×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Слави вече е трета политическа сила – ключово е Борисов ще го легитимира ли като основен опонент


Слави вече е трета политическа сила – ключово е Борисов ще го легитимира ли като основен опонент
Очаквам много тежка битка за лидер на БСП между Корнелия Нинова и Кирил Добрев, казва Димитър Ганев от „Тренд“
28 Май 2020, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Мая Манолова запази добри нива на подкрепа след местния вот, докато Цветанов е с имиджови щети, смята политологът

Димитър Ганев е на 33 г., доктор по политология, съосновател на изследователски център „Тренд“. Главен асистент в катедра „Политология“ на Софийския университет. Разговаряме за политическата обстановка преди наближаващите редовни парламентарни избори, които се очаква да бъдат през март 2021 г.

- Г-н Ганев, остава по-малко от година до редовните парламентарни избори. Има ли предпоставки за сериозно разместване на политическите пластове?

- Без всякакво съмнение, предпоставки за разместване на политическите пластове има по една много проста причина – в момента се намираме в преходен етап от здравна към икономическа криза. През последните два месеца в България и навсякъде по света се говореше само за едно – Covid-19, здравната криза, статистика на починалите, надеждата за ваксина и прочее... Като че ли това през последните две-три седмици намалява стремително и в момента сме в един преходен период. Само след няколко седмици вече ще забравим здравната криза, която ще е отшумяла (надявам се завинаги), и ще започне да се говори много повече за една друга криза – икономическата. Тази икономическа криза няма как да не засегне и България, ние не сме някакъв остров, част сме от европейската икономика, която ще бъде силно пострадала от ситуацията с коронавируса. В този смисъл, в следващите месеци все повече ще виждаме последиците от мерките, които предприехме и ние, и европейските държави. И съответно най-важното нещо, които ние няма как да предскажем оттук нататък, е какъв ще бъде мащабът на тази икономическа криза, какво ще бъде социалното недоволство от нея и съответно в какви политически искания ще се излее това недоволство.

- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче доста покачи рейтинга си по време на здравната корона криза. Очаквате ли сега падане на популярността му предвид идващата икономическа криза?

- Понеже имам принадлежност към социологическа агенция „Тренд“ и винаги съм се стремял да се уповавам на наши изследвания и данни и по-малко да предсказвам и пророкувам по някакъв начин (това доста често води до грешки), затова по-скоро ще се опитам да стъпя на някакъв исторически опит. Това, което се случи в България, е, че просто Covid-кризата беше една външна заплаха. По всички закони на политиката всяка външна заплаха и всяка външна опасност води до вътрешна консолидация и мобилизация. Борисов, правителството и Националният оперативен щаб без всякакво съмнение добре отиграха кризата с коронавируса. Има обективни данни за малкото заразени, за малкото починали на територията на страната. Това несъмнено доведе до ръст на обществената подкрепа за Борисов. В интерес на истината, не само ние, но и други колеги отчетохме това съвършено ясно. Трябва обаче да имаме предвид, че това си е кризисен рейтинг - рейтинг по време на криза. Да, разбира се, обществената подкрепа, като свърши кризата, няма да се върне веднага на същите нива, които бяха преди Covid-19. Можем обаче с категоричност да заявим, че навлизаме в икономически проблемен период, поради което и недоволството ще се вдига. Смятам, че рейтингът на правителството ще ерозира бавно. Не вярвам, ако няма някакъв скандал, да се стигне до много рязък спад. И тук въпросът е – колко бавно ще ерозира, дали всъщност ще се задържат тези нива, дали ще намалява постепенно всеки месец. Това практически е невъзможно да го предскажа на този етап.

- Предвид сериозните икономически проблеми, които се очакват, допускате ли Борисов за пореден път да подаде оставка като премиер?

- Не, смятам този вариант за много малко вероятен и то не по някакви икономически причини. Чувам тази интерпретация – че той сега щял да хвърли оставка, за да е на върха на своето доверие, грубо казано, преди да е връхлетяла икономическата криза, която може да му постопи рейтинга. Защо казвам, че според мен това няма да стане? Защото, за да се отиде на предсрочни избори, трябва по Конституция да се мине през връщане на мандата, съответно, разпускане на парламента и назначаване на служебен кабинет от Румен Радев. Ето тук е разковничето на въпроса. Кажете ми каква е политическата логика Бойко Борисов доброволно да предаде властта на един от най-големите си политически опоненти в лицето на Радев и да каже „ето, заповядай цялата власт, направи ти правителство“ в изключително важен момент, в рамките на предизборна кампания. Това е огромен политически риск, който не виждам защо Борисов трябва да предприема. Защото едно ново служебно правителство няма да бъде подобно на това на Огнян Герджиков, което беше доста балансирано и се справи добре с организирането на честни и свободни избори. В случая служебният кабинет би бил по-агресивен, вероятно ще се търси по-радикален министър-председател, а не толкова обран като проф. Герджиков. Такъв евентуален служебен премиер би могъл да предприеме цяла кампания – ще се рови в министерства, ще се изкарват някакви документи. Въобще, като цяло ще се прави кампания срещу ГЕРБ – все пак Борисов и Радев са политически опоненти. Именно по тази логика не виждам защо Борисов ще направи това нещо.

- Какъв е потенциалът на Слави Трифонов и Мая Манолова, които вече изглеждат като нови политически лидери?

- Много е трудно сега да се прецени потенциалът на Мая Манолова. Ще започнем теренно проучване с метод „лице в лице“ през юни, от което ще добием представа за него. За сметка на това Трифонов сме го мерили през последните няколко месеца. Корона кризата не направи някаква голяма разлика в припознаването на неговата партия. По-скоро той запазва стабилни нива по наши данни. Виждам, че колегите от „Алфа Рисърч“ изнесоха доста сходни числа на тези, които и ние получихме. Това дава всички шансове на Трифонов да е трета политическа сила до този момент. Оттук нататък големият въпрос е ще расте ли Трифонов, т.е. той ли ще обира този наказателен вот, ако щете, антистатукво вот, антиправителствен вот. Или той ще бъде трети играч, а основният дебат в месеците преди изборите ще се води между ГЕРБ и БСП. Това е от ключово значение – дали Слави Трифонов ще успее да предизвика Борисов да си говорят двамата, т.е. и Борисов да легитимира Слави като основен опонент. Или ГЕРБ ще търси по-скоро конфронтация с БСП, така че те ще бъдат основните двама играчи, които ще спорят за бъдещето на България.

- Цветан Цветанов също даде заявка за нова партия. Той според Вас има ли шанс да прескочи бариерата?

- Много е трудно да се каже без социологически данни. Когато говорим за Мая Манолова, трябва да имаме предвид, че тя все пак след местните избори запази едни добри нива на обществена подкрепа. Докато за г-н Цветанов това не може да се каже особено предвид факта, че само преди една година той излезе от много тежък скандал, който му нанесе имиджови щети. Оттук нататък много зависи – той ли ще е председател на тази партия, какво ще представлява тя, кои ще бъдат фигурите в нея. Това са твърде много неизвестни, за да можем днес да говорим за потенциал.

- „Демократична България“ ще пострада ли от появата на новите партии?

- Няма как да не пострада, защото все пак определени социални групи гласуваха за ДБ, след като тази коалиция бе много ясно заявена като опонент на управлението на Бойко Борисов. Вероятно част от тези хора сега ще предпочетат я Мая Манолова, я Слави Трифонов, но въпреки това ДБ си има своя електорат, който много трудно би могъл да припознае друга фигура или партия. Въпросът е дали този електорат ще излезе в своята цялост да гласува и дали ще им стигне да прескочат 4-процентовата бариера. Отговори на тези въпроси ще можем да дадем непосредствено преди изборите. Имайте предвид, че тези десет месеца, които остават до редовните парламентарни избори, са много, много политическо време.

- А има ли предпоставки за вдигане на избирателната активност? Т.е. нови политически партии да получат вот от негласуващи хора?

- Да, категорично е така. Не може да се прецени с колко, но по принцип винаги когато има нови политически играчи на терена, в зависимост от това и колко са силни, разбира се, се покачва избирателната активност. Давам ви пример: през 2009 г. Бойко Борисов се качи на вълната на общественото недоволство срещу Тройната коалиция и БСП и понеже беше нова партия, успя да изкара много хора, които не бяха гласували в последните няколко избора. Сега това ще се случи със Слави Трифонов - разбира се, вероятно не в такъв мащаб. Но ние социолозите гледаме внимателно и какъв е демографският профил на симпатизантите на партията на г-н Трифонов - това са предимно хора, които в последните няколко избора или поне в голяма част от тях не са гласували. Ето тези граждани, ако Слави Трифонов играе, както се очаква, ще излязат и ще гласуват, което ще повиши избирателната активност. С колко ще се повиши, е трудно да се прогнозира сега.

- Важен е въпросът и за най-голямата опозиционна сила – БСП. Там предстоят вътрешни избори, какво очаквате да се случи?

- Очаквам много тежка битка, която вече се е оформила – имам предвид доскорошните съюзници Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Съдейки по публични изказвания на знакови лица от БСП, през последните месеци Добрев е успял да консолидира зад себе си вътрешно-партийната опозиция. Тя може да не харесва толкова много Добрев, но със сигурност не харесва повече Нинова. При някои дори се привижда желание за отмъщение срещу председателката чрез заместника й. Големи организации като пловдивската ще подкрепят ясно Кирил Добрев. Тук въпросът обаче според мен не е и до прекия избор, защото този избор ще се проведе в края на септември, доколкото разбирам. Въпросът е, че за да е легитимен той, т.е. за да бъде признат, трябва половината членове да излязат и да упражнят правото си на вот. Това ми се струва почти непосилна задача. Членовете по списъчен състав ги изкараха 83 хиляди. Това означава, грубо, да излязат поне 42 хиляди – това е абсолютно невъзможно, колкото и да правят организация с мобилни урни и прочее. Така че най-вероятният сценарий за мен е прекият избор да даде някакъв резултат, но да не избере председател, защото няма да излязат повече от половината членове. И съответно да се отиде, както е по процедура, на Конгрес. И този Конгрес вече ще реши кой да е председател, а там ми се струва, че шансовете на Нинова и Добрев са изравнени.

- Говори се в общественото пространство за задкулисно взаимодействие на Бойко Борисов с Делян Пеевски и Ахмед Доган. Според Вас налице ли е такова и то може ли да повлияе на рейтинга на ГЕРБ?

- Ако приемем, че последните двама са представители на ДПС, такова взаимодействие с ГЕРБ през годините е имало много. Не само този мандат, а и предния – от 2014 г. Диалог се води непрекъснато, но не вярвам в скоро време – следващите година-две-три, това да се официализира, защото тогава имиджовата щета за ГЕРБ би била не малка. И не знам дали Борисов е готов на такъв ход към този момент. Иначе, взаимодействие има, разбира се. ДПС в парламента подкрепят инициативи на ГЕРБ, но да коментирам някакви контакти на Борисов с Пеевски и Доган не би било редно, без да имам такава информация. Информирам се само от публични източници. Това ми е и работата.

- По-скоро говоря за правосъдието, прокуратурата, избора на Иван Гешев.

- Аз правя анализ само на база на публични факти. Тези лица не ги познавам, не съм говорил с тях. Така че не мога да коментирам неща, които са по-скоро слухове, не би било коректно от моя страна.


В категории: Политика


18
Коментара по темата
18.
do 2
29.05.2020 10:55:25
2
2
е аз съм на 32 години и съм доктор инж. ве б о к л у к смачкан с диплома от Англия
17.
АСЕН ИЛИЕВ
29.05.2020 10:25:24
1
0
https://static.petel.bg/resources/2020/05/28/big_1cd9.png НЕМА ЛАБАВО ПСЕ ТА! :)
16.
АСЕН ИЛИЕВ
29.05.2020 10:15:40
3
0
(Б)ОКЛУЦИ, ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ЛАЕТЕ И ДА СЕ ЗЪБИТЕ СРЕЩУ БОГА - МЕН. ЗАТОВА ЩЕ БЪДЕТЕ НАКАЗАНИ. ЗАПОВЯДВАМ ДАР ДА БЪДЕ РАЗФОРМИРАНА РАБОТЕЩИТЕ ТАМ КО ПЕЛДАЦИ РАЗГОНЕНИ, НЕ ПРЕНАЗНАЧЕНИ. НАЧАЛНИКА ДА СЕ ЛИКВИДИРА, А СЕМЕЙСТВОТО МУ СМАЧКА И ИЗКАРА ДА СПИ И ЖИВЕЕ НА УЛИЦАТА. ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ, ЩЕ ВИ БЪДЕ ОРГАНИЗИРАН ЕДИН ВЕСЕЛ, НАЦИОНАЛЕН ТРАУР, ЗА МАЛКИТЕ КОПЕЛЕНЦА, КОИТО НИКОГА НЯМА ДА ПОРАСНАТ. ПРИЕМЕТЕ ТОВА, КАТО УЛТИМАТУМ, И ЗАПЛАХА ЗА СКАПАНИЯ ВИ КЕ НЕФ И ВСИЧКИ ВАС, ТЪПИ ПСЕ ТА. :)
15.
пхахаха
29.05.2020 09:08:38
8
7
и вие вярвате че Слави най корумпираната личност в държавата ще ви оправи хахаха каде сте живяли последните 20 години не го ли знаете кой е Слави Трифонов хахаха
14.
Който и да е, но да изреже главата на змията
28.05.2020 23:39:40
5
15
Дългия ако обещае да ги нареди в колона по един и със строева крачка да прати корумпетата при бай Ставри ще спечели с 80% изборите. Всички са оставили следи, трябва само да се следва кафявата линия.
13.
TWICER
28.05.2020 22:47:14
6
16
'Дългия' е време да разцепи задкулисието,защото не се продава за 'един сантим',другите са готови на всичко за 'жълти деноменирани куруша'
12.
Do 2.
28.05.2020 22:18:48
4
11
На 19г.- средно (в Бургас). В Англия, на 22г. - бакалавър. На 23г.- магистър. На 27г. -доктор. Но се иска учене, а не кафета-дискотеки-чалга. Макар, че с кинти и в БСУ-НБУ-и-други-фри-университети става, вероятно.
11.
възмутен теляк
28.05.2020 20:47:22
14
14
Защо лицето Станислав Трифонов го наричате галено Слави Трифонов ?
10.
електорат
28.05.2020 20:25:04
14
20
На Слави още не му е регистрирана партията, този новоозлюпен доктор ли какъв е незнам трето място му отреди. Слави просто пропусна момента. Ще остане с жалката си телевизия.
9.
4 тия
28.05.2020 20:19:14
6
19
при 80 % дебили в държавата това е наред да стане
8.
Боби
28.05.2020 20:16:38
15
31
По-добре Слави, отколкото Тиквата.
7.
Предвиждам, че
28.05.2020 20:15:35
13
26
Герб ще са с под 20% на следващите избори
6.
Сисо
28.05.2020 20:12:21
4
17
Има едни други от които борисов треска ги тресе
5.
28.05.2020 19:37:01
2
18
Нали преди няколко дена писахте, че нямало да има гласове за него?
4.
3 тия
28.05.2020 19:35:25
17
30
Теб не те ли гони страх,че поредния тв водещ /журналист влиза в политиката!? Сидеров-бивш гл.редактор на в. "Демокрация",Бареков-евродепутат!?! оня заместничката на президента? -Бивша водеща на новините по канал 1 и още има сиг ,но за тия се сещам на момента..Сега Слави ще ни "оправя"..Поредния виц ,който простия народ ще превърне в истина!Следващия очаквам да е Азис-мангала педераст,където го направихте милионер,но иначе много мразим гейовете,евро и американски ценности ..мхм Ай честито на куражлиите!
3.
Минимум
28.05.2020 19:20:54
21
24
17 % за Слави на изборите ,гони ги голям страх тия
2.
аве еййй
28.05.2020 19:17:31
11
30
Какъв е тоя сульо!? Хайде първо да разкаже как така на 33год е доктор,че и главен асистент,че и интервюта дава??
Да обясни! И не питам за приятел..
1.
baihui
28.05.2020 18:37:44
9
13
Бойко Борисов ще сдаде властта когато го намери 9×19 !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Божков и Бобоков на купон с жените си Божков и Бобоков на купон с жените си

Двамата босове празнуват „Джулай морнинг“ на луксозна яхта край гръцки курорт 

Шофьор от Вресово опита да подкупи пътни полицаи, хвърлим им 50 лв. да се почерпят Шофьор от Вресово опита да подкупи пътни полицаи, хвърлим им 50 лв. да се почерпят

Заради постъпката си 33-годишният водач се оказа в ареста

Бум на заразени с COVID-19 абитуриенти във Велико Търново Бум на заразени с COVID-19 абитуриенти във Велико Търново

Първият случай на заразен зрелостник е от началото на седмицата

Обвиненият в тероризъм младеж от Бургас имал и таен профил в мрежата – самообявил се за джихадист Обвиненият в тероризъм младеж от Бургас имал и таен профил в мрежата – самообявил се за джихадист

Живял дълго в Сирия, учел и турски език

Лоши новини! Англия реши, че туристите й подлежат на карантина след почивка в България Лоши новини! Англия реши, че туристите й подлежат на карантина след почивка в България

Те трябва задължително да се самоизолират за 14 дни след посещението си у нас, мярката обаче не важи за Гърция – прекия ни конкурент 

Внучката на Тодор Колев иска второ бебе Внучката на Тодор Колев иска второ бебе

Мъжът й има общо пет братя и той също желае къщата му да е пълна с детска глъч

Нов „рекорд“ в Карнобат: Тежко пиян 61-годишен разби пежото си край пазара, арестуваха го Нов „рекорд“ в Карнобат: Тежко пиян 61-годишен разби пежото си край пазара, арестуваха го

Мъжът седнал зад волана около 13:30 ч. днес след като изпил над литър твърдо блъснал се и избягал

Икономическата активност в еврозоната расте въпреки несигурността от COVID-19 Икономическата активност в еврозоната расте въпреки несигурността от COVID-19

Увереността в бъдещето се подобрява, макар че остава далеч под нивата, наблюдавани в началото на годината, според анализатор

Ж.к."Меден рудник" може да си отдъхне! Издънката Димитър Милков остава задържан, но под домашен арест Ж.к."Меден рудник" може да си отдъхне! Издънката Димитър Милков остава задържан, но под домашен арест

Предвид богатото му криминално досие се очертава да прекара дълго време "на топло"

 

Фризьорката на Кеца съди трансджендър, завлякъл я с коса за 1600 лева Фризьорката на Кеца съди трансджендър, завлякъл я с коса за 1600 лева
Правителството на Франция подаде оставка Правителството на Франция подаде оставка

Филип е министър-председател на Франция от 15 май 2017 г.

Рекорд по заразени с коронавирус в САЩ Рекорд по заразени с коронавирус в САЩ

Близо 55 000 са новите случаи

Джокович и съпругата му - с отрицателни тестове за коронавирус Джокович и съпругата му - с отрицателни тестове за коронавирус

Първата ракета в света се зарази по време на турнира "Adria Tour"

Гърция отчита над 30% спад на туристите Гърция отчита над 30% спад на туристите

Безработицата може да достигне също до 30%

Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис

Краят на света щял да дойде няколко дни преди Коледа, твърди Пол Бегли

Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството

Ислямистите отдавна настояват сградата, която е част от списъка на ЮНЕСКО, отново да стане действаща джамия

Почина братът на папа Бенедикт Почина братът на папа Бенедикт

Георг Ратцингер ръководеше прочутия хор на момчетата "Регенсбургер домшпацен" в Германия

Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли

Гърция, пък удължава забраната за полети от Обединеното кралство до 15 юли

Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап

Фабриката в Западна Турция трябваше да създаде 4 000 работни места

Испания примамва Марадона Испания примамва Марадона

Легендата може да поеме Ла Фурия, ако Антонио Торес спечели изборите

Томислав Дончев Томислав Дончев Трябва да се реши дали съм соросоид или евразийско мекере Виц на деня Виц на деня - Колко начина знаеш за връзване на вратовръзка?
- Три: на шията, на ръката, на крака...Не - четири начина!
Виц на деня Виц на деня Двама роми си говорят:
- Брат ми, бил ли си с медицинска сестра?
- Не, само с обикновена ...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вече три месеца не съм казал нито дума на жена си...тя не обича, когато я прекъсват.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори