×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ изглежда стабилна, но при разклащане имиджа на Борисов партията много лесно би рухнала


ГЕРБ изглежда стабилна, но при разклащане имиджа на Борисов партията много лесно би рухнала
Не е изключено Борисов и ГЕРБ да последват съдбата на Берлускони и партията му, коментира политологът Милен Любенов
23 Юни 2020, Вторник, 20:20 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: "Дарик радио"

Не можем да очакваме от тази прокуратура обективно разследване на есемесите, аудиозаписа и снимките с премиера, смята политологът

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е подложен на залпова атака с компромати през последните седмици. Според някои това ще доведе до края на политическата му хегемония в България, продължаваща вече десетина години. Доколко това е вероятно? Разговаряме с Милен Любенов, доктор по политология, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалист по партии и партийни системи. Любенов бе и секретар по вътрешната политика на бившия президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.)

- Д-р Любенов, някои побързаха да обявят края на ерата „Бойко Борисов“ след последните скандали с есемесите, записа на гласа му и снимките. Има ли основание за такава прогноза?

- Това е поредният сериозен скандал, в който името на премиера стои на дневен ред. И то скандал, на който все още няма отговори. Дори напротив – виждаме, че премиерът дава противоречиви и объркани обяснения на въпросите, свързани както с есемес кореспонденцията с Васил Божков, така и с последвалите записи и снимки. Дали можем да говорим за политически край или не, е много трудно да се направи анализ. Това обаче е много сериозна имиджова криза, която рефлектира не само върху личността на премиера, но и като цяло – върху партия ГЕРБ и правителството. Защото този скандал беше отразен в редица, авторитетни при това, международни медии като „Блумбърг“, европейски вестници и сайтове. Така че от изключително важно значение изобщо за реномето на страната е да се дадат адекватни отговори на характера на всички тези сигнали и скандали. Не визирам само изтеклите записи и снимки, но най-вече тежките обвинения, които отправя Васил Божков към управлението и по-специално към Борисов и Владислав Горанов. Защото на практика той ги обвинява в мегакорупция, инкриминирайки себе си, тъй като реално той е участвал в този корупционен процес. Въпреки че говори, че е бил рекетиран. Но ако се приеме тази хипотеза, той тогава е трябвало да сигнализира за този рекет, така че при всички случаи Божков сам инкриминира себе си и това прави казуса още по-любопитен. Защото за първи път виждаме бизнесмен като Божков да инкриминира себе си. Така че това е въпрос на проверка. А по отношение на записа, на мен ми се струва, че най-важно в случая е не да бъде установено дали става въпрос за оригинален запис, а дали става въпрос за автентичност. Трябва да се даде отговор дали този разговор се е състоял; както и дали снимките са автентични и отразяват това, което се вижда на тях, а не дали са променяни. Защото през изминалите години станахме свидетели именно на такъв подход – „няма го оригиналния запис, това е презапис, т.е. нищо не може да се направи“, както беше скандалът с Мишо Бирата. Това, че е презапис, не означава, че разговорът не е автентичен. На мен ми се струва, че сега отново ще се плъзнем по една подобна плоскост, тъй като едва ли можем да очакваме от прокуратурата и настоящото й ръководство обективен подход.

- Казвате нещо ключово. Според Вас в случая не можем да очакваме обективен подход от прокуратурата?

- Да, мисля, че не можем да очакваме, защото тя и през последните дни и седмици демонстрира двоен аршин. Сега от една страна се показва една есемес кореспонденция, която засяга съветник на президента и задържания бизнесмен Бобоков. От нея може да се направи предположение, че става въпрос за търговия с влияние. Но що се отнася до кореспонденцията на Божков, от която също може да се направи предположение за търговия с влияние - не виждаме нещо да е последвало, въпреки че споменаха, че са разпитани Борисов, Горанов и Менда Стоянова като свидетели във връзка с това дело, но... да видим. Но поне на този етап се наблюдава двоен подход от страна на прокуратурата. Затова считам, че не можем да очакваме обективност.

- Откъде допускате, че може да идват компроматите срещу Бойко Борисов?

- За мен това е вторичен въпрос, който би бил важен за едно разследване, тъй като едни подобни записи, едни подобни снимки, които са правени нерегламентирано, подлежат на такова разследване. Т.е. това е въпрос, който засяга разследващите. И те трябва да му дадат отговор. Важно е да се фокусираме върху съдържанието – това е основният политически въпрос, за да бъде разбрана обективната истина. А кой стои зад тези снимки – самият Борисов назова някакъв широк кръг от лица, включвайки опозицията, включвайки несъществуващи или тепърва възникващи политически партии, спомена и президентски дрон, в рамките на шегата казвам всичко това. Но Борисов управлява вече десет години. Като през тези десет години България се превърна в една държава, оплетена в политико-олигархични зависимости, които се случват с дейното участие на политиците и държавните институции – с тяхното действие или с тяхното бездействие. В този смисъл атаката може да бъде свързана именно с тези политико-олигархични и мафиотски преплетки, които са опасли държавата през тези години.

- За да може да бъде съборен Борисов, обаче, трябва да има и видима алтернатива. Виждате ли сред тези политически проекти, които се появяват, или в лицето на БСП формация, която може да обере протестния вот и да събори ГЕРБ?

- Този въпрос има две измерения. Твърде често се коментира, че в страната няма алтернатива – няма алтернатива на какво, е въпросът. Ако говорим за електорална алтернатива, т.е. за съюз/съюзи от партии, които набират определена критична маса за подкрепа, която да формира мнозинство - да, този въпрос изглежда проблематичен с оглед на тази конфигурация. Но алтернатива в политиката и в живота винаги има. Няма незаменими хора, няма незаменими партии, няма незаменими политици. Всъщност, няма празни пространства. Алтернатива винаги ще се появи в една институционална система от отношения. Така че дали ние ще преминем през някакви турбулентни периоди на по-крехки, на по-странни и нестабилни мнозинства и коалиции, преди да се преформатира отново партийната система по някакъв начин, предстои да видим. Но ГЕРБ като политическа партия, дори без Цветанов, виждаме, че продължава да бъде, поне на този етап, устойчив субект поради една проста причина – Борисов. ГЕРБ е силно персоналистка партия, която се свързва с Борисов, от една страна, и, от друга страна, тя разчита на много силни клиентелни мрежи, включително на хора, заети в държавната администрация по места, ведомства, служби и т.н. Така че в този смисъл този конструкт изглежда стабилен, но при разклащане на имиджа на самия Борисов този конструкт много лесно би рухнал. Защото за всяка една персоналистка партия, при разклащане по някакъв начин на репутацията на нейния лидер, перспективата тя отново да се развие и да се стабилизира като устойчив политически субект и да получава избирателна подкрепа, остава проблематична и това можем да го видим с много други такива партии. Включително партията на Берлускони. Какво остана от Берлускони – най-дълго управлявалия министър-председател в историята на Италия след Втората световна война? Сега партията му е в порядъка на 4-5%. Формация, която печелеше убедително избори. Берлускони имаше три кабинета за този период. И сега виждаме, че тази партия ерозира и на нейно място в дясното пространство се утвърждават други две формации, които я изместиха – Лигата на Салвини и Италиански братя на Мелони. Така че не е изключено такава перспектива в някакъв план - не става дума дали ще бъде сега, догодина или по-догодина, - да се случи и с ГЕРБ.

- Това ли е най-сериозната имиджова криза (понеже употребихте този израз) за Борисов от началото на политическата му кариера?

- Имаше много кризи, всяка една от които беше тежко имиджова, свързана пак с подобни записи, в които имаше данни за престъпления и търговия с влияние, които обаче не доведоха до резултат. Но сега има много силно натрупване на скандали или на атаки към него, които атаки не са случайни, разбира се. И това натрупване води към извода, че той и правителството се намират в една доста сложна ситуация, защото ние не знаем какво още можем да видим като атаки и като компромати.

- Т.е. можем да очакваме и още подобни компромати?

- Не бихме могли да го изключим, като виждаме интензитета на тези компромати, които започнаха преди пандемията и които продължават и сега.


В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
11
Коментара по темата
11.
Веселина Томова
24.06.2020 09:56:02
1
4
Прокурори влизат в ГДБОП и изискват определени разработки. Такива, дето „отлежават“.
Шефът на ГДБОП е силно притеснен и звъни на Борисов – „кво става“.
Шефът на ГДБОП е лична капия на Борисов.
Борисов звъни на Гешев - „кво става“.
Гешев отвръща: „Ако още веднъж ми се обадиш по телефона, такава пресконференция ще свикам, че ще ти завие свят!“.
И му затваря телефона.
Предстои ли акция „На колене! Ти си абсолютен престъпник!“?
10.
До 8, 9, 10
24.06.2020 00:33:50
1
12
Олигофрени
9.
ГЕРБ ИЗГРАЖДА НОВА БЪЛГАРИЯ
23.06.2020 23:13:01
21
6
ПП ГЕРБ СТРОИ! ПП ГЕРБ ИЗГРАЖДА НОВА БЪЛГАРИЯ! ПП ГЕРБ ХРАНИ!
8.
Аз подкрепям Генерал Борисов
23.06.2020 23:11:31
20
5
Генерал Борисов и Генерал Мутафчийски спасиха България!
7.
Smith
23.06.2020 21:32:40
2
13
ГРОб нека се придържат към Доган, оня знай как да прави пропаганда. В Москва е научил занаята....
6.
оха
23.06.2020 21:31:11
1
18
Ама Цецо бе на опреснителен инструктаж по ДЕМОКРАЦИЯ зад океана ,получи подкрепа и се отцепи..С техните камъни по техните глави.Тулупа се заобгради с МИСИРКИ И ЛАПАЧИ ама го дадоха от спалнята...Такъв стабилитет....евала32753
5.
Тулупчо
23.06.2020 21:09:17
1
20
Не им стига и НСО ОХРАНАТА а искат допълнително звено ченгета с нови разходи за таратайки и щат....които щеги пазят от народната любов с парите на същия народ....
4.
и ся
23.06.2020 21:02:12
1
22
Горките такъв стрес ги тресе от чиста съвест че спят с пистолети на нощното шкафче. и с милиончета в чекмеджето непрясно усвоени евро с платен данък при Горанов....
3.
John Doe the realest
23.06.2020 20:50:35
9
2
Червена мишка... Хората трева не ядат бе... батка
2.
много интересна позиция
23.06.2020 20:50:23
1
21
Изключително интересно интервю с много адекватни въпроси. Интересно ми е човек като Милен Любенов защо е бил секретар по вътрешната политика на Росен Плевнелиев и това означава ли, че Плевнелиев не е издигнат от Борисов, а от други кръгове, щом като бившият му секретар не защитава Борисов, а напротив - размазва го с въпроси и то супер адекватни, такива каквито нашите медии не смеят да задават?
1.
Гласувайте!!!
23.06.2020 20:39:16
23
30
Ако не свалим Тиквата до няколко месеца, тук ще стане страшно. Вече въпросът е или те, или ние. Най важното е да се гласува на изборите. ГЛАСУВАЙТЕ!!! За Слави, за демократите, за Възраждане, за който решите, но гласувайте защото тия ще ни затрият!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори