×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

IHS Global Insight: Борисов ще отлага реалното подаване на оставка до редовните избори


15 Юли 2020, Сряда, 12:00 ч.
Автор: Флагман.бг

От IHS обръщат внимание и на факта, че същевременно мерките за т.нар. социално дистанциране заради пандемията COVID-19 може да намалят вероятността от предсрочни избори в периода декември 2020г. - февруари 2021

Вероятността за оставката на правителството нараства, но премиерът Бойко Борисов ще прави всичко възможно да държи ГЕРБ начело на властта поне до края на годината, а вероятно и до март 2021г., когато би трябвало да се проведат редовни парламентарни избори.

Това е прогнозата на IHS Global Insight за развоя на кризата в България, в която поделението на IHS Markit - една от най-големите маркетингови и консултантски компании в света прави за своите клиенти.

Текстът е със заглавие "Антиправителствените протести сочат растящ риск от оставка на правителството и заплаха от обрат и отлагане на политическите решения", цитира Дневник. 

Агенцията описва кой, защо, срещу кого и откога протестира и от текста се разбира, че следващите две седмици ще са решаващи за протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. След това има поредица от събития и процедури, които позволяват на Борисов да обещае, както и реално да подаде, оставка, но да продължи да управлява поне още почти половин година.

От IHS очакват поредният пети вот на недоверие, който ще бъде внесен от БСП на 15 юли и вероятно ще бъде гласуван седмица по-късно, да не успее, също като предишните досега, заради подкрепата за правителството от националистите от коалицията "Обединени патриоти" (партньор в управляващата коалиция) и Движението за права и свободи (ДПС).

След това - през август, парламентът обичайно прекъсва работата си, а по Конституция оставка се подава пред депутатите и те трябва да я гласуват след дебати.

Ако натискът на протестите се запази в следващите седмици, е възможно през септември Борисов да се опита да свали напрежението с обещание за оставка, както е правил неведнъж досега, за да предотврати значително намаляване популярността на ГЕРБ сред избирателите, се казва в прогнозата. Но в същото време той вероятно ще прави всичко възможно да остане на власт поне до края на октомври, за да внесе в парламента републиканския бюджет за 2021 г., а вероятно и през ноември, за да бъде дебатиран и одобрен той от депутатите. Това означава, че с обяснение колко е важно това за кризисните времена, Борисов може да опита да отлага реалното подаване на оставка максимално близо до редовните избори, казват от IHS.

По Конституция след като депутатите одобрят оставката започват консултации за ново правителство или управляваща коалиция. Ако ГЕРБ не успее да събере достатъчно подкрепа, президентът връчва мандат на БСП - следващата парламентарна сила. Ако основната опозиционна партия също не успее, държавният глава връчва мандата на третата сила. Тази "въртележка" може да приключи за броени дни, но и може да продължи седмици наред или дори повече от месец. А това означава, че процедурата може да се изчерпи към Коледа. През цялото това време Борисов ще продължава да управлява правителство в оставка.

Чак когато партиите се договорят, че е изчерпан животът на този парламент, те ще решат той да се саморазпусне. По Конституция президентът получава право да посочи и назначи служебен премиер и правителство, което да подготви избори не по-късно от 60 дни след разпускането на Народното събрание.

От IHS обръщат внимание и на факта, че същевременно мерките за т.нар. социално дистанциране заради пандемията COVID-19 може да намалят вероятността от предсрочни избори в периода декември 2020г. - февруари 2021 г. Тази вероятност - както и готовността на недоволните да излизат на протести - ще намалява и в случай на значително увеличаване на новите случаи на заразени с коронавируса до няколкостотин всеки ден.

Евентуалното формиране на служебно правителство, включващо "известни политически фигури от ГЕРБ", ще намали вероятността за отказ от досегашни политики или отлагането им, като вместо това се осигури продължаване на сегашното управление до избори през март 2021 г., смятат от IHS.

Агенцията поставя подобен сценарий в категорията "критерии за намаляване на риска". Като пример за отменяни от служебно правителство решения в текста се посочва решението броени дни преди изборите през 2017 г. за спиране на концесията за летище София от тогавашния служебен министър Христо Алексиев.

При сегашния остър конфликт с президента Румен Радев тази хипотеза на IHS за хора на ГЕРБ в служебен кабинет изглежда почти невероятна за реализиране. Но също така тя насочва вниманието и към това да се следи докъде е готова да отиде ГЕРБ, за да съхрани основните елементи на управлението си между оставката на правителството и формирането на ново след вота, в който разчита отново да участва като най-популярната (към юли 2020 г.) партия.

Според агенцията друг сценарий за спасяване мандата на този парламент до март са изявления от ГЕРБ за създаване на коалиция с ДПС в името на поддържането на стабилност. Така ще се избегне вариант за служебен кабинет и може да се появи управляваща коалиция ГЕРБ-ДПС, която да изкара до редовните избори, а и да управлява след тях, описват от IHS.

През май агенцията прогнозира на базата на предишни скандали, свързани с корупция и злоупотреба с власт на известни политици, че се задават мирни протести. Сега очакванията са - при продължаване на протестите няколко седмици - да има отмяна или отлагане на някои политически решения и оставки на министри, което да продължи в следващите 6 месеца.

Сглобяването на нова управляваща коалиция след изборите ще е бавно и мъчително, а новите назначения в служебното правителство и администрацията обикновено водят до още забавяне. От IHS очакват това да е особено видимо в енергетиката, имотния сектор, строителството, регионалното развитие и отбраната.

 

Източник: Дневник


В категории: Политика


3
Коментара
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
3
Коментара по темата
3.
До №1
15.07.2020 14:38:19
1
4
И аз съм възмутен но не от наглостта на Борисов , а на такива като теб които подтикват младите да стачкуват, а те нямат никакви спомени от живота по времето на БСП когато беше на власт
2.
Тънки сметки
15.07.2020 13:00:27
0
5
КС още веднъж отложи произнасяне по случая Радев този път от 23 за 30 юли. Вероятно мн неща зависят от това Радев може да се окаже с обвинение за държавна измяна и протестите може да утихнат или да ескалират.
1.
пенсионер
15.07.2020 12:36:08
8
1
Силно съм възмутен от наглоста на премиера Борисов да продължи да управлява страната Наслаждавайки се на младежите протестиращи за по добър и спокоен живот.
Много добре той помни как и с чия благословия се добра до изпълнителната власт в качеството си на гл.сек МВР.Имайки малко съвест то нека раума надделее злобата му за власт и си подаде ОСТАВКА .и като млад пенсионер се отдаде на внуците си .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто За какво да ходим на предсрочни избори, като картината ще е същата, пита социологът Петър Чолаков Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция От 1 април става 800 евро  Маскиран обра заведение във Варна Маскиран обра заведение във Варна Откраднатите пари са около 1000 лева Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение  Жената, която ги изпратила по пощата, пожелала анонимност. Тя признава, че постъпката й не е за пример и е написала извинение Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори