×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Депутатите ще изслушат главния прокурор в четвъртък
  • 2 жертви и повече от 30 ранени при експлозията в Германия
  • Внезапно, на 68-годишна възраст, ни напусна бившият директор на дирекция "Образование" в Бургас Христина Сиркарова
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нови възможности за диагностика и лечение на пациенти с мозъчно-съдова болест в МБАЛ „Бургасмед”


Нови възможности за диагностика и лечение на пациенти с мозъчно-съдова болест в МБАЛ „Бургасмед”
Д-р Павлинка Хубанова, началник отделение по неврология в МБАЛ „Бургасмед“
17 Юни 2020, Сряда, 16:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

В ДКЦ „Бургасмед” всеки делничен ден от 9:00 до16:00ч. в кабинет по график работим аз и още двама колеги – д-р Недева и д-р Лъвчиев, всеки, който има нужда от нашата специализирана помощ може да ни потърси

 

-Д-р Хубанова, в отделнието по неврология в МБАЛ „Бургасмед“, което ръководите се прилагат най-актуалните методи за лечение на инсулт. Наскоро на територията на лечебното заведение заработи нова ангиографска система, която има възможност и за диагностика и интервенционално лечение на пациенти с мозъчно –съдова болест. Разкажете ни за приложението й?

- Апаратът е произведен през 2019г. от Siemens healthineers и предоставя най-съвременната възможност за пълно, цялостно и по-безопасно изследване на пациентите. Приложението на апаратурата е основно в кардиологията, но има и специална функция за инвазивна диагностика на мозъчни кръвоносни съдове и за визуализация на патологични промени в тях – стенози, аневризми, артериовенозни малформации.

-Как се извършва диагностиката и какво е лечението при тези състояния ?

- Първо се провежда скрининг чрез доплерова сонография на магистрални артерии на шията на пациенти с рискови фактори за мозъчно – съдова болест и неспецифични оплаквания – главоболие, световъртеж, на пациенти с транзиторни исхемични атаки, и на пациенти в хроничен стадий на исхемичен мозъчен инсулт /след тридесетия ден/. Ако чрез доплера при тях се установи хемодинамично значима каротидна стеноза /запушен е над 70% от лумена на съда/ тези болни се насочват за инвазивна оценка. При показания се извършва стентиране, което трайно възстановява кръвотока в съда. Така предотвратяваме бъдещ или повторен инсулт.

-Заплащат ли се изследванията  и лечението от НЗОК?

 - Да, диагностиката и лечението е по клинична пътека, осъществява се в ангиографската зала в Кардиологично отделение.

-Достъпът до консултация в такива случай свободен ли е и как да ви намерят пациентите?

- В ДКЦ „Бургасмед” всеки делничен ден от 9:00 до16:00ч. в кабинет по график работим аз и още двама колеги – д-р Недева и д-р Лъвчиев, така че всеки, който има нужда от нашата специализирана помощ може да ни потърси абсолютно свободно.

-Как протича един стандартен преглед, за да разберете, че се касае за ранни симптоми на мозъчно - съдова болест, която е предвестник на потенциален бъдещ инсулт?

-Началната стъпка е щателно събраната анамнеза за продължили дълго време оплаквания - главоболие, нарушено равновесие, нестабилна походка или епизоди на внезапна едностранна слабост  и/или изтръпване в едната телесна половина, говорни или зрителни нарушения, известни на невролозите като транзиторни исхемични атаки, които обикновено са предвестници на инсулт. Разработени са различни критерии и коефициенти за определяне на общия риск от вероятен съдов инцидент, които се базират на лесни за клинична оценка параметри - възраст, тютюнопушене, артериално налягане, серумни липидни нива, промени в ЕКГ. Следващ етап е снемането на прецизен неврологичен статус и при необходимост назначаване на допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата - доплерова сонография и невроизобразяващи методи.

-От пет години в МБАЛ „Бургасмед“ се прилага най-съвременната форма на лечение при инсулт- венозна тромболиза. Каква е равносметката?

- Тромболитичната терапия е единственото специфично лечение на остър исхемичен инсулт.Тя е златен стандарт в световен мащаб. И в България, и в нашето отделение отдавна не е иновативен подход. Прилагаме я рутинно при пациенти, които са в терапевтичен прозорец и нямат противопоказания. Резултатите са много добри.При повечето пациенти неврологичният дефицит претърпява добро обратно развитие и много от тях са с възможна самостоятелна походка при изписването.Отново апелирам, обаче, че пациентите трябва да бъдат транспортирани до болницата незабавно след първите признаци на инсулта, защото лечението се прилага до четири часа и половина от началото на инцидента.

-До колко може да повлияем на рисковите фактори, предразполагащи към развитие на заболяването и ключови ли са те?

-Рисковите фактори са две основни групи: корегируеми - артериална хипертония,  отклонения в липидния профил, захарен диабет, сърдечни аритмии - основно предсърдното мъждене, сънна апнея, тютюнопушене, алкохолна злоупотреба, психоемоционален стрес, намалена двигателна активност, нездравословно хранене. Некорегируемите фактори са раса, пол, възраст, наследствено предразположение. Ранното откриване на рисковите фактори, на които може да се повлияе и тяхното лечение и отстраняване е най - ефективният подход за намаляване на заболеваемостта и смъртността от мозъчно - съдова болест.

 


В категории: Здраве


България Всички новини
Проф. Николай Витанов към лекарите: Пригответе се за трикратно увеличение на броя на хоспитализациите в края на август Проф. Николай Витанов към лекарите: Пригответе се за трикратно увеличение на броя на хоспитализациите в края на август Знам, че в гадната обстановка, в която живеем, няма да ви благодарят за гигантските усилия, които положихте и полагате, каза на лекарите проф.Витанов   Дъщерята на ресторантьора от Приморско: Не спряха да ни обиждат, наричаха сервитьорките ни "слуга" и "куче" Дъщерята на ресторантьора от Приморско: Не спряха да ни обиждат, наричаха сервитьорките ни "слуга" и "куче" Сядай си на работното място, защото утре ще ви се стъжни животът, казал й единият от недоволните клиенти и се обявил, че е шеф на Агенцията по храните     Готвят СМС кампания с награди за ваксинираните Готвят СМС кампания с награди за ваксинираните Идеята е на здравния министър Стойчо Кацаров   Първи плувен маратон в Поморие Първи плувен маратон в Поморие В плувното предизвикателство могат да участват всички жители и гости на града навършили 16-годишна възраст   Помогнете да има паметник на Левски в Созопол, за да му отдаваме достойно почит Помогнете да има паметник на Левски в Созопол, за да му отдаваме достойно почит Две проектни предложения вече са постъпили – на Иван Бахчеванов и Стефан Стефанов, срокът е до края на август Ивайло Вълчев, ИТН: Съставът на новото правителство няма да бъде обявен тази седмица Ивайло Вълчев, ИТН: Съставът на новото правителство няма да бъде обявен тази седмица Не сме получили мандат, че да обявяваме имена, каза бургаският депутат   ГЕРБ: Рашков е несъстоятелен и неадекватен, много му се иска да остане министър ГЕРБ: Рашков е несъстоятелен и неадекватен, много му се иска да остане министър Недопустимо е за пореден път се правя внушения за ПП ГЕРБ, категорична бе Десислава Атанасова   Мотор се самозапали на изхода на Димитровград Мотор се самозапали на изхода на Димитровград Рокерът по чудо се е разминал само с уплаха   МС отпусна 830 хил.лева за 7 детски градини и ремонт на гимназия МС отпусна 830 хил.лева за 7 детски градини и ремонт на гимназия 172 772 лева се отпускат на община Бургас за строеж на филиал на детска градина в комплекс „Братя Миладинови“ Кметът на Бата опровергава Рашков: Нямам повдигнати обвинения и мярка за неотклонение Кметът на Бата опровергава Рашков: Нямам повдигнати обвинения и мярка за неотклонение Нямам и мярка "подписка", казва Георги Георгиев
Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август По данни на Световна здравна организация (СЗО), към 18.07.2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн.   Ето коя ваксина срещу COVID-19 е призната от най-много държави за пътувания по света Ето коя ваксина срещу COVID-19 е призната от най-много държави за пътувания по света Много правителства допускат влизане само на пътници, ваксинирани с определени ваксини срещу COVID-19   Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Няколко души са пострадали, двама от тях сериозно Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Д-р Рони Джаксън е съмнителен източник, преди е говорил глупости и за Тръмп За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две Глашатаите на либералния консенсус у нас са облечени в мантията на новия морал – нищо, че са същите труженички от стария, макар и префасониран и саниран с европари бордей Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Вместо цигари, тютюневите гиганти ще произвеждат лекарства В Германия обмислят ограничения за неваксинирани В Германия обмислят ограничения за неваксинирани Мярката, ако случаите на заразени с коронавирус се увеличат Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Извинението е последния от серия неуспехи за Аналена Бербок Отменят полицейския час на остров Миконос Отменят полицейския час на остров Миконос Отпада и забраната за музиката в заведенията през цялото денонощие. Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Криптовалутата достигна най-високото си ниво от средата на юни досега
Николай ХАДЖИГЕНОВ, депутат от ИНИ Николай ХАДЖИГЕНОВ, депутат от ИНИ Аз ще съм вицепремиер по космическите въпроси, ще пратим жена от нашата група в Космоса Виц на деня Виц на деня Матрос към капитана:
- Капитане, вярно ли е, че жена в екипажа носи нещастие?
- Вярно е! Ама то и на сушата не е по-различно.
Виц на деня Виц на деня Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да отслабна реших да спра да ям хляб, сладко, мазно и делфини. Засега успях да изключа от менюто само делфините.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори