×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Важно за родителите: Разходите за първокласник се вдигнаха значително


25 Август 2020, Вторник, 08:42 ч.

Към „училищната униформа“ на децата наесен влизат и маските, които ще бъдат задължителни по коридорите, и лични дезинфектанти 

Родителите на първокласниците трябва да броят около 270 лв. за тетрадки, материали за писане и рисуване, допълнителни помагала, екип и кецове за физическо и раница, в която да приберат всичко необходимо, информира "Монитор".

Към „училищната униформа“ на децата наесен обаче влизат и маските, които ще бъдат задължителни по коридорите, и лични дезинфектанти. Така COVID-19 вдигна разходите до 330 лв. и за да гарантират сигурността на децата си поне до Коледа, родителите трябва да предвидят още 60 лв.

Картинките с колички, камиончета, кексчета, цветя, маймунки, Спайдърмен и най-различни фигури оскъпяват детските маски значително спрямо тези със същото качество, но за възрастни. На пазара те най-често могат да бъдат намерени на цени между 7 и 8 лв.

На едно хлапе обаче му трябват поне три маски - две, за да може да я смени по средата на деня, и една резервна, ако, без да иска, я замърси.

Стандартно всяка от тях издържа между 30 и 50 изпирания, или около два месеца с присъствени учебни занятия, предава Блиц.

Така за да бъде подсигурена сигурността на хлапето до Нова година, родителите на първолаците трябва да предвидят поне 40 лв. за шест маски. Въпреки че в училището ще има осигурени дезинфектанти в класните стаи, на входовете и в коридорите, мама и тате ще предвидят такъв и за детето си.

Те са между 3-4 лв., като един стига за 3-4 седмици. Така за да има с какво да си почиства детето ръчичките по време на час първите четири месеца от училище, трябва да се заделят още около 20 лв. от семейния бюджет. Като се тегли чертата, само до края на годината трябват около 60 лв.

Ако мерките в училищата продължат по-дълго, то след коледната ваканция ще трябва да се закупят още предпазни средства и сумата ще набъбне значително.

В столичното 107-о основно училище „Хан Крум“ родителската среща ще бъде на 2 септември, но на сайта на школото е публикуван списъкът с всичко, което трябва се закупи преди началото на учебната година. Той не се различават от предходни години.
За часовете по „Български език и литература“ родителите трябва да закупят 5 тетрадки с тесни и широки редове за работа в клас, които струват между 50 стотинки и левче.

Те трябва да подготвят 10 бр. червени квадратчета от дебел картон 2 см/2 см и същия брой сини квадратчета от картон 2 см/2 см, за чието съхранение трябва да предвидят кутийка или малко пликче, които ще излязат общо около 2 лв.

За да има с какво да пишат, им трябва по един добре подострен червен и син молив или един с двата цвята. Те ще са необходими при отбелязване съгласните и гласните звукове/букви в думите. Двуцветният молив е около два лв. Така за всичко по писане трябват около не повече от 10 лв.

По математика сумата е малко по-голяма, защото освен 5 тетрадки с големи квадратчета за работа в клас и поне две сини химикалки и една с цветен пълнител общо за 7 лв. трябва да се закупят и допълнителни пособия.

Родителите трябва да предвидят инструменти за чертане-линия, триъгълник, 2 молива НВ, гума и острилка, за които трябват около 8-10 лв., както и дидактически материали - сметало, пластмасови цифрички и пръчици, излизащи около 5-6 лв.

За да има къде децата да съхраняват моливите, дидактическите пособия, инструментите за чертане, родителите трябва да закупят и несесер. Те са един от най-големите разходи на родителите, защото, дори и празни, излизат около 20 лв. Така за да има детето всичко необходимо за часа по математика, трябват още поне 40 лв.

За часовете по „Технологии и предприемачество“ и „Изобразително изкуство“ също трябва да се закупят материали. За заниманията по трудово трябват ножица, лепило, пластилин, както и дъска и малко пластмасово ножче за рязането му, тиксо и гланцово блокче, които общо излизат около 8 лв. За да се купи всичко необходимо за заниманията по рисуване, са необходими малко повече средства. За цветни моливи, флумастери, водни бои, две четки - плоска и тънка, блок за рисуване формат А4, мушама с размерите на чиновете и съд за водата родителите трябва да броят около 25 лв.

Една тетрадка с бели листове малък формат трябва и за часовете по „Родинознание“, която е около левче. За всички тетрадки, моливи и материали за писане, чертане и рисуване трябват около 80 лв. Наред с тях обаче трябва да се помисли и за допълнителните учебни тетрадки, сборници и помагала, които се закупуват отделно.

„Ограничили сме помагалата до едно на предмет и то ще се използва за допълнителната подготовка на учениците. Не искахме да натоварваме семейния бюджет на родителите с оглед на сегашната ситуация и за всичко необходимо им трябват около 50-60 лв.“, обясни директорът на училище Данко Калапиш. Така всичко ще излезе около 130 -140 лв.

За да са изрядни учениците по физическо възпитание и спорт, родителите трябва да закупят на децата си и спортен екип, гуменки или маратонки-за салон и за навън, както и бяла тениска.

В най-добрия случай всичко ще излезе около 60 лв. Родителите ще трябва да закупят и радължителната раница, но да предвидят двойно повече, ако искат да е с колелца или анатомична. Ако картинката е определяща при избора, то могат да се „разминат“ и само със 70 лв.

По 250 лв. еднократна помощ ще получат децата, записани в първи клас през учебната 2020/2021 г. Очаква се да бъдат подкрепени около 43 800 хлапета. Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца.

Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път. Задължително условие за получаването на средствата е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв.

Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на Закона за закрила на детето. Срокът за подаване на заявлението декларация за отпускане на помощта за следващата учебна година е до 15 октомври.

В училището са осигурени дезинфектанти, пръскачки, с които да почистват санитарните възли, а я тях има топла вода и сапун.
„Само в едно от четирите ни помещения в едната сграда няма топла вода, но за корпуса на малките ученици е осигурена“, уточни Калапиш.

За да се извършва дезинфекция по разписанията на РЗИ през лятото са наети и две хигиенистки. В училището за тях има 6 щатни бройки, но досега само 5 жени са се справяли с почистването. Сега са наети още 2- на 8 и 4-часов работен ден. Охраната също ще бъде впрегната в дезинфекцията.

За учителите пък са осигурени шлемове, които са закупени още по време на изпитите от миналата година. Има и ръкавици, за тези, които искат да ги ползват.


В категории: Просвета


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори