×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Убийството на Георги Илиев - 15 години неразкрито


Убийството на Георги Илиев - 15 години неразкрито
Смъртоносен куршум застига 39-годишния Георги Илиев на 25 август 2005 г. в едно от любимите му заведения - „Буда бар” в Слънчев бряг
25 Август 2020, Вторник, 11:03 ч.
Автор: Флагман.БГ

Припомняме убийството на Императора на ВИС-2

Точно 15 години след едно от най-знаковите убийства у нас – това на боса на ВИС-2 Георги Илиев, все още има повече въпроси, отколкото отговори. Екзекуцията на кюстендилския борец все още не е разкрита от криминалистите, макар през 2013 г. МВР да арестува банда пернишки килъри, а тогавашният главен секретар Светлозар Лазаров да обяви, че членовете на крими организацията са замесени и в смъртта на Жоро Илиев.

Припомняме убийството на Императора на ВИС-2.

Смъртоносен куршум застига 39-годишния Георги Илиев на 25 август 2005 г. в едно от любимите му заведения - „Буда бар” в Слънчев бряг. Тогава той е в приповдигнато настроение след победата на футболния му отбор „Лококомотив” (Пловдив) над ОФК-Белград от първия предварителен кръг за Купата на УЕФА, който се игра в Бургас. Във фаталната вечер Илиев решава да отпразнува добрата игра на отбора му. Сяда в сепаре, което винаги е запазено за него и компанията му, пише lupa.bg.

Малко преди 23,30 ч Жоро Илиев се изправя и бавно крачи из бара, докато говори по телефона. Веднага щом понечва да седне, се хваща за гърдите и се свлича на земята. Снайперист го улучва, въпреки многобройната охрана на Илиев. Куршумът е попаднал почти до сърцето и е разкъсал основни кръвоносни съдове.

Последната снимка на Георги Илиев, направена нелегално в МБАЛ Бургас

Първоначално криминалисти смятат, че убиецът е стрелял от покрива на някои от близките хотели. Огледите обаче не откриват нищо. Три дни след екзекуцията е намерена пушка в зелен плет около хотел „Хризантема”. Оказало се, че тя е „Аншуц”, 22-и калибър. Години след покушението полицаи стигат до хората, които са я внесли у нас законно. След това тя е препродавана няколко пъти и в един момент следите й се губят.

След разстрела разследващите работят по десетки версии за убийството на боса на ВИС-2. От конфликт при разпределение на територии на нелегален бизнес, през война за завладяване на терени по морето и дори за личен конфликт. На няколко пъти разследването бе прекратявано, след което бе възобновявано заради нови данни.

Като основна версия се откроява тази, че Жоро Илиев е убит от пернишкия наркобос Васил Арарски – Райко Кръвта. Месеци преди Главния да бъде ликвидиран, той разжалва Райко Кръвта, тъй като го подозира, че е убил неговия кумец Васил Горчев – Кьоравия. Благоевградският лихвар контролира черното тото под шапката на Жоро Илиев, но е застрелян през януари 2005 г., след като интересите му в хазарта и в трафика на дрога се сблъскват с тези на Райко Кръвта.

Впоследствие криминалистите установяват, че Райко Кръвта, заедно с още двама перничани от крими свитата си, е бил в Слънчев бряг в дните около убийството на Жоро Илиев. Налага се версията, че Райко убива Жоро Илиев, тъй като научава, че Главния е поръчал убийството му.

Пернишкия гангстер не доживява да бъде разпитан от МВР като заподозрян. Два месеца след убийството на Жоро Илиев, той също е ликвидиран – неизвестен килър го прави на решето пред хотел „Струма“ в Перник. Години по-късно бащата на Райко Кръвта – бай Васо, е сред задържаните членове на престъпна организация, а главния секретар на МВР Светлозар Лазаров обявява, че бандата е разследвана и за убийството на Георги Илиев. Впоследствие прокуратурата не внася подобен обвинителен акт, макар бай Васо и част от бандата му да са осъдени за други убийства.

Георги Илиев умира на 39 години, след като управлява ВИС-2 точно десетилетие. Борецът наследява крими империята от батко си Васил, който също е убит от наемни килъри на 25 април 1995 г. След смъртта на Жоро Илиев, групировката ВИС се разпада на няколко подразделения.  Вдовицата Мая Илиева наследява лъвския пай от богатството, но всички знакови висаджии също получават дялове.


В категории: Крими


10
Коментара по темата
10.
1926
08.11.2023 00:19:50
0
0
САМО ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ
9.
Бобс
28.08.2020 03:23:55
0
1
Не знаех, че в България е имало такива убийци професионални..
8.
Мер
25.08.2020 20:00:55
1
12
Ако не беше Жоро Илиев, щеше да е друг на негово място. Хората обаче го помнят отчасти заради личната му харизма, защото човекът си беше направо харизматичен, което естествено не го прави по-малко престъпник. Други го помнят с добро, защото беше щедър и на тези, които се държаха добре с него, помагаше. Дотук чудесно, но, като погледнем голямата картина, виждаме, че това е просто продукт на системата, който не е имало как да се впише в плановете ни за влизане в Европейския съюз. Само че вместо мутренската епоха да приключи с убийството на Илиев, ние 2009 доброволно си натресохме друга мутра, но от нисък ранг. Та на фона на Борисов някои още по-заблудени души започнаха да милеят за Жоро Илиев и положението стана съвсем сбъркано. Ама той Борисов успя да накара хората да милеят за комунизма и за Тодор Живков, та какво остана за "харизматичния" Жоро Илиев.....
7.
Адама
25.08.2020 16:38:25
3
11
Едва ли на някой му пука,квот си надробил,тва и сърбал,дет викат Шведите!
Интересно ми е тая Мая кога ще я занулят и нея и не само нея,а всички весели вдовички!Кога България ще стане една наистина Европейска държава,с закон и ред!??
6.
Николова
25.08.2020 15:19:58
4
14
Човешко ли е да се побликува снимката на мъртвец. Вие осквернявате всичко...Как би се почувствал журналиста на тази статия ,ако вместо лицето на Жоро Илиев види на детето си??? У нас няма никакви човешки стойности, за жалост. И ние възпитаваме поколения...Бог да пази Човешкият Разум?!!. Безобразие, Гавра...
5.
Адолф
25.08.2020 15:13:23
5
17
Няма как да е разкрито убийството. Нещо извършено по поръчка на тогавашния главсек. Нали се сещате, кой изпълняваше длъжноста тогава? Истината е, че от тогава (след като и Самоковеца г гръмнаха) върви разпад на двете силови групировки СИК и ВИС и обединяването им в обща мутренска групировка, която се издига до най - високо ниво в изпълнитялната власт в края на 2009г. Та така и до днес, мафията си има държава!!!!!!
4.
Заключение.
25.08.2020 15:07:19
3
16
Тези,които го създадоха,те и го убиха.Свършил си е това,което му е наредено и до там.Тези хора се вемат много на сериозно и се самозабравят.Така ще си остане неразкрито,като всички останали!!!
3.
3
25.08.2020 14:56:48
1
14
И още 100 статии да напишете за тея боклуци на прехода ак ще си остане неразкрито !!!
2.
МАФИЯТА Е ЗЛОПАМЕТНА
25.08.2020 14:26:47
0
19
ВСЕКИ СИ ПЛАЩА РАНО ИЛИ
КЪСНО......И ПО-ДОБРЕ ДА Е РАНО,ЩОТО КАТО Е КЪСНО,ВЪРВЯТ ЛИХВИ И СЕ ТРУПАТ......
МАЙЧИНИТЕ СЪЛЗИ И КЛЕТВИ СА ГО СТИГНАЛИ......

ДО 1....ПРАВ СИ....
1.
123
25.08.2020 13:37:25
4
27
Спорна личност. За добро или за лошо е част от историята на българския преход. Много майки е разплакал, на други хора пък е помогнал. Дано си е платил за греховете и душата му да намери покой.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори