×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Нито Слави, нито Манолова могат да направят секта като Волен


Нито Слави, нито Манолова могат да направят секта като Волен
Алфа ТВ е секта. Говорят се врели-некипели, които се възприемат като абсолютна истина, защото всичко останало се отрича като манипулация, смята политологът Стойчо Стойчев
03 Юни 2020, Сряда, 18:31 ч.
Автор: Флагман.БГ

Това, че е събрал някакви хора на концерт, не означава, че зрителите му ще отидат да гласуват за него

Доц. д-р Стойчо Стойчев е ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии и преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Пред сайта Lupa.bg той коментира прогнозите на политици за евентуални предсрочни избори, както и други актуални теми в държавата.

-Доц. Стойчев, в последните дни се чуват предсказания за предсрочни избори до края на годината. Това заяви много убедено Румен Петков, и не само той. Реално ли ви звучи?

-Не, не е реално. Както се казва „Гладна кокошка, просо сънува”. Това са политици, отдавна излезли от активния политическия живот. Те не са актуални не само в  общ план сред гражданите, но и вътре в партиите си. А излезеш ли веднъж от активната политика, връщане обратно няма.

Ето, и някога вторият в ГЕРБ  Цветан Цветанов - ако реши бави политически проект, трябва да знае, че никой в България, веднъж излязъл от активна политическа позиция, няма как да се върне обратно и да постигне успех. Подобни амбиции винаги приключват унизително за самите тях. Видяхте навремето с Георги Първанов какво стана - оттегли се с голям рейтинг и доверие, направи АБВ и видяхте резултата. Същото се случи и с Петър Стоянов, който след като си тръгна от „Дондуков”2, пробва с активна политическа работа, но в крайна сметка залезе.. И говорим за президенти. Спомнете си и бившият външен министър Надежда Михайлова каква партия успя да направи. Говорим все за личности, които са били на върха в политиката в някакъв момент, или поне близо до него.

Но на българите бързо им омръзват политиците. Ние сме такъв народ - бързо губим интерес към всичко - към колата, към жената, към жилището. Хората постоянно искат нещо ново и различно, дори да не е по-добро.

Така че в тази плоскост ако погледнем, фигури от порядъка на Петков нямат друг път в политиката, освен ако не се качат на гърба на някого. Ако погледнете Слави Трифонов, Мая Манолова, ще видите, че те са обрасли с такива хора - кой ли не е там задкулисно. Човек не е нужно да е  голям експерт, само трябва да погледне мероприятията - кой се появява там, или по снимките от събитията да види участниците. Това са бивши политици, които се опитват върху тях да търсят популярност и да се върнат обратно в политиката. Но това никога не би сработило.

-С две думи, не виждате логика в твърденията, че се задава извънреден вот тази година?

-Не, няма. Ние, българите, обикновено излизаме на улицата в криза. Виждате колко напъни има да се организират, но не сработват, защото няма ситуация като сериозна икономическата криза, до която ни докара модела на Румен Гечев. Помним политиката му до какво доведе. Ясно е, че едни хора, които обезцениха лева, всички държатели на левове, основно пенсионерите, които масово си държаха парите в банките. Да, тогава имаше протести.

Но знаете ли, все по-трудно е хората да бъдат предизвикани и да излязат масово на протест. Ето - и Цветанов не успя да възмути дотолкова хората с апартаментите си, че да ги изкара на улицата.

А сега какви сериозни предпоставки да търсим - нито има такава бедност, глад, повсеместна безработица, каквито се внушават от някои личности. Аз съм емпиричен наблюдател и когато ходя по улицата, дори в цигански гета, виждам пълни магазини, демонстрация на стандарт на живот, включително сред малцинствата. Така че мога да кажа - няма база за социално недоволство и протести, които биха довели до предсрочни избори.

-Как мислите - упоритите атаки на Васил Божков могат ли да разклатят кабинета и да бъдат катализатор за промени?

-Божков е като всички богати българи Той има погрешно усещане, тъй като то се базира на базата на обкръжението му, където се говорят неща, които са много далече от реалността.Божков обяснява неща, които се разнасят като народни поговорки. Но той не е отишъл при обикновения човек, за да знае,  че като изкара някакви есемеси, ще се потресат всички. Виждате, че никой не се е потресъл.

-Още повече, че самият той е уязвим.

-Божков забравя нещо много ключово за българската народопсихология - че българинът не обича богатите хора, човекът, натрупал богатство, независимо колко почтен и честен бизнесмен е. Българинът няма доверие на богаташите, не би се подвел по акъла на богаташите. Защото ще си каже - нали, ние ще ходим сега тука на него да му оправяме бакиите. Поставете се на мястото на масовия човек. Никой няма да се върже на това, което той приказва.

И другото - в момента той много ядоса левскарите. Трябва да си абсолютен балама, за да не видиш, че Божков е превърнал клуба в заложник на собственото си оцеляване. А след последните пируети- да ги прехвърли ли на Сираков, къде да ги прехвърли, цялата тая история изключително много дразни хората. А в България обичат да се делят на сини и червени - левскарите са много и са ядосани, а цесекарите по дефиниция няма да го подкрепят.

Както и да погледнем - освен да забавлява една малка фейсбук общност - да си правим комикси и да си разправяме врели некипели и да се забавляваме из фейсбук, нищо друго не произвежда. Та искам да кажа, че в момента няма заряд, нито такъв тип фигура - нито Мая Манолова, нито Слави Трифонов, нито президентът Радев, да не говорим Божков, с такъв мобилизационен потенциал, какъвто имаше царя през 2001- а, Иван Костов, или Бойко Борисов през 2009-а. Те са на светлинни години назад от политически ориентираната харизма на тези личности.

-Допускате ли, че Слави Трифонов може да е алтернатива на ГЕРБ при следващия парламентарен  вот? Или поне сериозна конкуренция на останалите играчи, запътили се към управлението?  

-Не, не, разбира се. В България много се бърка различния тип популярност. Това, че съм добър балетист или мога да карам кънки, не значи, че мога да стана добър хокеист. В тия неща има някаква сетивност, но в политиката няма. Това, че е събрал някакви хора на концерт, не означава, че зрителите му ще отидат да гласуват за него. Той не е като Волен Сидеров - едно е телевизия Алфа, която е едно към едно секта. Говорят се врели- некипели по различни предавания, които се възприемат като абсолютна истина, защото всичко останало се отрича като манипулация. Слави Трифонов няма такъв тип заявка, той няма такъв тип комуникация - може да поддържаш секта от хиляди, но от милиони няма как. Няма как да стане.

Може някакви хора да му симпатизират, но моментът, в който дойдат избори, тези хора няма да гласуват за него. Политиката е доста по-меркантилна. Като изключим София, Варна,  Пловдив, във всички останали населени места, хората гласуват изключително битово.

Независимо кого харесват, те гледат какво мисли шефът - той и да не ми казва, знам, че когато дойдат на власт, началникът ще  има работа, следователно и аз ще имам. Всеки първо това гледа.

-Тогава излиза, че ГЕРБ са несменяеми като управляващи, защото по всички нива на администрацията, логично изобилства с техни кадри.   

-Ами да, на партиите на властта това им е плюсът по нашите географски ширини.Партията на властта на практика има това предимство и клиентела, обраснала около нея - хора, които знаят, че ако тя не е на власт, ще си загубят работата. Администрацията и всякакви социални съсловия, не искат да се сменя правителството, без някой да ги убеждава, агитира и заплашва. Те действат чисто прагматично, защото знаят, че като дойде Корнелия Нинова, първата й работа ще е да изпоуволни половината администрация, за да назначи свои хора, които са партийни членове и затова са там  - за да получат работа. Те схващат партията като Агенция за заетост, а не като място за кауза и идеи.

Така че, около 2-3 000 гласа у нас винаги  са като някакъв вид бонус на управляващите по тая линия. С тия хора никой не комуникира, те си гласуват обективно за интереса. Ето, сега съм в Шумен - тук има няколко големи фирми и всеки знае с кого се работи на политическо равнище и затова работниците гледат от тях, защото един служител издържа цялото семейство.

-Левите заговориха и друго - че е възможна коалиция на управляващите с БСП в името на националните интереси.

-Това, разбира се, пак е в кръга на пожеланията на БСП. Защото към момента, с Корнелия Нинова начело, няма как да се върнат в управлението в някакъв такъв тип коалиция. Ясно е, че еднопартийни управления много трудно може да имаме и това се дължи на избирателната ни система. Няма в света работеща демокрация с пропорционална система и еднопартийно мнозинство. Защото самата система стимулира участието на много партии в парламента. Това означава автоматично по-фрагментиран парламент и трудно сформиране на работещо управляващо мнозинство. Ясно е, че ГЕРБ, или която и да е първа политическа сила, ще трябва да управлява в коалиция, въпросът е каква ще е тя.

И за ГЕРБ най-удобната коалиция, както и за БСП, е ДПС, защото тя е предсказуема партия. Ясно е, че имат сериозно отношение към властта, умеят да капитализират някои моментни колебания, докато виждате всякакви други - патриоти, реформатори, включително и БСП, се влияят много от конюнктурата -  в зависимост какво му е днес на акъла и какво е преценил за подходящо, събаря коалиции, разтурва, дава гръмки изявления, държи се странно, провокативно…

-Общо взето ГЕРБ се опари и с реформаторите, и с патриотите.

-Да, в крайна сметка, реформаторите имаха 7 министерски места и това беше най-голямата им експозиция към властта. За подобно нещо те само могат да си мечтаят за не знам колко години занапред. Имаше само скандали, скандали и в крайна сметка разтуриха управляващото мнозинство и коалицията. Кой оттук насетне ще седне да им дава такова представителство в изпълнителната власт, при положение, че те дори до парламента не могат да стигнат.

Второ - кой би тръгнал с партньор, който е доказан скандалджия. Никой не би искал да се събира със скандалджии и да се занимава с панаирите им, така че ще бягат от тях. Така че най-желаният партньор е ДПС, но няма как да се афишира публично формална връзка с тях, защото това означава електорална смърт, заради сатанизирания образ на ДПС - Пеевски се мрази, Доган се мрази, Цонев… В случай че се търси обществено одобрение от типа „подкрепям - не подкрепям”, негативното отношение е по-силно от положителното. Но от гледна точка на управлението няма по-добър партньор от тях - предсказуем, с гарантирано участие в парламента.

А коалиция ГЕРБ- БСП е абсурдна, защото те ще се дебнат едни други. На ГЕРБ им е ясно, че БСП ще ги дебне, за да се възползва от всяка възможност да ги уязви и  злепостави. С най-големия си враг като се събереш, освен да се дебнете и да си търсите кусурите, друго няма да направите. Нито управлението ще върви и в крайна сметка ще се стигне до ситуация, която да предизвика предсрочни избори. Няма как да стане като в Германия, където големите партии се коалират в името на някаква национална кауза. Тук в България няма такава култура на управление - вие видяхте какво става в момента, в който се обяви карантината. Първите два-три дни имаше що годе някакво съгласие, и после Корнелия Нинова и президентът започнаха да атакуват правителството по всички линии, независимо дали това отговаря на реалността или не. Защото  не може цял свят да прилага едни мерки и ти да ги атакуваш, и то изкуствено. А това веднага рефлектира в рейтингите.

-Значи казвате, спокойствие на политическия фронт, поне засега.

-Аз съм абсолютно убеден в това спокойствие. Разбира се, трябва да се обърне внимание, че в България голяма част от политиката е нелогична, тя не се води от логични аргументи. Понякога различни съветници, екстрасенси и врачки имат достъп до политиците на високо ниво, говорят им някакви неща, те пък вземат, че ги послушат.

Така че ние не знаем в момента на Борисов кой какво му говори и в крайна сметка до какво ще се стигне. А там всеки си преследва интересите. Например цялата врътка с влизането на Еврозоната - само от създаването на  паника, някой инвеститор от малки маржове  може да направи милиарди печалба.

Хората, които имат достъп до политическите лидери, създават тоя потенциал и често го използват. Така че няма как да кажа със сигурност - не, няма да има избори. Но изхождайки от най-простата елементарна логика на нещата, съм скептик за предсрочен вот. Същите хора, които пророкуват предсрочни избори през есента, ги пророкуват от 2017-а и твърдяха - няма да изкараме 2017-а, няма да изкараме 2018-а, сега пък няма да изкараме 2020-а и в крайна сметка нищо не стана. А на един лош пророк хората спират да му вярват.

Вижте още:

Слави вече е трета политическа сила – ключово е Борисов ще го легитимира ли като основен опонент

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

 


В категории: Политика


Нова мода: секс робиня
Нова мода: секс робиня 28/02/2021, Неделя 22:00 1
11
Коментара по темата
11.
инфо
09.08.2020 23:23:13
0
0
Крадецът от Банкя бяга в САЩ.
10.
Винаги е имало такива
03.06.2020 23:39:59
1
13
Тоя съм го гледал по ТВ и му личи, че защитава всякакви тези на Герб. Върти, сучи, но всяка решение на Герб е най-правилното и най на място. Много млад, но вече знае...
9.
Дернев
03.06.2020 23:27:00
3
6
„Гладна кокошка, просо сънува” каза той кълвейки.
8.
Marinero
03.06.2020 23:25:57
1
4
Странно аз пък си мисля, че предсрочни избори е най-изгодния вариант за герп, имайки предвид какво се задава.
7.
БСП видими резултати
03.06.2020 21:27:17
5
5
Оказа се, че публичните изяви на лидера на Столетницата се мислят от Васил Самарски, червения любимец от Казанлък, собственик на погребална агенция, регионална телевизия и радио. Доскоро се говореше, че без него не можеш да погребеш никой в Казанлък
6.
Зловещо:
03.06.2020 21:23:35
5
9
Пиар стратегиите на Корнелия Нинова се чертаят от...погребален агент.
5.
Фейк
03.06.2020 20:40:37
12
20
новинарите са в потрес!Една лъжа,повторена 100 пъти,ставала истина.Да,ама Не!
От 3 години пророкуват,че Бойко ще хвърли пешкира,ама той каза:Аз власт на Радев и Нинова няма да подаря!!!
Мокрите мечти на малгиналните лузери да ни яхнат,само подмокрят памперсите им!
БСП и Радев се оляха и на всички опротивяха.
4.
Флагман
03.06.2020 19:52:19
17
21
Този младеж се шегува, нали?!
Как и къде натрупа толкова опит, извинявай? За първи път те чуваме...
Или просто си бенефициент на онези 20% от националната лотария и си дрънкаш, за каквото е платено.
3.
ГЕРБ видими резултати
03.06.2020 19:13:05
15
18
ГЕРБ са решили да ПОХАРЧАТ и подарят на ''бедната'' САЩ едни нови 400 МИЛИОНА $=700 МЛИОНА ЛЕВА за 20 броя радара тип 3 D които да обслужват 8те бр самолети Ф16 блок 70
Хората бедни безработни гладни едва плащат сметки оня харчи МИЛИАРДИ за американски железа
2.
Гарантирано от Шайката ГЕРБ
03.06.2020 18:58:44
17
22
Не е за вярване! КЕВР предвижда поскъпване на парното от 1 юли, за София - с 22%
Гласувайте за Шайката герб Дебили...
1.
Полет-подлог ибрик
03.06.2020 18:53:26
15
22
Поредния анал лизатор
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Телецът и Близнаците да не дават пари назаем, а Лъвът да избягва досадниците! Телецът и Близнаците да не дават пари назаем, а Лъвът да избягва досадниците! Хороскоп за деня – 1 март 2020, понеделник Нова мода: секс робиня Нова мода: секс робиня Как „Петдесет нюанса сиво” преобърна представите  Бургаската фолкпевица Магда стана модел на колежката си Вероника Бургаската фолкпевица Магда стана модел на колежката си Вероника Вероника готви нова дизайнерска колекция 6 начина да си върнете доверието във връзката 6 начина да си върнете доверието във връзката Ето кои са те Резултатът от референдума за Обзор: 73 % искат отделяне от Несебър Резултатът от референдума за Обзор: 73 % искат отделяне от Несебър Процедурата се прехвърля към Министерски съвет   3 белега издават влюбения мъж според зодиакалния знак 3 белега издават влюбения мъж според зодиакалния знак Ето кои са те Ще има балотаж в Трояново, независимият Димитър Николов води след първия тур Ще има балотаж в Трояново, независимият Димитър Николов води след първия тур Около 40 гласа не достигнаха на независимия кандидат за кмет, за да спечели вота   Вечерята, с която ще шашнете гостите си: Пълнени тиквички с кайма Вечерята, с която ще шашнете гостите си: Пълнени тиквички с кайма Рецептата е много лесна и изглеждат изключително шикозно 7 токсични думи, които трябва да спрете да използвате още сега 7 токсични думи, които трябва да спрете да използвате още сега Ето кои са те Мара Отварачката се завърна само 6 месеца, след като прекрати кариерата си Мара Отварачката се завърна само 6 месеца, след като прекрати кариерата си Очевидно съм родена, за да правя това. Очевидно в него съм най-добра, смята певицата
Най-малко 11 души бяха застреляни на парти в Мексико Най-малко 11 души бяха застреляни на парти в Мексико Нападателите стреляли от прозорците на пикап Алексей Навални вече е в колония във Владимировска област Алексей Навални вече е в колония във Владимировска област  Няколко дни той ще е под карантина ФБР дава 250 хил. долара за "главата" на "Готвача на Путин" ФБР дава 250 хил. долара за "главата" на "Готвача на Путин" Според издирвания "руската заплаха е основната идея на Операция "Лов на вещици", която се провежда в САЩ" Инфаркт уби кмета на хърватската столица Милан Бандич Инфаркт уби кмета на хърватската столица Милан Бандич Кметът на Загреб почина рано тази сутрин на 65-годишна възраст Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Русия: Навални е изпратен в наказателна колония Не се съобщава къде точно опозиционерът излежава присъдата си Франция затяга контрола на границата с Германия Франция затяга контрола на границата с Германия Възможно е въвеждането на съвместни френско-германски полицейски патрули Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Мартин Мартинов се усука около красавиците Систин и Скарлет Финландия налага 3-седмична блокада Финландия налага 3-седмична блокада Страната е третата с най-ниски нива на коронавирусни инфекции в Европа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Ван поискала развод, тъй като съпругът не похващал да свърши нищо вкъщи Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Ограниченията по тъмно важат от 21 до 4,30 ч.
Валери Симеонов Валери Симеонов Бургас е родината на патриотизма! Виц на деня Виц на деня - Остарявам! - мислеше си бай Стамат, шофьор по линия 209.
- До ония ден, преди работа ме тестваха с дрегер, а сега с термометър...
Виц на деня Виц на деня Две татуирани батки са в тоалетната по голяма нужда и си говорят:
- А бе, ние сега с теб физическа ли работа извършваме или умствена?
Другият мислил, мислил па казал :
- А бе, ако беше физическа щяхме да накараме друг да я свърши, значи е умствена.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Под 12 см нито е токче, нито е мъж, нито е сняг...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори