×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как напълно законно МОН отдаде топ имот на брега на морето в Равда за 0,47 лв. кв.м


Как напълно законно МОН отдаде топ имот на брега на морето в Равда за 0,47 лв. кв.м
По информация на Флагман.бг, е установено, че апортната вноска, ако имотът на МОН тръгне да се продава, е 7,583 млн. лева
10 Юни 2020, Сряда, 13:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Икономическа полиция в София е започнала работа по случая, иззети са всички необходими документи и се извършва проверка

Притеснителен сигнал за напълно законен търг, при който топ имот в Равда е отдаден под наем за 0,47 лв. кв. м от Министерството на образованието, пристигна в редакцията на Флагман.бг. След проучване от наш репортер стана ясно, че всички процедури са спазени, освен една, която е изцяло морална – фирмата, която в момента се помещава в една от сградите в „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ не е получила отговор на офертата, която е изпратила дни преди обявяването на търга.

Сигналът вече е на бюрото на главния прокурор Иван Гешев. Веднага след подаването му икономическа полиция в София е започнала работа по случая, иззети са всички необходими документи и се извършва проверка. По информация на Флагман.бг, е установено, че апортната вноска, ако имотът на МОН тръгне да се продава, е 7,583 млн. лева.

Ето цялата хронология:

Дружеството „Васмарк“ ЕООД е собственик на сграда с търговско наименование „Вила Багира“,  състояща се от 13 апартамента, която е построена в поземлен имот, с площ от 39 235 кв.м в село Равда, община Несебър. Имотът е част от територията на Почивна база „НДК-Равда“, собственост на държавното дружество „Ученически отдих и спорт“ ЕАД с принципал Министерство на образованието и науката /МОН/, но върху терена е построен и функционира вече 12 години луксозният курортен комплекс „Емералд Бийч Резорт енд Спа“.

Преди около 15 години в резултат на бездействието на държавата в лицето на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД върху указания парцел – държавна собственост –  с площ от 39 235 кв.м частен инвеститор –  „Пайонир девелъпмънт“ ЕООД, е построил и въвел в експлоатация „Емералд Бийч Резорт енд Спа“, в който и в настоящия момент сградите на комплекса и жилищата в тях принадлежат на частни юридически и физически лица, а земята е държавна.

Към момента, в който Община Несебър е издала разрешение за строеж и е реализирано  строителството на комплекса, както и въвеждането му в експлоатация – имотът, върху който е построена и сградата на „Васмарк“ ЕООД е бил собственост на „Пайонир девелъпмънт“ ЕООД. В тогавашния период указаното дружество е придобило собственост върху парцела чрез покупко-продажба на земя, възстановена с констативни нотариални актове на собственици от Равда.

През 2010 г., след 4 години ходене по съдилища, Окръжен съд-Бургас разпорежда дружеството да предаде владението на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД, като решението влиза в сила през юли 2013 г.

„По силата на посоченото съдебно решение в продължение на 7 години сме изправени пред хипотезата за суперфиция, т.е. наличието на законната постройка, която е наша собственост, върху държавна земя, част от имота със собственик „Ученически отдих и спорт“ ЕАД”, коментира пред Флагман.бг юристът на  „Васмарк“ ЕООД.

С оглед трайното и законосъобразно разрешаване на гореописания казус дружеството – суперфициар „Васмарк“ ЕООД в края на август 2019 г. е отправило писмено Молба – предложение за намерения до „Ученически отдих и спорт“ ЕАД и до Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Писмата са получени на 2 септември 2019 г. и видно от текста в тях са предложени всички възможни способи за разрешаване на проблема със съществуващата суперфиция, добави адвокатът на дружеството.

До декември 2019 г. нито МОН – принципал на дружеството,  нито самото УОС-ЕАД  е дало отговор на предложенията, отправени 3 месеца по-рано от „Васмарк“ ЕООД. "Едва след изпращането на 9 декември 2019 г. на  нарочна покана до държавното дружество чрез услугата „Телепоща“ на „Български пощи“ получихме писмен отговор на 20 декември 2019 г., каза още юристът.

Видно от отговора на УОС – ЕАД и след проверка в електронната му страница /ВИЖ ТУК/  се установява, че търгът отдавна е минал, избран е конкретен участник, чрез който по думите на адвоката, кръгът от фирми около определени лица в „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ се затваря окончателно. На 20 септември 2019 г. – няколко дни след получаването на молбата-предложение за намерения, изпратено от „Васмарк“ ЕООД – спешно е обявен търг за отдаване под наем на незастроената част от имота.

„Търгът е обявен в електронната страница на дружеството, като по този начин формално е спазена процедурата, но „Васмарк“ ЕООД по никакъв начин не е уведомен за бъдещия търг, макар и седмица по-рано да е отправил писмено предложение за наемане терена на комплекс „Емералд“. Дори напротив – въпреки многократните и настойчиви телефонни разговори, проведени в периода от 08.09. до 15.09.2019г. с гл. юрисконсулт на дружеството за договаряне на дата  за среща с изпълнителния директор Емануил Райчев по повод нашето предложение получавахме неясни и мъгляви отговори, но категорично беше премълчан факта за подготвения търг”, коментира юристът, който е внесъл цялата папка с документи по случая при главния прокурор на Република България Иван Гешев.

Той е категоричен, че търгът е проведен за удовлетворяването на интереса на частното дружество  „Емералд Ню Уей“ ЕООД, което притежава няколко апартамента  в   „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ и което видно от Търговския регистър е част от групата фирми като „Емералд хоспиталити”, „Пайонир девелъпмънт“ ЕООД и други, контролирани от група лица, всичките родом от гр. Белене, област Плевен.

Според опитния юрист, търгът е проведен в нарушение на правилото на чл. 15, ал.1, т. 1 от  Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала /ПРУПДТДДУК/. Видно от т. 1 от Решение № РД – 06 – 25/20.09.2019г.  за търг с тайно наддаване обекта е обявен като – „Незастроената част от ПИ с индентификатор 61056.502.569, с площ от 39 235 кв.м, трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: комплексно застрояване, представляващ част от ПБ „НДК - Равда" находящ се в с. Равда, община Несебър, област Бургас, собственост на „Ученически отдих и спорт" ЕАД. Незастроената част от имота е с площ от 21 322 кв.м.“

Описанието, посочено  в решението за търга, е невярно защото върху „незастроената част“, както е посочено има няколко басейна, детски кътове за игра, малък ресторант и други преместваеми обекти. Самата незастроена част от парцела не е „гола поляна“, както се домогва да внуши въпросното Решение за търга, а представлява разкошен парк и това се вижда от приложените фотографии в електронната страница на  комлекса „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ /ВИЖ ТУК/.

Видно начина, по който е описан обектът в обявлението за търга, макар и направено публично, е насочен към една цел – да не предизвика евентуален интерес у дружества и лица, които може и да не познават комплекса, но биха  могли  да се явят като евентуални конкуренти, смята адвокатът.

„За пълнота следва да посочим, че  информация в точка 1 от Решението е умишлено заблуждаваща защото никъде не е упоменато, че застроената част на ПИ, целия с площ от 39 235 кв.м. с идентификатор № 61056.502.569 представлява курортен комплекс „Емералд Бийч Резорт енд Спа“, с което считаме, че се е целяло елиминиране на евентуална конкуренция на други участници в търга“, добавя юристът.

 „Наемната месечна цена  от 10 090 лева без ДДС, указана в Заповед № РД – 06 – 231/14.10.2019г. на Изп. директор Райчев,  на която са отдадени под наем 21 322 кв.м. държавна земя, разположена на морския бряг в един от най-луксозните комплекси по Черноморието, е занижена и се създава впечатлението за това, че проведеният търг е предварително договорен и подготвен в интерес на частното дружество  „Емералд Ню Уей“.

Всъщност видно от заповедта 1 /един/ кв.м. държавна земя, собственост на   УОС – ЕАД е отдадена за 0,47 лв. /четиридесет и седем стотинки/ месечен наем“, каза още адвокатът на „Васмарк“ ЕООД.

Репортер на Флагман.бг изпрати официално запитване до министерството на образованието по повод казуса с имота на "Ученически отдих и спорт" ЕАД - очаквайте тяхната позиция.






9
Коментара по темата
9.
Дон Пепини
11.06.2020 11:41:22
1
6
Статия как нещо е напълно законно?!? Флагман, какво ви става?
8.
Закон и ред
10.06.2020 19:05:48
3
9
Притеснителен сигнал за напълно законен търг, който не бил морален?!!! WTF! Много интересно заглававие, и изключително посредствено представена информация в статията Ви. От кога спазването на закона и моралната страна на нещата са неща, които следва да се коментират. Вие от Флагман не виждате ли какво става в държавата? Човек от плаж в Дубай ви обяснява как е плащал на хора високо в държвата, земеделски министър с придържа към лъжи с цел придобиване на Европейски средства а вие ми обяснавате за нещо неморално, но законно?! Без коментар!
7.
ибреее
10.06.2020 16:50:27
2
12
Преди се каляваше стоманата сега се краде като за световно и Ганьо спи като балканский лев как му взимат и последния лев от тази земя. После ще псува и ще се самосъжалява. Но късно ще е чадо. Децата и внуците му ще бягат пак в пустата чужбина. Нищо ново под слънцето. Простият народ се управлява най-лесно. Дай му хляб и зрелища. А другите пасти да ядат.
6.
ы
10.06.2020 15:56:06
0
18
Сега е времето на законното крадене. Ако не знаете как се прави, елате в Бургаска община, тук ще ви научат!
5.
Megadeth
10.06.2020 15:26:54
0
12
Свалете малко цената !
Прекалено скъпо е !
4.
Анелия
10.06.2020 15:05:07
4
10
Дичко избяга и сега кой ще ме тряска в селската слива?
3.
Дичко Минчев
10.06.2020 14:52:33
3
13
Е ся ми бръкнаха в ямболския гъз.
2.
зурла
10.06.2020 13:51:25
4
25
прокурорът не се занимава с такива сложни неща , и корупция идваща от съпартийците си.
Той е спец по битова престъпност, и грабеж на бабички по селата.
1.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
10.06.2020 13:49:34
0
21
нарича се корупция
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори