×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

ИПИ: Антикризисните мерки не засягат последствията от пандемията


03 Август 2020, Понеделник, 10:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Засилва се усещането, че всяка пряка държавна помощ сега ще бъде запазена и през следващите години, твърди Лъчезар Богданов

Веднага след одобряването на избора на новите министри коалиционният съвет се събра и в понеделник представи договорен пакет от социално-икономически мерки. Създадените – до голяма степен от самото правителство – очаквания за нови, амбициозни и мащабни харчове или инструменти за преодоляване на кризата бяха набързо приземени. Много от идеите нито са нови, нито са насочени към подкрепа за възстановяване и растеж в период на безпрецедентен спад в стопанската активност в Европа и голяма част от света, пише в анализа на Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Ясно е, че сега е политически удобно всяко действие, промяна в закон или допълнителен разход да се представя за антикризисно. Очевиден е също така и стимулът да се етикетират всички инициативи с бюджетен ефект като непосредствено насочени към решаване на социални, здравни или икономически проблеми, свързани с пандемията – най-малкото това позволява да се финансират с пренасочени средства от европейските фондове.

Част от вече одобрените мерки всъщност са отговор на дългогодишни проблеми най-вече в системата за социално подпомагане и социални услуги (виж повече тук). Те включват например повишаване на изключително ниските възнаграждения на социалните работници, допълнителен ресурс за социални услуги, подпомагащи специфични нужди за закрила и социално включване, финансиране на личните асистенти за хора с увреждания.

Малка част от недостига е резултат от кризата, причинена от пандемията, например работата на социалния патронаж, но той пък вече получи допълнително финансиране. По-скоро става въпрос за политически отговор на дълго отлагани решения в социалната сфера поради липса на консенсус в управляващото мнозинство или изблици на популизъм около законодателни дебати в последните години именно около рамката за закрила на децата, подкрепа за децата с увреждания, личната помощ, достъпът, организацията и финансирането на социалните услуги и т.н.

В този смисъл, може да се очаква мерките да дадат ефект през по-ефективни и по-добре насочени социални разходи, достигащи до хора в нужда, но няма как да наричаме това борба с кризата, нито пък да търсим въздействие върху скоростта на икономическото възстановяване.

Увеличаването на размера на минималното обезщетение за безработица и удължаването на срока за получаването му е, в общия случай, мярка за намаляване на бедността, макар и не чрез директни социални помощи, а през осигурителната система.

Търси се бързо решение за вероятно увеличаваща се група лица, които не могат да намерят работа и без осигурителен принос, но това по-скоро разкрива слабостите в уредбата на системата за социално подпомагане.

Добавките към всички пенсии в следващите три месеца отново са някаква форма на политика по доходите за намаляване на бедността, заобикаляща формалните правила за солидарния стълб, базиран на осигуряване за пенсия.

По-важни са други два аспекта: много трудно ще бъде тези добавки да бъдат спрени, което предполага, че ще се търси вариант за трайно увеличаване на пенсиите за втори път тази година или най-късно в началото на следващата, още повече, че това изглежда е цената за подкрепата на правителството от малкия коалиционен партньор. Дали ще се стигне само до увеличение на минималната пенсия – според обещанията, до 300 лева – или индексация за всички, както и как ще бъде финансирано това значително увеличение на разходите от следващата година, можем само да гадаем засега.

В мерките, условно наричани „икономически“, правителството включва дейности, които така или иначе се извършват. Няма никакъв спор, че подкрепата за нови инвеститори чрез предвидените в законодателството стимули и облекчения на административната тежест и ускоряване на инвестиционния процес е важна, дори още повече в период на криза.
Точно сега политиките трябва да позволяват и насърчават икономическата трансформация и преструктурирането, които по своята същност означават нови бизнеси, с нови технологии, идеи, пазари, машини и т.н. да започнат да създават стойност и да наемат работна ръка. Тук всъщност няма нови мерки, а просто правителството заяви, че ще си върши работата.

Финансирането за инфраструктура пък на практика измества по-рано – вероятно с няколко месеца – плащания по вече стартирани големи проекти. С други думи, нямаме нови обекти за строителство, увеличаващи общите публични инвестиции, което бихме могли да разглеждаме като фискален стимул, а просто допълнителна гаранция, че на изпълнителите ще бъде платено още тази година. Така че няма да има нови дейности и нови работни места, но пък поне има обещания, че за тези, които вече се осъществяват, ще има плащания.

Заедно с всичко това, за пореден път правителството реагира спонтанно и необмислено на натиск от най-гласовитите бизнес организации в момента – тези в туризма и на питейните заведения. Намалена ставка ще има и за предлаганите вино и бира в ресторанти и барове, а също и за посещенията на спортни съоръжения. За пореден път нямаше оценка на бюджетния ефект, на рисковете от данъчни измами, както и на очакваната полза за икономическите оператори и потребителите.

Свиването на търсенето на тези услуги в огромна степен е следствие от спада в посещенията на чуждестранните туристи. За барове и ресторанти, особено в морските курорти, които разчитат основно на тези туристи, никакви данъчни мерки не могат да компенсират 4-5 пъти свиване на оборотите.

По-важен е обаче политическият проблем с подобна данъчна привилегия в динамика – може да се очаква натиск за нови и нови преференции в облагането с ДДС с посочване, че няма как дадена стока или услуга да е по-малко обществено значима от алкохола в дискотеките. И в това е вредата на данъчния популизъм, защото точно след такъв огромен макроикономически шок имаме нужда от данъчна система, която едновременно събира приходи за балансиран бюджет, или приемливо нисък дефицит, и насърчава стопанската активност и създаването на работни места.

Първото се постига, когато системата от данъци позволява ефективно администриране и предотвратяване на измами, залага на максимално широка основа за облагане, но поддържа ниски ставки за данъкоплатците „на светло“.
Второто изисква, при възможност, да се намалява данъчната тежест, която най-силно пречи на предприемаческата иновация, на новите инвестиции и създаването на работни места, с други думи – облагането на печалбите за тези, които инвестират и облагането на труда.

Преференцията чрез намален размер на ДДС за бирата и виното е далеч от тези принципи и далеч не постига какъвто и да е ефект на устойчив растеж на добавената стойност.

Накрая, но в подобен контекст, трябва да разглеждаме и субсидията за чартърите за организираните чуждестранни туристи. По принцип, такива държавни помощи се прилагат в някои страни, но те са адаптирани към относително „нормална“ ситуация, в която се преследва ценово предимство пред преки конкурентни дестинации.

Граничи с абсурда да си мислим, че граждани от държави, които са въвели карантина за завръщащите се от България, както и, в по-общ контекст, наплашени от вируса и от риска да останат блокирани в далечна държава, ще променят решението си и ще дойдат в морските ни курорти заради 35 евро по-ниска цена. Така че тази мярка няма да доведе до повече туристи, с други думи – няма да стимулира повече дейност и създаване на стойност в бранша.

Разбира се, тя ще даде „подарък“ на фирмите, които са успели да привлекат някакви организирани групи, но това далеч не е инструмент за възстановяване на българската икономика след кризата.

Остава обаче усещането, че този пробив всъщност цели подобна пряка държавна помощ да бъде запазена и за следващи години – в отчаян опит да се спести усилие на целия бранш да се адаптира както към страховете и трансформациите в международните пътувания след пандемията, така и към дългосрочно променящите се вкусове на средната класа европейци.

източник: Инвестор


В категории: Политика


Коментари
Флагман.БГ Дете беше прегазено на паркинг в София Дете беше прегазено на паркинг в София 27/09/2020, Неделя 16:57 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Меката на фолка в Бургас отварят врати, зимните купони в Planeta Payner започват с морската сирена Лидия Меката на фолка в Бургас отварят врати, зимните купони в Planeta Payner започват с морската сирена Лидия

Всяка седмица различни звезди ще гостуват в култовата дискотека, гответе се за диви партита до зори

Собственици на жилища в Бургас без адресни регистрации искат стикери за синя и зелена зона Собственици на жилища в Бургас без адресни регистрации искат стикери за синя и зелена зона

Проблемът съществува откакто бе въведена зелената зона в жк „Лазур”, до днес няма решение

„Свободният” в Бургас отново оживя за скейтборд, десетки играха на S.K.A.T.E. „Свободният” в Бургас отново оживя за скейтборд, десетки играха на S.K.A.T.E.

Събитието се организира от Скейтборд клуб Бургас и се осъществява със съдействието на Бургаския окръжен съд, който позволи ползването на площадката пред стълбището на сградата

Дете беше прегазено на паркинг в София Дете беше прегазено на паркинг в София Причините за инцидента все още не са ясни Пантелеев изпадна от Националния съвет на БСП, новите от Бургаско са Тодор Байчев и Йордан Георгиев Пантелеев изпадна от Националния съвет на БСП, новите от Бургаско са Тодор Байчев и Йордан Георгиев

Николай Тишев и Атанас Зафиров запазват местата си в широкото ръководство на партията

Щерката на Блатечки започна работа като гримьорка Щерката на Блатечки започна работа като гримьорка

Наследницата на лошото момче на родното кино от доста време насам се учи и изпробва различни техники

Станишев след Конгреса: БСП вече е лидерска партия, отдалечава се от европейската социалдемокрация Станишев след Конгреса: БСП вече е лидерска партия, отдалечава се от европейската социалдемокрация

Левицата по презумпция не може да бъде консервативна, смята президентът на ПЕС

Марияна Николова: Честит Ден на туризма! Почивайте у нас Марияна Николова: Честит Ден на туризма! Почивайте у нас

Вицепремиерът коментира, че в България туристическата индустрия произвежда 12% от БВП

Кирил Добрев за хората в новия пленум на БСП: Млади, надъхани, ентусиазирани – много съм доволен! Кирил Добрев за хората в новия пленум на БСП: Млади, надъхани, ентусиазирани – много съм доволен!

Досегашният заместник на лидера Корнелия Нинова вижда своята бъдеща роля в партията като "редови член на Националния съвет"

Конгресът сензационно изхвърли президента на ПЕС Станишев от пленума на БСП, Нинова овладява напълно партията Конгресът сензационно изхвърли президента на ПЕС Станишев от пленума на БСП, Нинова овладява напълно партията

Куп знакови лица от критиците на лидерката отпадат от Националния съвет

Война?! Пак "запалиха" Нагорни Карабах Война?! Пак "запалиха" Нагорни Карабах Армения открила огън по граниинистерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е предприело „контраатака“цата, азерите отговарят с ракети и танкове Трима загинаха в пожар в научен център на Huawei Трима загинаха в пожар в научен център на Huawei

Твърди се, че в сградата се разработват проекти за 5-G технологии

Почина единствената съпруга на Джеймс Бонд Почина единствената съпруга на Джеймс Бонд

Дъщерята на актрисата Рейчъл Стърлинг уточни, че майка ѝ е издъхнала от рак, който бил диагностициран през март

 

Под натиск: Премиерът на Ливан подаде оставка Под натиск: Премиерът на Ливан подаде оставка

В същото време той подчерта необходимостта да се реализира инициативата на Франция за стабилизиране на ситуацията в Ливан

 

Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия

До този момент поне 26-ма са идентифицираните с вируса

Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков

На борда имало общо 27 души - седемчленен екипаж и 20 кадети от академията на ВВС

Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо" Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо"

Единият заподозрян е арестуван на една от близките метростанции до редакцията и е 33-годишен алжирец

Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО) Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО)

Кадрите показват как мечка, ядейки риба на брега, в един момент забелязва дрона и със скок се опитва да го удари с лапата си

Протести в Марсилия след затварянето на търговските обекти заради коронавируса Протести в Марсилия след затварянето на търговските обекти заради коронавируса

Протестиращите, както и властите на втория по големина френски град, заплашват и със съдебни дела

Арестуван застреля полицай в лондонски участък Арестуван застреля полицай в лондонски участък

Извършителят е задържан

Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Днес Лукашенко просто излезе в пенсия, единственият лидер съм аз. Виц на деня Виц на деня Една Баба, дето лее куршум, викаше:
- Куршумът, бабе, лекува всичко!
Дон Вито Корлеоне изгради империя на това лечение. Права е бабата!
Виц на деня Виц на деня Жена се прибира с 12 бутилки вино, 2 бутилки уиски, 1 водка и 2 хляба. Мъжът ѝ:
- Гости ли ще имаме?
- Не!
- А защо ни е толкова хляб?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Връзката трябва да е 50 на 50. Той ми купува кола - аз я кара
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори