×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

КНСБ и КТ „Подкрепа“ с резерви към протестите, нямало как да се направи национална стачка


КНСБ и КТ „Подкрепа“ с резерви към протестите, нямало как да се направи национална стачка
Пламен Димитров и Ваня Григорова обясниха, че все още нямат официални позиции за протестите срещу Борисов и Гешев
14 Юли 2020, Вторник, 17:24 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Законът не позволявал това

Основните синдикални организации у нас нямат официални позиции по отношение на протестите срещу правителството, срещу премиера Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Днес в сградата на Министерския съвет се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На дадена след това пресконференция „Флагман“ попита синдикатите как се отнасят към призивите на протестиращи за националната стачка. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че утре имат заседание на висшия си орган и са свикали всички техни федерации, за да излязат с обща позиция.

„За мен протестът има много лица. С някои изцяло се солидаризирам“, коментира Димитров. Той обясни, че правото на протест трябва да бъде гарантирано.

Причината за протеста можело и да е друга, но в основата му лежала социалната област.

През последните месеци напрежението се нагнетило от част от министерствата заради мерките (вероятно, свързани с коронавируса Covid-19).

Димитров нямало как да не се солидаризира с младите хора по площадите, които искали по-добър живот.

„Всички искаме по-добър живот в България. В същото време не мога и няма как да не кажа, че ние сме категорично против насилието, каквото и да е то, откъдето и да идва – от футболни фенове; от агитки, платени от някой си; или пък от полицията“, коментира още президентът на КНСБ.

Властта трябвало да чуе какво искат хората по площадите. Според Пламен Димитров обаче искането за конституционна реформа е невъзможно, защото нямало как да се получи мнозинство за такова нещо в парламента – дори и в бъдещия, който според социолозите щял да е „раздробен“.

„Други (искания) обаче са изпълними – които са свързани с икономическите мерки, и тук някои министри имат да отговарят директно в момента“, коментира Димитров.

Според него здравният и икономическият министри трябвало да отговорят защо не са били удовлетворени очакванията на хората.

На протестите обаче икономически искания на практика няма. На тях се настоява основно за оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев заради обвинения в беззаконие и нечисти обвързаности. Това изобщо не бе коментирано от президента на КНСБ.

Пламен Димитров иначе обясни, че имало опозиционни лидери, на които мястото им не било на протестите. Той обаче не спомена имена.

Димитров настоя правителството да изпълни бързо ангажименти, поети спрямо синдикатите, независимо колко време му остава да е на власт.

След повторен въпрос за исканията на протестиращи за стачка, Димитров обясни, че няма такава законна възможност.

Единствената допустима форма била - стачка на работниците срещу работодателя им. Според президента на КНСБ обаче не е спазена Конституцията.

Законът бил 30-годишен и не отразявал конституционни промени, според които „правото на стачка на българските работници и служители е за защита на техните социални и икономически интереси, които далеч надхвърлят да протестирам само срещу моя работодател в предприятието“.

„Така че конституционната норма казва едно, законът за уреждане на колективните трудови спорове казва друго“, обясни Пламен Димитров. Поне 15 години синдикатите настоявали това да се промени, но то не се случвало, защото хората на власт нямали интерес.

„И сега няма правна уредба нито за отраслова, нито за браншова стачка, нито за национална стачка. Няма такава правна уредба“, заяви Димитров.

Досегашните стачки от началото на прехода били всъщност сбор от стачки в предприятията.

Хората от „Отровното трио“ - адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, които са сред организаторите на протестите и зоват за национална стачка, досега не били потърсили контакт със синдикатите.

„Много моля, който се вживява в такива роли – аз съм ги видял доста през тези времена, бързо пламват и угасват... Нека да знаят, че синдикати е имало 140 години и ще има и след тях. И ако искат някакво партньорство с нас – добре дошли да говорим какво точно искат. Но национална, генерална стачка като понятие, поне юристите трябва да знаят, че няма“, каза Пламен Димитров.

Освен това никой не можел да разпореди на някого да прави стачка.

Този вид протест можел да се проведе само в предприятията поотделно и при 50% желание на работниците.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ каза от своя страна: „Да, и в „Подкрепа“ все още няма обсъждане на тази тема. Камо ли да има приета позиция на синдиката като цяло. Синдикатът се състои от десетки хиляди работници и няма как едно управленско звено да вземе решение от името на всички тях."

Стачка обаче означавало само спор между работник и работодател.

„Колкото до протеста – той има социални корени и беше според мен резултат на това, че мерките се забавиха, не стигнаха до нуждаещите се. Но детонаторът беше това, което се случи миналата седмица. В този смисъл, смятам, че напрежението вече не е толкова социално, колкото прокурорско. А това е извън нашите теми“, заключи Ваня Григорова.

 


В категории: Политика


5
Коментара по темата
5.
Кои са били синдикатът в Италия?
15.07.2020 09:22:59
0
2
Няма какво да се чудите, тези организации си правят планове за устойчиво развитие. Били са на разни маси и са се договоряли с правителството. Няма начин да зарежат това, което са им обещали от правителството, без да е ясно кой ще спечели от евентуални избори и дали ще обещае нещо по-добро от предишните. Та толкоз за синдикатите у нас. Имам много особено мнение за тях. Бил съм в предприятие, в което имаше силни синдикални организации и тогава видях, че бяха и политически обвързани. Ту една излизаше напред, ту друга, а накрая всички заедно. Голяма баница беше, все пак през 90-те имаше големи предприятия, с много членска часа. Сега е по-малка баница, но още има щом се редят на опашки
4.
оооо синдикати
15.07.2020 09:22:11
0
2
Те тия са винаги без мнение. За тях е важно само да вземат парички и за нищо друго не ги търси.
3.
Да да
14.07.2020 18:36:40
0
3
И ти ли Ванче, и ти ли ма пеперудо??!?.!.!?
2.
уийзъл
14.07.2020 18:27:13
0
1
КНСБ ( КОГАТО НИКОГА СВЯСТНО БЪЛГАРИЯ ) ! ТОВА ЛИ Е ИМЕТО НА ТАЗИ ПАРТИЯ ?
1.
GLG
14.07.2020 17:56:06
0
10
Правителство, Премиер може да свалиш от власт! Я се опитайте да свалите Синдикален лидер! Те са до живот абонирани за постовете си!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори