×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Срещата на върха в ЕС се отлага заради коронавируса
  • Срещата на върха в ЕС се отлага заради коронавируса
  • Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция
  • Известният лекар от Сливен д-р Мартин Мавродиев загина при автомобилна катастрофа
НА ЖИВО

Как напълно законно МОН отдаде топ имот на брега на морето в Равда за 0,47 лв. кв.м


Как напълно законно МОН отдаде топ имот на брега на морето в Равда за 0,47 лв. кв.м
По информация на Флагман.бг, е установено, че апортната вноска, ако имотът на МОН тръгне да се продава, е 7,583 млн. лева
10 Юни 2020, Сряда, 13:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Икономическа полиция в София е започнала работа по случая, иззети са всички необходими документи и се извършва проверка

Притеснителен сигнал за напълно законен търг, при който топ имот в Равда е отдаден под наем за 0,47 лв. кв. м от Министерството на образованието, пристигна в редакцията на Флагман.бг. След проучване от наш репортер стана ясно, че всички процедури са спазени, освен една, която е изцяло морална – фирмата, която в момента се помещава в една от сградите в „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ не е получила отговор на офертата, която е изпратила дни преди обявяването на търга.

Сигналът вече е на бюрото на главния прокурор Иван Гешев. Веднага след подаването му икономическа полиция в София е започнала работа по случая, иззети са всички необходими документи и се извършва проверка. По информация на Флагман.бг, е установено, че апортната вноска, ако имотът на МОН тръгне да се продава, е 7,583 млн. лева.

Ето цялата хронология:

Дружеството „Васмарк“ ЕООД е собственик на сграда с търговско наименование „Вила Багира“,  състояща се от 13 апартамента, която е построена в поземлен имот, с площ от 39 235 кв.м в село Равда, община Несебър. Имотът е част от територията на Почивна база „НДК-Равда“, собственост на държавното дружество „Ученически отдих и спорт“ ЕАД с принципал Министерство на образованието и науката /МОН/, но върху терена е построен и функционира вече 12 години луксозният курортен комплекс „Емералд Бийч Резорт енд Спа“.

Преди около 15 години в резултат на бездействието на държавата в лицето на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД върху указания парцел – държавна собственост –  с площ от 39 235 кв.м частен инвеститор –  „Пайонир девелъпмънт“ ЕООД, е построил и въвел в експлоатация „Емералд Бийч Резорт енд Спа“, в който и в настоящия момент сградите на комплекса и жилищата в тях принадлежат на частни юридически и физически лица, а земята е държавна.

Към момента, в който Община Несебър е издала разрешение за строеж и е реализирано  строителството на комплекса, както и въвеждането му в експлоатация – имотът, върху който е построена и сградата на „Васмарк“ ЕООД е бил собственост на „Пайонир девелъпмънт“ ЕООД. В тогавашния период указаното дружество е придобило собственост върху парцела чрез покупко-продажба на земя, възстановена с констативни нотариални актове на собственици от Равда.

През 2010 г., след 4 години ходене по съдилища, Окръжен съд-Бургас разпорежда дружеството да предаде владението на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД, като решението влиза в сила през юли 2013 г.

„По силата на посоченото съдебно решение в продължение на 7 години сме изправени пред хипотезата за суперфиция, т.е. наличието на законната постройка, която е наша собственост, върху държавна земя, част от имота със собственик „Ученически отдих и спорт“ ЕАД”, коментира пред Флагман.бг юристът на  „Васмарк“ ЕООД.

С оглед трайното и законосъобразно разрешаване на гореописания казус дружеството – суперфициар „Васмарк“ ЕООД в края на август 2019 г. е отправило писмено Молба – предложение за намерения до „Ученически отдих и спорт“ ЕАД и до Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Писмата са получени на 2 септември 2019 г. и видно от текста в тях са предложени всички възможни способи за разрешаване на проблема със съществуващата суперфиция, добави адвокатът на дружеството.

До декември 2019 г. нито МОН – принципал на дружеството,  нито самото УОС-ЕАД  е дало отговор на предложенията, отправени 3 месеца по-рано от „Васмарк“ ЕООД. "Едва след изпращането на 9 декември 2019 г. на  нарочна покана до държавното дружество чрез услугата „Телепоща“ на „Български пощи“ получихме писмен отговор на 20 декември 2019 г., каза още юристът.

Видно от отговора на УОС – ЕАД и след проверка в електронната му страница /ВИЖ ТУК/  се установява, че търгът отдавна е минал, избран е конкретен участник, чрез който по думите на адвоката, кръгът от фирми около определени лица в „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ се затваря окончателно. На 20 септември 2019 г. – няколко дни след получаването на молбата-предложение за намерения, изпратено от „Васмарк“ ЕООД – спешно е обявен търг за отдаване под наем на незастроената част от имота.

„Търгът е обявен в електронната страница на дружеството, като по този начин формално е спазена процедурата, но „Васмарк“ ЕООД по никакъв начин не е уведомен за бъдещия търг, макар и седмица по-рано да е отправил писмено предложение за наемане терена на комплекс „Емералд“. Дори напротив – въпреки многократните и настойчиви телефонни разговори, проведени в периода от 08.09. до 15.09.2019г. с гл. юрисконсулт на дружеството за договаряне на дата  за среща с изпълнителния директор Емануил Райчев по повод нашето предложение получавахме неясни и мъгляви отговори, но категорично беше премълчан факта за подготвения търг”, коментира юристът, който е внесъл цялата папка с документи по случая при главния прокурор на Република България Иван Гешев.

Той е категоричен, че търгът е проведен за удовлетворяването на интереса на частното дружество  „Емералд Ню Уей“ ЕООД, което притежава няколко апартамента  в   „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ и което видно от Търговския регистър е част от групата фирми като „Емералд хоспиталити”, „Пайонир девелъпмънт“ ЕООД и други, контролирани от група лица, всичките родом от гр. Белене, област Плевен.

Според опитния юрист, търгът е проведен в нарушение на правилото на чл. 15, ал.1, т. 1 от  Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала /ПРУПДТДДУК/. Видно от т. 1 от Решение № РД – 06 – 25/20.09.2019г.  за търг с тайно наддаване обекта е обявен като – „Незастроената част от ПИ с индентификатор 61056.502.569, с площ от 39 235 кв.м, трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: комплексно застрояване, представляващ част от ПБ „НДК - Равда" находящ се в с. Равда, община Несебър, област Бургас, собственост на „Ученически отдих и спорт" ЕАД. Незастроената част от имота е с площ от 21 322 кв.м.“

Описанието, посочено  в решението за търга, е невярно защото върху „незастроената част“, както е посочено има няколко басейна, детски кътове за игра, малък ресторант и други преместваеми обекти. Самата незастроена част от парцела не е „гола поляна“, както се домогва да внуши въпросното Решение за търга, а представлява разкошен парк и това се вижда от приложените фотографии в електронната страница на  комлекса „Емералд Бийч Резорт енд Спа“ /ВИЖ ТУК/.

Видно начина, по който е описан обектът в обявлението за търга, макар и направено публично, е насочен към една цел – да не предизвика евентуален интерес у дружества и лица, които може и да не познават комплекса, но биха  могли  да се явят като евентуални конкуренти, смята адвокатът.

„За пълнота следва да посочим, че  информация в точка 1 от Решението е умишлено заблуждаваща защото никъде не е упоменато, че застроената част на ПИ, целия с площ от 39 235 кв.м. с идентификатор № 61056.502.569 представлява курортен комплекс „Емералд Бийч Резорт енд Спа“, с което считаме, че се е целяло елиминиране на евентуална конкуренция на други участници в търга“, добавя юристът.

 „Наемната месечна цена  от 10 090 лева без ДДС, указана в Заповед № РД – 06 – 231/14.10.2019г. на Изп. директор Райчев,  на която са отдадени под наем 21 322 кв.м. държавна земя, разположена на морския бряг в един от най-луксозните комплекси по Черноморието, е занижена и се създава впечатлението за това, че проведеният търг е предварително договорен и подготвен в интерес на частното дружество  „Емералд Ню Уей“.

Всъщност видно от заповедта 1 /един/ кв.м. държавна земя, собственост на   УОС – ЕАД е отдадена за 0,47 лв. /четиридесет и седем стотинки/ месечен наем“, каза още адвокатът на „Васмарк“ ЕООД.

Репортер на Флагман.бг изпрати официално запитване до министерството на образованието по повод казуса с имота на "Ученически отдих и спорт" ЕАД - очаквайте тяхната позиция.


Златка яхна моторетка
Златка яхна моторетка 22/09/2020, Вторник 20:31 2
3,1 по Рихтер в Сливен
3,1 по Рихтер в Сливен 22/09/2020, Вторник 18:07 0
9
Коментара по темата
9.
Дон Пепини
11.06.2020 11:41:22
0
5
Статия как нещо е напълно законно?!? Флагман, какво ви става?
8.
Закон и ред
10.06.2020 19:05:48
3
8
Притеснителен сигнал за напълно законен търг, който не бил морален?!!! WTF! Много интересно заглававие, и изключително посредствено представена информация в статията Ви. От кога спазването на закона и моралната страна на нещата са неща, които следва да се коментират. Вие от Флагман не виждате ли какво става в държавата? Човек от плаж в Дубай ви обяснява как е плащал на хора високо в държвата, земеделски министър с придържа към лъжи с цел придобиване на Европейски средства а вие ми обяснавате за нещо неморално, но законно?! Без коментар!
7.
ибреее
10.06.2020 16:50:27
2
12
Преди се каляваше стоманата сега се краде като за световно и Ганьо спи като балканский лев как му взимат и последния лев от тази земя. После ще псува и ще се самосъжалява. Но късно ще е чадо. Децата и внуците му ще бягат пак в пустата чужбина. Нищо ново под слънцето. Простият народ се управлява най-лесно. Дай му хляб и зрелища. А другите пасти да ядат.
6.
ы
10.06.2020 15:56:06
0
18
Сега е времето на законното крадене. Ако не знаете как се прави, елате в Бургаска община, тук ще ви научат!
5.
Megadeth
10.06.2020 15:26:54
0
12
Свалете малко цената !
Прекалено скъпо е !
4.
Анелия
10.06.2020 15:05:07
4
8
Дичко избяга и сега кой ще ме тряска в селската слива?
3.
Дичко Минчев
10.06.2020 14:52:33
3
12
Е ся ми бръкнаха в ямболския гъз.
2.
зурла
10.06.2020 13:51:25
4
25
прокурорът не се занимава с такива сложни неща , и корупция идваща от съпартийците си.
Той е спец по битова престъпност, и грабеж на бабички по селата.
1.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
10.06.2020 13:49:34
0
21
нарича се корупция
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Късмет за Скорпиона, каквото си пожелае, скоро става реалност Късмет за Скорпиона, каквото си пожелае, скоро става реалност

 Хороскоп за деня – 23 септември 2020, сряда

Напрежението на Великото народно въстание ескалира: Сблъсъци между протестиращи и полиция! Напрежението на Великото народно въстание ескалира: Сблъсъци между протестиращи и полиция!

Протестиращите намаляват, но се и радикализират

 

Колко красиви жени ще видим в петък с черни воали на поклонението на Христо Сираков Колко красиви жени ще видим в петък с черни воали на поклонението на Христо Сираков

Той беше ранима душа с голямо сърце, помагаше на много, но дали са го оценили, питат се негови близки

 

 

И двама ученици в Русенско с коронавирус И двама ученици в Русенско с коронавирус

Двете момчета са на 14 и 16 години

Ден 76: Хиляди "блеснаха" и на ВНВ-3 при крути мерки за сигурност Ден 76: Хиляди "блеснаха" и на ВНВ-3 при крути мерки за сигурност

БОЕЦ и Демократична България протестират на дистанция от Отровното трио

 

Златка яхна моторетка Златка яхна моторетка

Рекламирайки собствената си марка, Злати ползва син скутер, който да илюстрира удобството на дрехите й

 

Трагедия в ж.к.”Меден рудник”! Млад мъж сложи край на живота си Трагедия в ж.к.”Меден рудник”! Млад мъж сложи край на живота си

35-годишният Н. Д. се обесил, защото дължал много пари

 

Жълтите павета струват 700 лева на квадрат Жълтите павета струват 700 лева на квадрат

Общината води преговори за купуване на технологията на производство на паветата от фабриката в Будапеща

 

Диляна Попова влюбена от 6 години, но не в Блатечки Диляна Попова влюбена от 6 години, но не в Блатечки

Мъжът на живота й обаче не е Асен Блатечки, а синът й Борил

 

Известен лекар е загиналият в мелето край Сливен Известен лекар е загиналият в мелето край Сливен

Тежкото пътно произшествие е станало днес на път І-6 край град Сливен

 

САЩ създават коалиция за спиране на „Северен поток 2“ САЩ създават коалиция за спиране на „Северен поток 2“

Изявлението направи държавният секретар Майк Помпео в интервю за вестник Bild

 

ЕС готви санкции за 40 физически лица и организации от Беларус ЕС готви санкции за 40 физически лица и организации от Беларус

Борел пояснява, че на тези лица и образувания ще бъдат замразени авоарите в Общността

 

Мистерията на загадъчните столетници от Хималаите Мистерията на загадъчните столетници от Хималаите

В далечния север на Пакистан, в планинската долина Хунза, разположена в района Гилгит-Балтистан, хората живеят до 120, 130 години

Турция затяга мерките срещу коронавируса. Ще затвори ли границите си? Турция затяга мерките срещу коронавируса. Ще затвори ли границите си?

Нов пик на коронавируса е бил регистриран през последните 24 часа

СЗО: Бум на коронавируса през есента СЗО: Бум на коронавируса през есента

Клуге предупреди още, че създаването на ваксина няма да сложи край на пандемията

 

Опасната игра на Лондон по ръба на Брекзит Опасната игра на Лондон по ръба на Брекзит

Борис Джонсън се показва като фен на политическия авантюризъм

 

Учени от Сингапур и Австралия успешно тестваха върху животни ваксина срещу коронавирус Учени от Сингапур и Австралия успешно тестваха върху животни ваксина срещу коронавирус

Изследователите отбелязват, че подобна инжекция трябва да се направи само веднъж, което е важно по време на пандемия

 

Тръмп срази Китай и Русия Тръмп срази Китай и Русия

Ще имаме най-можното оръжие на земята, предупреди Тръмп

 

Филип Киркоров в защита на диктатора Лукашенко Филип Киркоров в защита на диктатора Лукашенко Певецът участва в записа на песента "Любимата си няма да дадем" Австрия въведе нови правила срещу COVID-19 Австрия въведе нови правила срещу COVID-19

От понеделник, 21 септември, влизат в сила ограничения, които ще бъдат валидни за територията на цялата страна

Тома ТОМОВ, журналист, депутат от БСП Тома ТОМОВ, журналист, депутат от БСП Америка е фундаментално расистка държава. Тя е създадена от расисти, от робовладелци Виц на деня Виц на деня - Това не се издържа вече! Непрекъснато си пиян! Ще се разведа!
- Ми разведи се, бе! Тъкмо хората ще си кажат “Тая колко е зле, щом и Стамат пияницата я остави...".
Виц на деня Виц на деня По време на коронавируса е по-безопасно да си гризеш ноктите на краката, отколкото на ръцете... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Септемврийско:
- От колко започва родителската среща?
- От 60 лв.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори