×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

IHS Global Insight: Борисов ще отлага реалното подаване на оставка до редовните избори


15 Юли 2020, Сряда, 12:00 ч.
Автор: Флагман.бг

От IHS обръщат внимание и на факта, че същевременно мерките за т.нар. социално дистанциране заради пандемията COVID-19 може да намалят вероятността от предсрочни избори в периода декември 2020г. - февруари 2021

Вероятността за оставката на правителството нараства, но премиерът Бойко Борисов ще прави всичко възможно да държи ГЕРБ начело на властта поне до края на годината, а вероятно и до март 2021г., когато би трябвало да се проведат редовни парламентарни избори.

Това е прогнозата на IHS Global Insight за развоя на кризата в България, в която поделението на IHS Markit - една от най-големите маркетингови и консултантски компании в света прави за своите клиенти.

Текстът е със заглавие "Антиправителствените протести сочат растящ риск от оставка на правителството и заплаха от обрат и отлагане на политическите решения", цитира Дневник. 

Агенцията описва кой, защо, срещу кого и откога протестира и от текста се разбира, че следващите две седмици ще са решаващи за протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. След това има поредица от събития и процедури, които позволяват на Борисов да обещае, както и реално да подаде, оставка, но да продължи да управлява поне още почти половин година.

От IHS очакват поредният пети вот на недоверие, който ще бъде внесен от БСП на 15 юли и вероятно ще бъде гласуван седмица по-късно, да не успее, също като предишните досега, заради подкрепата за правителството от националистите от коалицията "Обединени патриоти" (партньор в управляващата коалиция) и Движението за права и свободи (ДПС).

След това - през август, парламентът обичайно прекъсва работата си, а по Конституция оставка се подава пред депутатите и те трябва да я гласуват след дебати.

Ако натискът на протестите се запази в следващите седмици, е възможно през септември Борисов да се опита да свали напрежението с обещание за оставка, както е правил неведнъж досега, за да предотврати значително намаляване популярността на ГЕРБ сред избирателите, се казва в прогнозата. Но в същото време той вероятно ще прави всичко възможно да остане на власт поне до края на октомври, за да внесе в парламента републиканския бюджет за 2021 г., а вероятно и през ноември, за да бъде дебатиран и одобрен той от депутатите. Това означава, че с обяснение колко е важно това за кризисните времена, Борисов може да опита да отлага реалното подаване на оставка максимално близо до редовните избори, казват от IHS.

По Конституция след като депутатите одобрят оставката започват консултации за ново правителство или управляваща коалиция. Ако ГЕРБ не успее да събере достатъчно подкрепа, президентът връчва мандат на БСП - следващата парламентарна сила. Ако основната опозиционна партия също не успее, държавният глава връчва мандата на третата сила. Тази "въртележка" може да приключи за броени дни, но и може да продължи седмици наред или дори повече от месец. А това означава, че процедурата може да се изчерпи към Коледа. През цялото това време Борисов ще продължава да управлява правителство в оставка.

Чак когато партиите се договорят, че е изчерпан животът на този парламент, те ще решат той да се саморазпусне. По Конституция президентът получава право да посочи и назначи служебен премиер и правителство, което да подготви избори не по-късно от 60 дни след разпускането на Народното събрание.

От IHS обръщат внимание и на факта, че същевременно мерките за т.нар. социално дистанциране заради пандемията COVID-19 може да намалят вероятността от предсрочни избори в периода декември 2020г. - февруари 2021 г. Тази вероятност - както и готовността на недоволните да излизат на протести - ще намалява и в случай на значително увеличаване на новите случаи на заразени с коронавируса до няколкостотин всеки ден.

Евентуалното формиране на служебно правителство, включващо "известни политически фигури от ГЕРБ", ще намали вероятността за отказ от досегашни политики или отлагането им, като вместо това се осигури продължаване на сегашното управление до избори през март 2021 г., смятат от IHS.

Агенцията поставя подобен сценарий в категорията "критерии за намаляване на риска". Като пример за отменяни от служебно правителство решения в текста се посочва решението броени дни преди изборите през 2017 г. за спиране на концесията за летище София от тогавашния служебен министър Христо Алексиев.

При сегашния остър конфликт с президента Румен Радев тази хипотеза на IHS за хора на ГЕРБ в служебен кабинет изглежда почти невероятна за реализиране. Но също така тя насочва вниманието и към това да се следи докъде е готова да отиде ГЕРБ, за да съхрани основните елементи на управлението си между оставката на правителството и формирането на ново след вота, в който разчита отново да участва като най-популярната (към юли 2020 г.) партия.

Според агенцията друг сценарий за спасяване мандата на този парламент до март са изявления от ГЕРБ за създаване на коалиция с ДПС в името на поддържането на стабилност. Така ще се избегне вариант за служебен кабинет и може да се появи управляваща коалиция ГЕРБ-ДПС, която да изкара до редовните избори, а и да управлява след тях, описват от IHS.

През май агенцията прогнозира на базата на предишни скандали, свързани с корупция и злоупотреба с власт на известни политици, че се задават мирни протести. Сега очакванията са - при продължаване на протестите няколко седмици - да има отмяна или отлагане на някои политически решения и оставки на министри, което да продължи в следващите 6 месеца.

Сглобяването на нова управляваща коалиция след изборите ще е бавно и мъчително, а новите назначения в служебното правителство и администрацията обикновено водят до още забавяне. От IHS очакват това да е особено видимо в енергетиката, имотния сектор, строителството, регионалното развитие и отбраната.

 

Източник: Дневник


В категории: Политика


3
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
3
Коментара по темата
3.
До №1
15.07.2020 14:38:19
1
4
И аз съм възмутен но не от наглостта на Борисов , а на такива като теб които подтикват младите да стачкуват, а те нямат никакви спомени от живота по времето на БСП когато беше на власт
2.
Тънки сметки
15.07.2020 13:00:27
0
5
КС още веднъж отложи произнасяне по случая Радев този път от 23 за 30 юли. Вероятно мн неща зависят от това Радев може да се окаже с обвинение за държавна измяна и протестите може да утихнат или да ескалират.
1.
пенсионер
15.07.2020 12:36:08
8
1
Силно съм възмутен от наглоста на премиера Борисов да продължи да управлява страната Наслаждавайки се на младежите протестиращи за по добър и спокоен живот.
Много добре той помни как и с чия благословия се добра до изпълнителната власт в качеството си на гл.сек МВР.Имайки малко съвест то нека раума надделее злобата му за власт и си подаде ОСТАВКА .и като млад пенсионер се отдаде на внуците си .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори