×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще има ли „кървав пленум“ в БСП след дългата корона пауза


Ще има ли „кървав пленум“ в БСП след дългата корона пауза
Напрежението в БСП се покачва заради лидерската битка, която се очертава, между Корнелия Нинова и Кирил Добрев
12 Юни 2020, Петък, 18:32 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки-архив: Авторът)

Националният съвет на партията не се е събирал от няколко месеца заради извънредната ситуация, очаква се натрупалото се напрежение да избие

В БСП не обичат клишето за поредния „кървав пленум“, но утрешният може и да се окаже действително такъв. Изпълнителното бюро на партията свика заседание на Националния съвет в събота от 11 ч. след дълга корона пауза.

В дневния ред се очаква да има доклад на председателя с изтекъл мандат Корнелия Нинова за актуалната политическа обстановка. Трябва да бъдат приети бюджетът на партията, както и щатното разписание.

През последните седмици напрежението в БСП преди вътрешните избори за лидер се покачва осезаемо. Като основни претенденти се очертават сегашният председател Нинова и заместникът й Кирил Добрев.

В Народното събрание наскоро 41 депутати се подписаха с искане за възможност за смяна на ръководството на парламентарната група. Сред тях са и четиримата представители от Бургас – Петър Кънев, Николай Тишев, Димитър Стоянов и Тодор Байчев, научи „Флагман“. Повод за недоволството е скандално интервю на единия от секретарите на групата Александър Симов с нападки срещу фактори в БСП.

И докато „червените“ депутати могат да си споделят несгодите, то тази опция нямаха много от представителите на т. нар. вътрешна опозиция, които не са народни представители. След близо четири месеца без заседания на Националния съвет сред тях се е натрупало доста голямо напрежение срещу ръководството, което утре вероятно ще избие, коментира фактор в партията.

Друг член на Съвета прогнозира, че „пленумът“ ще е порядъчно дълъг и че Корнелия Нинова ще понесе лавина от критики по няколко направления. Очакват се обвинения в неадекватно поведение по време на извънредното положение, свързанo с коронавируса Covid-19.

Нинова и обкръжението й ще получат упрек, че са били безидейни, което е причинило тежкия електорален срив за БСП по време на епидемичната обстановка за сметка на управляващите от ГЕРБ, както сочат последните социологически проучвания.

Друга критика от последните седмици е, че партията е във фактически фалит и това се очаква да се чуе в точката, свързана с бюджета. Вероятно за пореден път ще бъде поставен въпросът за партийната телевизия – скъпо струващо начинание със спорен ефект, което лидерката наложи почти силово.

Продължаващите съкращения на персонал от партийната централа в условията на сложна обстановка по организация на (за първи път) преки вътрешни избори, вероятно ще е друга линия на конфронтация. Корнелия Нинова оправдава това с ограничените субсидии и безпаричието.

Тя вероятно ще търпи критика и за вземането на решение за пренасрочване на преките избори за лидер за 26 септември. Това бе извършено на ръба на правилата – неприсъствено, чрез събиране на подписи от членове на Националния съвет. И то под натиск към някои от тях, както се твърди.

Утре се очаква да има спорове и във връзка с пренасрочването на отчетно-изборните партийни конференции по места.

Със сигурност ще се броят и гласовете по отделните точки, за да се види ще бъде ли бламирана Корнелия Нинова.

Ако не е кървав, пленумът ще е да кажем... сложен, коментират с усмивка и от обкръжението на Нинова. Поддръжниците й едва ли ще останат пасивни и също ще скочат, но срещу опозицията в защита на шефката. При тях една от основните опорни точки е, че атаките срещу нея са инспирирани и подплатени от кръгове, свързани с ГЕРБ и Бойко Борисов.

Мандатът на лидерката на БСП изтече в началото на май, но тя продължава да води партията заради извънредната ситуация.

Важно в следващите седмици е дали опонентите на Корнелия Нинова ще успеят да се консолидират около Добрев или друг алтернативен кандидат за председател или ще останат разпокъсани.


В категории: Политика


10
Коментара по темата
10.
Червента олигархия
13.06.2020 08:15:01
0
2
Закриване на червената хунтата ограбила народа , при управление на комунистическата партия има инфлация, фалити на банки, преватизиране на работещи предприятия, които умишлено се ликвидираха и обявиха в несъстоятелност. Раздаване на куфарчета с пари на децата на номенклатурата.
9.
Сикишев
13.06.2020 00:00:30
1
3
Тези кухи глави (комунягите) трябва да изчезнат от политическият пейзаж за да добре подредена България.Тези кухи комуняги хем не могат да подобрят живота на хората и с цялата си наглост пречат на други да го направят.
8.
АСЕН ИЛИЕВ
12.06.2020 21:50:11
2
5
ЩЕ ПОКАНИТЕ ЖАН ВИДЕНОВ И ЩЕ МУ СЕ ИЗВИНИТЕ.
7.
4ти апдала
12.06.2020 21:41:16
2
5
Добре бе балък, как може да има такива чокондури, като теб. Ти живеещият във Флафман ще знаеш за имот в Барселона и ще си наясно с всичко. Прочел тъпака нещо някъде и вече всезнаещ тарикат. Хващай работа, че на възрастните ти родители им омръзна да те хранят!
6.
Нека остане Нинова
12.06.2020 20:49:26
1
9
Тя е радост за всички ГЕРБ- аджии. Зам. министърка от правителството на Костов и съответно приватизаторка на Техноимпекс. Под нейно ръководство БСП продължи да губи избори. Дай Боже всекиму, такъв противник!
5.
ГолЯми крадци са тия от БСП
12.06.2020 19:55:10
5
6
При бoрcoвa цeнa нa aкциитe нa ПИБ oкoлo 2,50лв. за акция , ББР ( борисоФФ ) ги купи зa 5 лв. акцията. Това е зaгубaтa към днeшнa дaтa зa държaвaтa (Народа) около 100 млн. лeвa.
4.
Закривайте я тази кочина ГЕРБ
12.06.2020 19:53:23
9
6
Къщата в Барселона се продава за 2,950 милиона евро, съобщава днес испанският вестник Diario de Mallorca.
Испанската полиция Мосос д'Ескадра и Прокуратурата за борба с корупцията я разследват от миналата година заради предполагаема международна схема за пране на пари и връзката с премиера на България - Бойко Борисов, разкрит от "Периодико" през февруари 2020.
3.
Ингуш
12.06.2020 19:46:13
0
10
Тези ако изберат Киро Куфара за председател на Бье Сье Пету, ще е тоталното падение вече на камуняките.
2.
Дернев
12.06.2020 19:34:56
0
4
Ако е Добрев, #1 ще излезе прав. Особено, ако не изкарат най-после К. Паскалев и застанат зад него.
1.
Антикомунист
12.06.2020 18:48:05
4
11
Закривай червената КОЧИНА!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори