×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • МВнР предупреди българите в Трир да не ходят в широкия център на града заради атентата
  • Дарители събраха над 55 000 лв. за лабораторията за кръвна плазма в Плевен
  • Ограничено е движението по пътя Велико Търново-Търговище, изтеглят ТИР
  • Пернишка болница спира да работи за две седмици заради лекари с COVID-19
НА ЖИВО

Държавата – майка или мащеха за общините по време на пандемия?


Държавата – майка или мащеха за общините по време на пандемия?
Депутатът Тишев, изглежда, не остана доволен от мерките, изредени от министър Ананиев
02 Октомври 2020, Петък, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Местните власти до момента са поискали подкрепа в размер на 600 млн. лв., правителството анализира ситуацията с бюджета, за да прецени дали и как да помогне

Държавата на практика не е предоставила никаква безвъзмездна помощ на общините във връзка с кризата, породена от мерките срещу коронавируса Covid-19. Това смята бургаският депутат от „БСП за България“ Николай Тишев.

Коментарът му по темата бе във връзка с негов въпрос, зададен на петъчния парламентарен контрол към финансовия министър Кирил Ананиев.

„Общинските бюджети са едни от най-засегнатите от икономическите последствия, предизвикани от пандемията от коронавируса. В по-голямата си част местните власти прибягнаха към вътрешнокомпесаторни промени, свързани с намаляване на разходите и актуализиране на намалените бюджетни приходи. Това основно се отрази върху социалните разходи и капиталовите програми на българските общини“, каза Тишев от трибуната на Народното събрание.

Той посочи как същевременно с редица постановления на Министерския съвет се разпределят финансови средства.

„Само като пример: за месеците август и септември – 56 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за подобряване ликвидността на земеделските стопани; 379 млн. лв. за модернизация на 69 км от пътя Видин – Ботевград; 100 млн. лв. за студентски общежития; 30 млн. лв. за подпомагане на земеделски стопани, отглеждащи животни, пчели и така нататък, и така нататък. Това показва, че бюджетът има свободен ресурс, който се разпределя с постановления на Министерския съвет, извън Закона за държавния бюджет през миналата година и неговата актуализация от пролетта на тази година“, добави бургаският депутат.

И попита: „Предвижда ли Министерството на финансите да подпомогне финансово българските общини безвъзмездно или възмездно, каквито практики е имало в миналото при подобни икономически и финансови кризи? По какъв начин ще се осъществи това подпомагане и кога, тъй като финансовият ресурс е нужен на общините сега?“

В отговора си Кирил Ананиев обясни, че развитието на пандемията от коронавирус наложило през годината правителството да преподреди своите приоритети, като насочи усилията си към извършване на законодателни промени с цел ограничаване и преодоляване на последствията от нея. Били предприети и осъществени редица спешни мерки за подобряване на бизнес средата, от една страна, и подпомагане на засегнатите от вируса граждани, от друга.

Правителството разработило и били одобрени от народните представители няколко законови разпоредби, с които да се подпомогнат усилията на местните власти за финансиране на разходите за изпълнение на набелязаните противоепидемични мерки.

Разрешило се, например, пренасочване, за сметка на представените до 20 януари 2020 г. трансфери за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища и до 30 на сто от натрупаните от общините средства за отчисления по Закона за управление на отпадъците, за противодействие на последиците от кризата.

„За Ваша информация – разликата между плащанията по начислените задължения за текущата година на посочените два данъка (върху недвижимите имоти и върху превозните средства – б.а.) и таксата към последния отчетен период – 31 август, и плащанията по същите показатели към същия период на 2019 г., е положителна на национално равнище. Това означава, че голяма част от общините са успели да наваксат изоставането вследствие на различните обстоятелства, породени от пандемията...“, каза Ананиев.

„С ПМС №176 от 31 юли 2020 г. на общините се предоставиха допълнително 24,6 млн. лв. във връзка с пакета от нови социалноикономически мерки на правителството през 2020 г. за увеличение на стандартите от 1 август за делегираните от държавата дейности, за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, за достигане на определените по Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ размери на възнагражденията, както и на стандартите в социалната сфера за увеличение на разходите за персонал“, добави финансовият министър.

Николай Тишев в репликата си изрази неудовлетворение от чутото.

За отпуснатите 24,6 млн. лв. депутатът изкоментира, че „на 6 милиона и половина население в общините на Република България, не знам доколко са им помогнали“.

„Все пак моето очакване беше да разбера каква безвъзмездна помощ ще се отпусне на общините. Защото заеми – ясно е, и преди имаше такава възможност, както беше и с кризата за КТБ, тогава също бяха отпуснати безлихвени заеми на общините, но така или иначе те трябва да ги връщат.

А иначе, радвам се, че и Вие сте наясно, че българските общини са може би обществените институции в страната, които са най-силно засегнати финансово от кризата и очакванията ми бяха, че Министерството на финансите много по-бързо ще реагира на този финансов колапс в тях. Приемам, че Вие наистина отскоро сте министър на финансите, но от друга страна пък, мисля, че Вие имате един от най-дългите опит и експертиза като финансист и бюджетар в това министерство.

В заключение, надявам се и очаквам бързи и адекватни действия в помощ на българските общини“, каза още Николай Тишев.

В дупликата си Кирил Ананиев обясни, че с постановления на Министерския съвет се предоставили допълнително 136,3 млн. лв. на редица обекти на социалната и техническата инфраструктура на общините за подобряване качеството на техния живот.

„През тази година Министерството на финансите отпусна безлихвени заеми на общини общо в размер на 18,8 млн. лв. по реда на Закона за публичните финанси, от които 10,3 милиона във връзка с временни касови разриви по бюджетите им и 8,5 млн. лв. за целите на изпълнение на плана за финансово оздравяване на общините с финансови затруднения. Независимо че някои общински делегирани дейности в периода от извънредното положение не функционираха на пълен капацитет, Министерството на финансите продължи да осигурява трансферите за текущо финансиране на делегираните от държавата дейности, съобразно предвидените срокове, със Закона за държавния бюджет за 2020 г., за да бъдат гарантирани възнагражденията на заетите в тях лица“, заяви Ананиев.

Той изреди още няколко десетки милиона лева помощ, отпуснати най-вече по линия на здравеопазването на общински лечебни заведения.

„Оценката за възможностите за допълнително финансово подпомагане на общините за оставащото време до края на годината в голяма степен зависи от отчета за изпълнението на основните бюджетни показатели за деветмесечието, на базата на които ще бъде изготвен анализ за очакваното изпълнение на държавния бюджет за 2020 г. Тези разчети ще бъдат готови в края на този месец и тогава ще мога да Ви запозная с конкретните възможности за подкрепа на общините. До този момент в Министерството на финансите са постъпили искания от общините за над 600 млн. лв.“, завърши Кирил Ананиев.

Николай Тишев обаче пак не бе доволен.

Той акцентира на проблемите в черноморските общини, които бяха особено силно ощетени от слабия туристически сезон заради мерките срещу Covid-19.

Това, че общините са поискали 600 млн. лв. - вероятно безвъзмездно, показвало, че има проблем.

„Аз наистина имах очакване, че Министерството на финансите ще реагира малко по-бързо и адекватно, защото, например, през април направихме актуализация на бюджета, като дадохме възможност държавата да изтегли 10 вместо 2 милиарда лева нов дълг. И аз очаквах, че част от този дълг (както сега изтеглиха 5 милиарда) ще го насочат към общините“, каза Тишев пред „Флагман“.

В периода април – май, когато бе обявено извънредно положение, почти никой не излизал и не се плащали местни данъци и такси.

„Примерно Бургас бе на минус 70%. Отделно, в черноморските общини като Созопол и Несебър хотелите не очакваха да отворят и те спряха да плащат такса смет, която е по-високият приход. И на тази база очаквах, че ще има някаква помощ, защото това са обективни обстоятелства. Бизнесът спира да работи. Само че държавата може да тегли заеми, а общините откъде да вземат заем? И едното, и другото е обществен ресурс. Обаче – нищо“, заключи недоволно бургаският народен представител.

 


В категории: Политика


11
Коментара по темата
11.
До Атанас Зафиров
03.10.2020 18:41:58
0
0
Тишев е не само феномен,той вече е великан!Решава всички въпроси,изказва се по всички въпроси,как пак няма да го наредиш в листата за депутат. Не може.Първи да го сложиш.Че ако не го туриш там,загуба голяма,ама не за обществото, а за младата му булка.
10.
Карчо
02.10.2020 21:20:33
0
3
Тишев е феномен .На порт Европа с години грешеше как да паркира 3 кораба на 4 места.Невероятно е нали? И Като се усра днес с :" настоявам турските и русските ми работодатели #дансакарат!" ,вместо да трае,както го посаветваха,пита : " що на нас,простите, не дадохте повече ? "
Ми щото ше ги огелпиш,като трите кораба,феномен ! А сега,пусни и трета статия/любимото ти число,а и лесно се брои до 3 !
9.
Време е
02.10.2020 20:27:14
0
1
чиновниците да гладуват,да им дойде акъла в лоясалите тикви
8.
Мнение
02.10.2020 19:39:44
0
0
Което означава, че Кьосев не си е платил данъка в Общината и дължи пари на Държавата.
7.
Кьосев
02.10.2020 19:28:42
0
1
до Мнение.... Честен данъкоплатец, който не си е плащал данъка на панелката от няколко години!)
6.
Мнение
02.10.2020 19:20:54
0
3
Общината е част от Държавата, заглавието е грешно.
Трябваше да бъде :
Държавата- майка или мащеха за честния български данъкоплатец!
5.
Видовден
02.10.2020 19:10:01
0
2
Тишев… пази Боже сляпо да прогледа. Поредния „политик“ имитиращ дейност предизборно(като кандидат за кмет на Бургас се провали тотално ) , просто за да го включат в следващата предизборна листа на БСП, да си е на хранилката човечеца. Да ама не, СтаниШеф -закрилникът му вече не е в управата на БСП и май ще му се размине новата листа.
4.
Цоньо ЦОНЬО
02.10.2020 18:54:51
1
5
ОБЩИНСКИТЕ ФИРМИ СА """КУЧЕ КАСИЧКА""!!!ТЕЗИ ФИРМИ УЖ УПРАВЛЯВАТ//на загуба"" ЕДНИ ""ОБЕКТИ""КАТО """"""""""библиотеката """""""""риборския етнографски комплекс на ченгене скеле"""""""""""""""ПРЕЗ КОИТО СА """"УСВОЕНИ """"""""НАШИТЕ ПАРИ ///там е заровен ключа от бараката!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!//ЦЕЛТА Е ДА СЕ УСВОЯВАТ НАШИТЕ ПАРИ В НЕНУЖНИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ ""ОБЕКТИ""
3.
..................................................
02.10.2020 18:45:57
1
1
Флагман предложете на читателите си статията"""""Копуват ви с 50 лева а за курви и къщи хвърлят милиони –питайте откъде са
2.
Цоню
02.10.2020 18:44:02
0
3
В общинските предприятия всичко си върви по старо... Няма индексация на доходите, мизерия!
1.
!!!!!!!!!!!!!!!!
02.10.2020 18:38:29
0
6
Общинските дерибеи окрадоха и разпродадоха всичко което имаше общинско, влачат, крадат от данъците, после държавата да им плащала. От нашите пари пак. Трепане само
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автоджамбазинът Милко Киров с поредна изцепка, открадна агрегат за ток от изоставен микробус Автоджамбазинът Милко Киров с поредна изцепка, открадна агрегат за ток от изоставен микробус

Возилото било паркирано в двора на новострояща се сграда край бл. 91 в бургаския жк „Меден рудник”

Шаш! СРЗИ пак е в ръцете на д-р Данчо Пенчев, Илонка Маева напуска Шаш! СРЗИ пак е в ръцете на д-р Данчо Пенчев, Илонка Маева напуска Цяла България говори за гигантското бебе, родено на Андреевден Цяла България говори за гигантското бебе, родено на Андреевден

Момченцето е с внушителното тегло от 5 кг. 110 грама и дължина 53 сантиметра

Индустрията в Бургас пилее много енергия – готвят й "справедлив преход" с пари от Европа Индустрията в Бургас пилее много енергия – готвят й "справедлив преход" с пари от Европа

За още 10 области у нас се чакат идеи за трансформация заради "Зелената сделка"

КЕВР с важна новина за цената на тока, парното и топлата вода КЕВР с важна новина за цената на тока, парното и топлата вода

Няма да има промяна в цената

Ген. Мутафчийски разчувства всички с тези силни думи за К-19, лекарите и ВМА Ген. Мутафчийски разчувства всички с тези силни думи за К-19, лекарите и ВМА

Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани, посочи шефът на ВМА

От АПИ с важни новини за цената на винетките за 2021-а От АПИ с важни новини за цената на винетките за 2021-а

Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка на сайта www.bgtoll.bg и мобилното приложение БГТОЛ

Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир

Атанас Скатов получи приза „Почетен факлоносец на мира“ от организаторите на световно известната международна щафета „Пробег на мира"

Борисов настоява да не се забавя одобряването на Многогодишна финансова рамка Борисов настоява да не се забавя одобряването на Многогодишна финансова рамка

Достъпът на всички пациенти, както и на уязвимите групи до адекватно лечение, трябва да продължи да е във фокуса на продължаващите действия и съвместните усилия на страните членки, подчерта премиерът.

Майка и син загинаха при пожар в Севлиево Майка и син загинаха при пожар в Севлиево

Инцидентът е станал в апартамент на ул. "Росица"

Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и... Скандал в Брюксел: Евродепутат в дива оргия с 25 мъже, полиция нахлу в бардака и...

Политикът бил задържан от полицаите, но се изрепчил, че има депутатски имунитет

Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си Тотално затваряне в Турция: Забраняват на хората да излизат от домовете си

Хората ще си стоят затворени вкъщи от петък вечерта до неделя сутринта, новите мерки влизат в сила от днес, 1 декември

101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19 101 годишна италианка пребори испанския грип и три пъти COVID-19

Лекарите са напълно зашеметени

Емир Кустурица: Да направя филм за Кристиано Роналдо? Има мускули, пари, но къде е личността Емир Кустурица: Да направя филм за Кристиано Роналдо? Има мускули, пари, но къде е личността

C Мaрaдoнa cтaнaхмe близки. И двaмaтa cмe изрacнaли нa улицaтa, в прeдгрaдиятa, категоричен е режисьорът

 

Слуховете не спират: Тежко болен ли е Путин? Слуховете не спират: Тежко болен ли е Путин?

През януари Владимир Путин ще оповести своите планове за предаване на властта, твърди историкът Соловей

Здравето на Берлускони се влоши след COVID-19 Здравето на Берлускони се влоши след COVID-19

За това информира единият от адвокатите му

 

Brexit хвърли Лондонското сити на вълците Brexit хвърли Лондонското сити на вълците

Може да се окаже, че ако няма споразумение между Лондон и Брюксел, съдбата на финансовия център ще зависи от американските мениджъри

 

Забраниха 5G антените на Huawei във Великобритания Забраниха 5G антените на Huawei във Великобритания

Антените са определени за високорискови

 

Децата на Рики Мартин питат защо имат двама бащи, а нямат майка! Децата на Рики Мартин питат защо имат двама бащи, а нямат майка!

Мнозина обвиняват Мартин и Джван, че отглеждат децата си по грешен начин

 

Лекарска небрежност ли уби Диего Марадона? Лекарска небрежност ли уби Диего Марадона?

Великият № 10  почина на 60-годишна възраст в дома си в Буенос Айрес

 

Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Ние сме като пони на конно състезание. Виц на деня Виц на деня - Вие с компютрите на "ти" ли сте, или на "вие"?
- На "твойта мама" съм!
Виц на деня Виц на деня - Тате, един в училище ме нарече гей.
- И преби ли го?
- Не можах, толкова е сладък...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не знам вас какви аромати ви възбуждат, ама мен кисело зеле със свинско направо ме побърква!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори