×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БСП възхвали 9 септември в парламентарна декларация и възмути ГЕРБ и „Обединени патриоти“


БСП възхвали 9 септември в парламентарна декларация и възмути ГЕРБ и „Обединени патриоти“
Александър Симов изчете декларацията от името на "БСП за България", ГЕРБ напуснаха залата
09 Септември 2020, Сряда, 11:38 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Истинският смисъл на датата е в надеждата, обяви Александър Симов от името на соцформацията в Народното събрание

БСП възхвали датата 9 септември 1944 г., след която в продължение на 45 години на власт бе тоталитарната държава. Това стана с декларация от името на парламентарната група, изчетена от депутата Александър Симов.

Темата предизвика остра реакция от страна ГЕРБ и „Обединени патриоти“. От формацията на Бойко Борисов напуснаха залата веднага след като Симов започне да чете и стана ясно за какво ще говори.

След декларацията на „БСП за България“ последваха контрадекларации – първо на ГЕРБ, а сетне и на „Обединени патриоти“ (ОП).

Те трябваше да опровергаят казаното от Симов.

Ето пълното съдържание на декларацията на „БСП за България“:

Днес се навършват 76 години от промяната на 9 септември. Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показва най-малкото, че в нея има живот, че в нея е скрита истина. За да стигнем до тази истина обаче трябва да минем през тонове политически инсинуации, през медийно мракобесие, през псевдоисторическо шарлатанство и целенасочени лъжи. С други думи – днес е модерно да се говори само лошо за Девети септември.

Аз ще постъпя по различен начин – ще ви кажа хубавото.

Когато легионите на реваншизма се опитаха да превземат учебниците по история, от тях със злоба беше изхвърлено всичко, което дори намеква за битката срещу фашизма в България. Трябваше да се научим да вярваме, че в България фашизъм не е имало и това направи избитите без съд и присъда, хилядите жертви на кафявата чума, абсолютно неудобни. Техният живот и идеали просто не се вписваха в извратената версия на историята, която се опитваха да ни пробутат. Преследвани веднъж приживе, жертвите на българския фашизъм станаха отново обект на гонения. И този вятър от тъмни страсти не подмина и най-светлите образи – на Никола Вапцаров, на Христо Смирненски, на Гео Милев.

Но аз обещах да говоря за хубавото.

Каква държава е България през 40-те години на миналия век?

Можем да изхвърлим на боклука всички митове за „една от най-развитите държави“ в Европа, която тъне в лукс, удоволствия и дантели. Учебникарската история винаги е пленник на политическата баналност на ежедневието. Обаче истинската история принадлежи на спомените на двамата ми дядовци. Единият ми дядо е от село, близо до Пловдив, което се нарича Конуш. Село, в което е кошмар да живееш пролетно време по онези години. В него няма нито една асфалтирана улица и заради калта напролет, децата е трябвало да се придвижват на кокили. Няколко поколения живеят в една къща, обработват едно парче земя, на практика не разполагат с никакви пари, а живеят като първобитните хора – с размяна на стоки. Властта изобщо не мисли за тях, а и самата идея за власт изглежда странно в едно село, което, въпреки че е на чернозем, тъне в абсолютна мизерия.

При другия ми дядо положението е същото. Той е от село на име Съдийско поле, на 7 километра от Нова Загора. Нека не се заблуждаваме – в онази царска България 7 километра се равняват на разстоянието до Луната. Изостанало, абсолютно немодерно село, със земеделие от 17-и век. Когато цяла Европа използва трактори, в България се оре с магарета и волове. Всъщност именно този образ трябва ясно да пречупи идеологическата лъжа за благоденстващото царство. На всичкото отгоре, тази държава става съюзник на Хитлер, давайки пълна свобода на стражарския си манталитет. И нима днес някой се опитва да ми каже, че тези, които са се бунтували срещу това безумие, които си представят България като държава за всички, а не за малцина, са политически престъпници?

Нищо подобно.

Девети септември е отговорът на един голям проблем. На несъстоялата се модернизация на страната. На блокиралата икономика. На паразитните елити. На статуквото на постоянния гешефт. На заплащането за отрязани партизански глави. На фашистките легиони.

Можем до утре да си говорим за грешките след Девети, но отричането на самата дата означава да отречем порива по различен живот. Поривът за социална държава. Идеята за една друга възможна България.

Не напразно усилието на Девети не е продукт само на една партия. Съюз от партии се борят за тази промяна, искат тази промяна, умират за тази промяна.

А промяната е очевидна – на Девети септември се случва едно огромно социално усилие, което трансформира България. Знаците за тази трансформация са очевидни и до днес. Разходете се из страната - във всяко село има читалище. Големите болници. Училищата. Предприятията, които в наши дни бяха приватизирани и затрити, защото на никой не му пукаше как ще живеят хората оттук нататък. На десницата й отне много повече време да ги унищожи, отколкото е било необходимо за тяхното построяване.

Много е лесно да свързваме лошото след Девети с усилието, което виждаме на самата дата. Това е подмяна и всички знаем, че е подмяна.

Истинският смисъл на датата е в надеждата. Подозирам, че именно заради това се полагат големите усилия за отричането на този ден. Защото поривът за един друг възможен свят никога не е изгасвал. Несправедливостта, неравенството имат своята яростна опозиция, която винаги може да се разгони отново, защото бедността е най-голямото престъпление на днешния ден.

Пред очите си виждаме как все повече хора обръщат към миналото не обвинителен, а меланхоличен поглед. Защото провалът на 30-годишния преход, провалът, отбелязан със сълзотворен газ срещу протестиращи млади хора, ще кара цели поколения отново и отново да се връщат към смисъла на 9 септември, за да разберат неговите уроци, неговите мечти, неговите надежди, разбира се, неговите грешки.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
9
Коментара по темата
9.
9 9 1945
09.09.2020 18:41:15
1
0
много от сегашните
демократи
либерали
патреоте
независими ,щото нищо не зависи от тях
професори
генерали
и вся остальная сволоч




щяха още да ходят по нивичките на село
със свинските цървули с космите навънка да издържат повече

държавата ги изхрани ,изучи ,драпаха да стават членове на БКП , да вземат жителство,апартамент,вила

и след години се писаха големи демократи и политици
не могат да са ,ЩОТО СОЦИАЛИЗМА ГИ Е ВЪЗПИТАВАЛ

ЦЪРВУЛ ТРАНДАФОР НЕ СТАВА

драги зрители и драги радиослушатели


СЛАВА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
СМЪРТ НА ФАШИЗМА
СВОБОДА ЗА НАРОДА


при 80 % ДЕБИЛИ ще е така в тази държава РЕПУБЛИКА БУЛГАРИЯ


МУТРИ ВЪН
ОСТАВКААААА
8.
Бай Дечо
09.09.2020 17:00:15
1
0
Туй ще ви остане дебилчета, да драскате тук и да си оправдавате съществуването!!
7.
Дечо Комунечо
09.09.2020 14:11:33
3
4
Другари камуняци - лапането свърши, казвайте откъде да намерим пари. Аз бях активен борец против фашизма и капитализма и вземах голяма пенсия. На млади години бях сътрудник на Държавна сигурност и оттам лапах огромна заплата.
6.
Давай бай Дечо
09.09.2020 13:39:27
2
3
С теб сме-прости сме ,ама сме много!
Чакаме да падне правителството и най-вече машинното гласуване да влезе и тогава да видиш-ще стане рязко рай-заплати по 5000,пенсии по 3000 ..ама не разбират хората!
Нищо..ние сме както каза ти-прости,ама упорити!
Така че,давай бай Дечо-удвои си усилията,че не смогваме да обясняваме на хората!
By the way аз съм прост от теб-искаш ли да се видим и да си премерим тъпотията?
5.
Давай бай Дечо
09.09.2020 13:39:16
2
2
С теб сме-прости сме ,ама сме много!
Чакаме да падне правителството и най-вече машинното гласуване да влезе и тогава да видиш-ще стане рязко рай-заплати по 5000,пенсии по 3000 ..ама не разбират хората!
Нищо..ние сме както каза ти-прости,ама упорити!
Така че,давай бай Дечо-удвои си усилията,че не смогваме да обясняваме на хората!
By the way аз съм прост от теб-искаш ли да се видим и да си премерим тъпотията?
4.
дърт
09.09.2020 13:35:27
4
1
9–ти септември е част от историята която младите за съжаление не познават...няма и как...Историята никога не е праволинейна нито справедлива..винаги във всеки етап е имало и добро и лошо...важното е да я оценяваме прагматично и обективно..Ние българите обикновено отричаме и разрушаваме всичко преди нас..така не надграждаме а все отначало...резултатите ги виждаме днес...по време на прехода дори политици от ранга на Хелмут Кол бяха поразени от разрушителният порив на "демокрацията".Комунизма имаше много лоши страни но и много добри...да не залитаме защото така или иначе не можем да ги изтрием от историята си и все още крадем от построеното тогава...
3.
бай Дечо
09.09.2020 13:31:50
2
3
Много съм прост и много се гордея ! ...може и да съм червен боклук ,но ми е хубаво по цял ден да лежа и лая против властта,защото съм прост и некадърен,че и мързелив.Но пък умея да пиша простотии по цял ден в сайтовете! И все не мога да обясня истината на хората-това ме боли най-много!
Но освен прост съм и упорит,така че продължавам в същия дух!
Аз съм бай Дечо-червения боклук...ако някой не е чул още за мен де!Да се знае!
2.
Наглостта на наглия е безгранична!
09.09.2020 12:11:25
4
11
Като не поставиха тези наглеци на мястото им, когато трябваше, когато ги беше страх и се криеха по ъглите и правеха метани в църквите, така става. Първо мълчаха, после колебливо се опитаха да се разграничат от миналото си, след това започнаха да повтарят лъжи, колко добре е било, а сега вече ги крещят с пълно гърло, прилагайки принципа, че една лъжа повторена 1000 пъти минава за истина.

"Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо."
1.
Бай Дечо
09.09.2020 11:56:34
7
5
Всичко в декларацията е вярно!!! Селата са посрещнали тази дата с газените лампи и кал до кръста!! Сега пак вървят бавно натам!! Но на слепи и прости няма как да го обясниш!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори