×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Чартъри на стендбай - отваря ли се пътят за субсидиране на полети с чужди туристи


Чартъри на стендбай - отваря ли се пътят за субсидиране на полети с чужди туристи
Само 10% от предварително планираните полети за юни се очаква да бъдат изпълнени на двете морски летища във Варна и Бургас
29 Юни 2020, Понеделник, 10:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Към момента все още цари неизвестност кога започва субсидирането, а и това няма драматично да промени ситуацията в сектора, но все пак е нещо

Въпреки спорадичните кампании на държавата през последните години да насърчава вътрешния туризъм, в края на сезона - и летния, и зимния, все се броят чуждите туристи. Затова паралелно с призивите българите да изкарат лятната си ваканция тази година на Черноморието, бе решено да се субсидират и чартърни полети с чужденци.

Към момента все още цари неизвестност кога започва субсидирането, а и това няма драматично да промени ситуацията в сектора, но все пак е нещо, коментират пред "Дневник" туроператори, които водят чуждестранни туристи в България.

От информация на Министерството на туризма, се разбира, че ведомството изчаква последна законодателна промяна, за да задвижи процедурата.

В петък, 25 юни, депутатите я приеха и така отвориха пътя за субсидирането на чартърите. асега не е известно каква сума е предвидена в бюджета за целта.С промени в Закона за извънредното положение в средата на май се въведе възможност за държавна субсидия, която да бъде предоставяна в рамките на 2 г. години от Министерството на туризма на туроператори, използващи въздушни превозвачи за чартърни полети до България с цел туризъм, посочват от ресорното ведомство.

Уточняват, че държавната субсидия от 35 евро е за всяка седалка, заета от човек, ползващ организирано туристическо пътуване в България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

В текста обаче се предвижда субсидията да получи туроператор, който за превоз на туристи до България използва въздушен превозвач с български оперативен лиценз, а ако използва чужд превозвач и желае да се възползва от субсидията, е необходимо да докаже, че липсва интерес от изпълнението за всеки конкретен полет от въздушните превозвачи с български оперативен лиценз.

От министерството посочват, че очакват да бъдат гласувани в пленарна зала предложените промени от НФСБ, с които субсидията без ограничения се дава и за оператори с чуждестранен лиценз, което именно стана в петък. "Мотивите на народните представители за промяната са, че предното изискване се явява ограничаващо за конкуренцията на вътрешния пазар на Европейския съюз и на регионалния пазар, където сме заинтересовани да имаме силно конкурентно присъствие в условията на следпандемична обстановка", посочват от министерството.

"След като се обнародва в "Държавен вестник" изменението в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, Министерството на туризма ще задейства схемата за стимулиране на туризма, за което ще уведоми Европейската комисия, каквото е законовото му задължение", посочват от ведомството.

Субсидията не е решаваща, но ще помогне

Доскоро туроператорите, водещи чуждестранни туристи в България, недоумяваха защо все още няма информация за субсидирането на чартърните полети, не че те бяха тръгнали. Първият пристигна в петък с туристи от Нидерландия и Белгия, а посрещането, в което участваха кметът на Бургас Димитър Николов и лично министърът на туризма Николина Ангелкова, идваше да покаже важността на случващото се. Само седмица по-рано чартърът от Рига бе отменен заради нарасналия брой заразени с коронавирус в България.

"Няма никакви разписани поднормативни актове, има само водени разговори, но с разговори туроператорите трудно могат да включат веднага това в калкулацията си", обясни Калин Сутев, представител на един от най-големите германски туроператори DER Touristik Deutschland, в която група влиза и компанията ITS. (Разговорът с него водим малко преди парламентът да приеме окончателно закона - бел. а.)

Разказва, че първоначално се е обмисляло през есента да се направи сравнение между това, което отчитат хотелите като настанени чужди туристи и това, което подават като брой туроператорите, и така да се плаща, но вече се обсъжда изчисленията и плащанията да са седмица за седмица или пък най-много за месец. Засега обаче туроператорите не калкулират в офертите си 35 евро надолу в цената, а очакват правилата за това.

"С 35 евро няма да обърнем пазара в наша полза, защото държавните субсидии при преките ни конукренти са значително по-големи. За тази година е трудно да очакваме, че това ще обърне интереса и нагласите на хората, но ако не остане и за 2021 г., много трудно ще успеем да се позиционираме спрямо пряката конкуренция тогава", коментира Сутев.

Допълва, че независимо в кой момент Турция ще се отвори за туристи тя ще влезе много ударно в конкурентната битка. Сама по себе си една намалена цена с 35 евро не може да убеди никой да пътува, но тъй като всички останали правят това, ние ако не го правим, се оказваме с 35 евро по-скъпи от останалите, което не ни носи конкурентно предимство, коментира и Иван Грошев, управител на "МТС България", една от фирмите, която води британски туристи в партньорство с Jet2holiday.

Повече заразени - повече уплашени туристи

Връщането на маските, ограниченията, ръстът на заразените, "които се тръбят в последните дни" на втория час се появяват в германската преса и това пречи ужасно много в този критичен момент, когато се опитваме да съберем остатъците от това, което имаме, за да стартираме лятна програма с чартърите, обяснява Калин Сутев.

Разказва, че продължава да има откази на туристи да дойдат в България като в момента по-голям е техният брой отколкото на тези, които се записват за почивка на Черноморието. "Нашата идея е да обърнем тренда. Още повече, че и записалите се към февруари и новите все още имат право да сторнират ваканциите си. Идеята е да се генерират нови записвания, за да може да се удържи общият брой поне на една трета от останалите все още записани", казва Сутев.

 Според него това е постижимо ако "спрем да бълваме информация", която да плаши потенциалните туристи. "Не казвам, че трябва да укриваме броя на заразените, но трябва да решим ще имаме ли сезон или се отказваме и да се приключи тази истерия", заключава той.

Грошев добавя, че първият чартър с британски туристи е заявен за 17 юли, но "дали ще бъде тогава, не можем да кажем" след като за май и юни всичко е било отменено. Посочва, че в случая всичко ще зависи от предстоящо решение на британското правителство за това дали след ваканцията си гражданите ще трябва да бъдат под карантина.

Обяснява, че записванията засега са 25% от обема към тази дата през миналата година и смята, че е възможно да се достигне до 50% от миналогодишните, когато има яснота за пътуванията. Посочва, че чартърите се заявявт година по-рано на този пазар, но това лято всичко е на "стендбай".

ова лято не само туристи липсват, но няма да отворят хотели, заведения, магазини, което допълнително нагнетява обстановката", казва Грошев. Това е допълнителен удар за хотелите, които са работели с фалиралия "Томас Кук", заради което понесоха щети през миналата година, които се надяваха да компенсират с повече приходи това лято. Туроператорите пък са принудени да връщат пари на британските туристи за несбъднати пътувания през изминалите месеци, които вече са били капарирани при хотелите.

Между плановете и реалността

Само 10% от предварително планираните полети за юни се очаква да бъдат изпълнени на двете морски летища във Варна и Бургас. Това показват данните на дружеството "Фрапорт туинсатр еърпорт мениджмънт", което е техен оператор. По тази причина прогноза за изпълнението на летателната програма през юли до този момент все още няма, макар че до началото на първия активен ваканционен месец остава само седмица.

"Нямаме никаква сигурност за това, дали тези полети ще се състоят, каза Адриана Троанска от пресслужбата на "Фрапорт туинсатр еърпорт мениджмънт". Допълва, че полетът от Рига до Бургас е отменен буквално в последния момент заради наложените санитарни мерки в Латвия.

Според данните, предоставени на "Дневник", до края на септември Летище "Варна" очаква 2100 планирани чартърни полета. За Бургас те са близо три пъти повече. Каква част от тях ще бъдат изпълнени обаче не е известно.

В средата на месеца министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че потвърдени до септември за летището в Бургас са над 10 600, а за Варна - над 6400 към момента. Спадът спрямо миналата година до края на септември тя изчисли на 35%. Тези числа надвишават данните от двете летища като причината за това е, че в тях са включени и редовните полети.

Това се потвърждава от предоставената справка от летищата, според която редовните полети, очаквани във Варна до края на годината, са 4100, а до Бургас - около 4400.

Статистиката на "Фрапорт туинсатр еърпорт мениджмънт" показва драстичен спад на пътниците и полетите и през май в сравнение с миналата година. Обслужените пътници на двете морски летища през миналия месец са били едва около 14 хил. при близо 270 хил. през същия месец на 2019 г. С 86% по-малко през май спрямо м.г. са и регистрираните излитания и кацания на летищата във Варна и Бургас.

Мрачни прогнози очертава и броят на обслужваните полети от двете летища. От Бургас през юни може да се пътува едва по пет линии - до София, Будапеща, Катовице, Варшава и Лондон. От Варна възможностите са малко повече - София, Виена, Ларнака, Берлин, Кьолн, Дортмунд, Хамбург и Меминген в Германия, Бергамо в Италия, Айндховен, Ливърпул и Лондон.

Очакванията на "Фрапорт туинсатр еърпорт мениджмънт" са през следващия месец броят на дестинациите, до които ще може да се лети от Варна и Бургас, да е няколко пъти повече, но и в този случай конкретни прогнози няма.

 


В категории: Бизнес


12
Коментара по темата
12.
АБЕ,
29.06.2020 15:28:00
0
3
Управляващите, как не ви е срам! Много от хората мизерстват, а вие с гъзовете си мислите!
11.
Факоф
29.06.2020 15:26:58
1
6
Отваряйте границите с Русия,който го е страх да си стои в къщи.И не коментирайте от къра.
10.
а защо?
29.06.2020 15:17:18
4
1
Защо не попитат българите искат ли чужденци да идват и да разнасят заразите сред нас? По-добре с провален туризъм отколкото със заразени хора.
9.
Любопитко
29.06.2020 14:52:42
0
0
Тази статия наистина ли е писана от вашия екип?
Вие сте срам за журналистиката , плагиати такива!!!!
8.
Кака Мара
29.06.2020 13:18:05
0
9
Пак изхвърляне на ГЕРБ и пак никаква работа не е свършена! Пълен батак, а сезона ще си мине!
7.
демократ
29.06.2020 12:03:51
0
4
@5 Българин-о
Ние нямаме пари!!! Ние сме на купонна система още от въвеждането на валутния борд! Поинтересувай се за значението на паричен съвет и какво представлява нашия Лев ,след приемането на тази мярка!
6.
демократ
29.06.2020 11:59:05
0
11
Каквото и да правят днешните демократи,всичко е говна!Те не са съзидатели ,а разрушители и всичко това е от некадърност,простотия и непреодолима алчност!
Малоумието на идиотизираните им избиратели не подлежи на корекция-абсолютни роби!
Само не ми излизайте с клишетата,за БСП,защото и те са същите демократични убитаци,като останалата ни политическа измет,подчинена на козяк!
5.
Българин
29.06.2020 11:53:44
3
16
Баси наглеците, ще вземат от нашите пари да дадат на чуждите лешпери да дойдат тука да ни заразяват...
4.
Koko
29.06.2020 11:27:09
0
14
Значи какво се получава продаваш си авиокомпанията и летищата на безценица после почва изнудването за субсидия която вече пък се оказа и малка ами не господа неща да субсидирам чуждите или пеевски авиолинии и същевременно да готвя за продажба и летище софия
3.
Ицо
29.06.2020 10:44:20
1
10
Обявявайте резултатите в % и няма да прикривате!
Последните 10 дни се въртиме около 7%, което въобще не е много, но като кажете 110 вече звучи малко плашещо :)
2.
Добрев
29.06.2020 10:17:36
3
11
Вчера беше пълно по плажа
1.
?
29.06.2020 10:09:57
2
22
а плажовете според флагман бяха пълни с туристи и полетите били през 2 минути
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Три КПП-та във Велико Търново, режат достъпа на пияни, хулигани и наркомани до центъра Три КПП-та във Велико Търново, режат достъпа на пияни, хулигани и наркомани до центъра

 Служителите на НСО ще проверяват за огнестрелни и хладни оръжия, на тържествата ще се допуска след 18 часа

Честваме 112 години от обявяването на Независимостта на България Честваме 112 години от обявяването на Независимостта на България

Кулминацията на тържествата е във Велико Търново и ще преминат под патронажа на председателя на българския парламент

151 заразени с COVID-19, а 147 са оздравели 151 заразени с COVID-19, а 147 са оздравели

 За последните 24 часа са починали 4 души 

Луната предава чар на Стрелците, Рибите ще срещнат любовта Луната предава чар на Стрелците, Рибите ще срещнат любовта

Хороскоп за деня – 22 септември 2020, вторник

Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро

Спадът в търговията, хотелиерството и ресторантьорството е около 20% спрямо прогнозните очаквания от 2019 г.

 

Любо Нейков осинови кучето на Мутафова Любо Нейков осинови кучето на Мутафова

Любо, който бе много близък с покойната прима на Сатиричния театър, периодично телефонирал на Муки след смъртта на майка й

 

Честито! 5G дойде в Бургас - вадете потниците с урина Честито! 5G дойде в Бургас - вадете потниците с урина

Според поддръжниците на 5G мрежата тя ще помогне на науката, ще развие изкуствения интелект и развие роботиката, но други се притесняват от мрежата

 

Тони Стораро ще прави курбан, след като пребори коронавируса Тони Стораро ще прави курбан, след като пребори коронавируса

Мислих, че ще умра, споделя фолкизпълнителят

 

Емилия се гордее, че е чалгаджийка! Призна: Дължа успеха си на мъжа ми Емилия се гордее, че е чалгаджийка! Призна: Дължа успеха си на мъжа ми

Милионерът Жорж Башур я окуражил, че ще се справи блестящо и Емилия била окрилена да пробва с изпълняването не само различен стил музика, но и на испански, и на английски език

 

Защитата на Банев: Прокуратурата се изнерви, свидетели обориха твърденията им Защитата на Банев: Прокуратурата се изнерви, свидетели обориха твърденията им

Необяснима обаче остава инатливостта на спецсъда да промени мярката за неотклонение на Банев, който вече 2 години е лишен от свобода и фактически изтърпява наказанието „лишаване от свобода“, изтъкват адвокатите на бизнесмена

 

СЗО: Бум на коронавируса през есента СЗО: Бум на коронавируса през есента

Клуге предупреди още, че създаването на ваксина няма да сложи край на пандемията

 

Опасната игра на Лондон по ръба на Брекзит Опасната игра на Лондон по ръба на Брекзит

Борис Джонсън се показва като фен на политическия авантюризъм

 

Учени от Сингапур и Австралия успешно тестваха върху животни ваксина срещу коронавирус Учени от Сингапур и Австралия успешно тестваха върху животни ваксина срещу коронавирус

Изследователите отбелязват, че подобна инжекция трябва да се направи само веднъж, което е важно по време на пандемия

 

Тръмп срази Китай и Русия Тръмп срази Китай и Русия

Ще имаме най-можното оръжие на земята, предупреди Тръмп

 

Филип Киркоров в защита на диктатора Лукашенко Филип Киркоров в защита на диктатора Лукашенко Певецът участва в записа на песента "Любимата си няма да дадем" Австрия въведе нови правила срещу COVID-19 Австрия въведе нови правила срещу COVID-19

От понеделник, 21 септември, влизат в сила ограничения, които ще бъдат валидни за територията на цялата страна

Болниците - относително готови за пандемията Болниците - относително готови за пандемията Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, показва анкета на „Индекс на болниците“ Разкриха схема за пране на 2 000 000 000 000 долара, световни банки са в нея Разкриха схема за пране на 2 000 000 000 000 долара, световни банки са в нея

Документите представляват над 2 хиляди доклада за подозрителни операции

 

Мадрид осъмна под блокада заради К-19 Мадрид осъмна под блокада заради К-19 Новите мерки засягат над 850 хиляди души, които нямат право да напускат кварталите си Раздадоха наградите "Еми" на виртуална церемония Раздадоха наградите "Еми" на виртуална церемония

"Пазители", който беше с най-много номинации, печели наградата за най-добър мини-сериал

Тома ТОМОВ, журналист, депутат от БСП Тома ТОМОВ, журналист, депутат от БСП Америка е фундаментално расистка държава. Тя е създадена от расисти, от робовладелци Виц на деня Виц на деня - Това не се издържа вече! Непрекъснато си пиян! Ще се разведа!
- Ми разведи се, бе! Тъкмо хората ще си кажат “Тая колко е зле, щом и Стамат пияницата я остави...".
Виц на деня Виц на деня По време на коронавируса е по-безопасно да си гризеш ноктите на краката, отколкото на ръцете... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Септемврийско:
- От колко започва родителската среща?
- От 60 лв.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори