×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нови възможности за диагностика и лечение на пациенти с мозъчно-съдова болест в МБАЛ „Бургасмед”


Нови възможности за диагностика и лечение на пациенти с мозъчно-съдова болест в МБАЛ „Бургасмед”
Д-р Павлинка Хубанова, началник отделение по неврология в МБАЛ „Бургасмед“
17 Юни 2020, Сряда, 16:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

В ДКЦ „Бургасмед” всеки делничен ден от 9:00 до16:00ч. в кабинет по график работим аз и още двама колеги – д-р Недева и д-р Лъвчиев, всеки, който има нужда от нашата специализирана помощ може да ни потърси

 

-Д-р Хубанова, в отделнието по неврология в МБАЛ „Бургасмед“, което ръководите се прилагат най-актуалните методи за лечение на инсулт. Наскоро на територията на лечебното заведение заработи нова ангиографска система, която има възможност и за диагностика и интервенционално лечение на пациенти с мозъчно –съдова болест. Разкажете ни за приложението й?

- Апаратът е произведен през 2019г. от Siemens healthineers и предоставя най-съвременната възможност за пълно, цялостно и по-безопасно изследване на пациентите. Приложението на апаратурата е основно в кардиологията, но има и специална функция за инвазивна диагностика на мозъчни кръвоносни съдове и за визуализация на патологични промени в тях – стенози, аневризми, артериовенозни малформации.

-Как се извършва диагностиката и какво е лечението при тези състояния ?

- Първо се провежда скрининг чрез доплерова сонография на магистрални артерии на шията на пациенти с рискови фактори за мозъчно – съдова болест и неспецифични оплаквания – главоболие, световъртеж, на пациенти с транзиторни исхемични атаки, и на пациенти в хроничен стадий на исхемичен мозъчен инсулт /след тридесетия ден/. Ако чрез доплера при тях се установи хемодинамично значима каротидна стеноза /запушен е над 70% от лумена на съда/ тези болни се насочват за инвазивна оценка. При показания се извършва стентиране, което трайно възстановява кръвотока в съда. Така предотвратяваме бъдещ или повторен инсулт.

-Заплащат ли се изследванията  и лечението от НЗОК?

 - Да, диагностиката и лечението е по клинична пътека, осъществява се в ангиографската зала в Кардиологично отделение.

-Достъпът до консултация в такива случай свободен ли е и как да ви намерят пациентите?

- В ДКЦ „Бургасмед” всеки делничен ден от 9:00 до16:00ч. в кабинет по график работим аз и още двама колеги – д-р Недева и д-р Лъвчиев, така че всеки, който има нужда от нашата специализирана помощ може да ни потърси абсолютно свободно.

-Как протича един стандартен преглед, за да разберете, че се касае за ранни симптоми на мозъчно - съдова болест, която е предвестник на потенциален бъдещ инсулт?

-Началната стъпка е щателно събраната анамнеза за продължили дълго време оплаквания - главоболие, нарушено равновесие, нестабилна походка или епизоди на внезапна едностранна слабост  и/или изтръпване в едната телесна половина, говорни или зрителни нарушения, известни на невролозите като транзиторни исхемични атаки, които обикновено са предвестници на инсулт. Разработени са различни критерии и коефициенти за определяне на общия риск от вероятен съдов инцидент, които се базират на лесни за клинична оценка параметри - възраст, тютюнопушене, артериално налягане, серумни липидни нива, промени в ЕКГ. Следващ етап е снемането на прецизен неврологичен статус и при необходимост назначаване на допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата - доплерова сонография и невроизобразяващи методи.

-От пет години в МБАЛ „Бургасмед“ се прилага най-съвременната форма на лечение при инсулт- венозна тромболиза. Каква е равносметката?

- Тромболитичната терапия е единственото специфично лечение на остър исхемичен инсулт.Тя е златен стандарт в световен мащаб. И в България, и в нашето отделение отдавна не е иновативен подход. Прилагаме я рутинно при пациенти, които са в терапевтичен прозорец и нямат противопоказания. Резултатите са много добри.При повечето пациенти неврологичният дефицит претърпява добро обратно развитие и много от тях са с възможна самостоятелна походка при изписването.Отново апелирам, обаче, че пациентите трябва да бъдат транспортирани до болницата незабавно след първите признаци на инсулта, защото лечението се прилага до четири часа и половина от началото на инцидента.

-До колко може да повлияем на рисковите фактори, предразполагащи към развитие на заболяването и ключови ли са те?

-Рисковите фактори са две основни групи: корегируеми - артериална хипертония,  отклонения в липидния профил, захарен диабет, сърдечни аритмии - основно предсърдното мъждене, сънна апнея, тютюнопушене, алкохолна злоупотреба, психоемоционален стрес, намалена двигателна активност, нездравословно хранене. Некорегируемите фактори са раса, пол, възраст, наследствено предразположение. Ранното откриване на рисковите фактори, на които може да се повлияе и тяхното лечение и отстраняване е най - ефективният подход за намаляване на заболеваемостта и смъртността от мозъчно - съдова болест.

 


В категории: Здраве


България Всички новини
Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в пътен знак Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в пътен знак Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност
Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори