×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаска гордост! Как младият дизайнер Ани Чепъкова превърна старата поща в Копенхаген в 5-звездно бижу


Бургаска гордост! Как младият дизайнер Ани Чепъкова превърна старата поща в Копенхаген в 5-звездно бижу
Бургазлийката е основният дизайнер на проекта, който трансформира бившите канцеларии на пощата в уютни стаи и апартаменти, запазили духа на времето
17 Септември 2020, Четвъртък, 15:20 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Nordic Hotels&Resorts

Ето какво ни разказа тя за вълненията си около създаването на уют и безвремие в центъра на датската столица

30-годишната Ани Чепъкова е поредният ни повод да се гордеем с бургазлии и доказателство, че тук се раждат таланти. Екип от дизайнери на световен бранд, начело с младата и талантлива бургазлийка превърна бившата поща на Копенхаген, строена през 1912 г. в 5-звезден хотел. Ани Чепъкова е основният дизайнер на проекта, който трансформира бившите канцеларии на пощата в уютни стаи и апартаменти, запазили духа на времето.

От 8 години Ани Чепъкова работи в компанията „Юнивърсал Дизайн Студио“ в Лондон и в момента е старши интериорен дизайнер. Завършила е интериорен дизайн в Кингстън Юнивърсити  в Лондон.  Тя е родена и израснала в Бургас, на 19 г. заминава за да следва в Англия, а преди това е завършила ГРЕ „Г. С. Раковски“. В семейството на Ани талантът и нюхът към иновациите може би са наследствени. Именно нейният баща – известният инж. Константин Чепъков, изобрети евтин и ефективен апарат за обдишване, който всеки може да си изработи у дома. /ВИЖ ТУК/

Репортер на Флагман.бг разговаря с Ани Чепъкова, която в момента работи по довършването на последните щрихи на уникалния проект за вила „Копенхаген“. Вижте какво ни разказа тя за вълненията си около създаването на уют и безвремие в центъра на датската столица:

„Проекта го започнахме през ноември 2018 г., като участвахме в състезание, минахме през три етапа и спечелихме частта със стаите на хотела. Самият проект е в оригиналната сграда на пощата в Копенхаген, която е строена през 1912 г. и е минала през много различни форми на работа – основно като офиси на пощата. Преди няколко години са я купили от компанията „Nordic Hotels&Resorts“, която е за хотели само в скандинавските страни. Те имат няколко събранда, които развиват. Преди няколко години вземат една по-специална сграда и я превръщат в уникален хотел, който няма нищо общо с техния бранд като стил. Това ни е втори проект за тях – първият беше в Стокхолм и се казва „At six”. Това са два бутикови хотела за тази марка.

В проекта за вилата идеята е, че всички стаи целят да донесат на гостите чувството, че се намират в апартамент в Копенхаген. Когато сте гост в хотела, нямате усещането, че сте в хотел, затова и го нарекохме вила и се опитахме всички стаи да бъдат възможно най-различни. Самата сграда има много големи разлики между различните етажи, защото е строена като офис. Затова има различни концепции за стаите. Има апартаменти, които са с 4-метрови тавани и много големи красиви прозорци. Те са основната част. В двата тавански етажа има много интересна архитектура, която е типична за времето, когато е строена сградата в Копенхаген. Тези два етажа имат различни концепции, така че всеки път, когато гостите остават в хотела, да бъдат в съвсем различна стая. Във всяка стая сме направили различни дизайни и всеки от тях има съкатегории, така че наистина всеки път да е ново за гостите.

Като интериорни дизайнери ние започваме малко по-късно от архитектите. Сградата беше вече в ремонт, ние работихме с локални архитекти от Дания и започнахме през май 2018 г.

Проблемът с тази сграда е, че през 80-те години е правен основен ремонт и много от оригиналните детайли са били премахнати и заменени със стандартни пластмаси от 80-те години. Всичко, което можехме да запазим като оригинални детайли, го запазихме, но за жалост това е основно по стълбищата. За дизайна на стаите прекарахме много време в архивите на сградата, за да видим тя как е изглеждала преди и се опитахме по модерен начин да интерпретираме оригиналните детайли. Не искахме да интерпретираме нещо, което вече го няма като пастиш, а да се вдъхновим от него и да му дадем нов живот по този начин. В основните стаи много голям ефект имат прозорците – те са три метра високи на 1,5 метра широчина. Те бяха заменени с идентични на оригиналните, но изработени по датски стандарти. Това е и идеята – сградата да функционира като модерна сграда, но да запази духа си.

За да постигнем това, избирахме идентични мебели, много голяма част от тях са по наш дизайн и имат различна визия от различни епохи. Това дава на сградата дух на безвремие, защото е микс между ново и старо.

Другите етажи, които са тавански, напомнят за апартаменти в Копенхаген, защото има много стандартни детайли, които виждаме в музеи и други сгради, които посетихме, докато правехме концепцията на вилата.

Сградата се намира в центъра на Копенхаген точно срещу главната гара на града. Двете сгради са строени от един и същи архитект и са свързани помежду си. В момента, когато са строени, се е развивал железопътният транспорт в Дания като цяло и някои от вагоните на влаковете са имали специални релси, които отиват директно в пощата, така че колетите и писмата да не влизат в гарите и след това да се връщат. Затова и двете сгради са свързани като място и архитектура. Точно до тях е и известният парк Тиволи в Копенхаген, който е много голяма туристическа атракция.“

 


В категории: Бургас


17
Коментара по темата
17.
до 6
18.09.2020 09:36:38
0
4
По-добре да мълчиш празна главо , че от всичко което пишеш става ясно, че грам не разбираш от нищо! Едва ли й пука на момичето , че й дават оценка шайка неграмотни , неуспяли и негативни коментиращи!
Успех момиче, само напред!
16.
Така е
18.09.2020 09:17:39
0
1
Вярно е
В апартаментите на добрите хотели телевизорите се поставят във всекидневната, а не в спалнята
15.
Теуевизол
18.09.2020 06:44:19
1
1
Телевизор няма място в спалнята. Пречи на съня.
14.
onlytheStrong
17.09.2020 19:56:42
1
1
боли мъ уя
13.
Fantafen
17.09.2020 17:16:18
3
7
Дизайнери интериорни под път и над път...
Виж , ако беше архитектура нова , щях да се впечетля!
12.
незнам
17.09.2020 16:35:22
9
4
незнам какво сте очаквали от толкова противно дете!
11.
Н
17.09.2020 16:27:39
4
5
Надали някой би написал за дребен архитект на обикновенна поща в Дания, хмммм
10.
Ящ
17.09.2020 16:26:15
7
4
Може да отслабне със 20 кила
9.
Браво
17.09.2020 16:17:21
8
13
Хората създадоха смартфоните, правят опити за летене до Марс, откриват признаци на живот на Венера. А ние се гордеем, че сме обзавели една поща. Явно някой от родата е много близък с журналистите.
8.
Според теб да не би да е добре изпълнено?
17.09.2020 16:13:42
4
9
Даваш ми бюджет и ти обзавеждам ако искаш и хотел България... според бюджета
7.
до 5
17.09.2020 16:10:40
6
18
Ти колко хотела обзаведе, и какво всъщност разбираш?
Страхотно е, браво на момичето!
6.
ами...
17.09.2020 16:02:02
5
11
На втората снимка телевизора е на супер тъпо място. Това канапе и масичката до спалнята пък задръства цялата стая и изглежда неуместно. ЛРично за тази стая и давам Слаб (2).
На четвъртата снимка тази ръбеста витрина няма място там. Запушва стаята и я претрупва, като изглежда също не на място
Не че нещо, но можеше много по-добре да се справи. Млада е и има още какво да учи, надяваме се да става все по-добра
5.
Лили
17.09.2020 15:56:43
0
19
Браво ! Представяте ли си какво щеше да и се случи ако се беше върнала в Бг ! Щеше да я мачка някоя некадърна калинка докато я съсипе ! Затова всичко умно и кадърно бяга !
4.
Лили
17.09.2020 15:56:41
0
10
Браво ! Представяте ли си какво щеше да и се случи ако се беше върнала в Бг ! Щеше да я мачка някоя некадърна калинка докато я съсипе ! Затова всичко умно и кадърно бяга !
3.
Лили
17.09.2020 15:56:37
2
21
Браво ! Представяте ли си какво щеше да и се случи ако се беше върнала в Бг ! Щеше да я мачка някоя некадърна калинка докато я съсипе ! Затова всичко умно и кадърно бяга !
2.
Бургас не е за евтиняци
17.09.2020 15:54:31
9
5
Да се изучи и нека да дойде да работи в Бургас.
Субсидирали сме я от люлка до мома с безплатно образование и градина.
Нейно задължение е да дойде и да вдигне палати да помогне на града да влезе в дезайн картата на света.
Давай дете, чакаме те.
Миле те докарай и други архитекти от Дания да живеят във Бургаски окръг за постоянно имаме към 1000 селца да дезайнваме тук ще стане рай!!!
Идвай по бързо.
1.
Иван Н.
17.09.2020 15:40:14
3
28
Поздравления за Ани и за прекрасните и родители. Много здраве, късмет и успехи. Майката на Ани е любим учител на стотици бургазлии. Поздрави г-жо Чапъкова!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Три наши салати в топ 10 на света, бихме италианската "Капрезе" Три наши салати в топ 10 на света, бихме италианската "Капрезе" Класацията е на кулинарния пътеводител "Тейст Атлас" Полицаи откриха пребито 19-годишно момиче, издирват нападателя Полицаи откриха пребито 19-годишно момиче, издирват нападателя Тя е била отвлечена Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Млади надежди от „Акро Джъмп“ завоюваха златните медали, със сребро пък се окичиха представители на „Черноморец“ и „Орел“ -Айтос Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Ето кои са ТОП 10-те града най-гъсто населени с паралии... 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" Петима са пострадали в пътния инцидент Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Георги Чиликов и голмайсторът на А група за всички времена Мартин Камбуров продължават напред в VS Sport Open 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Не уточняват броя и състоянието на пострадалите. Районът е отцепен от полицейски екипи Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ обсъдиха с бургазли въпроси за социалната политика и за по-добър живот
Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори