×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Гърция ще ваксинира цялото население на островите
  • Бразилия ще получи 100 млн. дози от ваксината на Pfizer
  • Две канадски провинции спират да предлагат AstraZeneca за първа доза
  • Pfizer поиска Обединеното кралство да одобри употреба на ваксината при юноши
  • Регистрираха слабо земетресение край Доспат
  • Шофьор блъсна дете в Благоевград и избяга
  • Извънредно положение е обявено заради безредици в израелския град Лод
НА ЖИВО

Авторите на понятието "герберясване" не допускат, че несъгласните с тях не са купени, може би просто мислят различно


Авторите на понятието "герберясване" не допускат, че несъгласните с тях не са купени, може би просто мислят различно
Ако си улегнал и приличен човек над средна възраст, хвърлянето на яйца и домати по празни обществени сгради ти изглежда откровено малоумно, особено когато се повтаря всяка вечер месеци наред
22 Септември 2020, Вторник, 17:23 ч.
Автор: Огнян МИНЧЕВ*

За левите либерали ББ е инкарнация на всичко, собствената им сянка във виновното им подсъзнание на хора, родени и останали в България, които заслужават европейски живот, но адски несправедливо получили управлението на една "хлевоуста, крадлива банкянска мутра"

 

Демократичната общност се раздели на две крила - по повод на протестите. Това разделение е естествено и - що се отнася до България - закъсняло. В централноевропейските посткомунистически страни подобно разделение набира сили още от 90-те години. След успешното приключване на посткомунистическия преход - в рамките на броени години или десетилетие - се формират социално-либералното и християндемократичното-консервативно крило на демократичната обществена коалиция. През последните 10-15 години това разделение се задълбочи с появата на по-десни националпопулистки движения - ФИДЕС в Унгария, ПИС в Полша... Доколкото познавам този процес - рядко се случва едните да обвиняват другите в "предателство" или "продажност". Въпреки яростния двубой по повод на политики и стратегии за бъдещето. Въпрос на политическа култура и традиция...

У нас нещата се забавиха с десетилетия. Бившата комунистическа партия се съхрани като основна политическа сила, запазвайки повечето свои визии, инстинкти и проруската си ориентация. Това задължаваше проевропейската - прозападна алтернатива на демократичната общност да поддържа известна идеологическа кохерентност, въпреки организационния й разпад във времето. Тази кохерентност бе контролирана от либералното крило на демократичната общност. От времето на създаване на СДС до ден днешен, за демократ в България се счита изключително човекът, който споделя либерална визия за политиката, културата и света като цяло. Причините за това са различни. На първо място - окупирането на консервативно-националистическия дискурс от бившата компартия. Второ - поради следствията на "възродителния процес". Възстановяването на правата на всички български граждани бе основния приоритет, с който започна промяната в България и това сложи своя отпечатък върху доминираната от (ляво)либерални фигури демократична опозиция.

През целия 30 годишен период след 1989 г. либералното крило на демократичната общност ревниво пазеше своята хегемония, въпреки опитите за иницииране на някакви "консерватизми" от една или друга фракция на СДС и наследниците му. Тази хегемония и до ден днешен е животоспасяваща за либералната общност, защото нейният размер като социологическо тегло е пренебрежимо малък. Макар и разпаднала се на малки и скарани помежду си фракции, либералната демократична общност категорично отстояваше тезата, че всичко не-либерално в България е по същество неокомунистически възглед и проява - или демонстрация на примитивен национализъм. По-консервативните възгледи и групи на демократичната общност - прозападни, но нелиберални - съществуваха на втори план и си мълчаха, за да не "разклащат" лодката на и без това отслабената по демографски, организационни и политически причини демократична алтернатива.

Днес либералната част на демократичната общност радикално се разбунтува (след 10 години на презрение и отхвърляне на това, което представлява ГЕРБ) срещу народняшко-патриархалния модел на управление начело с ББ, който засилва максимално олигархичния контрол върху държавата, корупционното преразпределение на националния доход, подчиняването на правосъдието и първите две власти на контрола на Сарая. Оттук започна едно драматично разделение. Повечето "стари муцуни" - легендарни фигури на десетилетия битки с неокомунизма и руското влияние в България - се оказаха на предпазлива и дистанцирана от протеста позиция. Причините за това са поне няколко.

Първо, протестът е доминиран от обществени и политически групи в левия, посткомунистически и националистически спектър. Бойко може и да е проблем, но не по-голям от Румен Радев и Мая Манолова. След като 30 години си стоял срещу тях, днес не можеш да ги прегърнеш и да се обърнеш на 180 градуса. Второ, дори да поддържаш целите на протеста, трудно е да се съгласиш с неговите средства.

Ако си улегнал и приличен човек над средна възраст, хвърлянето на яйца и домати по празни обществени сгради ти изглежда откровено малоумно, особено когато се повтаря всяка вечер месеци наред. Блокирането на кръстовища, разнасянето на ковчези и бесилки е отблъскващо, а ако го правят маргинали - притеснително в перспектива. Промяната е желана и необходима, но илюзорна в рамките на коалиция, събираща кого ли не - "от кол и въже" - и отказваща да изрече какви са следващите стъпки на планирана стратегия.

Трето, и най-важно, отсъствието на част от демократичната общност от протеста се обуславя от вече формираното разделение между ляво-либерално и дясно-консервативно, което засяга психологически установки преди да бъде разделение на ценности и идеи. Заставането до Костя Копейкин е морален и естетически проблем за част от демократите, докато за друга част е морално оправдано предвид благородната цел - сваляне на Бойко и на Гешев.

Оттук - и до корените на яростта и примирението: отношението към ГЕРБ и ББ. За левите либерали ББ е инкарнация на всичко, от което те се срамуват. ББ е собствената им сянка във виновното им подсъзнание на хора, родени и останали в България, които заслужават европейски живот и културен стандарт, но адски несправедливо получили управлението на една "хлевоуста, крадлива банкянска мутра". Тяхното непримирение с това статукво е толкова гневно, че си струва преминаването на една непремината досега за 30 години граница - сътрудничеството с Радев, Манолова и Копейкин. Дори "комунистите" са по-приемливи от "наглите и прости мутраци" на власт.

За по-умерената - предимно по-възрастна - част от демократичната общност, Бойко, Гешев и Доган са проблем, но все още по-малък от заплахата онези, от които едва взехме контрола върху пътя на България, да се върнат "на бял кон" и да ни върнат в кошарата, от която и до днес се мъчим да излезем на цената на собствения ни живот. Това разделение е вече политическо. То започва като психологическо, преминава през кантара на повече или по-малко неприемливи реалности и се материализира в политическа позиция на разделение.

Либералната хегемония върху демократичната общност приключи. Уважаван либерален богослов завчера би камбана за тревога - тези, които не са либерали, са антилиберали. Не мисля. Тези, които не са либерали, не са задължително популисти, националисти, поддръжници на авторитарни алтернативи. Те са просто по-умерени - да не кажа консервативни (защото "консервативно" стана мръсна дума в либералния лагер). Лошата новина за либералите е, че тяхната хегемония върху демократичната общност приключи. Сега предстои пренареждане на политическата сцена. Стари съперници ще станат партньори, а стари приятели ще се окажат от двете страни на политическата разделителна линия.

Някои острастени партизани имат силна непоносимост към този процес. Например: "Герберясването е срамна болест. Като гледам, все повече "стари седесари" я хващат." "Герберясват" тези, които не са "с нас".

Как по-силно да ги обидиш? Да им кажеш, че са морално изравнени с главния носител на "срамната болест" - ББ. Да ги обявиш за продажници, за купени, хранени от мутрите хора.

Авторите на понятието "герберясване" не допускат, че различните от тях може би просто мислят различно. Хайде де, ще ми мислят те, когато народът е излязъл на революция...

Да-а, комунизмът, както и алкохолизмът не са простили на никого... Можеш да изкараш един човек от реалността на комунизма, но не можеш да изкараш реалността на комунизма от него. Разбира се - тук комунизмът е метафора. Метафора на всеки острастен, безсмислен радикализъм, неврастенично не понасящ битието си и вярващ, че смяната на обкръжението ти ще отстрани дискомфорта на душата ти. Но това е вече друг разговор...

Промяната върви - тя се случва. Който успее да я приеме, има шанс да успее да приспособи живота си към нея. Аз лично ще запазя уважение и благодарност към всички тези хора от демократичната общност, с които извървяхме дълъг и отчасти успешен път. Независимо от коя страна на разделителната линия ще изберат да застанат.

*Огнян Димитров Минчев е български политолог, доктор на социологическите науки. Специализира Политически науки и международни отношения във Вашингтон, Лос Анджелис, Москва и Португалия. Преподава Теория на международните отношения в катедра „Политология“ в Софийския университет, а от 1999 г. до 2008 г. е неин ръководител.Директор е на Института за регионални и международни изследвания и председател на управителния съвет на българския клон на организацията „Прозрачност без граници“. Автор е на множество анализи по вътрешна и международна политика


В категории: Политика


Флагман.БГ Арестуваха бившия шеф на КАТ-София Арестуваха бившия шеф на КАТ-София 12/05/2021, Сряда 13:58 4
17
Коментара по темата
17.
Моля?
22.09.2020 20:19:41
2
4
Откога про руската БСП е лява либерална партия? Нещо този политолог да си научи термините.
16.
gerb
22.09.2020 19:53:32
9
4
Подкрепям правителството ! точка
15.
флагман.бг
22.09.2020 19:43:22
0
4
До 13 - я педераастик
Споко ве пумияр спермата и лайната я опаковане прилежно и я испращаме на майка ти дъртата разпоретина да имате кво да ядете бе тъпак недоклатен. Щото разбрахме че от ПОЗАСРААНООО 20 НЕ ВИ ДАВАТ ПАРИ ВЕЧЕ
14.
флагман.бг
22.09.2020 19:41:28
1
3
До 13 - я педераастик
Споко ве пумияр спермата и лайната я опаковане прилежно и я испращаме на майка ти дъртата разпоретина да имате кво да ядете бе тъпак недоклатен. Щото разбрахме че от ПОЗАСРААНООО 20 НЕ ВИ ДАВАТ ПАРИ ВЕЧЕ
13.
До слугите от флагман.бг
22.09.2020 19:31:21
5
5
Как пък не се задавихте през годините от толкова поети лайна и сперма бре, как целувате майките си?
12.
АЗ
22.09.2020 19:07:24
20
14
ГЕРБЕРАСТ,ГЕРБАВ ГЕРБЕРАСТ,ГРОБАР,ГРОБ....ВСИЧКО Е СИМВОЛ НА МАФИЯ,ИЗМАМА,ГРАБЕЖ,УБИЙСТВА,НАГЛОСТ,НЕКАДЪРНОСТ,ДЕБЕЛООЧИЕ,ТЪПОТИЯ И ГЕНОЦИД.......ОСТАВКА,ИЗРОДИ МРЪСНИ
11.
Васко Кръпката е виновен!
22.09.2020 18:53:43
10
10
Пееше:Комунизмът си отива,спете спокойно деца, но децата на комунистите не спяха,а крадяха и забогатяха!
Сега пак искат да вземат власт служебно,защото България живна,а и Бойко много пари от ЕС договори,за това си мислят,че е дошъл пак техния час да фалират България!
Очакваха десант от Русия!
След като Путин ги отсвири,очакват десант от Дубай, или поне от Марс или Венера!
10.
*********
22.09.2020 18:29:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
Станко
22.09.2020 18:18:56
10
15
Аз като ги гледам тези убитаци от проституиращото трио ли е мрио ли е ми те само ашладисани магааалиии ве то един нормален няма там....
8.
Станко
22.09.2020 18:10:16
12
18
Аз като ги гледам тези убитаци от проституиращото трио ли е мрио ли е ми те само ашладисани магааалиии ве то един нормален няма там....
7.
МНОГО ВИСОКА ТОПКА !!!!!!
22.09.2020 18:07:29
34
12
ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ФЛАГМАН ХАХХА!!!!!!!!!БИХ КАЗАЛ СТАТИЯ С ЦЕЛ ДА ГИ ОБЪРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!ВЯРНОТО Е ЧЕ ПРОЦЕСИ ЗАВЪРШИЛИ 90те в бившия соц !!!!!!!!!!!!!!ЕДВА СЕГА ЗАВЪРШВАТ В БЪЛГАРИЯ !!!!ИДВА ВРЕМЕТО НА МЛАДИТЕ ""НАДЕЖДИ ""КОГАТО И ТЕ СЕ УТАЛОЖАТ ЩЕ СЕ НОРМАЛИЗИРА СИТУАЦИЯТА !!!!!!!!!!!!!НО СЕГА Е ВАЖНА ОСТАВКАТА И НОВИ ИЗБОРИ !!!
6.
Станко
22.09.2020 18:06:33
10
15
Аз като ги гледам тези убитаци от проституиращото трио ли е мрио ли е ми те само ашладисани магааалиии ве то един нормален няма там....
5.
До 1 и 2
22.09.2020 17:58:49
12
23
А защо не попитате Отровното трио - кой плаща масрафа - домати, яйца, тоалетна хартия?
Да не би да бъркат от джоба си?
Плаща Черепа!!!
Вместо да ги дадат на хората в крайна необходимост, ги хвърлят по исторически сгради, за което са плащат глоби в хиляди!!!
Кой ще ги плати - Черепа, Хаджигенов, Бабикян или Миников тия тримата така се нагушкаха, че си купуват къщи в Гърция и къде ли не, а после обвиняват Борисов, че си е купил!
Ай сиктир бабанасана, сонаердина!
4.
Бай Дечо
22.09.2020 17:58:24
11
20
Нищо, нищоооо ама - голямо нищо ! Това е накратко и третата серия на бездарният спектакъл "Голямо народно ..сиране". Последните парички отпуснати от Черепа изгоряха ,а освен присмех и досада - друг резултат няма. Няма и да има с продуценти ,като Черепа и Цецко Белградски, сценаристи като Радев/Решетников, Мая и Корни и режисьори, като Бабикян, Хаджигенов и Минеков (а и статистите - много черни, бе и много мека китка, наркомани, алкохолици и клошари).
3.
Тройката
22.09.2020 17:54:42
5
20
Отец Дионисий към любовната тройка ли е, или самостоятелен играч?
2.
Адолф
22.09.2020 17:38:06
30
19
30 години ни плашат с комунизъма. 30 години все той ни е виновен. Сега, когато на хората им писна, от скрина излиза политолог, изучавал политология по времето на същия този комунизъм, опитващ се да ни каже, че Бойко е по - малкото зло и трябва да си траем, за да не дойде пак комунизъма. Колко ти платиха г-н Минчев? Колко банкноти от нощното шкафче станаха твои? Поредната опорка на Тиквата. Само дето не вървят тези. Митингите и протестите ги направиха предимно млади хора, нямащи нищо общо с призрака който вадите. Протестите не бяха режисирани от стари комунисти, както се опитвате да внушавате и да убивате желанието на хората за нещо по - добро. И ако наистина се вгледате в нашия 30 годишен преход, сме били управлявани все от бивши "комунисти". Без изключения.
И последно да Ви попитам г-н Минчев, какво сторихте с вашата членска книжка в БКП. Върнахте я, унищожихте я, июи я пазите като скъп спомен?
1.
brom
22.09.2020 17:34:46
33
28
Управляващите от Герб по места се обкръжиха с мафиотски структури. Краде се като за последно. Ето срещу това протестират хората. Толкова ли не виждате?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Всеки четвърти българин e задлъжнял на банки Всеки четвърти българин e задлъжнял на банки Освен банките, които се задържат като най-големия кредитор с 38% дял, а с 27% са небанковите финансови институции Пътен работник загина след удар от микробус в Плевенско Пътен работник загина след удар от микробус в Плевенско Той бил ударен от микробус и е починал на мястo Организаторът на гей парада в Бургас не се отказва, изпраща покани за участие Организаторът на гей парада в Бургас не се отказва, изпраща покани за участие Всеки в Европейския съюз има право на равно третиране, настоява Руси Милев без да уточни кого реално третират неравно Извънредно! Мъж стреля по жена и се самоуби в метрото на Летище София Извънредно! Мъж стреля по жена и се самоуби в метрото на Летище София Жената е в тежко състояние, интубирана е на място 15 гимназии в Бургас се стягат за абитуриентски бал на 24 май 15 гимназии в Бургас се стягат за абитуриентски бал на 24 май Ето на кои горещи точки в града ще се събират абитуриентите в празничната вечер Арестуваха бившия шеф на КАТ-София Арестуваха бившия шеф на КАТ-София Тенчо Тенев е разследван за престъпление по служба Как директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева тушира напрежението покрай гей парада Как директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева тушира напрежението покрай гей парада Директорът на РУО-Бургас призова големите ученици да се пазят от провокации в събота   Мара Отварачката се завърна с гръм и трясък Мара Отварачката се завърна с гръм и трясък Типично в свой стил изпълнителката се появи със свръхкъса рокля, която трудно скриваше задните й части   Горещо! Ето каква депутатка от Бургас изтърва 45-ото Народно събрание Горещо! Ето каква депутатка от Бургас изтърва 45-ото Народно събрание Сексапилната бургаска миска Анелия Дулева бе кандидат от 23 МИР в София като едно от най-големите протежета на Волен Сидеров Най-добрите млади строители отново са от Бургас Най-добрите млади строители отново са от Бургас Най-добрият в категорията "Облицовки и настилки" отново е Хюсеин Хасан от ПГСАГ "Кольо Фичето"-Бургас  
Петзнаци се родиха в турския град Измит Петзнаци се родиха в турския град Измит Имената на бебетата - три момчета и две момичета, са Хюсеин, Али, Азат, Азра и Шура Китайци продават мускули за 200 долара Китайци продават мускули за 200 долара От онлайн магазин можете да си купите тяло на античен бог, при това на доста достъпна цена Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Те се определят като „огнено поколение“, готово да се жертва в борбата срещу войнствения ислям Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки изпратил остри въпроси към Европейската комисия заради дискриминацията Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Не признавам родителит си и винаги съм мразел всички, признал психопата на разпита Кървава баня в Татарстан! 19-годишен нападна училище, изби 7 деца и рани 20 Кървава баня в Татарстан! 19-годишен нападна училище, изби 7 деца и рани 20 19-годишният Илназ Галявиев е започнал да мисли за масовото убийство поне от февруари Путин игра хокей с аматьори Путин игра хокей с аматьори Руският президент си тествал антителата, създадени от ваксината срещу коронавирус Зукърбърг: Следенето помага Фейсбук да бъде безплатен Зукърбърг: Следенето помага Фейсбук да бъде безплатен Само един от всеки десет потребители на iOS е съгласен глобалната мрежа да го следи Парадокс в Анталия: Сняг натрупа на места, а по крайбрежието е 30 градуса Парадокс в Анталия: Сняг натрупа на места, а по крайбрежието е 30 градуса Снегът е блокирал местни пътища и достъпа до пасища, важни за поминъка на жителите на района, препитаващи се с животновъдство По погрешка: Италианка се сдоби с 6 дози Pfizer/BioNTech По погрешка: Италианка се сдоби с 6 дози Pfizer/BioNTech Медицинска сестра инжектирала целия флакон
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори