИС-аджиите и Маяма Галева на Черепа дружката, на Галеви, на Жоро Илиев и все мили хора! Както и "Дай България" на Ицо Пинокио! Браво протестъри, наистина променихте системата хахаха с нови и "неопетнени хора"! Хахахаа.
11.
я
05.10.2020 15:46:41
2
4
Оня с дългия нос Славунчо и другите измекяри защо не се опитаха с кандидат за селски кмет та да си видят силата Ама ясно им лъсна целта а именно топлите и удобни кресла в парламента за тях другите въобще не ги интересуват Ето това са новите борци за свобода Горко на майка България
10.
бивш симпатизант на нфсб
05.10.2020 15:15:22
11
6
не забравяйте че тази социологическа агенция е на Боряна Димитрова която в една телевизия изплю камъчета че е фърла фенка на Герб щом тя дава такива резултати ми е ясно едно Герб си заминават а що се отнася за патриотите те много добре знаят че това е последният им парламент
9.
До 356
05.10.2020 14:56:43
1
8
Не да имаш чуството, ами направо така ще стане! Че то последните години и за парламентарните, за евроизборите, за местните избори все даваха или равни или за БСП, и после никой не търси сметка на тези "платени социлози", а пак ги канят и им искат мнение! Забележете как обърна палачинката от две седмици насам рязко Харалан Ал. който беше определян за "ГЕРБаджийски. Абсурд това да е истинското му мнение, защото би било" диагноза",по-скоро е мотивиран от друго. От две седмици изведъж тръби че БСП на 100% вече печелела хаххаха, а вчера обяснява колко" велик" бил Христо Иванов и как щял да обедини" дясното". Абе ХараланСопол, той Пинокио, не е в парламента бе, шарлатанино!
И това е социолог, който беше до скоро умерен и точен в анализите и никога, не си позволяваше такива "бълнувания". Да чухте някоя от телевизиите "рекламиращи голямото въстание и протести", да отделят 20 мин. за конентар на частичните избори? Няма, защото се доказва, че при спечелени всякакви избори и парламентарни вотове, криза няма!
8.
бля бля
05.10.2020 14:52:41
0
9
Много ми е интересно как стигате до тези проценти, или ги пазарите, кой колкото даде. От там нататък започвате да промивате мозъците на обикновения българин, че така трябва да се гласува и тези партии са силните на деня.
7.
До 4
05.10.2020 14:52:23
12
7
Те патриотите имат под 4% точно защото са в управляващата коалиция. Който е управлявал с ГЕРП винаги след това е на дъното. Неизбежно е!
6.
Вервайте!
05.10.2020 14:30:22
4
12
Тези социални проучвания и малките деца знаят, че са платени. БСП им се иска да са с такива проценти на изборите ама този път ще ядът голата опашка. :)
5.
356
05.10.2020 14:26:16
2
10
имам чувството че на изборите ще стане същото както и на изборите за кметове преди седмица герб според социолозите ужасно губи и изведнъж те спечелиха в 10 села и общини като отвяха бсп и дпс ама нинова мълчи като комунист и не обелва и дума за загубата вярно малки села и общини но обикновено малките неща правят голямото
4.
До 2ри "КОЙ"
05.10.2020 14:23:03
5
5
Виж сега АналчоТъпчев! Патриотите са в управляващата коалиция, ама само ти и майка ти, не знаете. Така че за какво "под 4% говориш", сигурно пак са те тъпчилиотзад в Комлука и не си на себе си. Тези вечно грешни прогнози на социолози са за шарани като теб и майка ти, дето ви пълнятотзад, като ви лъжат че това е магия за щастие, а ви остават само хемароидите.
3.
МВРО и НФСБ
05.10.2020 14:13:32
4
14
Хахахаахаах,коалиция ОП(ограда и паспорти) каталяса:)
2.
КОЙ
05.10.2020 14:11:03
5
7
Въпросът е, защо ВМРО-НФСБ са под 4-те процента? КОЙ ви долара до там бе патриоти?
1.
Асас
05.10.2020 14:03:30
5
3
Тъпи мисирки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори