×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще успеят ли да спасят сезона на Черноморието българските туристи?


Ще успеят ли да спасят сезона на Черноморието българските туристи?
Остров Света Анастасия е една от забележителностите, които си заслужава да се види, но дали ще има достатъчно туристи
07 Юни 2020, Неделя, 19:55 ч.
Автор: Флагман.бг

Временният срив на туризма в нашата страна има риск да се окаже постоянен, въпреки усилията да има по-добри условия за сънародниците ни, пише Адриан Николов

Няма две мнения, че туристическият бранш и неразривно свързаните с него дейности са най-сериозно засегнатите от кризата с коронавируса и ограничителните мерки. Летният туристически сезон по Черноморието изглежда почти изгубен, а хотелите, ресторантите и баровете, които все пак решат да отворят, ще трябва да се съобразяват с новите пост-епидемични условия и реалности - от засилените изисквания за хигиена и осигуряване на пространство на гостите си до завишените страхове и нови привички на самите гости. В настоящия текст ще опитаме да направим груба оценка на загубите за българската икономика от значително по-слабия туристически сезон въз основа на данните за нощувките край морето, коментира Адриан Николов от екипа на Института за пазарна икономика.

Съсредоточаваме се само върху летния сезон по морето, тъй като на този етап от развитието на кризата имаме относително голяма яснота за начина, по който той ще изглежда; в настоящия момент на краткосрочно икономическо планиране ски сезонът е много далеч и условията на международния трафик и настроенията на туристите в бъдещето са неизвестни.

Фокусираме се върху областите Варна и Бургас, тъй като на практика там се съсредоточава голямата част от туристическата активност през лятото.

Също така, допускаме, че голяма част от българите, които обикновено посещават Черноморието, ще го направят и тази година, заедно с част от онези, които предпочитат летните почивки в чужди страни, но този път ще се въздържат заради усложнената международна обстановка. За сметка на това, имаме всички основания да очакваме, че посещенията на чуждестранни туристи ще намалеят значително спрямо равнищата им от предишни години.

Данните на НСИ за туристическите пътувания и приходите от нощувки ни позволяват доста подробна разбивка както по месеци, така и по области и по видове посетители; графика 1 представя данните за приходите от нощувки през летния туристически сезон на 2019г. Голяма част от приходите по Черноморието са концентрирани в месеците юни и август, като по чисто географски причини сезонът в курортите в бургаска област изглежда по-дълъг от тези на север. По-важно обаче е разпределението на приходите от нощувките между чужденците и българите, тъй като от него зависи и възможността туристическият сезон да бъде „спасен“.

Графика 1: Приходи от нощувки на българи и чужденци в областите Варна и Бургас в периода юни-септември 2019 г., милиони лева

 

Взети заедно, общите приходи от нощувки през летния сезон на миналата година са били общо 805 милиона лева, от тях 698 милиона лева от чужденци, 107 милиона лева – от българи. Това повече от ясно илюстрира невъзможността по какъвто и да било начин свиването на туристическия поток от чужбина да се замести със стимулиране на вътрешното търсене.

За сравнение, допускаме невероятен сценарий, в който всички българи, пътували миналото лято на почивка в чужбина, тази година да предпочетат Черноморието, заради мерките, несигурността (и може би спада в доходите).

През летния сезон на 2019 г. броят на всички български туристи, пътували в чужбина, е бил 1,14 милиона – все още много далеч от 1,93 милиона чужденци, дошли в България в рамките на периода юни-септември.

На фона на постепенното отпускане на ограниченията в съседни страни поток от „нови“ български туристи дори с този размер изглежда непостижимо. При оценката на пълните размери на загубата за този летен сезон се сблъскваме с проблеми с достъпността на данните – знаем колко се харчи за нощувки, но не и пряко за останалите туристически услуги, от ресторанти и барове до коли под наем.

„Сателитните снимки на туризма“, публикувани от Евростат сочат, че отношението на разходите за нощувки и останалите са горе-долу равностойни и за целите на настоящата груба оценка ще приемем, че това е вярно. За да достигнем до относително реалистична оценка, ще допуснем че приходите от българските туристи ще са сходни с тези от миналата година, а броят на летовниците от чужбина ще намалее със 70%, въпреки че изглежда вероятно истинският спад да е по-висок.

При така зададените параметри, загубите от отлива на чуждестранни туристи във Варна и Бургас в рамките на летния сезон достига почти достига 1 милиард лева в сравнение със същия период на миналата година (980 милиона лева, за да сме прецизни, но вероятността загубата да е точно толкова е малка). Това обаче е само прекият ефект; трябва да вземем предвид и неизбежния удар върху заетостта, в резултат на по-малкия брой резервации в хотелите и посещения в ресторантите и баровете, a в някои от туристическите общини заетостта в този отрасъл надхвърля 50%.

От своя страна, ударът върху заетостта и доходите води и до свито желание за потребление в домакинствата в тези общини и оттам – допълнително забавяне на икономическото им развитие в кризисния период. Песимистичните допускания дори сочат към трайно свиване на трансграничния туризъм, което от своя страна означава, че подчертано туристическите икономики на черноморските общини ще трябва да се диверсифицират или рязко да обеднеят. Тук не се спираме подробно на мерките, които правителството прилага в подкрепа на летния туризъм.

Струва си единствено да споменем, че те са насочени към създаването на по-добри условия за българите, но както видяхме това в никакъв случай няма да е достатъчно за постигане на резултати, сходни с тези от миналите години.

Източник: Инвестор.бг


В категории: Бизнес


14
Коментара по темата
14.
Емил
09.06.2020 14:18:33
0
1
Трябва да си страшно тъп и малоумен, да почиваш в България!
13.
до филадендрона
08.06.2020 10:29:06
1
8
Бургазлии като живеят на морето да не си мислиш че не харчат пари за почивки? Повечето българи са отвратени от БГ туризма и ходят в Гърция и Турция, където срещу парите си получаваш адекватна услуга и най-важното не се държат с теб като че ли си им изял закуската. С това мислене има да чакаш бг туристи. Скоро ще им се наложи на някои от така наречените хотелиери да работят при някои от себеподобните си и да видят как е от другата страна
12.
АСЕН ИЛИЕВ
08.06.2020 10:26:17
1
1
КАРА ИБРАХИМ Е НА ПОСТА СИ! И СВЕТИ ПЕТЪР ДА СЛЕЗЕ, НЕ МОЖЕ ДА ВИ СПАСИ :)
11.
Искам, ама нямам желание
08.06.2020 10:24:51
2
8
Българските туристи да ви спасяват бизнеса като ги стрижете по 64лв за шезлонг и чадър ли? Трябва да съм луд, за да тръгна да ви спасявам измисленият бизнес
10.
Фикуса до 9
07.06.2020 23:06:31
8
8
Колега, не се напрягай! Долу пишещите са едни гащници, които така или иначе не ходят никъде! Все пак Флагман е бургаски сайт и ми е много интересно за каква почивка на море пишат тези маймунки, като те по принцип живеят на морето!! Така че не се занимавай с комплексарчета, дето стоят покрай пътя и като видят лъскава кола викат- Пу за мен!
9.
Да
07.06.2020 22:40:03
1
23
Всеки е свободен да ходи където си иска, но не мога да разбера омразата между сънародници.Ходете си по гръцко избора си е ваш, но аз какво съм виновен че лайноморието го направиха точно фирмите от София на определелени от София хора.Наложи ми се да пътувам с влак между София и Перник.Трябва ли да псувам всеки софиянец за това сметище което видях всички ли софиянци ли са виновни.Аз имам малък хотел и ресторант на морето.При нас 80% от хората са българи и не тая лоши чувства към никой.Само не знам защо е тази омраза.
8.
Аз
07.06.2020 21:54:35
5
18
Къв сезон бе? Тези мошенници не разбраха ли че сезон няма да има. Гръм ли да им събори хотелите,че да го видят поне...НЯМА СЕЗОН,не и докато ги има дребните лъжи от по 64 лв за чадъри и шезлонги,а уж грешки...Да се закрива туризма в БГ,всички хотели да станат блокове с апартаменти за продаване и собствениците да си живеят с парите от продажбата им.
7.
Goxphxhpxgx
07.06.2020 21:50:33
13
10
КАПУТИТЕ ДА ХОДЯТ В ВИЗАНТИЯ ПРИ МИГРАНТИТЕ ДА ИМ ТЕГЛЯТ ПО ЕДНА. КРАСТАВИЦА
6.
*********
07.06.2020 21:48:00
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
5.
Пожелавам
07.06.2020 21:30:57
4
24
На всички т.нар."хотелиери" един хубав, четвъртит,мощен,отрезвяващ ФАЛИТ. Докато не си промените отношението към българския турист.
Айде,и приятни срещи с банките ви пожелавам.
4.
Smith
07.06.2020 21:24:00
0
14
Нека да пускат бръснати дебеловрати да рекетират объркалите се с 64 лева за заграбен плаж, скоро и идиотите ще свършат и крадците ще си стоят сами в именията на брега. Може би това е и целта!
3.
Киро Дебелия
07.06.2020 21:17:43
1
4
Aaaa, ще се връщат!
Ние мутрите толкова активно досега ги гонехме, сега да се връщат - НЕ.
Не ги искаме.
Аз мазнинка имам, да му мислят бедняците без спестени стотинки.
2.
Местя...
07.06.2020 21:11:15
4
21
Не!Българският турист не иска да спасява наглите мутрохотелиери по лайноморието
1.
НА БЪЛГАРИТЕ
07.06.2020 20:16:35
0
11
НЕ ИМ ДРЕМЕ ЗА СЕЗОНА , ТЕ ОТИВАТ ДА СЕ ТОПНАТ У МОРЕНЦЕТО ЗА 2-3 ДЕНА И ДА ОЛАБЯТ МАЛКО . не им пука на коя страна му е китката на ,, бизнесмена ,,
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори