×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Имат ли право учители от детска градина в Бургас да събират допълнителни средства за играчки и помагала


Имат ли право учители от детска градина в Бургас да събират допълнителни средства за играчки и помагала
Учителката от групата дори съветва майките да купуват протектор за матрак, ако детето се изпуска, докато спи
07 Септември 2020, Понеделник, 16:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Родители на малчугани от ДГ „Звездица” дават по 50 лв. за книжки, цветни моливи и флумастери

Бургаска майка е потресена, че още преди първия учебен ден на детето й в ДГ „Звездица”, вече трябва да задели 50 лв. от семейния бюджет, за да осигури на малчугана си нужните помагала.

Няколко дни преди старта на годината в детската градина, учителката на групата г-жа Джулия Райнова и директорката Росица Кралева са предупредили родителите, че е нужно да се закупят книжки, помагала, цветни моливи и флумастери за децата. Освен това към условията спада и изискването, ако детето се изпуска докато спи, да му бъде купен и протектор за матрак.

„Събират се по 30 лева за помагала, 10 за консумативи и 10 лв. за играчки. На 15 септември като започне годината, децата ще искат да рисуват и да оцветяват. Играчките, с които разполага градината, са доста стари и счупени. Хубаво е да имат с какво да играят малчуганите”, обясни майка, която е част от екипа, който събират средствата.

Жената, която се свърза с Флагман.бг, пожела анонимност, но подчерта, че никъде в пакета от документи, който всеки родител попълва при постъпване на детето в градината, не пише да се налагат допълнителни средства за различни принадлежности или играчки.

По думите й в групата влизат 31 деца, което надвиша нормата. Обикновено децата трябва да са по 16-17, за да може учителките и лелките да могат да обръщат внимание на всяко дете персонално. Флагман.бг опита да се свърже с директорката на ДГ „Звездица”, но телефонът даваше свободно.


В категории: Бургас


110
Коментара по темата
110.
A
10.09.2020 12:42:14
2
2
Като ви се свидят пари за разходите на децата ви - ми не правете деца бе! Утре ще отиде на маникюр и прическа за 50 лв. ама за книжки на детето отиде да реве във Флагман.
И защо изобщо се повдига въпроса за протекторите за матраци? Естествено че ако дете се изпуска трябва да се предоставят хигиенни материали от страна на родителите. Няма другите деца да лежат на напикан матрак, защото на вас ви се свидят пари!
109.
...
09.09.2020 19:45:44
0
5
До Dobyr den,
А реално в някои администрации, ако знаеш при какви условия минават трудовите дни- поставят някаква задача за изпълнение на някой, въобще не отчитат сложността й, и започват да вдигат шум по коридорите да се събират по рождени дни на тая на оная, да носят измислици кой от първостепенния разпоредител щял да идва на посещение- какво харесвал, какво не харесвал и подобни тъпотии.
После като е приключено изпълнението на поставената задача или и преди да е завършена като бясни идват една през друга- това не тъй, онова не тъй, това го искам така, онова го искам иначе-без да са погледнали и без да вложили капка ангажираност!
108.
...
09.09.2020 19:31:06
0
0
До Dobyr den,
Защото проверките в страната са опорочени от където и да ги погледнеш! Идват, създават някаква суматоха, вдигат ти кръвното за някакви несъществени дребнавости и никакви полезни резултати.
Трябва един екип да събере всички отчети на всички общински детски градини в Общината за някакъв изминал период и да направят един качествен анализ като отчетат и подобренията на материалните бази, съответно разходите за текущо потребление. Като извършат и съпоставимост на резултатите между различните детски градини малко по трудно ще отпускат на едни и същи когато си поискат! Трябва да има безпристрастност при разходването на бюджетни средства и равнопоставеност на нуждите и грижите за децата, а и не само!
107.
...
09.09.2020 19:17:47
1
1
Това, което мога да предположа относно тия образователни книжки е, че примерно издателството също има неотложни плащания и разходи, а Общините също имат задлъжнялост към предприятия и погасяванията им понякога се бавят с години.

И според мен не трябва таксата за общинска детска градина да е еднаква за всички и според мен за всички деца трябва да се изплащат детски надбавки, но...
Министерството на труда и социалната политика дали биха делегирали разпореждането с фонда за детски надбавки за деца до 3г възраст на работодателите, от 4-6-7 на целодневните детски градини/ след година две става задължително обучението от 4г.възраст/след 7г на училищата?
Тия служебни бележки за брутни доходи не е ли по редно да се представят пред образователната единица и взависимост от тях да се изчислява таксата и примерно след приспадане на детската надбавка да се доплаща.
Тогава може евентуално родителите да изискват и всички необходими образователни книжки да са взети впредвид още при таксуването.
И да не забравяме, че през последните 10 години се вложиха много бюджетни средства в материалните бази на предучилищното, началното и средното образование, за разлика от други материални бази.
106.
Deisi
09.09.2020 17:46:17
1
1
Да да Игликата в Славейков нито един спечелен проект нито едно направено подобрение директорката пълен непокис за всичко само иска
105.
Мамасита
09.09.2020 17:43:46
0
1
Д.Г Иглика не по 50 лева ако по 150 стигнаха нахалните ръководители
104.
Аз
09.09.2020 15:36:17
0
1
Сега се започва по 50лв в градината всяка година кв.Банево отдавна я има тая практика дъщеря ми вече е на 18г и още в ония години се взимаха по 50лв все едно сега да дадеш 100лв,а да не говорим като отиде да учи в Братя Миладинови от 5ти до 7ми клас давахме всяка година по 120лв за помагала и уж българското образование било безплато нищо подобно плащаш и толкова няма немога.
103.
Родител
09.09.2020 09:35:46
0
5
Събирането на пари е стара практика в детските градини. В ДГ Звездица-Зорница ни искаха (и взеха) пари за ремонт на мухлясала стена. При въпрос от страна на родители защо ние трябва да плащаме ремонта, не се ли поема от общината, учителките мило ни обясниха, че е за благото на нашите собствени деца, да не стоят в мухлясала стая.
Не нападайте майката. Преценила е да остане анонимна, за да не страда детето й от "мило" отношение. Но всички знаем, че пари се събират за какво ли не.
102.
Dobyr den
09.09.2020 09:27:04
0
2
Защо никой не прави проверки, ама ефективни, не да предупреждават градините ден два по-рано?! Има си заповед на Кмета, че е забранено да се събират пари!
Прави впечатление и вечните директорки на някои градини, кой ги пази?!
101.
до 97
09.09.2020 04:25:57
0
1
Общински бюджет или държавен зависи за какво точно са парите. И с това уточнение защо тази такса(каквато и да и бъде цената) не включва всичко? Защото 18те лева са абстрактно избрани или са според нуждите за дете, кое от двете?
Говорим за основни консумативи, извън образователни мероприятия като театри и рожденни дни не са фиансово задължение на градината и никъде не е твърдяно че са. По спокойно.
Децата задават въпроси със "Защо...?" независимо, евтини манипулации не вървят тук. Не се обосновава щом е с образователен характер тази спусната книжка от градината защо се заплаща отделно. Като изключим учебниците за първите две години.Които по заповед не се предоставят.
Не твърдя че има скрито щом се отнася до финанси, защото не мога. Цитираните разходи са общо взето еднакви и при училищата. Също така детските градини се финансират по един и същ модел, но тогава защо едни искат допълнителни пари извън предвидените по бюджет, а други не? Къде е това разминаване? След толкова параграфи ще разберем ли?
100.
...
09.09.2020 03:13:33
0
0
Ако не се лъжа преди години бяха пуснали слух, че се е появил някакъв "собственик" /кандидат- реститут/ на двора на детската градина и щял да си извади документите да му възстановят собствеността върху парцела, за да си построи жилищна кооперация в двора на детската градина.
99.
...
09.09.2020 02:50:59
1
0
А относителния дял на приходите от събраните месечни такси може и да няма 10% от общите годишни разходи.
Елементарно 600 месечни такси по 20лв са по-малко от две месечни работни заплати. Една групичка се обслужва от двама учители и две лелички. Смятай 600 колко групички са по норматив и колко персонал е необходим!
Или едно 60 бр. персонал обслужва 24групички като една леличка на смяна трябва да обслужва 2 групички и да търчи като финикиец между групите, защото времето е разпределено.
98.
...
09.09.2020 02:33:40
0
0
96,
Къде им отивали финансиранията?
Ами всяка година във всяка детска градина и във всяко училище директорите организират една среща на която освен персонала присъстват и заинтересовани родители и дават отчет за всички финансови разходи направени през предходната година, както и общинските нареждания за намаляне на някои от разходите до определен относителен дял. Нищо скрито няма.
Преди 15години относителния дял на разходите за заплати, осигуровки и обезщетения бяха около 80 и нкл %. В следващите 5 години трябваше да ги намалят до 70% от общите разходи.
От тая общинска субсидия или финансиране си заплащат още данък сгради и такси смет, други корпоративни данъци, месечни разходи за охрана, ел.енергия, отопления, вода и канализация, пранетата в обществени перални и всичко друго, което ползват като външни услуги.
97.
...
09.09.2020 02:10:53
2
3
96,
Не е с държавен бюджет, това е общинска месечна постоянна такса без намаление за записано дете в детска градина. Допълнително към нея се заплащат хранодните. При положение, че за пълен месец хранодни родителите доплащат около 50лв месечно направи си сметка с тия 18 лв кое по напред да осигурят. И да имат финансирания, но за тия допълнителни мероприятия, които се доплащат не се води общинска документация. Те се решават от родителите на родителските срещи и не са задължителни за всички деца. Като има детски театър в детската градина кажете на госпожата да заведе вашето дете в другата група, където няма да има детски театър.
За рождения ден на вашето дете кажете на госпожата да не му подаряват подарък.
Копирайте си образователната книжка и то ще свърза еднаквите животни и фигури на копирани листи.
Като започне да ви задава въпросителни изречения със "Защо...?" му отговорете, че сте се хванали за една стара заповед и от проклетия не се пускате от тоя хвърчящ лист и останете с надеждата това да е бъдещ карикатурист и след няколко години да бъдете изкарикатурен от собственото си дете.
96.
до 94
09.09.2020 01:21:13
1
8
Ами щомса казали 18 с държавен бюджет, защо да не очаквам основни неща? Смисъл това те са си определили като такса.
Може в краят цената да е същата, но в ресторант всяко ястие по отделно ли си плащаш? Аз плащам една сметка незнам за вас.Това с детските градини е явен метод да се създаде и утвърждава незаконни инзудвания с предтекста че е за детето. Всяка година имат деца, нали? Е как не са си сметнали таксата така че да покрива нужното?И то не е само тя де имадържавни субсидии, а за материалната база има ремонти всяко лято пак по напълно отделна програма. Къде им отиват парите е въпроса. И то само на някои. Бюджета да не позволява, разбирам, но очевидно това не е така.
И да за всички трябва да е достъпно след като го гласуваха задължително.
95.
...
09.09.2020 00:21:24
2
0
Е, преди няколко месеца едно дръгливо куче ухапало един познат. Обиколил болниците в града и в един съседен град- нямат ваксини.
В здравната служба на едно село до границата имали, та там му сложили ваксината. А ако е нямал служебна работа в района ще чака докато се сетят за различни ваксини все едно не отиваш в окръжна болница, ами в някой лазарет!
94.
...
09.09.2020 00:10:13
1
1
92,
Що за всички трябва да е достъпно? Всички еднакъв принос ли имат в местния и републиканския бюджет?
Или за тия, дето им удържат само един данък трябва всичко да им е безплатно?
За 18 лева месечна такса в общинска детска градина да не очакваш и флумастерите, и листите и водните боички да са осигурени.
Че аз в държавната болница и ампулите, дето 0,67лв им е пазарната цена трябваше да си занеса, че сестрите си ги държаха по джобовете на престилките, иначе внасяме месечни здравно-осигурителни вноски. И доктора й казва, че има налични ампули, тя -не, няма! Докато ми донесат ампулите, се оказа, че имала скрита, но трябвало да й е върна! С години може да внасяш и като ти се наложи нямат елементарни материали!
Иначе като ти дадат някакъв списък и като занесеш всичко по списъка- не им трябвали, имали си!
Навсякъде си превишават служебните права, но най-малко в детските градини!
От каквото са имали необходимост за учебни занятия после са ги връщали след като е минало занятието!
93.
...
08.09.2020 23:43:47
0
3
Частни детски градини има от 1990г в града. Тогава "политически неудобни" детски учителки бяха уволнени от работа и си отвориха частни детски градини и предлагаха обучение по английски език.
Учителката по английски език водеше часовете с нейния дребосък и по един картинен речник ги обучаваше всички докато си играеха. Нямаше ни дъска, ни химикал. Като дойде до учителката посочва картинката- тя му е казва на английски език и детето отива да си играе с играчките и повтаря на английски, след малко идва отново и посочва друга картинка и заминава да играе с памперса на дупето.
Обучението в частната детска градина беше платена форма и имаше ценоразпис за почасово и целодневно обучение, храната при целодневното обучение беше задължение на родителите ежедневно да я осигуряват. Обаче тогава родителите нямаха притеснения като се наложи да оставят детето на някое по-голямо съседче и да отидат да си пазарят в студените дни, а сега до 10- годишни трябва да се водят и вземат от училище с придружител възрастен.
Все повече ни правят зорлем да затъпяваме и това е!
92.
Do90
08.09.2020 23:26:18
0
0
Частната колко струва..?. За един прЕател питам? Ми щом е съпоставимо и достъпно за всички, защо изобщо спорим.
Не ставай смешен! Много добре ти е ясна разликата и статуса.
91.
до 90
08.09.2020 23:19:39
1
3
Ами то и в държавните всичко е включено в таксата, защото тя е затова. Статията има за идея да покаже че тази градина не е коректна. А в коментарите има и други примери.
90.
...
08.09.2020 23:12:53
0
0
Навсякъде стана - "Стани да седна на място ти". Явно, че целта на статията е било едно сондиране на мнения за получаване на данни, в кои детски общински градини не се събират допълнителни средства за мероприятия, та да си преместят отрочето там.
В частните детски градини всичко необходимо е включено в таксата, та чак и транспорт от дома на всяко едно дете от групичката, където са 6-7 деца.
89.
Хъ
08.09.2020 22:58:22
0
3
То по писани правила и броят на децата не трябва да е безумно завишен ама от такива като вас дето ходят да се жалват и групите са претъпкани от парашутисти във всички градини. Щот всичко може да си съчините, ама ви е страх с имената си да излезете на един протест за добруването на децата си. Плюете без факти, без доказателства щот си седите удобно в леглото и си п..те пък децата ви са натъпкани като в китайско село за 50 лв на чужда отговорност и за ваш рахат. Къде е отговорността ви да се противопоставите и да си извоювате безплатно гледане щом ревете по форумите? Цялата държава реве, ревете и вие бе. Искайте от по - горе барем ви чуят.
88.
...
08.09.2020 22:58:13
0
2
85,
Безплатно е задължителното образование от задължителното предучилищно до средното образование. И те се провеждат в полудневна присъствена форма.
Тия електронни форми на задължително обучение претърпяха провал още през 2008- ма в Латвия и Естония.
Обучението в целодневните детски градини не е задължително. В тая възраст вниманието им не може да бъде задържано повече от 5-10 минути. Учителите трябва да бъдат истински виртуози за да се справят с около 25 деца в група в общинска детска градина и да им сменят заниманията през 5-10 минути и да успяват и да попълват всичката ежедневна документация. Често и леличките се включват в заниманията с децата и много често по-палавите деца си имат едно незаменимо приятелство с леличките. Примерно наказани да помагат на леличките и да донесат шоличките :)
87.
до 85
08.09.2020 22:51:13
2
1
Самите устройства не са проблем, ако приоритетите ти са наред и не просиш от родители за чаршафи и тоалетна хартия. Какво като приложения ползват е проблема. до колкото знам няма национална програма с образователно съзъдържание за малки деца. Иначе изказа ти за шум и бездействие от страна на някои хора от персонала съм съгласен, те затова ги карат и да "спят" колкото да им развалят ритъма. Но явно и за това нямат пари. Отиват за климатика на директора. Сигурно и сапун нямат. Било ми детска градина, ако някой пита случайно. То по-добре да си пратиш детето в затвора имат по-добра база.
86.
до 84
08.09.2020 22:44:59
3
2
Всяко дете има бюджет, колко струва инвентара? Също така ако е толкова голям проблем защо градините все още задължават спането?
Как е безумно един комплект фулмастри и един чаршаф да се задели от бюджета на дете? Предвид че в държавният бюджет заделен за градината е предвидено и други градини нямат нуждата да искат пари от родители за такива неща? Къде според вас е разминаването? Това е възмутителното!
Защото когато се повдигне този напълно на мястото си въпрос идват едни родители да ти държат на теб сметка какво искаш и за колко. Нищо лошо няма че искат и могат да заплатят прищявките на директорите. Но редно ли е? И също така на едро излиза по-евтино и то ако не е закупен от краен потребител.
Не на всеки минава номера с израза
"Ами помисли за детето си, не искаш ли най-доброто за него", особенно когато ти самият си минал през системата без нужда от подобни разходи. Но явно всяка градина с измислиците си.
85.
Още ала бала
08.09.2020 22:31:25
3
8
Нищо подобно.Въпросът е принципен.Първо образованието е безплатно по конституция,второ отпусканият бюджет за всяко едно дете е предостатъчно,трето въпросът е съвсем научен.В тази възраст децата учат единствено чрез играта и ако го можеха по учебник,бюджетът щеше да покрие и него.Обаче тук следват много неща.Чрез играта,за персонала значи шум,значи умствени усилия да мислят тематични игри,както им е по образователен план и прочие и прочие.Къде по-лесно и тихичко протича гледането в книжка или таблет и вместо така наречената им в методиката"свободна игра" да се пусне телевизор или да вземат децата от някоя школа. И не,не съм от родителите,които гледат да им е безплатно,просто това засяга много принципни въпроси.
84.
...
08.09.2020 22:28:16
2
0
82,
Има го постелъчния инвентар, закупен с бюджетни- наличен е, но е много употребяван. Всяка седмица се перат на химическо чистене. Преди да го сложиш на каландъра и е станал на два парцала.
То ако 4-5 или 6 годишния курс на обучение за всяка една групичка в ЦДГ и отделно за ЦДГ бяха проекти без финансови рамки, можеше и да са изпълнени безумните ви искания и вечни недоволствия!
83.
...
08.09.2020 22:18:08
2
2
78,
Това са едни родители, дето тяхното обучение е преминало изцяло на държавна издръжка и с незнайно от къде "гаранции", че и от месечните им държавни възнаграждения/ явно трябва да са им спестовни влогове/ се ровят къде ли не за да осигурят и на отрочетата си държавно обучение!
Ако така се ровеха и за запазване на частната собственост, както се ровят за "безплатните" им права по длъжностни характеристики, то страната ни щеше да е втора след Монако.
82.
до 78
08.09.2020 22:11:15
1
4
Нали, не можеш да очакваме в детска градина да има чаршафи и тоалетна хартия. Ужас колко НИЕ сме зле, че да искаме такива луксове в детската градина.
Пък като си помисля как едни са си набавили нужното с държавният им бюджет, а други искат от родители....
81.
Ала бала
08.09.2020 22:00:17
1
7
В тези делегирани бюджети е заложено всичко необходимо за грижата и образованието на децата.Всичко,което включва учебния план,хигиенни и прочие изисквания и е абсолютно нередно да се доплаща от родителите,защото повдига въпроса как се харчат държавните пари.Не събират пари учителките,за да излезе доброволна инициативата.Но всъщност тя не е доброволна.Освен това от натегачи на директорите навсякъде има дарения от интерактивни дъски и телевизори,които увреждат очите на децата и именно по тази причина не са заложени в бюджета.Възмутителна е употребата на таблети,които са закупени по европейски проекти и обучават децата всеки ден с тях.
80.
Искат и тиалетна хартия
08.09.2020 21:59:48
0
3
Искат д си носиш тоалетна хартия. Много майки носят.
79.
Напълно вярно
08.09.2020 21:57:20
2
4
Ние отписахме детети си след 1-вия месец. Потресени сме от персонала и от директорката!
78.
Идиоти
08.09.2020 21:31:31
4
3
Много сте умни бе как очаквате да се закупят неща за децата не може всичко да се дава от държавата а и сумата не е толкова голяма ако седнете на заведение без проблем ще дадете подобна сума.
77.
75 хаха умик
08.09.2020 20:26:18
1
1
Ама наистина си 1090 години назад във времето. Добре, че не са усъвършенствали клонирането ...
76.
75 хаха умик
08.09.2020 20:26:15
1
1
Ама наистина си 1090 години назад във времето. Добре, че не са усъвършенствали клонирането ...
75.
до 73
08.09.2020 20:09:44
2
2
Очевидно всяка градина с измислиците си е положението.И тук там някои наистина коректни.
Попринцип ако в стаите им имаше материална база не виждам защо ще е нужно да се закупувуат отделни консумативи за всяко дете? Нали знаете, че на едро е по-евтино? Докато цитирах "нужните" дограми ,вентилатори и други глупости които не са работа на родителя, видях и пране.... Защото явно в детската градина няма кой да го направи. Както казах таксата е за обучението, една книжка по учебната програма не е проблем. Всичко останало, като потребности за леглата ,фулмастри, кницки за оцветява ,е материална база към градината. Само телевизор не сте им купували явно. Сигурно ще се съгласите както са ви метнали.
А за мероприятия вътре в пределите на градината и курсове, това е ясно. Защото това е за родителите да си правят снимки и спомени. не е по държавна програма. Ако не ми вярваш за МОН и че санкционират за най-малките проишествия просто повдигни идеятана директор клас да отиде някъде и това да е организирано от и в училище. Ще се изненадаш колко мастило ще замине. Това е "другата" причина заради която извънкласнидейнсоти не се състоят, другата е искането на пари, особенно при по-малките които все още имат зор да ходят.
74.
...
08.09.2020 19:59:46
1
4
И най-големия парадокс е, че тия образователни книжки са одобрени от МОН, не се финансират от местен или републикански бюджет и при събиране на средства от родителите от МОН щели да уволнят директорката.
Много филми с Монк сте гледали!
73.
...
08.09.2020 19:37:44
1
3
По документи и заповеди може да пише едно, на практика не е точно тъй.
Директорите си спазват заповедите, но тия заповеди се отнасят за събирането на месечните такси от назначените ЗАС в детската градина.
За всички други занимания, различни школи и детски театри се доплащат на организаторите им.
Все пак децата не са там само да спазват режим на хранене и следобеден сън.
От десетки години ми стоят вкъщи всички закупени материали, книжки, боички и каквото е било необходимо.
Като приключи курса на обучение ни ги върнаха, включително и чаршафите и хавлиите за които бяхме събирали пари за да са еднакви в групата, всички с етикетчета с името на детето.
И за мен беше чудно как 3-годишни деца си разпознават еднаквите хавлийки, но като започна да си пише името на 4-годишна възраст ми се изясни- една година си разпознават личните надписани вещи по етикетчетата и след няколко месеца започват сами да си надписват техните. Това е идеята на обучението- да се социализират и да се обучават. Един случай на конфликт между деца в групичката не е имало, но и нямаха свободно време, за което.
Като посещава едно дете детска градина, то родителите му също трябва да са ангажирани в сътрудничество към учителите и персонала- било за екипи, маски на различни приказни герои и др., а не да изпадат в някакви дребни битовизми.
В края на краищата никой не им казал, че тези необходими материали трябва да бъдат от запазени марки. За един пиратски костюм преди години станахме клиенти на един магазин за платове и една професионална книжарница и една вечер шев и кройка вкъщи. За децата, за родителите и другите гости беше незабравимо тържество.
Откакто съществуват целодневните общински детски градини се налага да се събират допълнителни средства за различни мероприятия, включително и за подаръци на рождениците в групичките.
От МОН щели да уволняват понеже на тия дето животът им минал на държавна издръжка и на са на държавни заплати им поискали 30лв за общообразователни книжки!
72.
Do 71
08.09.2020 19:02:34
3
5
Говорите (пишете) по принцип. Частния случай не касае 80 процента от изказването ви за щори, препарати и тема подобни. В статията се разглежда казус, който не е казус. А именно - помагала и консумативи за работа на децата, които подчертавам не са безплатни. Касиерът си го избираме ние родителите, точно защото от общината е забранено на учителите да събират пари именно за тези задължителни учебни материали. А вие се обърнете към МОН да ви ги предоставят безплатно. И 20 лева са даже малко за една цяла година бои, флумастери и и прочеие в сумата. И ако вие можете за 20 да ми ги намерите за детето ми, еваллаТА баце! Що устая тИлИфон! И лсти за принтер :D
71.
до 68
08.09.2020 18:24:53
1
8
В 21 век? Училищната и студентската библиотека е безплатна попринцип. А копирани листи са далеч по-евтини отколкото самият учебник, ако се налага. Но то вече е за децата в горните класове.
Глупости може да не са, но това не е отговорност на родителите да закупуват "хигиенни препарати" "играчки" "ремонт, обурудване и обзавеждане" "щори" "матраци, килими, вентилатори"
Всичко това е част от материалната база на заведението и се финансира от общината и самите такси. Не от извън регламенитрани събирателни кампании. И споменах че точно МОН ще уволни директор за подобна простотия. Има заведения които не смеят да организират и пътуване с цел да няма оплаквания до местното РУО. Но там има и друг фактор.
Този "касиер" може да е избран от други родители, но попринцип това е иниацитива на градините да се организира такъв. И касиера няма работа да събира за горепосочените неща пари, нали.
Колкото до химикали бои и фулмастри 20 лв? Моля? Къде? Това са малки деца не им трябват материали като за студентски курс по рисуване. И за тях казах това са неща за
лична употреба. Какво ми го организира някой с който не съм си разменил две думи? За самите помагала ,учебници или каквото се водят, добре но за онези глупости които не са работа на родителите, моля ви. Имайте малко уважение към сами себе си и парите ви. Не е вашаотговорнсот да ремонтирате градините, ами ако работодател ви искаше пари за ремонт на офиса?
70.
З
08.09.2020 17:39:24
2
5
Ама се натискате за Тея градини, нали? Драпате да се докопате за 12 часово гледане... Пък то било и с пари...
За анонимната се отнася!... Мхм
69.
...
08.09.2020 17:29:56
3
1
66,
преди години при един неработещ родител, детето не го допускаха до детска градина.
Не е ставало въпрос за пари!
Сега ги записват без проблем и два часа след като са го завели в детската градина- един след друг надничат през огради и през прозорци баби, дядовци на детето.
Е, за това не им се дават пари за тия образователни книжки и други занимателни материали, понеже като си изпият кафетата след като са оставили детето на детска градина отиват да си го прибират.
68.
До 67
08.09.2020 17:03:21
4
3
В кой век живеете та сте така не наясно, че взимането на книги от библиотека не е безплатно, нито принтирането на учебници или лекции? Ако наричате "глупости"одобрени от МОН помагала и консумативи за работа, то не знам имате ли образование и как го постигнахте без глупостите.? И касиера в случая, не е представител от уч заведение, а родител, избран от останалите родители. Май наистина не четете ... Явно глупостите не са ви достигнали...
67.
до 65
08.09.2020 16:37:29
1
3
Само че не е точно така. Защото за начало е ЗАБРАНЕНО искането на пари в детската градина за подобни глупости.
Второ в университети и в училищата повечето неща можеш да ги намериш в библиотеката, ако си след седми клас тъй като преди това ти е безплатно. Ако имаш зор да четеш. И или да си прекопираш учебник за лична употреба, това не е тайна.
Смешно и жалко е да се иска пари за неща от учебната база. Химикалки са за личина употреба както тетрадтки за писане. Но има изредени неща в коментарите които са част от базата на градината и не бива да се иска да се закупува от родителите, било то от директор или "касиер" който се явява представител на градината и не е възпрепятстван от градината.
А пък ако това се случи в училище/университет е абсурд и изключено там директора може да си загуби работата за подобна глупост, като да искаш пари от родители/ученици за дограма например.
Все пак таксата за тези институции не е за това. А за обучението.
66.
цимента
08.09.2020 16:17:30
7
4
има лесно ,като не ви се дават пари малкия сополанко си седи в къщи
65.
Майка
08.09.2020 16:07:37
2
6
Да, когато отидеш в училище и университет никъде също не пише, че учебниците и тетрадките, химикалите и т.нт ... са включени в обучението. Закупуват се отделно. Никаква драма няма. Учебните помагала не са безплатни за 1 и 2 групи. Моливите, боичките и химикалите си ги купуват родителите. И винаги в било така дори през комунизЪма,. Даже 10 лева за консумативите са ви малко като тръгнете да си ги купувате... И най- добре сама си ги купете, вместо общо от склад на по-ниски цени, за което се събират парите предварително. Само не лъжете, че учителите и директорката ви ги събират. Както е написано има касиер на групата, а решението колко да се събират вместо всеки сам да се спасява предполагам сте го взели заедно с останалите родители. Казвам го съвсем тенденциозно , за да бъдете съвсем наясно и добре убедена от самостоятелните цени и крайната сметка.Надявам се да ви стигнат 50 анонимни лева да си покриете евтиното възмущение и претенциите!
!!!
И когато сочите някого, не забравяйте че три пръста сочат вас.
64.
Родител
08.09.2020 15:35:47
9
6
Е, аман от такива майки, чакат всичко на държавата, кой осигурява помагалата на учениците. Всяка година едно и също, за да си намират тема за писане журналистите. В училище родителите осигуряват всички помагала-тетрадки, моливи и т. н. Срещу символична такса, някои искат всичко наготово. То поне да бяхме от развитите държави и всички честно да си плащат данъците...
63.
До Бран и някои други коментиращи
08.09.2020 15:05:24
4
2
Всички сме от село, край на цитата, правилно е да се изпише „аутсайдер“, което ме навежда на предположението, че Бран е именно такъв/такава и в по-широк контекст на думата „аутсайдер“, но за малкото мозъче на Бран това е очевидно във финансов, респективно се предполага, че е „градска п@@@@@@@@ка“. По логиката на Бран, предвид че аз, с майка и баща, дошли от село и станали „обикновени“ работници, на база произход съм наследник на „селска п@@@@@@@@ка“. В конкретния случай, причинно-следствената връзка „майка-селска п@@@@@@@@ка“ – „поредното инбецилче, аусайдерче, дори и на ниво детска градина“ съм я опровергала, основано на образование, опит и компетентност в занаята си. Прост пример - световни няма да посочвам....Сега по-сериозно, няколко добри практики, в случай, че е неизбежно:
Обявява се конкретна информация за необходимите книжки, помагала, цветни моливи и флумастери, включително брой, вид, а за помагалата – наименование и издателство.
Обявява се инициатива за подпомагане на закупуването. Родителите на деца, които не са „аусайдери“, могат да се включат в закупуването. Каквото от необходимите книжки, помагала, цветни моливи и флумастери не е „покрито“, на база разчет за средствата, се обявява и се посочва необходимата сума за събиране от родителите.
Като имам предвид личния си опит на родител, чието дете е израснало в обществените институции, твърдя, че липсата на прозрачност на изразходването на събрани средства е основният мотив на родителите да се отнасят с недоверие. В случай, че екипът, който събира средствата приключва активността си до закупуване, без да оповести какво е купено и колко е заплатено, е една от предпоставките за реакцията на родителите. Важно е и разумното разходване на средства, според предназначението.
А анонимната майка я разбирам за анонимността, заради „градските п@@@@@@@@ки“… и коментиращи като например такива, които: правят деца и имат 2 лв. да се усмихнат; срещу 50 лв. децата им се чувстват добре; съветват евтините родители да бъдат гонени да си гледат децата безплатно в тях (добре, че в соц-а, като дете на евтини родители не ме изгониха…); изразяват мнение – Не ви трябват тарикати и бедняци! Това е резортен град не е сборище на просяци!!!!. Жалко, много жалко…..
62.
Мими
08.09.2020 14:43:20
3
6
Мисля,че е неудачно да се обижда селянка и про.....,това говори за възпитанието на този който пише. НЕ Е РЕДНО ДА СЕ ИСКАТ ПАРИ ЗА РЕМОНТ В ГРАДИНАТА,ИГРАЧКИ ,ЗА МАТРАЦИ.Г-,жа Кралева и главния учител райнова са наясно имат си бюджет от Общината,а като не достига пишат за дотация до Кмета.Мисля,че г-жа зам.кмет на Община Бургас по образование е наясно и да си Види сучители и директори .Общината е работодателят и да си понесе Директора отговорност и наказание
61.
До Деляна и други настръхнали майки
08.09.2020 09:34:45
4
13
Деляна тази майка питал ли я е някой има ли достатъчно средства,няма ли ? Само в България го има това събиране на пари за щяло и нещяло...Иначе плащаш таксата и не те занимават повече.Вярно тези пари са за децата,ама да ги включат пък в таксата,тези играчки все пак остават там в градината,едва ли си ги взимат у дома..А пък Деляна на вас като гледам и 500 лв да Ви поискат гък няма да кажете..
60.
възмутен теляк
08.09.2020 07:17:23
3
2
Въй.
59.
...
08.09.2020 04:58:09
3
0
46,
В статията не става въпрос има ли доходи, няма ли доходи.
Масово сме избрали да не ходим на работа, защото представлява голям интерес за една група с неоторизиран достъп темата "Кой/коя какво работи и колко получава?"- това нещо е от 2007-ма година.
А като ни видят доходите и полудяват от яд!
Ние като се заемем с работа се заемаме да свършим работата както трябва, но и това не ви харесва на такива, дето сте само за заплатите!
58.
*********
08.09.2020 00:32:58
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
57.
до 52
08.09.2020 00:26:25
2
7
Поздравявам ви за коментара! Изключителна подлост е да замесваш поименно госпожата, оставайки анонимен!
56.
В.Д.
08.09.2020 00:12:17
6
15
Детето ми посещаваше тази детска градина по времето на бившата директорка и при сегашната - г-жа Кралева и разликата беше огромна. Когато дойде г-жа Кралева , запретна ръкави и заедно с нас ( отговорните и осъзнати , а не вечно мрънкащи родители) преобрази ДГ Звездица и филиала към нея. Не са ни искали пари за нищо.
Благодаря Ви, г-жо Кралева за примера, който дадохте на нас, на колегите си и на децата ни!
/Вяра/
55.
Бран
07.09.2020 23:13:34
11
12
Тази майка, ми се струва че е поредната селска проститутка, дошла да живее в Централна градска част. Защо не застане с името си, а сипе безпочвени ругатни. Защото най-вероятно чедото и е поредното инбецилче, аусайдерче, дори и на ниво детска градина. Не си и представям какво ще бъде занапред -...... Та, неуважами журнал, като завършили престижната професия,,,, журналист, проверявайте си първо източниците (пък било то и настоящи градски......,) и после си пускате статиЙките
54.
Аз
07.09.2020 22:41:17
2
11
Това е всяка година.
Когато малката ми дъщеря беше първа група-50 лв., голямата- 2клас- 90лв. Помагала за първа група според мен не са нужни, защото много от децата не посещават детска градина по различни причини.
Тази година съм приготвил 200 лв
53.
Михаил Атанасов
07.09.2020 22:38:03
13
20
Бургаската майка явно пада от небето. Детето ще има нужда от въпросните консумативи и в училище, в гимназията и в университета и тогава ли ще се жалва, че някой друг трябва да ги осигурява. В крайна сметка, ако се чувства изнудвана има и други варианти, като частните детски градини и др. . Флагман, статията ви е абсолютен провал, дължите извинение на замесените от Вас възпитатели.
52.
Деляна
07.09.2020 22:36:23
10
27
Госпожо Анонимна!!!Преди да сочите с пръст и да споменавате имената на г-жа Райнова и г-жа Кралева застанете със собственото си име !Моето дете е в тази градина и всички проблеми сме ги решавали с разговор с г-жа Кралева и учителите!И да Ви успокоя детето ми ходи с най-голямо удоволствие !Госпожите и целият персонал са прекрасни!Обичащи,загрижени ,можещи и знаещи !!Учебните помагала за първа и втора група са грижа на родителите !Поискали Ви 50 лв за цяла година !!!!Искат ги за детето Ви ,не за себе си!!Защо не си оставите детето у дома и да се опитате с 2.50-3.00 да го гледате цвл ден,че и забавления да му осигурите !!!
51.
Деляна
07.09.2020 22:36:10
6
13
Госпожо Анонимна!!!Преди да сочите с пръст и да споменавате имената на г-жа Райнова и г-жа Кралева застанете със собственото си име !Моето дете е в тази градина и всички проблеми сме ги решавали с разговор с г-жа Кралева и учителите!И да Ви успокоя детето ми ходи с най-голямо удоволствие !Госпожите и целият персонал са прекрасни!Обичащи,загрижени ,можещи и знаещи !!Учебните помагала за първа и втора група са грижа на родителите !Поискали Ви 50 лв за цяла година !!!!Искат ги за детето Ви ,не за себе си!!Защо не си оставите детето у дома и да се опитате с 2.50-3.00 да го гледате цвл ден,че и забавления да му осигурите !!!
50.
До Мери
07.09.2020 22:27:19
0
4
Това сигурно ли е? По принцип писах и на г-н. Николов,но т.к. са почивни дни предполагам,че затова няма отговор.Много ми е притеснено,затова ви питам.Дано да сте прав/а!
49.
До Мери
07.09.2020 22:17:41
0
4
Спокойно, след 15 септември групите почват в пълния си състав.Групите трябва да са отделени, но госпижите не спазват протокола.Събират сутрин деца от 4 групи заедни, нас не ни пускат вътре ок, но ние не падаме от Марс....
48.
Мери
07.09.2020 22:12:53
1
4
Това го знаем.Градина, училище и т.н.Мен друго ме притеснява,ясно,че ще дам пари на децата си за консумативи, защото трябва да работят с тях,но наистина не доумявам какво ще се случи с всички деца по групите.На този етап приемат по 18 деца в група,Ами след 15 септември когато всички деца си влязат в групите,най-вече предучилищните-къде ще ги настанят.Няма никаква яснота,какво се случва когато бройката бъде надвишена.Или,ако разпитам на шушукания м/у. родителите,примерно дете от 4 група,ако отиде 19 по ред може да го настанят и яслата,ако не са надвишили и там тази бройка.Е как питам аз едно дете от 4груоа ще получи нужните знания в яслата.И нали си представяте,че това "лашкане" из групите,освен,че води до прехвърляне на повече вируси, води и до психическо разтройство на детето.Ами,то горкото всеки ден едва ли не ще трябва да свиква с нови деца и госпожи.Ридителят също няма да знае къде е детето му, защото заради мерките го взимат на входа,а какво се случва от там на татък.......За мен това е недопустимо,децата са човешки същества,а не опитни мишки,до къде могат и те да издържат ?!?
47.
Александрина
07.09.2020 21:56:55
1
4
До 29
Тази статия е за първа група и учебника струва 28лв. за деца на 3г.
46.
...
07.09.2020 21:31:56
9
4
Да ходи на работа и ще има доходи, за да си покрива нуждите на детето.
45.
До 31
07.09.2020 20:49:21
2
12
Ти ако видиш директорката на "Брезичка" какви постове пуска във ФБ,ще се хванеш за главата. Няма такова ниско ниво,ама какво се чудя,завършила е Свободния,вероятно с отличие.
44.
Не може така
07.09.2020 20:46:15
8
19
Това не е новост.И тъй като и аз минах по този път,а моите деца вече са ученици,виждам,че тази порочна практика се е запазила и до днес.Всеки месец купувах хигиенни материали,пари се събира за много неща -- спално бельо,играчки,книжки,цв.моливи и флумастери,килими,пердета,шкафчета т.н.Непрекъснато учителките искаха да се купува това и онова.Че на всичкото отгоре и искаха през лятото някой родител да изпере килима/пътеки на автомивка за негова сметка.
В училищата пак искат пари за щори,пердета и разни други консумативи.
Не може така.И не,учителите нямат право да искат пари от родителите за каквото и да било.Ние да не сме банка и непрекъснато да обновяваме интериора и базата на ясли,детски градини и училища.В крайна сметка те си имат бюджет и да се спасяват.А да не кажа,че всеки месец се даваха пари за театър.Поне когато моите деца ходеха на градина преди години.Там пак шушу-мушу директори и представители на театъра.Беше ми омръзнало все пари за нещо да се дава,че и като нямаш финансовата възможност те гледат накриво и с лошо настроение.Не става така само с искане.Ама никой не пита родителите имат ли или нямат.То и аз искам да помогна,но като нямам пари откъде да им ги взема.За мен това е чисто изнудване на родителите,без значение дали става въпрос за детска градина или училище.
Виждам,че повечето от коментарите тук са явно на родители с високи доходи и за тях не е проблем това.Но който има финансова възможност и се чуди къде да си харчи парите,ето една добра идея --може да мине през ясла,детска градина и училище и да направи цялостно обновяване и така докато не се обновят изцяло всички такива заведения и най-накрая да се спре да се искат пари от родителите.
Когато ни назначават на работа от нас се изисква само да работим и работодателя е длъжен да ни осигури добра работна среда и инвертар.Аз не купувам касовия апарат на шефа нали!
Определено тази практика с искане на пари от родителите трябва да спре.А пък който има за даване и има желание,никой няма да му откаже да приеме дарението.
43.
До 42
07.09.2020 20:43:06
2
9
Да в училищата купуваме всеки за себе си, но чинове, паркет, килими, бюра не са ни карали да купуваме както в градината.Има разлика в купуването.Положението е като събирането на пари за болни- пимагаме си пимежду си, защото държавата я няма.И как ние купуваме матраци, а кабинените на директорите са йато хотел 5 звезди?Някой ще отговори ли на този въпрос?
42.
Не мога да си го обясня?!
07.09.2020 20:10:47
7
36
Когато децата отидат в първи клас, получават списък с нужните им материали (тетрадки, химикали, моливи и т. н.). Всеки родител трябва да го осигури на детето си. Общината НЕ поема тези разходи. Същата работа е и в детската градина. Искаме децата ни да могат всичко, но се мусим, че трябва да осигурим средствата. Все учителките са ни виновни, но не се замисляме, че и те нямат избор.
Когато получим дребни подаръчета за празници, изработени от малките ръчички на децата ни, всички се радваме, но не се замисляме, че често средствата за материали са излезли и от джоба на учителките. Ако си мислите, че се справят с нашите 50лв., то много жестоко се лъжете...
Оплюйте ме, но се събудете!
41.
Мими
07.09.2020 20:04:27
4
8
В тази градина не е само тази година се събират пари ,а от като е Кралева директор се събират пари и се прави ремонт на стайте ......
40.
...
07.09.2020 19:29:08
2
5
25,
Стига с тия измислени проверки и глоби.
Служителите на кмета, дето са подготвили тая заповед през 2016г., що сега не вземар отчетите на детските градини от другата общинска дирекция и да анализират данните.
Големи проверяващи на терен всички станахте! Се перчите с налагане на глоби и освобождавания от длъжности.
39.
До 38
07.09.2020 19:07:52
11
21
И как да застане с името си като после ще и съсипят детето така загрижените госпижи?!
38.
С. Атанасова
07.09.2020 19:01:57
12
22
Флагман смешни сте! Жалко е, че се наричате медия, а драскачите Ви - журналисти! Ранга Ви е на селска клюкарка, редно е преди да публикуваш нещо да го провериш и да го подплатиш с факти. Не виждам нищо такова в тази "статия". А, за анонимната майка, просто думи нямам, ако казваш нещо или се възмущаваш от него стани и го кажи с името си, а не като някакво безгръбначно мекотело. Жалка история, жалки хора
37.
До 34
07.09.2020 19:00:57
1
18
Ей тъпир, не пиши колкото да тролиш!Дай да нямаме деца по твоята логика.А защо доходите ни не са европейски да видим дали няма да дават от сърце родителите?В градините събират пари да.А в училищата учителите тотално са абдикурали и грам не ги интересува образова ли ли са някого или не, което е много лошо.
36.
...
07.09.2020 18:48:16
4
3
Дано да не се лъжа, но по спомен при задължителното обучение преди години таксите за обучение се изчисляваха от доходите на родителите по прогресивна скала.
Сега се интересуват от доходите при отпускане на детски добавки, а тогава за всяко дете се начисляваха и изплащаха тия добавки.
При условие, че детските градини са общински, а не частни не е много справедливо таксата да е определена в някакъв размер за всички, за разлика от частните детски градини, където е допустимо.
35.
007
07.09.2020 18:34:06
8
25
Абе те много искат, ама на тях заплатите им вървяха 3 месеца в пандемията за нищо правене.И отпуските изкараха.А родителите, коуто останаха без заплати питат ли ги?
34.
тъпотия!
07.09.2020 18:31:37
35
18
Няма толкова тъпа майка! Изключително проста! Искаш учителката да закупи на 30 деца помагалата ли?! А нещо в задника си не искаш ли?! Като си го правила тва дете да си мислила, че нямаш 2 лв. да се усмихнеш! Овца!!!
33.
тъпотия!
07.09.2020 18:31:30
26
15
Няма толкова тъпа майка! Изключително проста! Искаш учителката да закупи на 30 деца помагалата ли?! А нещо в задника си не искаш ли?! Като си го правила тва дете да си мислила, че нямаш 2 лв. да се усмихнеш! Овца!!!
32.
Хм
07.09.2020 18:27:08
2
17
Интересно как по конституция образованието е безплатно.В първи клас учебниците са безплатни, а в градината предучилищната е задължителна, а учебниците се плащат.Аз нямам против да дам 50 лв за каквото трябва.Но,лошото е че после гледат да са по- малко деца.Имам чувството, че са щастливи някой като отсъства.
31.
Янко
07.09.2020 18:21:39
3
19
Аматьори! Само по 50! В Брезичка ни искат по 80лв в началото на годината и после по още 50лв януари - за разходи... Хвала на директорката и на контрола й! Заповедта на кмета и за вестник не я ползват.
30.
Ана Т
07.09.2020 18:20:50
0
12
20 лв струва книжките 7м.Всичко друго е отгоре.При нас обзавеждаме едър инвентар яко.Наглостта беше като поискаха маси, столове и чадъри за отвън.Е, там отказахме!
29.
Ана Т
07.09.2020 18:18:42
2
11
20 лв струват помагалата, а за 1- ва и 2- ра група мисля бяха безплатни.Всичко друго е отгоре.В нашата градина също пазарим едър инвентар.Наглостта беше като поискаха маси и чадъри, и столове за отвън.Е там вече не се съгласихме!
28.
TI
07.09.2020 18:16:14
3
11
Здравейте, в ДГ Звездица Зорница също се събират пари и искат обновяване на площадките от родителите. Една детска пързалка е около 2000 лв. В ДГ са осигурени два павилиона на ЧУ Монтесори, които взимат на дете над 6 000 лв. на година, а в същото време вместо да ги накарат да облагородят градината ръководството и бездейства, и външните пространства за игра са морално остарели от 1980 г.
27.
Така е отдавна
07.09.2020 18:12:43
1
22
Те събират пари незаконно пид формата на членски внос в измуслен алуанс.4 години с голямото дете бяхме донори за благото на групата.Сега с второто дете същата работа- не протектори, а матраци, килими, щори, чаршафи, вентилатори и какво ли още не.Майка, на която и двете деца са в групата през 4 год каза, че за щори втори път няма да даде.У дома щори през 4 год ли се сменят? Който не му се дава излуза, че не мисли за благотп на детето си.Градината- санирана и ремонтираха, а покриват тече върху леглата.Директорката на кожен стол, а ние кихаме като попове.Оградата е пи- важна от матраците ли?
26.
Майка
07.09.2020 18:09:26
2
9
Всяка година от 1 до 4 група сме събирали пари, повече от 25лв не сме стигали, а пари са оставали и за подаръци за децата и госпожите.Още от 1 група госпожата ни посрещна с думите-има останали консумативи от предните деца, казаха каква е стойността на книжките и родителите си решихме по колко пори да съберем отделно.25лв бяха само първата година.Следващите сме събирали по 20лв, като в 3 и 4 жрупа помагалага бяха безплатни.От общата каса сме закупували в краен случай, както и плодове и зеленчуци за занятията
25.
До N 21 Аз
07.09.2020 18:04:26
1
21
В заповедта от 2016 се забранява събирането на пари, НО:
Кметът Димитър Николов издаде заповед, "с която категорично забранява събирането на финансови средства от родителите на децата в детските градини - за санитарни и хигиенни материали, играчки, дидактически материали, ремонт, оборудване и обзавеждане, познавателни книжки и учебни комплекти. Изключение правят учебните помагала за най-малките деца от яслените, I-ва /на три години/ и II-ра възрастова група /на четири години/, за които се знае, че са отговорност на родителите.

Също така се забранява събирането на финансови средства от семействата на учениците в училищата - за ремонт, оборудване и обзавеждане на помещенията, охрана и сигурност.

Община Бургас заявява готовност да извърши проверка по всеки сигнал за нарушение. При неизпълнение на изброените забрани ще се търси дисциплинарна отговорност от директорите на детски заведения и училища."
Ясно е написано, че книжките за 1 и 2 група се заплащат от родителите!
24.
Център
07.09.2020 18:00:40
7
8
Детето ми беше 4 години във Вълшебство до цветята на Вардар. Миналата година завърши. Никога, по никакъв повод не са ни събирали пари за консумативи. Но книжките в първа и втора група си ги плащахме. За 3 и 4 са безплатни. Не й разбирам драмата на тази майка. Книжките са платени. Около 30 лева.
Но ние не сме събирали пари за флумастери, бои и тн.... Само за учебните помагала за 1 и 2 група.
23.
...
07.09.2020 17:55:51
14
5
Ей Джибра ли си, мъст ли си,
Чети внимателно- 50лв са за образователни книжки, флумастери, цветни моливи и др. материали!
Внимавай какви ги говориш и какви ги пишеш!
22.
Вълшебство
07.09.2020 17:55:36
2
18
Детето ми беше три години в детска градина "Вълшебство"филиал.Директорката беше забранила да се събират пари. Никога не събираха Как ли са се справяли ? Стигам до извода,че има начин и без да вземат от родителите.
21.
Аз
07.09.2020 17:39:39
3
10
https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/27903

Питайте кмета , дали е отменена заповедта му в тази връзка от 2016 г.
20.
Джибрата
07.09.2020 17:37:43
13
12
Кога мужо ти даде за грозде и захар 1000 лв не е проблем а за 50 лв за лапето проблем.
19.
...
07.09.2020 17:21:26
6
9
До Аз,
Вие обаче сте много интересни! Вероятно нямат право, те са с начални и предучилищни педагогики.
В случай, че имат и задължителни занятия с децата, съобразени с възрастта им, а не само забави, игри, хранене и следобедно спане и тези материали не са им осигурени какво по нормално от това да го споделят с родителите и те да им ги набавят.
Не ми се търси каква услуги се включват в месечната такса за посещение на едно дете в детска градина, но по спомен беше с един постоянен елемент-18лв и другите променливи- взависимост от броя хранодни.
Разбира се имат и общинска субсидия, но вероятно от нея се разходват за други приоритетни ежедневни дейности като дезинфекции, хигиенни препарати, пране на спалното им бельо и др.
18.
Срамота!
07.09.2020 17:11:57
31
21
Тази е абсолютна идиотка! Като няма 50 лева за детето си да си го гледа в къщи и да видим колко разходи ще има! Аз лично благодаря на г-жа Райнова за грижите положени за детето ми и на директорката г-жа Кралева най-вече за това, че направи невъзможното да бъде ремонтиран двора на градината! ПП навсякъде се събират допълнително средства за неща, които не са осигурени от бюджета. Винаги давам с удоволствие, знаейки, че осигурявам по-добро ежедневие за детето си! Дано г-жа Райнова да си няма неприятности заради тази мисирка защото е страхотен човек и отличен преподавател!
17.
Antares
07.09.2020 17:10:40
15
28
Съвсем приемлива сума за помагала и консумативи за детската градина. Протекторът за матрак е даже задължителен за дечица, които се изпускат докато спят. За техен комфорт е.
Възмутената маминка ако си мисли, че образоването е безплатно, много се лъже.
16.
Аз
07.09.2020 17:07:27
0
21
И в крайна сметка не разбрахме имат ли право да искат, нямат ли...???
15.
V
07.09.2020 17:06:54
12
35
Помагалата за 1 и 2 група не се поемат от градината, а от родителите. Помагалата за 3 и 4 група се поемат от детската градина, респективно от общината. Нали не очаквате учителките да закупят със свои средства помагала за 32 деца(почти във всички централни градини децата са по толкова в група)? Това са "учебниците" на децата. Голям проблем. Иначе цигари всеки ден по 6 лева не е проблем, ама книжка за детето .....
Колкото до протекторите за леглата....Стига, де! 2 лева за протектор ли нямате? Тоест вашето дете ще напишква матрака и на този същия матрак на другия ден, все още мокър, ще трябва пак да се ползва от детето ви?
Ей на това му се вика: приоритет. За детето за книжки-нямаме, но за цигари и алкохол-винаги има.
14.
...
07.09.2020 17:03:46
7
18
Те не ги събират учителите! На родителските срещи се решава и се разбират по колко да събират, ще събират ли или родители ще ги предоставят.
Учителите на групата само споделят с родителите от какво имат необходимост при ежедневната си работа.
Нищо не редно няма- преди години когато в Общината нямаше диетолог, в менюто им нямаше плодове и всеки ден родителите носихме плодове за групата. Както и да ги смятате- веднъж в месеца примерно 30бр. плодчета или по-малко- те им ги деляха.
13.
Няма безплатно нищо
07.09.2020 17:00:55
29
17
Когато майките не могат да плащат няма да ходят на детска градина. Учителите не са ви роби нито са ви задължени. Напротив ще правите каквото ви кажат или баста.
12.
Той
07.09.2020 17:00:23
21
18
Ей тва е проблема на Българина,наред с дядото правещ си зимнина.
Ами Ток,Данъци,Вода,Горива,Експлоатация на човешки труд.....за това мълчите като Овци.
За простотий пари имате за Децата си не!
Директорката от джоба ли да си ги извади?
Ама някой ще каже то на запад..ми проверете и тогава ревете!
11.
Аз
07.09.2020 16:57:59
21
30
Голям проблем за 50 лв.
Това е за цялата година в крайна сметка какво толкова!Даваш ги твоето дете да се чувства добре!
10.
Действай ok
07.09.2020 16:54:53
25
19
Пак разлигавени популисти от Флагман се опитват да го дават “защитници” на майките а не питат истинския въпрос — редно ли е учителките са пипат заразени сополиви крещящи невъзпитани демони и вещици които не са в ред психологически заради тъпи гето родители които ги бият — редно ли е учителката да си убива нервите и здравето за 50 лева докато Зъболекаря и Бизнеса правят милиони???? Егати нахалните патки.
Аман от тарикати в Бургас.
Отваряйте си портфейла!!!!
Никой не ви е майка.
9.
Трол
07.09.2020 16:52:38
2
17
Нищо ново. Купувахме протектори, чарфаши, моливи и други пособия. Това е абсолютно всяка година. Помагалата за 1-ва и 2-ра група също не са безплатни.
8.
Цар Борисов
07.09.2020 16:42:38
44
17
Родители които не могат да си позволят 500 лева сметки за подобрения трябва да се гонят!
Айде отиди на зъболекар и се опитай да направиш въпрос защо била коронката 1000 лева.

Гонете евтините родители да си гледат децата безплатно във тях.

Не ви трябват тарикати и бедняци! Това е резортен град не е сборище на просяци!!!!

Иначе пушат по 50 лева на седмица и пият ракия за 100. Баста!

Детските градини трябва да си имат такси и родителите са са готови да отделят към 2,000 лева за спомагателни уреди.

Предната генерация докара детските учителки до просешка тояга сега едвам имат пенсии по 250 лева на месец. Срам!!!

Бургас не е място за евтиняци.
Който не работи няма място тук.
7.
хнврр
07.09.2020 16:38:01
11
9
Живеем още с порядките от социализма.
6.
Запознат
07.09.2020 16:31:33
4
22
Браво Флагман. Открийте топлата вода. Тази възмутената майка даже много евтино е минала.
5.
Бургас
07.09.2020 16:27:31
1
18
Приемат повече деца в група, а не смогват да обърнат внимание на всички. Офисът ми е точно срещу двора на тази детска градина и веднъж 2 момченца излязоха извън градината. Лелката ги забеляза чак като бяха почти до кафето на ъгъла....
4.
бай Драгой
07.09.2020 16:25:17
3
16
Ама това си върви така още от Соца, когато и аз съм бил в предучилищна възраст, майки ми разправяла, че плащала за такива принадлежности, е парите са били други, ама условията същите.
3.
Ана
07.09.2020 16:20:52
0
29
Това е практика от едно на време на абсолютно всички градини и ясли!! Нищо ново под слънцето..
2.
Ааааа
07.09.2020 16:19:14
0
29
То да е само в тази градина,ще е добре.Вече е масова практика,почти на всякъде е така.
1.
ghio
07.09.2020 16:11:31
0
28
А добър ден!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори