×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Решено! Учениците в класните стаи на 15 септември


27 Август 2020, Четвъртък, 12:59 ч.
Автор: Флагман.Бг

По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции

Учебната година ще стартира присъствено във всички училища. В непредвидима ситуация сме, може да се случи всички до първия учебен ден. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на брифинг.

Просветният министър подчерта, че епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата следваща учебна година. "Балансът между правото на здраве и образование е труден, но ако затворим училищата това ще има по-негативно влияние върху учениците от коронавируса", заяви той.

При болно дете от COVID-19 незабавно ще се уведомява РЗИ. По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции, съобщи още министърът

„Държавите са избрали различни варианти. Ние избрахме всички да се върнат в клас, а когато се налага да преминават онлайн. Решихме, че не можем да си позволим една седмица децата да бъдат в клас и една седмица електронно да се обучават“, каза Вълчев.

"В насоките, които снощи подписах, има изброени хронично заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват", поясни Вълчев. Той посочи, че и при хронични заболявания на родителите децата могат да изберат временно да се обучават вкъщи.

Вълчев подчерта, че ще се разреши формално, без смяна на формата, временно преминаване в особена форма на обучение – тя ще съчетае самостоятелно и електронно обучение. Възможностите ще са по медицински причини и разрешителен режим при определени условия. Това не означава „широко отваряне на вратата”, каза Вълчев. По този начин ще се удовлетворят и исканията на родители, които искат да имат възможност сами да решават дали децата им да посещават клас или да се обучават дистанционно

„Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началният етап. Връзката между дете и учител е задължителна и препоръчителна и електронното образование за най – малките не е добра. Всяко училище ще направи списък от мерки“, заяви министърът.

"Между 15 и 20 училища имаме намерение да превърнем в център на дистанционна форма на обучение. Един такъв център ще може да обхване ученици от повече от 1 училище, от повече от една община, дори от повече от една област. Най-вероятно няма да може да стартираме заедно с учебната година, но до началото на октомври ще успеем", добави Вълчев.

Ще опитаме да направим всички форми на обучение възможно по-пълноценни. Другата възможност пред родителите е за смяна на формата на обучение. Имаме над 15% деца, които имат проблем с ежедневната посещаемост. Средната им посещаемост е под 70%”, обясни Вълчев.

Министърът каза още, че при необходимост учениците ще имат възможност за допълнителни уроци, които ще се заплащат на учителите. Заедно със синдикатите е договорено за тези допълнителни часове да се заплаща по 15 лв.

Вълчев обясни, че всички тези мерки ще важат за предстоящата учебна година и са предприети заради пандемията от коронавирус. А през последните учебна година средно 3 седмици е била загубата на учебно време заради принудително затваряне заради грипни ваканции или пък влошени метерологични ситуации.
Другата седмица в Народното събрание предстои приемането на промени в Закона за училищното и предучилищното образование.
 

Източник: Дарик


В категории: Просвета


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
5
Коментара по темата
5.
До епидемиолога
27.08.2020 17:17:59
2
4
Като казват “фалшив вирус” хората нямат предвид, че самият вирус не съществува, а че всичко около него се преувеличава и използва за други цели. Излишно ти е обяснението. Хората с повече от две мозъчни клетки вече се усетиха, а тия с по една, към които е насочено уточнението, и без това няма да ти разберат мисълта.
4.
Епидемиолог
27.08.2020 16:33:31
2
4
Български хора, вирусът е абсолютно реален. Проблемът не е в това, че вирус не съществува, което е абсолютен факт, а че той е използван като инструмент за определени лични или всенационални облаги. Правилно сте установили, че народните лидери мотаят населението пред телевизорите, но това не е основателно или компетентно, за да твърдите, че вирусът е конспирация. Не е така.
3.
Бойко Чао, Корона Чао!
27.08.2020 14:41:17
2
6
Все повече си мисля, че вируса и епидемиологичната обстановка ще изчезнат с оставката на сегашното правителство и некадърният, според мен, министър председател
2.
2
27.08.2020 14:12:21
3
10
Боже боже, толкова главоболия заради един фалшив вирус. Правото на здраве, видиш ли! Ще кажеш, че образованието в старчески домове се провежда. Ама нали трябва мангите да се усвояват, крадат та ушите им плющят.
1.
Умри
27.08.2020 14:04:02
3
0
:)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори