×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата – майка или мащеха за общините по време на пандемия?


Държавата – майка или мащеха за общините по време на пандемия?
Депутатът Тишев, изглежда, не остана доволен от мерките, изредени от министър Ананиев
02 Октомври 2020, Петък, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Местните власти до момента са поискали подкрепа в размер на 600 млн. лв., правителството анализира ситуацията с бюджета, за да прецени дали и как да помогне

Държавата на практика не е предоставила никаква безвъзмездна помощ на общините във връзка с кризата, породена от мерките срещу коронавируса Covid-19. Това смята бургаският депутат от „БСП за България“ Николай Тишев.

Коментарът му по темата бе във връзка с негов въпрос, зададен на петъчния парламентарен контрол към финансовия министър Кирил Ананиев.

„Общинските бюджети са едни от най-засегнатите от икономическите последствия, предизвикани от пандемията от коронавируса. В по-голямата си част местните власти прибягнаха към вътрешнокомпесаторни промени, свързани с намаляване на разходите и актуализиране на намалените бюджетни приходи. Това основно се отрази върху социалните разходи и капиталовите програми на българските общини“, каза Тишев от трибуната на Народното събрание.

Той посочи как същевременно с редица постановления на Министерския съвет се разпределят финансови средства.

„Само като пример: за месеците август и септември – 56 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за подобряване ликвидността на земеделските стопани; 379 млн. лв. за модернизация на 69 км от пътя Видин – Ботевград; 100 млн. лв. за студентски общежития; 30 млн. лв. за подпомагане на земеделски стопани, отглеждащи животни, пчели и така нататък, и така нататък. Това показва, че бюджетът има свободен ресурс, който се разпределя с постановления на Министерския съвет, извън Закона за държавния бюджет през миналата година и неговата актуализация от пролетта на тази година“, добави бургаският депутат.

И попита: „Предвижда ли Министерството на финансите да подпомогне финансово българските общини безвъзмездно или възмездно, каквито практики е имало в миналото при подобни икономически и финансови кризи? По какъв начин ще се осъществи това подпомагане и кога, тъй като финансовият ресурс е нужен на общините сега?“

В отговора си Кирил Ананиев обясни, че развитието на пандемията от коронавирус наложило през годината правителството да преподреди своите приоритети, като насочи усилията си към извършване на законодателни промени с цел ограничаване и преодоляване на последствията от нея. Били предприети и осъществени редица спешни мерки за подобряване на бизнес средата, от една страна, и подпомагане на засегнатите от вируса граждани, от друга.

Правителството разработило и били одобрени от народните представители няколко законови разпоредби, с които да се подпомогнат усилията на местните власти за финансиране на разходите за изпълнение на набелязаните противоепидемични мерки.

Разрешило се, например, пренасочване, за сметка на представените до 20 януари 2020 г. трансфери за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища и до 30 на сто от натрупаните от общините средства за отчисления по Закона за управление на отпадъците, за противодействие на последиците от кризата.

„За Ваша информация – разликата между плащанията по начислените задължения за текущата година на посочените два данъка (върху недвижимите имоти и върху превозните средства – б.а.) и таксата към последния отчетен период – 31 август, и плащанията по същите показатели към същия период на 2019 г., е положителна на национално равнище. Това означава, че голяма част от общините са успели да наваксат изоставането вследствие на различните обстоятелства, породени от пандемията...“, каза Ананиев.

„С ПМС №176 от 31 юли 2020 г. на общините се предоставиха допълнително 24,6 млн. лв. във връзка с пакета от нови социалноикономически мерки на правителството през 2020 г. за увеличение на стандартите от 1 август за делегираните от държавата дейности, за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, за достигане на определените по Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ размери на възнагражденията, както и на стандартите в социалната сфера за увеличение на разходите за персонал“, добави финансовият министър.

Николай Тишев в репликата си изрази неудовлетворение от чутото.

За отпуснатите 24,6 млн. лв. депутатът изкоментира, че „на 6 милиона и половина население в общините на Република България, не знам доколко са им помогнали“.

„Все пак моето очакване беше да разбера каква безвъзмездна помощ ще се отпусне на общините. Защото заеми – ясно е, и преди имаше такава възможност, както беше и с кризата за КТБ, тогава също бяха отпуснати безлихвени заеми на общините, но така или иначе те трябва да ги връщат.

А иначе, радвам се, че и Вие сте наясно, че българските общини са може би обществените институции в страната, които са най-силно засегнати финансово от кризата и очакванията ми бяха, че Министерството на финансите много по-бързо ще реагира на този финансов колапс в тях. Приемам, че Вие наистина отскоро сте министър на финансите, но от друга страна пък, мисля, че Вие имате един от най-дългите опит и експертиза като финансист и бюджетар в това министерство.

В заключение, надявам се и очаквам бързи и адекватни действия в помощ на българските общини“, каза още Николай Тишев.

В дупликата си Кирил Ананиев обясни, че с постановления на Министерския съвет се предоставили допълнително 136,3 млн. лв. на редица обекти на социалната и техническата инфраструктура на общините за подобряване качеството на техния живот.

„През тази година Министерството на финансите отпусна безлихвени заеми на общини общо в размер на 18,8 млн. лв. по реда на Закона за публичните финанси, от които 10,3 милиона във връзка с временни касови разриви по бюджетите им и 8,5 млн. лв. за целите на изпълнение на плана за финансово оздравяване на общините с финансови затруднения. Независимо че някои общински делегирани дейности в периода от извънредното положение не функционираха на пълен капацитет, Министерството на финансите продължи да осигурява трансферите за текущо финансиране на делегираните от държавата дейности, съобразно предвидените срокове, със Закона за държавния бюджет за 2020 г., за да бъдат гарантирани възнагражденията на заетите в тях лица“, заяви Ананиев.

Той изреди още няколко десетки милиона лева помощ, отпуснати най-вече по линия на здравеопазването на общински лечебни заведения.

„Оценката за възможностите за допълнително финансово подпомагане на общините за оставащото време до края на годината в голяма степен зависи от отчета за изпълнението на основните бюджетни показатели за деветмесечието, на базата на които ще бъде изготвен анализ за очакваното изпълнение на държавния бюджет за 2020 г. Тези разчети ще бъдат готови в края на този месец и тогава ще мога да Ви запозная с конкретните възможности за подкрепа на общините. До този момент в Министерството на финансите са постъпили искания от общините за над 600 млн. лв.“, завърши Кирил Ананиев.

Николай Тишев обаче пак не бе доволен.

Той акцентира на проблемите в черноморските общини, които бяха особено силно ощетени от слабия туристически сезон заради мерките срещу Covid-19.

Това, че общините са поискали 600 млн. лв. - вероятно безвъзмездно, показвало, че има проблем.

„Аз наистина имах очакване, че Министерството на финансите ще реагира малко по-бързо и адекватно, защото, например, през април направихме актуализация на бюджета, като дадохме възможност държавата да изтегли 10 вместо 2 милиарда лева нов дълг. И аз очаквах, че част от този дълг (както сега изтеглиха 5 милиарда) ще го насочат към общините“, каза Тишев пред „Флагман“.

В периода април – май, когато бе обявено извънредно положение, почти никой не излизал и не се плащали местни данъци и такси.

„Примерно Бургас бе на минус 70%. Отделно, в черноморските общини като Созопол и Несебър хотелите не очакваха да отворят и те спряха да плащат такса смет, която е по-високият приход. И на тази база очаквах, че ще има някаква помощ, защото това са обективни обстоятелства. Бизнесът спира да работи. Само че държавата може да тегли заеми, а общините откъде да вземат заем? И едното, и другото е обществен ресурс. Обаче – нищо“, заключи недоволно бургаският народен представител.

 


В категории: Политика


11
Коментара по темата
11.
До Атанас Зафиров
03.10.2020 18:41:58
0
0
Тишев е не само феномен,той вече е великан!Решава всички въпроси,изказва се по всички въпроси,как пак няма да го наредиш в листата за депутат. Не може.Първи да го сложиш.Че ако не го туриш там,загуба голяма,ама не за обществото, а за младата му булка.
10.
Карчо
02.10.2020 21:20:33
0
3
Тишев е феномен .На порт Европа с години грешеше как да паркира 3 кораба на 4 места.Невероятно е нали? И Като се усра днес с :" настоявам турските и русските ми работодатели #дансакарат!" ,вместо да трае,както го посаветваха,пита : " що на нас,простите, не дадохте повече ? "
Ми щото ше ги огелпиш,като трите кораба,феномен ! А сега,пусни и трета статия/любимото ти число,а и лесно се брои до 3 !
9.
Време е
02.10.2020 20:27:14
0
1
чиновниците да гладуват,да им дойде акъла в лоясалите тикви
8.
Мнение
02.10.2020 19:39:44
0
0
Което означава, че Кьосев не си е платил данъка в Общината и дължи пари на Държавата.
7.
Кьосев
02.10.2020 19:28:42
0
1
до Мнение.... Честен данъкоплатец, който не си е плащал данъка на панелката от няколко години!)
6.
Мнение
02.10.2020 19:20:54
0
3
Общината е част от Държавата, заглавието е грешно.
Трябваше да бъде :
Държавата- майка или мащеха за честния български данъкоплатец!
5.
Видовден
02.10.2020 19:10:01
0
2
Тишев… пази Боже сляпо да прогледа. Поредния „политик“ имитиращ дейност предизборно(като кандидат за кмет на Бургас се провали тотално ) , просто за да го включат в следващата предизборна листа на БСП, да си е на хранилката човечеца. Да ама не, СтаниШеф -закрилникът му вече не е в управата на БСП и май ще му се размине новата листа.
4.
Цоньо ЦОНЬО
02.10.2020 18:54:51
1
5
ОБЩИНСКИТЕ ФИРМИ СА """КУЧЕ КАСИЧКА""!!!ТЕЗИ ФИРМИ УЖ УПРАВЛЯВАТ//на загуба"" ЕДНИ ""ОБЕКТИ""КАТО """"""""""библиотеката """""""""риборския етнографски комплекс на ченгене скеле"""""""""""""""ПРЕЗ КОИТО СА """"УСВОЕНИ """"""""НАШИТЕ ПАРИ ///там е заровен ключа от бараката!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!//ЦЕЛТА Е ДА СЕ УСВОЯВАТ НАШИТЕ ПАРИ В НЕНУЖНИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ ""ОБЕКТИ""
3.
..................................................
02.10.2020 18:45:57
1
1
Флагман предложете на читателите си статията"""""Копуват ви с 50 лева а за курви и къщи хвърлят милиони –питайте откъде са
2.
Цоню
02.10.2020 18:44:02
0
3
В общинските предприятия всичко си върви по старо... Няма индексация на доходите, мизерия!
1.
!!!!!!!!!!!!!!!!
02.10.2020 18:38:29
0
6
Общинските дерибеи окрадоха и разпродадоха всичко което имаше общинско, влачат, крадат от данъците, после държавата да им плащала. От нашите пари пак. Трепане само
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори