×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма да затваряме градове, заведения - може


Няма да затваряме градове, заведения - може
Докато не стигнем до ваксината, няма да може да бъдем спокойни, каза доц.д-р Ангел Кунчев
04 Септември 2020, Петък, 12:18 ч.
Автор: Флагман.бг

Хората наистина ще трябва да се научат да живеят с това, видя се, че вирусът няма да изчезне за няколко месеца

В цяла Европа ще се залага на принципа на пашкула - без контакти между отделните класове, казва пред колегите от "Монитор" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Препубликуваме интервюто на доц.д-р Ангел Кунчев, който е и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
 
- Доц. Кунчев, променя ли се COVID-19 и на фона на другите страни висока ли е наистина смъртността, която отчитаме напоследък?
 
- Дали вирусът се променя или не, е въпрос на сериозни изследвания. Затова е трудно да дадем еднозначен отговор на този въпрос. По принцип COVID-19 не е от най-променливите вируси, дори е сравнително стабилен. Ако го сравняваме със сезонния грип, дотук не показва кой знае какви промени. Дали ще остане така, никой не може да прогнозира. Засега е стабилен, което е добре от гледна точка изработването на ваксина. Ако тя е ефективна, няма да ни изненада толкова бързо някой нов щам.

Колкото до смъртността, тя наистина е притеснителна. До известна степен се дължи на това, че засегна по-високи възрасти и рискови групи, при които по принцип протича по-тежко. Затова казахме и че хора над 65-70 години, с хронични заболявания, са най-рискови. Това се доказва непрекъснато.

Разбира се, може да има и други причини - дали хората не си обръщат достатъчно внимание и търсят късно медицинска помощ, дали се стига до усложнения или има забавяне на приемането, всички тези варианти са възможни. Но засега никой не може да каже с точност на какво се дължи.
 
- А по-агресивен ли стана вирусът или точно обратното?

- Не е обратното. Трудно е да се направят научни изводи, но като че ли опитът ми сочи, че вирусът се предава сравнително по-лесно и че определено падна средната възраст на положителните, тук не говоря за болните. А мога да кажа, че при хората до 18 години не е медицински проблем. Затова и гледам донякъде по-оптимистично на това, че училищата отварят. Знам, че родителите се притесняват много, имат известно основание. Всяко събиране на едно място крие известни рискове, но пък никой не може да каже до кога ще продължи тази ситуация. Може да е година-две, затова трябва да свикнем да живеем с вируса. Наскоро участвах в една 3-часова телеконференция. Беше ми интересно как виждат нещата в Дания, Израел, Италия. Мога да ви кажа, че нещата при тях са както при нас.

Всички започват присъствено обучение в училище, като създават някакъв тип прегради. Идеята е да се направят т.нар. пашкули или балони от по 18-20 деца в клас. Те контактуват помежду си, защото няма как да предотвратим това, въпросът е да няма контакт с други ученици. Това се постига с различни мерки - отпадане на практиката с преместване в други кабинети, а децата да са само в тяхна класна стая, да не са по едно време в междучасия, сутрин да има филтър, който е много важен.

Рисково е да се водят деца дори с лека клиника. Молбата ми е родителите да не го правят. Знам, че са затруднени, но пък това създава рискове за останалите. Разбира се, да се използват предпазни средства и да заложим на дезинфекцията. Въпреки че не съм голям оптимист при малките класове дали учениците ще носят където и когато трябва маски. При нас в класните стаи няма да се поставят такива, но има някои страни, в които децата ще са с предпазни средства и по време на час.
 
За мен обаче това е малко пресилено. Но идеята, че училищата ще са особено място на зараза, не отговаря на истината. Логично е каквото се случва в обществото да се случва и там. Естествено е, че ще има случаи и в училищата и това не бива да изненадва никого. Но нито ще са повече, нито процентът на заболеваемостта ще е по-различна. Дори и да не са присъствено в класните стаи, децата не стоят затворени вкъщи и ще имат контакти и другаде.
 
- Ще се използват ли UV лампите, които толкова притесниха някои майки? Безопасни ли са?
 
- Честно казано, аз ги препоръчвам. Има едно залитане към дезинфекцията на повърхности, в което няма нищо лошо. Ако не COVID, това ще предотврати много други инфекции. Статистиката дори показа, че инфекциозните ни болести са наполовина по-малко в сравнение с миналата година точно заради тези мерки. Това не бива да отпада. Но на 90%, особено в рисковите възрасти, вирусът се предава, когато говориш с някого и той е във въздуха. Ако попадне на повърхности, животът му е сравнително кратък. Така че трябва да имаме предвид всичко - и носене на маски, хигиена, отстояния и др. Само че дезинфекцията на въздуха е изключително важна, още повече че понатрупахме опит. Има страх от тези лампи, вярно е, че в миналото се използваха такива, които бяха мощни, открити.

Миришеше ни озон навсякъде. Но съвременните лампи излъчват само в сектора на ултравиолетовите лъчи и са скрити в тръба, през която с вентилатор се прекарва въздух. Така че по никакъв начин не влияят на никого. Те са по-скъпи обаче и не мисля, че ще могат да бъдат монтирани такива.
 
- Очаквате ли драстичен скок при броя на болните през есенно-зимния сезон?
 
- Не искам да правя прогнози. Тук искам да изтъкна, че броят на положителните случаи сега не е толкова голям. Ние продължаваме малко да се взираме само в собствената си статистика и да не сравняваме, а това е вредно. В момента България и Сърбия имат най-ниска заболеваемост на Балканите. Ние имаме 26 на 100 000 души, а Сърбия - 24. Това е доста добър показател. Черна гора е със 168, Румъния е много повече от нас. Но тенденцията е, че ситуацията, която се забелязваше на Балканите, в момента се прехвърли в Европа и там са високите стойности. Повиши се заболеваемостта в Германия, Франция, Италия, Испания. Всичко се развива много динамично. По-притеснителното е броят на смъртните случаи.
 
Стационира се броят на хоспитализираните, общо взето се задържа и на тези, които имат нужда от интензивно лечение. Те са в рамките на 70. Това се държи под контрол, но като цяло смъртността е висока и продължават да бъдат засегнати много медицински работници, което много ме притеснява.
 
Затова ние организирахме обучение на специалисти в отделни градове на страната за предпазване, използване на предпазни средства. Вероятно ще го разширим. Не че колегите не са наясно, но едно е да знаеш, друго е да го правиш ежедневно.
 
- Изненада ли ви, че преди няколко дни СЗО даде за пример за справяне с пандемията Швеция?
 
- Да, прочетох го с изненада. Честно казано, не виждам причина за това. Спадът във вътрешния продукт на Швеция е сравним с нашия и да се изтъкне, че те са спасили икономиката си, а пък че ние сме провалили нашата, не е вярно. Да не говорим, че при нас смъртните случаи са 600, а при тях 6000. Ако цената е била да жертваме 6000 души, може би щяхме да сме като тях.

Все още не съм убеден, че Швеция е най-добрият пример. Разбира се, ще има различни мнения, но мисля, че изпълнихме целта да държим епидемията под известен контрол досега. Причината е да не смажем здравната система, за да можем да лекуваме хората.

- Ако има драстичен скок на болните през есента, възможно ли е връщането на по-рестриктивни мерки?
 
- Не, засега мога да го кажа твърдо. Разбира се, в отделни браншове може да има някои затворени заведения, производства, малки населени места, но на цели райони, областни градове в никакъв случай. Видя се, че това вреди много на икономиката, а и не мисля, че дава голям ефект от чисто епидемиологична гледна точка. Просто хората наистина ще трябва да се научат да живеят с това, видя се, че вирусът няма да изчезне за няколко месеца. Въпросът е да стигнем до времето, в което ще се появи ваксина. Всъщност такава вече има, имам предвид на много напреднал етап, и сме част от преговорите. От нас искат вече дори да посочим бройките, които ще получим от "Астра Зенека".
 
Особено важно е обаче дали ваксината ще е ефективна, но засега никой не може да каже. Хвърлиха се много средства и усилия, би следвало да има добър ефект. Но трябва да видим всичко на практика и докато няма разрешение на Европейската агенция по лекарства, не можем да твърдим кое е добро.
 
Европейската комисия е решила на база на населението да се разпределят квотите, за да няма привилегировани. Другият въпрос е колко от хората ще са склонни да се имунизират. Тук не съм голям оптимист, защото имаме пример с имунизацията против грип. При нея сме на дъното в Европа като проценти. А и като гледам реакциите по форуми, все още има хора, които дори не вярват, че има вирус. Това е много притеснително и пречи на работата ни.
 
- Намаляха ли наистина типично летните вируси и други заболявания заради предпазните мерки?
 
- Абсолютно, оказа се, че дезинфекцията, миенето на ръцете и избягването на контакти влияе върху всички заразни болести - като се започне от морбили и варицела, до летни вируси. Спадът при някои е 50%, а при някои 75%. От 2-3 месеца нямаме случаи на морбили, това се дължи по-скоро на раздалечаването на контактите.


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
12
Коментара по темата
12.
Леля Гица
04.09.2020 21:23:39
1
4
Тъй де, да си дойдем на думата. Ще ви плашим с мижавия вирус докато внесем ваксината. После ще ви пуснем ваксинката, по една на всеки три месеца.. то щото нали ви казахме, че имунитет не се изгражда. Та 7 милиона по 4 ваксинки на година, ехаааа колко парички ще опънем. Направо сън не ни хваща при мисълта за бъдещите пачки, чекмеджета, шкафчета, гардероби и прочие.
11.
Лола
04.09.2020 17:56:04
3
4
Това Бойково правителство купи телевизии,радиа за да може по-лесно да манипулира Българите ,чрез лъжливи новини ,като НАПРИМЕР ,КОРОНАВИРУСА",КОЙТО БЕ ИЗМИСЛЕН ЗА ЗАТРИВАНЕ НА ХОРАТА В НЕТРУДОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ и ПЕНСИОНЕРИ.
С ВАКСИНАТА СТАВА ПО ЛЕСНО
ХОРА ,КОИТО СЕ ВАКСИНИРАТ НАИСТИНА ВЕЧЕ АКО ИМАТ ПРИДРУЖАВАЩО ЗАБИЛЯВАНЕ ЩЕ УМИРГАТ ПОРАДИ ВЛИЯНИЕ НА ХИМ СЪСТАВКИ НА ВАКСИНАТА ВЪРХУ СЪРДЕЧНО-СЪДОВАТА СИСТЕМА.,ПАНКРЕАСА,ЧЕРЕН ДРОБ,БЯЛ ДРОБ.
ВСИЧКО СЕ ПРАВИ УМИШЛЕНИ,НО НАШИТЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ СА ДОВЕРЧИВО ПОКОЛЕНИЕ И АКО ТЕХНИТЕ ВНУЦИ И ДЕЦА НЕ ГИ ВРАЗУМЯТ НАИСТИНА ЩЕ БЪДЕ ГОЛЯМА МОР СЛЕД ПОСТАВЯНЕ НА ВАКСИНАТА.
ТЕЗИ КОИТО СА НАД НАД СА ЗА ПУБЛИЕН ЛИНЧ КАКТО НА ТЯХ ТАКА И СЕМЕЙСТВАТА ИМ !!!!!!!!!!
10.
Оставка
04.09.2020 16:49:28
2
10
А оставка да подадеш! 4166b
9.
Ядосан
04.09.2020 14:46:48
3
16
Кои сте вие,че да затваряте бееее нещастници бойкови? Затвори се сам тапир гурлив!
8.
Ковид дебил
04.09.2020 13:27:27
6
15
Няма ли да скатавате цирка вече,даже и най-гллемите идиоти вече взеха да се осъзнават.Иначе 2000 кв са си пари на тоя глад да се напишеш болен от ковид.
7.
Ваксина за
04.09.2020 13:25:18
2
6
всички министри ...от руската Спутник да видим как ще подейства.
Ако не подейства , още по една от Ротшийлд ..те скоро е изкарват на пазара.
Народа го оставете , щом от глад не е умрял до сега , и вирус няма да го повали.
6.
Ивайло
04.09.2020 12:48:42
5
20
Папагалите спират да повтарят едно и също,а този няма спиране.
Стига вече,какво ще затваряте???
Нека теб да държат 4-5 месеца без заплата и тогава да говориш...папагал.
5.
ами тези ПОЛИЦЕЙСКИ
04.09.2020 12:41:13
3
19
КАБИНКИ ДЕТО ГИ СКЛАДИРАТЕ ПО КМЕТСТВАТА ЗА КАКВО ЩЕ СЛУЖАТ???????????????????
4.
ДО 1 ТЕ СА
04.09.2020 12:40:41
5
16
""СЕЛСКИ ХИТРЕЦИ""ДЕТО ГЛЕДАТ ДА ОПЪНАТ ПАРИТЕ ОТ ""ПЪТЕКАТА""БЕЗ НИКАКВА ГАРАНЦИЯ ЧЕ ЩЕ ТЕ ИЗЛЕКУВАТ––ЩОТО НЯМА ОТКРИТО ТАКОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!
3.
Bingo
04.09.2020 12:39:53
6
20
Ковид-19 ще е най-безобидната инфекция, която децата ни ще хванат ако ги накарат да носят маски в училищата. Аз ма сина си съм дал съвет да се прави на луд като Бойко и Гешев и да не носи маска, която след първия учебен час ще бъде резервоар на хиляди бактерии.
2.
Таня
04.09.2020 12:30:27
4
15
Раздалечаване на контактите ? Явно господинът въобще не излиза навън. Ако не влезеш в някое закрито обществено пространство и не видиш хора с маски въобще няма да разбереш, че има вирус.
1.
мислещ
04.09.2020 12:23:40
7
24
Продължават да твърдят, че лекуват в болниците хора от нещо за което няма лечение....те ли са дебили или другите които им вярват !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори