×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • 2600 флакона Ремдесивир ще бъдат разпределени по болниците у нас за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция
  • 90% от COVID заразените - с витаминен дефицит
  • Затварят Министерството на туризма заради служителка с коронавирус
  • КЗК позволи на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ България
  • Клуб "Просперитет": Специалисти: Бюджет 2021 е най-рисковият след Жан Виденов
  • За огромно съжаление на българската тенис аудитория, Рафаел Надал на 99% няма да дойде да играе на родния Sofia Open 2020
  • Данъчните приходи в България са 30% от БВП през 2019 г.
  • Община Ямбол отмени тържеството за Деня на народните будители заради COVID-19
  • Турската лира рекордно ниска - падна под 20 стотинки
  • Германия затваря всички заведения, но оставя училищата отворени
НА ЖИВО

Авторите на понятието "герберясване" не допускат, че несъгласните с тях не са купени, може би просто мислят различно


Авторите на понятието "герберясване" не допускат, че несъгласните с тях не са купени, може би просто мислят различно
Ако си улегнал и приличен човек над средна възраст, хвърлянето на яйца и домати по празни обществени сгради ти изглежда откровено малоумно, особено когато се повтаря всяка вечер месеци наред
22 Септември 2020, Вторник, 17:23 ч.
Автор: Огнян МИНЧЕВ*

За левите либерали ББ е инкарнация на всичко, собствената им сянка във виновното им подсъзнание на хора, родени и останали в България, които заслужават европейски живот, но адски несправедливо получили управлението на една "хлевоуста, крадлива банкянска мутра"

 

Демократичната общност се раздели на две крила - по повод на протестите. Това разделение е естествено и - що се отнася до България - закъсняло. В централноевропейските посткомунистически страни подобно разделение набира сили още от 90-те години. След успешното приключване на посткомунистическия преход - в рамките на броени години или десетилетие - се формират социално-либералното и християндемократичното-консервативно крило на демократичната обществена коалиция. През последните 10-15 години това разделение се задълбочи с появата на по-десни националпопулистки движения - ФИДЕС в Унгария, ПИС в Полша... Доколкото познавам този процес - рядко се случва едните да обвиняват другите в "предателство" или "продажност". Въпреки яростния двубой по повод на политики и стратегии за бъдещето. Въпрос на политическа култура и традиция...

У нас нещата се забавиха с десетилетия. Бившата комунистическа партия се съхрани като основна политическа сила, запазвайки повечето свои визии, инстинкти и проруската си ориентация. Това задължаваше проевропейската - прозападна алтернатива на демократичната общност да поддържа известна идеологическа кохерентност, въпреки организационния й разпад във времето. Тази кохерентност бе контролирана от либералното крило на демократичната общност. От времето на създаване на СДС до ден днешен, за демократ в България се счита изключително човекът, който споделя либерална визия за политиката, културата и света като цяло. Причините за това са различни. На първо място - окупирането на консервативно-националистическия дискурс от бившата компартия. Второ - поради следствията на "възродителния процес". Възстановяването на правата на всички български граждани бе основния приоритет, с който започна промяната в България и това сложи своя отпечатък върху доминираната от (ляво)либерални фигури демократична опозиция.

През целия 30 годишен период след 1989 г. либералното крило на демократичната общност ревниво пазеше своята хегемония, въпреки опитите за иницииране на някакви "консерватизми" от една или друга фракция на СДС и наследниците му. Тази хегемония и до ден днешен е животоспасяваща за либералната общност, защото нейният размер като социологическо тегло е пренебрежимо малък. Макар и разпаднала се на малки и скарани помежду си фракции, либералната демократична общност категорично отстояваше тезата, че всичко не-либерално в България е по същество неокомунистически възглед и проява - или демонстрация на примитивен национализъм. По-консервативните възгледи и групи на демократичната общност - прозападни, но нелиберални - съществуваха на втори план и си мълчаха, за да не "разклащат" лодката на и без това отслабената по демографски, организационни и политически причини демократична алтернатива.

Днес либералната част на демократичната общност радикално се разбунтува (след 10 години на презрение и отхвърляне на това, което представлява ГЕРБ) срещу народняшко-патриархалния модел на управление начело с ББ, който засилва максимално олигархичния контрол върху държавата, корупционното преразпределение на националния доход, подчиняването на правосъдието и първите две власти на контрола на Сарая. Оттук започна едно драматично разделение. Повечето "стари муцуни" - легендарни фигури на десетилетия битки с неокомунизма и руското влияние в България - се оказаха на предпазлива и дистанцирана от протеста позиция. Причините за това са поне няколко.

Първо, протестът е доминиран от обществени и политически групи в левия, посткомунистически и националистически спектър. Бойко може и да е проблем, но не по-голям от Румен Радев и Мая Манолова. След като 30 години си стоял срещу тях, днес не можеш да ги прегърнеш и да се обърнеш на 180 градуса. Второ, дори да поддържаш целите на протеста, трудно е да се съгласиш с неговите средства.

Ако си улегнал и приличен човек над средна възраст, хвърлянето на яйца и домати по празни обществени сгради ти изглежда откровено малоумно, особено когато се повтаря всяка вечер месеци наред. Блокирането на кръстовища, разнасянето на ковчези и бесилки е отблъскващо, а ако го правят маргинали - притеснително в перспектива. Промяната е желана и необходима, но илюзорна в рамките на коалиция, събираща кого ли не - "от кол и въже" - и отказваща да изрече какви са следващите стъпки на планирана стратегия.

Трето, и най-важно, отсъствието на част от демократичната общност от протеста се обуславя от вече формираното разделение между ляво-либерално и дясно-консервативно, което засяга психологически установки преди да бъде разделение на ценности и идеи. Заставането до Костя Копейкин е морален и естетически проблем за част от демократите, докато за друга част е морално оправдано предвид благородната цел - сваляне на Бойко и на Гешев.

Оттук - и до корените на яростта и примирението: отношението към ГЕРБ и ББ. За левите либерали ББ е инкарнация на всичко, от което те се срамуват. ББ е собствената им сянка във виновното им подсъзнание на хора, родени и останали в България, които заслужават европейски живот и културен стандарт, но адски несправедливо получили управлението на една "хлевоуста, крадлива банкянска мутра". Тяхното непримирение с това статукво е толкова гневно, че си струва преминаването на една непремината досега за 30 години граница - сътрудничеството с Радев, Манолова и Копейкин. Дори "комунистите" са по-приемливи от "наглите и прости мутраци" на власт.

За по-умерената - предимно по-възрастна - част от демократичната общност, Бойко, Гешев и Доган са проблем, но все още по-малък от заплахата онези, от които едва взехме контрола върху пътя на България, да се върнат "на бял кон" и да ни върнат в кошарата, от която и до днес се мъчим да излезем на цената на собствения ни живот. Това разделение е вече политическо. То започва като психологическо, преминава през кантара на повече или по-малко неприемливи реалности и се материализира в политическа позиция на разделение.

Либералната хегемония върху демократичната общност приключи. Уважаван либерален богослов завчера би камбана за тревога - тези, които не са либерали, са антилиберали. Не мисля. Тези, които не са либерали, не са задължително популисти, националисти, поддръжници на авторитарни алтернативи. Те са просто по-умерени - да не кажа консервативни (защото "консервативно" стана мръсна дума в либералния лагер). Лошата новина за либералите е, че тяхната хегемония върху демократичната общност приключи. Сега предстои пренареждане на политическата сцена. Стари съперници ще станат партньори, а стари приятели ще се окажат от двете страни на политическата разделителна линия.

Някои острастени партизани имат силна непоносимост към този процес. Например: "Герберясването е срамна болест. Като гледам, все повече "стари седесари" я хващат." "Герберясват" тези, които не са "с нас".

Как по-силно да ги обидиш? Да им кажеш, че са морално изравнени с главния носител на "срамната болест" - ББ. Да ги обявиш за продажници, за купени, хранени от мутрите хора.

Авторите на понятието "герберясване" не допускат, че различните от тях може би просто мислят различно. Хайде де, ще ми мислят те, когато народът е излязъл на революция...

Да-а, комунизмът, както и алкохолизмът не са простили на никого... Можеш да изкараш един човек от реалността на комунизма, но не можеш да изкараш реалността на комунизма от него. Разбира се - тук комунизмът е метафора. Метафора на всеки острастен, безсмислен радикализъм, неврастенично не понасящ битието си и вярващ, че смяната на обкръжението ти ще отстрани дискомфорта на душата ти. Но това е вече друг разговор...

Промяната върви - тя се случва. Който успее да я приеме, има шанс да успее да приспособи живота си към нея. Аз лично ще запазя уважение и благодарност към всички тези хора от демократичната общност, с които извървяхме дълъг и отчасти успешен път. Независимо от коя страна на разделителната линия ще изберат да застанат.

*Огнян Димитров Минчев е български политолог, доктор на социологическите науки. Специализира Политически науки и международни отношения във Вашингтон, Лос Анджелис, Москва и Португалия. Преподава Теория на международните отношения в катедра „Политология“ в Софийския университет, а от 1999 г. до 2008 г. е неин ръководител.Директор е на Института за регионални и международни изследвания и председател на управителния съвет на българския клон на организацията „Прозрачност без граници“. Автор е на множество анализи по вътрешна и международна политика


В категории: Политика


Флагман.БГ Невиждан срив на приходите на ММЦ Приморско Невиждан срив на приходите на ММЦ Приморско 29/10/2020, Четвъртък 20:13 1
Щерката на Гала отвърна на хейта
Щерката на Гала отвърна на хейта 29/10/2020, Четвъртък 18:41 0
17
Коментара по темата
17.
Моля?
22.09.2020 20:19:41
2
4
Откога про руската БСП е лява либерална партия? Нещо този политолог да си научи термините.
16.
gerb
22.09.2020 19:53:32
9
4
Подкрепям правителството ! точка
15.
флагман.бг
22.09.2020 19:43:22
0
4
До 13 - я педераастик
Споко ве пумияр спермата и лайната я опаковане прилежно и я испращаме на майка ти дъртата разпоретина да имате кво да ядете бе тъпак недоклатен. Щото разбрахме че от ПОЗАСРААНООО 20 НЕ ВИ ДАВАТ ПАРИ ВЕЧЕ
14.
флагман.бг
22.09.2020 19:41:28
1
3
До 13 - я педераастик
Споко ве пумияр спермата и лайната я опаковане прилежно и я испращаме на майка ти дъртата разпоретина да имате кво да ядете бе тъпак недоклатен. Щото разбрахме че от ПОЗАСРААНООО 20 НЕ ВИ ДАВАТ ПАРИ ВЕЧЕ
13.
До слугите от флагман.бг
22.09.2020 19:31:21
5
5
Как пък не се задавихте през годините от толкова поети лайна и сперма бре, как целувате майките си?
12.
АЗ
22.09.2020 19:07:24
20
14
ГЕРБЕРАСТ,ГЕРБАВ ГЕРБЕРАСТ,ГРОБАР,ГРОБ....ВСИЧКО Е СИМВОЛ НА МАФИЯ,ИЗМАМА,ГРАБЕЖ,УБИЙСТВА,НАГЛОСТ,НЕКАДЪРНОСТ,ДЕБЕЛООЧИЕ,ТЪПОТИЯ И ГЕНОЦИД.......ОСТАВКА,ИЗРОДИ МРЪСНИ
11.
Васко Кръпката е виновен!
22.09.2020 18:53:43
10
10
Пееше:Комунизмът си отива,спете спокойно деца, но децата на комунистите не спяха,а крадяха и забогатяха!
Сега пак искат да вземат власт служебно,защото България живна,а и Бойко много пари от ЕС договори,за това си мислят,че е дошъл пак техния час да фалират България!
Очакваха десант от Русия!
След като Путин ги отсвири,очакват десант от Дубай, или поне от Марс или Венера!
10.
*********
22.09.2020 18:29:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
Станко
22.09.2020 18:18:56
10
15
Аз като ги гледам тези убитаци от проституиращото трио ли е мрио ли е ми те само ашладисани магааалиии ве то един нормален няма там....
8.
Станко
22.09.2020 18:10:16
12
18
Аз като ги гледам тези убитаци от проституиращото трио ли е мрио ли е ми те само ашладисани магааалиии ве то един нормален няма там....
7.
МНОГО ВИСОКА ТОПКА !!!!!!
22.09.2020 18:07:29
34
12
ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ФЛАГМАН ХАХХА!!!!!!!!!БИХ КАЗАЛ СТАТИЯ С ЦЕЛ ДА ГИ ОБЪРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!ВЯРНОТО Е ЧЕ ПРОЦЕСИ ЗАВЪРШИЛИ 90те в бившия соц !!!!!!!!!!!!!!ЕДВА СЕГА ЗАВЪРШВАТ В БЪЛГАРИЯ !!!!ИДВА ВРЕМЕТО НА МЛАДИТЕ ""НАДЕЖДИ ""КОГАТО И ТЕ СЕ УТАЛОЖАТ ЩЕ СЕ НОРМАЛИЗИРА СИТУАЦИЯТА !!!!!!!!!!!!!НО СЕГА Е ВАЖНА ОСТАВКАТА И НОВИ ИЗБОРИ !!!
6.
Станко
22.09.2020 18:06:33
10
15
Аз като ги гледам тези убитаци от проституиращото трио ли е мрио ли е ми те само ашладисани магааалиии ве то един нормален няма там....
5.
До 1 и 2
22.09.2020 17:58:49
12
23
А защо не попитате Отровното трио - кой плаща масрафа - домати, яйца, тоалетна хартия?
Да не би да бъркат от джоба си?
Плаща Черепа!!!
Вместо да ги дадат на хората в крайна необходимост, ги хвърлят по исторически сгради, за което са плащат глоби в хиляди!!!
Кой ще ги плати - Черепа, Хаджигенов, Бабикян или Миников тия тримата така се нагушкаха, че си купуват къщи в Гърция и къде ли не, а после обвиняват Борисов, че си е купил!
Ай сиктир бабанасана, сонаердина!
4.
Бай Дечо
22.09.2020 17:58:24
11
20
Нищо, нищоооо ама - голямо нищо ! Това е накратко и третата серия на бездарният спектакъл "Голямо народно ..сиране". Последните парички отпуснати от Черепа изгоряха ,а освен присмех и досада - друг резултат няма. Няма и да има с продуценти ,като Черепа и Цецко Белградски, сценаристи като Радев/Решетников, Мая и Корни и режисьори, като Бабикян, Хаджигенов и Минеков (а и статистите - много черни, бе и много мека китка, наркомани, алкохолици и клошари).
3.
Тройката
22.09.2020 17:54:42
5
20
Отец Дионисий към любовната тройка ли е, или самостоятелен играч?
2.
Адолф
22.09.2020 17:38:06
30
19
30 години ни плашат с комунизъма. 30 години все той ни е виновен. Сега, когато на хората им писна, от скрина излиза политолог, изучавал политология по времето на същия този комунизъм, опитващ се да ни каже, че Бойко е по - малкото зло и трябва да си траем, за да не дойде пак комунизъма. Колко ти платиха г-н Минчев? Колко банкноти от нощното шкафче станаха твои? Поредната опорка на Тиквата. Само дето не вървят тези. Митингите и протестите ги направиха предимно млади хора, нямащи нищо общо с призрака който вадите. Протестите не бяха режисирани от стари комунисти, както се опитвате да внушавате и да убивате желанието на хората за нещо по - добро. И ако наистина се вгледате в нашия 30 годишен преход, сме били управлявани все от бивши "комунисти". Без изключения.
И последно да Ви попитам г-н Минчев, какво сторихте с вашата членска книжка в БКП. Върнахте я, унищожихте я, июи я пазите като скъп спомен?
1.
brom
22.09.2020 17:34:46
33
28
Управляващите от Герб по места се обкръжиха с мафиотски структури. Краде се като за последно. Ето срещу това протестират хората. Толкова ли не виждате?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
3 неща, които издават, че той прави невероятен секс 3 неща, които издават, че той прави невероятен секс

Вижте ги:

Продавачът на друсан чай от Царево Милен „изгоря”, закопчаха го след бясна гонка Продавачът на друсан чай от Царево Милен „изгоря”, закопчаха го след бясна гонка

25-годишният младеж опитал да избяга през черен път край село Равна гора

5 причини той да не се обвързва с вас, въпреки че ви харесва 5 причини той да не се обвързва с вас, въпреки че ви харесва

Иска да е в играта още малко време

Според зодията: Как да се маскирате за Хелоуин Според зодията: Как да се маскирате за Хелоуин

Ето някои идеи

Нереална вкусотия - Пилешко с картофки и още нещо Нереална вкусотия - Пилешко с картофки и още нещо

Готви се лесно, месото става много крехко, а картофите направо се топят в устата

Медиите дават 51% преднина на Джо Байдън пред Тръмп, но може ли да се вярва на проучванията? Медиите дават 51% преднина на Джо Байдън пред Тръмп, но може ли да се вярва на проучванията?

Също като през 2016, когато всички тръбяха, че сигурният следващ президент на САЩ е Хилари Клинтън, така и сега, според социолозите, видимо дементният Байдън ще е победител

6 храни, с които обядваме, причиняващи подуване 6 храни, с които обядваме, причиняващи подуване

Храните с високо съдържание на наситени мазнини не са за обяд

Невиждан срив на приходите на ММЦ Приморско Невиждан срив на приходите на ММЦ Приморско

Сезонът бе добър за бизнеса в южната община, но мениджмънтът на комплекса явно се е провалил тотално

 

Андреа от Бургас иска да си сложи най-големите силиконови бомби в България Андреа от Бургас иска да си сложи най-големите силиконови бомби в България

Паралелно с уголемяването на устните си с 21-ва вливка на хиалурон наскоро, родното Барби иска да притежава и най-големия силиконов бюст у нас

 

Защо Доналд Тръмп писа на Анита Мейзер Защо Доналд Тръмп писа на Анита Мейзер

Българката с американски паспорт е върла фенка на републиканеца Тръмп, който на 3 ноември ще мери сили за втори мандат като държавен глава с конкурента си от Демократическата партия Джо Байдън

Третата световна война няма да започне с псевдопандемията Третата световна война няма да започне с псевдопандемията

Авторът на апокрифа „Исусови хроники“ написа сценарий за филм, достоен за Холивуд и се надява да намери своя продуцент и режисьор

"Еврохолд" получи разрешение да купи българския бизнес на CEZ "Еврохолд" получи разрешение да купи българския бизнес на CEZ

Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС)

 

След терора в Ница Макрон вади войска по улиците на Франция След терора в Ница Макрон вади войска по улиците на Франция

В градовете ще патрулират около 7 хиляди военни

Дъщеря на милионер загина в самолет, след като яде сандвич Дъщеря на милионер загина в самолет, след като яде сандвич

На голямата надморска височина тялото й не успяло да издържи на силната алергична реакция

Терор в Ница! Ислямист уби трима християни в църква, много са ранени Терор в Ница! Ислямист уби трима християни в църква, много са ранени

Полицаи са простреляли нападателя, лекари се борят за живота му

Прясна свинска мас помагала срещу коронавируса Прясна свинска мас помагала срещу коронавируса

Тя укрепване на имунната система и справяне с различни заболявания, категорична е Людмила Гончарова, украински диетолог и генетик

 

Извънредно: Три жертви на атака с нож в Ница, жена е била обезглавена (ВИДЕО) Извънредно: Три жертви на атака с нож в Ница, жена е била обезглавена (ВИДЕО)

Нападателят е задържан. Кметът на Ница определи случилото се като тероризъм

Младите в Швеция най-поразени от COVID-19, българин ги лекува Младите в Швеция най-поразени от COVID-19, българин ги лекува

Маските там не са задължителни, но хората спазват дистанция, каза д-р Красимир Кацарски

Европейски вирусолог №1: Маските не пазят на климатик! Европейски вирусолог №1: Маските не пазят на климатик!

Проф. Джорджо Палу е поредният световен учен, който потвърди, че ваксината БЦЖ действа превантивно срещу вируса

 

ЕК публикува директивата за европейската минимална заплата ЕК публикува директивата за европейската минимална заплата

Комисията иска да превърне колективното договаряне в „златен стандарт“ в държавите членки

 

Бойко Борисов Бойко Борисов Само на президента Румен Радев дадоха няколко часа карантина, сякаш е извънземен Виц на деня Виц на деня - Как се казваш?
- Александър.
- На кого си кръстен?
- На баба ми Велика.

Виц на деня Виц на деня От утре пощальоните щели да работят от дома си. Ще четат писмата ви и ако има нещо важно, ще ви звъннат.

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Чудя се на шотландците, как могат да чакат уискито да им отлежава по 15, 20, 30 години?! Ние ракията е почваме още от казана.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори