×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Как напълно законно МОН отдаде топ имот на брега на морето в Равда за 0,47 лв. кв.м


Как напълно законно МОН отдаде топ имот на брега на морето в Равда за 0,47 лв. кв.м
По информация на Флагман.бг, е установено, че апортната вноска, ако имотът на МОН тръгне да се продава, е 7,583 млн. лева
10 Юни 2020, Сряда, 13:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Икономическа полиция в София е започнала работа по случая, иззети са всички необходими документи и се извършва проверка

Притеснителен сигнал за напълно законен търг, при който топ имот в Равда е отдаден под наем за 0,47 лв. кв. м от Министерството на образованието, пристигна в редакцията на Флагман.бг. След проучване от наш репортер стана ясно, че всички процедури са спазени, освен една, която е изцяло морална – фирмата, която в момента се помещава в една от сградите в „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ не е получила отговор на офертата, която е изпратила дни преди обявяването на търга.

Сигналът вече е на бюрото на главния прокурор Иван Гешев. Веднага след подаването му икономическа полиция в София е започнала работа по случая, иззети са всички необходими документи и се извършва проверка. По информация на Флагман.бг, е установено, че апортната вноска, ако имотът на МОН тръгне да се продава, е 7,583 млн. лева.

Ето цялата хронология:

Дружеството „Васмарк“ ЕООД е собственик на сграда с търговско наименование „Вила Багира“,  състояща се от 13 апартамента, която е построена в поземлен имот, с площ от 39 235 кв.м в село Равда, община Несебър. Имотът е част от територията на Почивна база „НДК-Равда“, собственост на държавното дружество „Ученически отдих и спорт“ ЕАД с принципал Министерство на образованието и науката /МОН/, но върху терена е построен и функционира вече 12 години луксозният курортен комплекс „Емералд Бийч Резорт енд Спа“.

Преди около 15 години в резултат на бездействието на държавата в лицето на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД върху указания парцел – държавна собственост –  с площ от 39 235 кв.м частен инвеститор –  „Пайонир девелъпмънт“ ЕООД, е построил и въвел в експлоатация „Емералд Бийч Резорт енд Спа“, в който и в настоящия момент сградите на комплекса и жилищата в тях принадлежат на частни юридически и физически лица, а земята е държавна.

Към момента, в който Община Несебър е издала разрешение за строеж и е реализирано  строителството на комплекса, както и въвеждането му в експлоатация – имотът, върху който е построена и сградата на „Васмарк“ ЕООД е бил собственост на „Пайонир девелъпмънт“ ЕООД. В тогавашния период указаното дружество е придобило собственост върху парцела чрез покупко-продажба на земя, възстановена с констативни нотариални актове на собственици от Равда.

През 2010 г., след 4 години ходене по съдилища, Окръжен съд-Бургас разпорежда дружеството да предаде владението на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД, като решението влиза в сила през юли 2013 г.

„По силата на посоченото съдебно решение в продължение на 7 години сме изправени пред хипотезата за суперфиция, т.е. наличието на законната постройка, която е наша собственост, върху държавна земя, част от имота със собственик „Ученически отдих и спорт“ ЕАД”, коментира пред Флагман.бг юристът на  „Васмарк“ ЕООД.

С оглед трайното и законосъобразно разрешаване на гореописания казус дружеството – суперфициар „Васмарк“ ЕООД в края на август 2019 г. е отправило писмено Молба – предложение за намерения до „Ученически отдих и спорт“ ЕАД и до Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Писмата са получени на 2 септември 2019 г. и видно от текста в тях са предложени всички възможни способи за разрешаване на проблема със съществуващата суперфиция, добави адвокатът на дружеството.

До декември 2019 г. нито МОН – принципал на дружеството,  нито самото УОС-ЕАД  е дало отговор на предложенията, отправени 3 месеца по-рано от „Васмарк“ ЕООД. "Едва след изпращането на 9 декември 2019 г. на  нарочна покана до държавното дружество чрез услугата „Телепоща“ на „Български пощи“ получихме писмен отговор на 20 декември 2019 г., каза още юристът.

Видно от отговора на УОС – ЕАД и след проверка в електронната му страница /ВИЖ ТУК/  се установява, че търгът отдавна е минал, избран е конкретен участник, чрез който по думите на адвоката, кръгът от фирми около определени лица в „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ се затваря окончателно. На 20 септември 2019 г. – няколко дни след получаването на молбата-предложение за намерения, изпратено от „Васмарк“ ЕООД – спешно е обявен търг за отдаване под наем на незастроената част от имота.

„Търгът е обявен в електронната страница на дружеството, като по този начин формално е спазена процедурата, но „Васмарк“ ЕООД по никакъв начин не е уведомен за бъдещия търг, макар и седмица по-рано да е отправил писмено предложение за наемане терена на комплекс „Емералд“. Дори напротив – въпреки многократните и настойчиви телефонни разговори, проведени в периода от 08.09. до 15.09.2019г. с гл. юрисконсулт на дружеството за договаряне на дата  за среща с изпълнителния директор Емануил Райчев по повод нашето предложение получавахме неясни и мъгляви отговори, но категорично беше премълчан факта за подготвения търг”, коментира юристът, който е внесъл цялата папка с документи по случая при главния прокурор на Република България Иван Гешев.

Той е категоричен, че търгът е проведен за удовлетворяването на интереса на частното дружество  „Емералд Ню Уей“ ЕООД, което притежава няколко апартамента  в   „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ и което видно от Търговския регистър е част от групата фирми като „Емералд хоспиталити”, „Пайонир девелъпмънт“ ЕООД и други, контролирани от група лица, всичките родом от гр. Белене, област Плевен.

Според опитния юрист, търгът е проведен в нарушение на правилото на чл. 15, ал.1, т. 1 от  Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала /ПРУПДТДДУК/. Видно от т. 1 от Решение № РД – 06 – 25/20.09.2019г.  за търг с тайно наддаване обекта е обявен като – „Незастроената част от ПИ с индентификатор 61056.502.569, с площ от 39 235 кв.м, трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: комплексно застрояване, представляващ част от ПБ „НДК - Равда" находящ се в с. Равда, община Несебър, област Бургас, собственост на „Ученически отдих и спорт" ЕАД. Незастроената част от имота е с площ от 21 322 кв.м.“

Описанието, посочено  в решението за търга, е невярно защото върху „незастроената част“, както е посочено има няколко басейна, детски кътове за игра, малък ресторант и други преместваеми обекти. Самата незастроена част от парцела не е „гола поляна“, както се домогва да внуши въпросното Решение за търга, а представлява разкошен парк и това се вижда от приложените фотографии в електронната страница на  комлекса „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ /ВИЖ ТУК/.

Видно начина, по който е описан обектът в обявлението за търга, макар и направено публично, е насочен към една цел – да не предизвика евентуален интерес у дружества и лица, които може и да не познават комплекса, но биха  могли  да се явят като евентуални конкуренти, смята адвокатът.

„За пълнота следва да посочим, че  информация в точка 1 от Решението е умишлено заблуждаваща защото никъде не е упоменато, че застроената част на ПИ, целия с площ от 39 235 кв.м. с идентификатор № 61056.502.569 представлява курортен комплекс „Емералд Бийч Резорт енд Спа“, с което считаме, че се е целяло елиминиране на евентуална конкуренция на други участници в търга“, добавя юристът.

 „Наемната месечна цена  от 10 090 лева без ДДС, указана в Заповед № РД – 06 – 231/14.10.2019г. на Изп. директор Райчев,  на която са отдадени под наем 21 322 кв.м. държавна земя, разположена на морския бряг в един от най-луксозните комплекси по Черноморието, е занижена и се създава впечатлението за това, че проведеният търг е предварително договорен и подготвен в интерес на частното дружество  „Емералд Ню Уей“.

Всъщност видно от заповедта 1 /един/ кв.м. държавна земя, собственост на   УОС – ЕАД е отдадена за 0,47 лв. /четиридесет и седем стотинки/ месечен наем“, каза още адвокатът на „Васмарк“ ЕООД.

Репортер на Флагман.бг изпрати официално запитване до министерството на образованието по повод казуса с имота на "Ученически отдих и спорт" ЕАД - очаквайте тяхната позиция.


Флагман.БГ Осем излекувани от COVID-19 Осем излекувани от COVID-19 13/07/2020, Понеделник 07:09 0
9
Коментара по темата
9.
Дон Пепини
11.06.2020 11:41:22
0
5
Статия как нещо е напълно законно?!? Флагман, какво ви става?
8.
Закон и ред
10.06.2020 19:05:48
3
8
Притеснителен сигнал за напълно законен търг, който не бил морален?!!! WTF! Много интересно заглававие, и изключително посредствено представена информация в статията Ви. От кога спазването на закона и моралната страна на нещата са неща, които следва да се коментират. Вие от Флагман не виждате ли какво става в държавата? Човек от плаж в Дубай ви обяснява как е плащал на хора високо в държвата, земеделски министър с придържа към лъжи с цел придобиване на Европейски средства а вие ми обяснавате за нещо неморално, но законно?! Без коментар!
7.
ибреее
10.06.2020 16:50:27
2
12
Преди се каляваше стоманата сега се краде като за световно и Ганьо спи като балканский лев как му взимат и последния лев от тази земя. После ще псува и ще се самосъжалява. Но късно ще е чадо. Децата и внуците му ще бягат пак в пустата чужбина. Нищо ново под слънцето. Простият народ се управлява най-лесно. Дай му хляб и зрелища. А другите пасти да ядат.
6.
ы
10.06.2020 15:56:06
0
18
Сега е времето на законното крадене. Ако не знаете как се прави, елате в Бургаска община, тук ще ви научат!
5.
Megadeth
10.06.2020 15:26:54
0
12
Свалете малко цената !
Прекалено скъпо е !
4.
Анелия
10.06.2020 15:05:07
4
8
Дичко избяга и сега кой ще ме тряска в селската слива?
3.
Дичко Минчев
10.06.2020 14:52:33
3
12
Е ся ми бръкнаха в ямболския гъз.
2.
зурла
10.06.2020 13:51:25
4
25
прокурорът не се занимава с такива сложни неща , и корупция идваща от съпартийците си.
Той е спец по битова престъпност, и грабеж на бабички по селата.
1.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
10.06.2020 13:49:34
0
21
нарича се корупция
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
БСП става алтернатива на ГЕРБ след освобождаването на Корнелия Нинова? БСП става алтернатива на ГЕРБ след освобождаването на Корнелия Нинова?

Тя не разбра как може да стане лидер, каза депутатът от левицата Красимир Янков

Протестиращите били лумпени толупи, ще счупят ли държавата? Протестиращите били лумпени толупи, ще счупят ли държавата?

Аз съм на мнение, че Десислава Радева трябва да е без рокли, а както казва премиера ние сме прости и затова се разбираме, заяви Арман Бабикян 

Петима загинали при катастрофата край Стара Загора, борят се за живота на бебе Петима загинали при катастрофата край Стара Загора, борят се за живота на бебе

Петима са ранени, а магистрала „Тракия“ е все още затворена

Осем излекувани от COVID-19 Осем излекувани от COVID-19

77 са новите заразени, един човек е починал

Обраха бургазлийка във фризьорски салон и захвърлиха портмонето й в контейнер Обраха бургазлийка във фризьорски салон и захвърлиха портмонето й в контейнер

Предполага се коя е крадлата, въпрос на време е да я хванат

Ден 4: Протестът срещу Борисов и Гешев в столицата се разраства Ден 4: Протестът срещу Борисов и Гешев в столицата се разраства

Днес митингът мина през Орлов мост, Съдебната палата и Министерски съвет

Луиза Григорова под домашен арест заради бебето Луиза Григорова под домашен арест заради бебето

Бременността на актрисата вече е доста напреднала

Сушата доведе до рекордно нисък добив на пшеница Сушата доведе до рекордно нисък добив на пшеница

Производители от Велико Търново отчитат 10-годишен минимум

Барманът Коки от „Стъклен дом” пие бира след бира Барманът Коки от „Стъклен дом” пие бира след бира

Пивото той поглъща на големи глътки и почти на екс, видяха папараци

Най-малко шест са жертвите на АМ "Тракия", след като ТИР се преобърна върху автомобили в насрещното Най-малко шест са жертвите на АМ "Тракия", след като ТИР се преобърна върху автомобили в насрещното

Образувало се е огромно задръстване 

21 моряци ранени при взрив на американски боен кораб 21 моряци ранени при взрив на американски боен кораб

 Все още не е ясно какво е предизвикало експлозията

Ръкавици и маски замърсяват седем от големите реки в Европа Ръкавици и маски замърсяват седем от големите реки в Европа

Учени предупреждават за опасността от това замърсяване

Откриха нов, още по-заразен щам на COVID-19 в Хонконг Откриха нов, още по-заразен щам на COVID-19 в Хонконг

Сега всеки болен човек може да зарази четирима по време на третата вълна на разпространение

От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски

Това решиха гръцките власти

Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка

Часовникът тиктака до 31 декември, ще има ли споразумение

Болниците в Белград изнемогват заради увеличението на заразените с COVID-19 Болниците в Белград изнемогват заради увеличението на заразените с COVID-19

Починали са 19 пациенти през последното денонощие

Ще има ли нов световен ред след коронакризата Ще има ли нов световен ред след коронакризата

ООН е нефункционална, Г-7 - несигурна

Мегазвезда от Боливуд е с коронавирус Мегазвезда от Боливуд е с коронавирус

Актьорът Амитаб Бачан призовава близките до него да се тестват

Важно за пътуващите: Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли Важно за пътуващите: Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати

Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA

84-годишният Ортега е вложил 2,1 млрд. евро в недвижими имоти през миналата година чрез различни дъщерни дружества на холдинговата си компания Pontegadea

Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред Виц на деня Виц на деня - Моля ви, господине, махнете това куче от мене, вече усещам как ме полазват бълхи!

- Рекси, ела тук, че жената има бълхи...
Виц на деня Виц на деня - Здравей, Иванчо! Какво правиш?
- Ами отворих един магазин...
- Супер! Как успя?
- С ей този шперц!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако се смяташ за център на Вселената, едва ли Вселената е на същото мнение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори